Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

I vrt i cijela okolica kuće uklapaju se u trend minimalizma i dosljedne geometrije
Unatoč ograničenjima koja proizlaze iz plana prostornog razvoja, arhitekt se potrudio da jasno naglasi horizontalnost zgrade i podjelu blokova, karakterističnih za jednokatnu kuću
Gotovo potpuno neovisni blok koji stoji na šljunčanoj terasi, sadrži sobe najmlađih članova obitelji
Vidljivi ulomak gornjeg kata kuće, prekriven čaršafom, jasno se ističe od ostatka fasade, malo ga optički spuštajući
Ulomak pročelja gornjeg dijela kuće prekriven čaršafom
Pogled na vanjsku terasu koja služi kao ljetni salon.
Lagana čelična konstrukcija terase sugerira postojanje zidova i krova
Dodatna stakla od matiranog stakla, koje dobro prodire sjeverno svjetlo, zamijenila su unutarnje rolete prozora
Vanjske rolete štite od prekomjernog zagrijavanja unutrašnjosti
Vanjske rolete važan su arhitektonski element ove kuće
Kuća u sumrak
Ograda parcele u obliku gabiona
Dnevni dio s jugozapadnim izlaganjem čitav je dan ispunjen sunčevom svjetlošću
Otvoreni prostor dnevne sobe glatko se ulijeva u kuhinju
Stube za prvi kat važna su prostorna skulptura u interijeru. Završeni su plamenim plahtama
Zid iznad stuba prekriven je tankim betonskim pločama. U njima su napravljeni otisci ruku svih stanovnika
Pogled na životni prostor iz kuhinje
Blagovaonica i betonski kuhinjski otok minimalističkog karaktera doprinose dekoru dnevnog dijela kuće
Moderna napa za kuhalo postavljena na stropu iznad električne ploče
Dekor kupaonice domaćina oponaša moderan dizajn koji se dosljedno prenosi kroz cijelu kuću
Zidovi u kupaonici završeni su arhitektonskim betonskim pločama
Pored spavaće sobe roditelja, arhitekt je planirao kupaonicu za njihovu isključivu upotrebu
Zid je završen krečenom opekom
Stepenište između etaža
Pogled sa stepenica u prizemlje
Tlocrti kuća - prizemlje
Planovi kuća - prvi kat
Evidencija kuće
Korisna površina kuće: 190 m2 Površina
parcele: 700 m2
Arhitektonsko i interijersko rješenje: arhitekt Robert Jaworski, ABV Architekci
Bez sumnje, pogled je intrigantan. Na parceli se nalazi bijela kuća vodoravnog oblika, koja se odnosi na suvremenu arhitekturu zgrada s ravnim krovom. Tako su raštrkani s obje strane ostakljenja od stropa do poda, postoje uske trake rasvjete, također one ispunjene diskretnim mliječnim staklom, tu je i jasno označena i osvijetljena ulazna zona s garažom. Gledajući sa strane kraćih bočnih uzvišenja, na prvi pogled možete steći dojam da je tako dizajnirano prizemlje jednostavno obogaćeno podom u drugoj shemi boja - dakle, sve je u jednostavnom oblikovanju i diverzifikaciji oblika. Međutim, kad se kući približimo sa sjeverne strane ulaza, iznenadimo se otkrićuda ovaj pod organsko ne izrasta iz tijela prizemlja, već mu u potpunosti proturječi, izdiže se na njemu, poput druge, puno manje i potpuno drugačije zgrade (fotografija)! Metalna konstrukcija pokrivena dvoslivnim krovom (s nekoliko prozorskih otvora) neočekivano se uzdiže iz svijetlog prizemlja, čija boja teži crnoj boji.
Kuća na kući
S jedne strane, zgrada se potpuno razlikuje od cjelokupnog okruženja zgrada, vidi se da potječe iz drugačije filozofije stvaranja arhitekture. A s druge strane - ovaj kat, odnosi se na isto susjedstvo, i po obliku i po visini zgrada postignutih na ovaj način. Ekstravagancija? Eksperiment? Ili možda šala i namigivanje promatraču?
Arhitekt i vlasnik istodobno objašnjavaju cijelu ideju na sljedeći način:
