Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Kuća okrenuta prema vrtu. Stupac u uglu ponavlja motiv također korišten na ulazu u zgradu.
Stanovnici predstavljene kuće, poput mnogih stanara velikih gradskih stanova, sanjali su o tome da svoj frustrirajući život u "M" promijene na bolje. Potreba da budete sami u pravom domu postala je još snažnija od rođenja djece. Naši domaćini osjećali su da im zatvarajući ih u uska četiri zida, uzimaju nešto vrijedno. Stoga, kad smo uspjeli prikupiti odgovarajuća sredstva, počeli su tražiti parcelu za izgradnju. U previše žurbe - kako danas sude - pogriješili su u startu. Svu su pažnju usredotočili na cijenu i mjesto parcele koju su tražili, ne razmišljajući o obliku i funkciji zgrade koja će se tamo graditi.
Novo mjesto na zemlji
Unaprijed se znalo da bi njihovo buduće mjesto prebivališta trebala biti Varšava na lijevoj obali. Budući da su do sada živjeli u Sadybi, očito su se zainteresirali za obližnji Wilanów i Konstancin, već izvan glavnog grada. U konačnici, izbor je pao na blizinu prvog okruga zbog lakšeg pristupa centru i blizine škole za djecu.
Područje gdje su kupili parcelu nalazi se u blizini palače Wilanów. I cijena i blizina nekadašnje kraljevske rezidencije donijeli su konačni izbor.
- Nekih godina, kad djeca porastu, tamo ćemo šetati i uživati u ljepoti ovog mjesta - kaže gospodar kuće.
Područje koje su odabrali naši domaćini u to vrijeme nije bilo previše popularno. Ovdje su bile male kuće mještana, među njima - nekoliko vila koje su sagradili pridošlice iz grada. U današnje vrijeme ovdje je mnogo takvih "svježih" imigranata.
Novi vlasnici parcele počeli su tražiti prikladan oblik obiteljske kuće. Pregledavajući razne časopise i kataloge (uključujući primjerke LIJEPE KUĆE), skrenuli su pozornost na realizacije i projekte potpisane imenom varšavskog arhitekta Jerzyja Dziube. Oni su odgovarali njihovim potrebama i ukusu pa su od njega odlučili naručiti dizajn kuće. Sastanak s arhitektom potvrdio je očekivanja. Rezultat suradnje u potpunosti je zadovoljio vlasnike.
Razumni kompromis
Naši su domaćini sanjali o kući s slikovitim zaljevom koja se pridružuje dnevnoj sobi s vrtom. Prozor zaljeva trebao je ne samo da poveća životni prostor, već i da ga osvijetli - kako bi kuću učinio prostranom i svijetlom. Nažalost, arhitekt nije mogao u potpunosti provesti namjeru investitora. Spriječila ga je veličina parcele koja se pokazala premalom za njihova očekivanja.
Bilo je potrebno odreći se nekih postulata i osloniti se na intuiciju dizajnera. Kako se susreo s tim izazovom? U skladu s namjerama vlasnika, na zanimljiv je način stvorio kuću pozivajući se na prepoznate modele međuratnih vila izgrađenih u Zalesieu, Podkowa Leśna i Milanówek, koji do danas nisu izgubili svoje estetske kvalitete. Zgrada kompaktnog i discipliniranog, ali isklesanog tijela, s udubljenim kutnim ulazom poduprtim vitkim stupovima, daje dojam lagane i elegantne. Garaža za dva automobila, jasno označena svojim oblikom, dodana je glavnom dijelu s ulaza. Zajedno s prednjim pročeljem stambene zgrade čini skladan zatvarač velikog popločanog dvorišta. Nažalost,iznenađujuće uska cesta vodi do širokog, planiranog prilaza, kojim dominira jasno označeni ulaz u zgradu. To je česta neugodnost u Poljskoj koja proizlazi iz kaotične parcelacije bivših seljačkih polja.
Rad na unutrašnjosti
- Htjeli smo da unutrašnjost kuće ima karakter sličan svom vanjskom obliku - kaže gospodar kuće. - Pitali smo gospodina Dziube tko bi mogao ispuniti naša očekivanja. Pokazao nam je dizajnera interijera i vizualnog umjetnika Michała Ostaniewicza s kojim je puno puta surađivao. Bio je sastanak, a zatim smo na njegovu inicijativu vodili mnogo dugih i izuzetno detaljnih razgovora koji su se nama, „prostačkim“ ljudima ponekad činili skolastičkim i akademskim. Iako su bili dosadni, kao posljedica toga odlučili su se za cjelokupni dizajn interijera, kao i za arhitektonska i dekorativna rješenja.