- Htio sam pokazati da se zahtjev za kosim krovom, koji je uključen u prostorni plan uređenja, može ispuniti bez rješavanja tijela na standardni način. Ideja funkcionalne podjele interijera također je bila važna, jer je u skladu s našim snom da imamo kuću s prostorijama raspoređenim na jednoj razini, planina je bila namijenjena samo djeci. A pokrivanje ovog dijela kuće u potpunosti tamnim limom trebalo je vizualno odsjeći od prizemlja, naglasiti vodoravnost zgrade i vizualno spustiti zgradu.
Oduševiti, a ne zatvoriti
Vlasnici su prikladnu parcelu tražili gotovo dvije godine. U početku su zamišljali da će to biti veliko zemljište izvan grada, ali na kraju su život i cijene zemljišta donekle provjerili ove planove. Tako je stajalo na 700 m2 smještenih u gradskim granicama, iako se mora priznati da je na samom njegovom rubu, na tihom i šarmantnom mjestu, gdje su donedavno bile livade i polja (neka od njih još uvijek preživjela), i "iza bakra" šuškalo u najbolje mazovske šume - klima i aura područja pomalo podsjećaju na obalna područja.
S dvije strane parcele još je uvijek malo praznog prostora koji čeka razvoj, no na trećoj, odmah "iza", nalaze se dvokatne kuće susjeda. Opisana zgrada udaljena je samo nekoliko metara, ali ih vješto razdvaja jedan od dragulja cijelog kompleksa - impresivna ograda od metalnih gabionskih košara s kamenim punjenjem (fotografija). Ova vrsta rješenja smjelije je i smjelije u rječniku poljskih arhitekata, savršeno odgovara modernoj arhitekturi. Ni ovaj put nije drugačije, i što je najvažnije - zanimljiv materijal korišten je umjereno, pojavljujući se samo na dvije nepotpune strane radnje. Kad bi ogradio cijelu parcelu, klaustrofobično bi zatvorio kuću u uskom prostoru,odsjekao ga od svijeta. Gabioni u određenom trenutku ustupaju mjesto tradicionalnoj ogradi od dasaka, a na većini oboda - ažurnoj, laganoj metalnoj ogradi. Određena masivnost vraća se samo na kapiji, odnoseći se na materijal i boju na limeni pod.
Jedro, ili skica
Kuća, građeno je pet godina. Cjelina je funkcionalno podijeljena u dva glavna dijela - donji i gornji. Gotovo cijelo dno zgrade jedan je prostor koji u osnovi nije podijeljen nikakvim zidovima (fotografija). Od očiju gostiju skrivena je samo spavaća soba domaćina s njima predviđenom kupaonicom, praonicom rublja, malom kupaonicom za goste i garažom koja se nalazi na ulazu u kuću.
Međutim, nemoguće je odoljeti dojmu da prostor prizemlja ne završava onim što je zatvoreno u ovih nekoliko zidova. To se jasno može vidjeti kada se gleda projekcija, ali ne samo. Prilično velik dio isklesan je izvan obrisa kuće i "stavljen" vani, gdje služi kao terasa s drvenim stolicama, stolom, udobnim foteljama, kišobranom i čupercima trave koji rastu iz kamenja. Dakle, nalazimo se pod velikim nebeskim krovom, ali ne u potpunosti, jer smo okruženi metalnom rešetkom podignutom oko terase (fotografija). Poput ostatka neke građevine ili skice arhitektove ideje napuštene tijekom radova, on i dalje odvaja prostor, to je jedva vidljiv obris zidova, poveznica između izgrađenog,i čista priroda. Ovo zanimljivo rješenje daje kući lakoću, iako - kako se pokazalo - sadrži i najpraktičniji element.
- Tamo u konačnici planiramo postaviti vezano, uvlačivo jedro - objašnjava arhitekt. - Terasa je okrenuta prema jugu i zahtijeva zaštitu od sunca. Međutim, nismo htjeli instalirati ništa trajno iznad nje, jer bi nam oduzelo svjetlost tako željenu.
Askeza i prostor