Kao i svi oni koji napuštaju stambene blokove, i naši su domaćini sanjali o otvorenom prostoru u stambenom interijeru. Željeli su da se pojedinačne sobe u prizemnom dijelu kuće spoje u jednu koherentnu cjelinu. Kao rezultat rasprave, međutim, bili su uvjereni da se u teoriji privlačni ogromni prostor bez ikakvih podjela može pokazati zamornim, pa čak i neprijateljskim prema stanovnicima. Arhitekt je upozorio da bi kući u kojoj puše vjetar moglo nedostajati atmosfera intimnosti.
Poigravanje prostorom
Problem prostora riješen je primjenom principa sredine. Iako je ostao otvoren, granice između većine soba bile su naglašene različitim načinom postavljanja podova i različitim vrstama drveta u pojedinim zonama. Na mjestu gdje je uobičajeno postavljanje vrata, bili su označeni samo okvirima ulaznih otvora, a u dnevnoj sobi zamijenjeni svjetlosnim staklenim kapcima. Osim ureda koji je izoliran od ostalih soba, samo je prostrana dvorana od blagovaonice odvojena četverokrilnim ostakljenim vratima cijelom visinom. Ovi simbolični naglasci ne zaklanjaju perspektivu duboko u kuću, ali su dovoljni da stvore intimnost pogodnu za gozbu.
Druga vrsta iluzije korištena je u ulaznom hodniku za vizualno dijeljenje prostora. Uobičajeni predvorje napušten je, simbolično označavajući granicu između ulazne zone i unutrašnjosti. Učinjeno je sa … zrakama svjetlosti koje su padale odozgo. Učinak je poboljšana raznolikošću kamenog poda i oblikom stropa - ravan je u blizini ulaznog prostora, a bačva nadsvođena dalje u hodniku.
Kako bi se diverzificirao karakter pojedinih prostorija u homogenom prostoru prizemlja, korištena je i boja. Sve se čuva u sunčanim bojama. Najintenzivnija, narančasta, koristila se u kuhinji smještenoj na sjeveru. Zahvaljujući tome, zimi je čak i uz malu količinu svjetlosti tiho i toplo. Kako se približavate južnoj strani kuće, sunčane boje zidova blagovaonice i dnevnog boravka postaju bijele, a žute reflektiraju sve više i više svjetlosti koja pada kroz balkonske prozore i klizna staklena vrata na terasu i vrt.
Stepenice koje vode iz hodnika na prvi kat veliko su iznenađenje i savršeno su vidljive posebno iz perspektive blagovaonice. Njihov skulpturalni oblik postavljen uz zid od crvene opeke ukrasni je naglasak velike ljepote.
Čežnja za klasičnom ljepotom.
Cijeli je kat privatno područje stanovnika kuće. Za vlasnike postoji spavaća soba s vlastitom kupaonicom (samo im se u početku činila prevelikom, ali sada je sasvim u redu). Garderoba, koja bi u ovom interijeru zauzimala previše prostora, napuštena je - zamijenjena je garderobom cijelom dužinom jednog od zidova. Na prvom katu nalaze se i spavaće sobe s kupaonicama za djecu.
Namještaj i predmeti prikupljeni u kući ne predstavljaju određeni stil i ne mogu se u potpunosti pripisati određenoj eri, iako se vidi da su dizajneri koji su ih stvorili koristili i stari i suvremeni dizajn. Izgled interijera oblikuju kontrasti ili komplementi koji se nadopunjuju promišljenim bojama i utjecajem prostora ispunjenog južnim svjetlom. Ono što se na prvi pogled može ocijeniti je vrlo dobra kvaliteta ovdje predstavljene opreme i visokokvalitetni dizajn.
obiteljska kuća, cigla, s korisnim potkrovljem

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Lamperie u modernoj verziji

Donedavno je Lamperia bila gotovo isključivo povezana sa školskim i bolničkim hodnicima. Sada se vraća prednost domaćim interijerima u novoj verziji ...…

Tanjuri: riba je poslužena!

Nije važno samo što, već i što. Odaberimo tanjure i pladnjeve koji će vas navesti da isprobate jela koja se na njima poslužuju. Naposljetku……