Na tlocrtu prizemlja vidimo pojmove poput dnevne sobe, ureda, blagovaonice ili kuhinje. U stvarnom interijeru čak su im dodijeljeni i elementi opreme koji su povezani s ovom vrstom sobe. Kuhinjom dakle dominira otok s električnom pločom za kuhanje, a uz njega, između ostalih, i zidni zid, oprema za pečenje. U blagovaonici su dva reda stolica poredana duž dugog izražajnog stola (fotografija), pomalo nalik visoko umjetnički obrađenom crtaćem stolu. Dnevni boravak sastoji se od raznih mekanih kauča i sjedala raširenih u blizini kamina, pozivajući vas da legnete, a ured ima udobnu fotelju s naslonom za noge.
Međutim, čini se da su ove podjele dalekosežna konvencionalnost, prostori se lagano stapaju jedan u drugi, a sve je omotano i spojeno sunčevom svjetlošću, prodirući kroz velika ostakljenja prozora opremljenih roletama.
Unutrašnjošću dominira modernost, beton na stropu i zidovima (tu i tamo obogaćen krečenom opekom (fotografija) ili bijelo obojenim blokovima), čelične cijevi koje prolaze ispod stropa i plamenim pločama koje prekrivaju stepenice te geometrijski namještaj, također dizajnerski (npr. spomenuta fotelja koju je dizajnirala Patricia Urquiola) ili iznenađujući stolić u obliku nedovršene glave Paole Zanovello), nekoliko svjetiljki (uključujući onu Marca Sadlera), nekoliko modernih slika izravno iz apstraktne tradicije, uklj. velika grafika koju je napravio poznati ulični umjetnik "NAWERA" (fotografija). Slika je stvorena intuitivno, slikana je na licu mjesta, u jednom danu.Manje grafike napravio je kolega Paweł Wąsowski, genijalni prekidači za osvjetljenje, drvo za kamin i razigrani otisak četiri ruke iznad stepenica. Sve što su dogovorili arhitekt i njegova supruga. - Volimo sirovine i prirodne materijale - priznaje Robert Jaworski. - Dosta nam je pretjeranog maženja i zagrijavanja unutrašnjosti. Sunčeva svjetlost dovoljno se brine za to. A najbolja pozadina za njega su prigušene, jednobojne boje.- Dosta nam je pretjeranog maženja i zagrijavanja unutrašnjosti. Sunčeva svjetlost dovoljno se brine za to. A najbolja pozadina za njega su prigušene, jednobojne boje.- Dosta nam je pretjeranog maženja i zagrijavanja unutrašnjosti. Sunčeva svjetlost dovoljno se brine za to. A najbolja pozadina za njega su prigušene, jednobojne boje.
Prema nebeskom vrtu
Na prvom su katu dvije gore spomenute sobe za djecu s kupaonicama. Tamo je dekor tradicionalniji, zidovi su završeni bijelom žbukom i drvenim parketom. Pogled s prozora prvog kata ubuduće će obogaćivati prostrani vrt uređen na ravnom krovu. Za sada je sa svih strana prekriven slojem svjetlosti, sitnog kamenja, koje podsjeća na južnu Europu.
Zgrada je bila ispunjena životom prije godinu dana, kada su se tamo preselili vlasnici i njihova djeca. Njezin tvorac kaže da je stvorena "kompaktna obiteljska kuća s minimalnim programom". Nedostaje samo veća garaža, jedna za dva parkirna mjesta. Ali to se jednostavno nije moglo učiniti u tim uvjetima. Međutim, trikovi s prostorom imaju svoja ograničenja.

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Kuća za drugu polovicu života

Kad profesionalna karijera završi i djeca se odgajaju, vrijedi razmisliti o promjeni kuće - u ugodniju, ekonomičniju i prikladniju za novu ...…

Funkcionalna kuća u obliku slova T

Jednospratna kuća za četveročlanu obitelj, s planom u obliku slova T. Autor projekta Arte je arhitekt Rafał Zdanowicz iz studija Archetyp. Procijenjeno ...…

Dizajn kuće po mjeri

Dizajn koji je arhitekt izradio na vlastiti zahtjev investitora možda neće imati tako atraktivne vizualizacije kao prijedlog izravno iz kataloga. Ali za ovo ...…