Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Suvlasnica predstavljene kuće - gospođa Elżbieta - povezana je s ovim područjem od djetinjstva. Ovdje se rodila, ovdje je išla u školu i ovdje je živjela sa suprugom nakon vjenčanja u roditeljskoj kući - blokovskoj zgradi bez karaktera.
Proširenje kuće to još nije
Kuća je sagrađena 1960-ih, kada je na tržištu nedostajalo osnovnog građevinskog materijala, a samovoljno nametnuti propisi strogo su definirali korisnu površinu. Izgrađena je od tada dostupnih staničnih betonskih, silikatnih i keramičkih opeka i bila je pokrivena četverovodnim krovom koji je bio kombinacija Kleinovog stropa i drvene konstrukcije rogova s blagim nagibom. Krov je bio prekriven katranskim papirom. Zgrada je imala djelomični podrum.
Od početka je bio premalen - sastojao se od tri sobe, kuhinje, kupaonice i WC-a. Pa kad su naši domaćini, nakon što su se njihovi roditelji odselili, postali njezini zakoniti vlasnici, odlučili su ga proširiti, prilagodivši ga potrebama peteročlane obitelji. Kako priznaju, prije nego što su donijeli odluku o proširenju, razmišljali su o kupnji parcele na drugom mjestu i izgradnji nove kuće. Na kraju su ipak prevladala sentimentalna razmatranja.
- Ovo je moja mala domovina, nisam znala kako da je napustim - kaže Elżbieta.
Proširenje se sastojalo od izgradnje terase (zahvaljujući kojoj je stvorena dodatna spavaća soba), povećanja dnevnog boravka i dodavanja garaže. Učinak nije zadovoljio naše domaćine: garaža je bila premala, a soba i hodnik - preuski. Zbog toga su 2001. godine odlučili radikalno promijeniti izgled svog doma.
Konačna rekonstrukcija
Zahvaljujući zajedničkim prijateljima pronašli su put do arhitekta Tomasza Wesołowskog. Kad je krenuo u obnovu, priopćili su mu precizna očekivanja za budući projekt. Svaki član kućanstva morao je dobiti spavaću sobu s neposrednim pristupom kupaonici. Dnevni boravak trebao je izlaziti na blagovaonicu povezanu sa zimskim vrtom, a oni bi trebali imati izravnu vezu s terasom i vrtom. Gospođa kuće htjela je ostavu i praonicu rublja, za koje do sada nije bilo mjesta. Gospodar kuće sanjao je o uredu. Garažu je trebalo povećati za smještaj dva automobila. I sve to kako bi se što više zadržala stara struktura kuće.
Što se tiče oblika tijela zgrade, vlasnici nisu imali jasno definirane zahtjeve.
- Budući da je kuća imala tipičan ravni krov iz 1960-ih, sobe su ponekad bile hladne - prisjeća se vlasnik. - Dakle, želio sam zadržati potkrovlje (ne nužno i korisno), koje bi dodatno zaštitilo unutrašnjost od hladnoće. Uz to, uvijek su mi se sviđali krovovi s omotnicama. Tako smo se dogovorili s gospodinom Tomekom da nakon rekonstrukcije nagib krovnih kosina neće prelaziti 30%. Procijenio je da tako blago podignut krov neće dominirati tijelom zgrade.
Ispostavilo se da je promjena pozitivno utjecala na arhitekturu kuće, čiji se oblik dizajner pozivao na talijanske uzorke. Karakterizira ga mirna elegancija dobivena zahvaljujući jasnim vertikalnim podjelama s vodoravnim naglascima - vijencima i okvirima prozora. Posao je trajao gotovo dvije godine, ali vrijedilo je pričekati.
Promjene
Arhitekt je pokušao ostvariti sve želje svojih klijenata. U dodanom prizemnom dijelu kuće nalazi se veliki dnevni boravak s kaminom i pripadajućom radnom sobom gospodara kuće izgrađene u osmerokutnom tlocrtu. Iznad dnevne sobe nalazi se roditeljska spavaća soba s kupaonicom. S druge strane susjedne dvorane nalazi se soba moje kćeri. Uz zid stambene zgrade sa pripadajućim komunalnim dijelom izgrađena je garaža za dva automobila. Stara garaža i dvorana su srušeni i na njihovom mjestu izgrađeno stubište. Kuhinja je tamo gdje je nekad bila, a dnevna soba pretvorena je u blagovaonicu sa zimskim vrtom. U starom dijelu zgrade sinovi investitora koriste dvije nepromijenjene sobe. Treći "stari"soba je pretvorena u udobnu kupaonicu, a na mjestu nekadašnje kupaonice uređena je garderoba s praonicom i sušionicom.
Krov kuće prekriven je bitumenskim pločicama, koje se lako mogu pokriti čak i složenim rezbarijama, brojnim uglovima i košarama, koje sada imaju puno velikog oblika. (Korištenje tradicionalnih keramičkih pločica znatno bi povećalo troškove pokrivanja). I oblik i boja sintetičke obloge pažljivo su odabrani kako bi se uskladili s bojom strukturne žbuke na fasadama. Za nove dijelove kuće - kao i za staru zgradu - gazirani betonski blokovi korišteni su za dobivanje moguće slične podloge za žbuku na fasadama (zidovi od opeke znatno bi se slegli prije nego što bi se mogli ožbukati). Danas je nemoguće vidjeti gdje je granica između starog i novog dijela zgrade bez čitanja tehničke dokumentacije.
Zahvaljujući rekonstrukciji, kuća ne samo da ima korisnu površinu od 150 m2, već je postala i ugodnija, funkcionalnija i ekonomičnija za upotrebu.
Put do uspjeha: umjerenost i tradicija
Unutrašnjost kuće privlači pažnju visokokvalitetnom drvenom obradom. Teško je povjerovati da je napravljen od borovog drveta. Svoj plemeniti izgled duguje pažljivoj izradi i dobrom dizajnu.
- Ne volimo premoderne predmete jer se brzo dotjeruju. Cijenimo ono što je postalo tradicija i dokazalo se tijekom posljednjih stotinu godina, kaže Elżbieta. - Više volimo stari namještaj s buvljaka i antikvarnica, čak i ako je u lošem stanju i treba ga obnoviti uz puno truda i sredstava.
I premda ti predmeti prikupljeni tijekom godina ne pripadaju jednom stilu, odaju dojam homogene cjeline. Atmosfera antike koju su stvorili iznenađujuće se dobro usklađuje s modernim unutarnjim rasporedom.
Tu je mjesto za disanje.
Kuća se nalazi u uglu parcele i uz relativno prometne ulice se sijeku pod pravim kutom (jedan od njih prolazi kroz autobusne linije sa stajališta nasuprot obiteljske sjedala). S jedne strane, takvo mjesto uzrokuje određenu nelagodu, ali s druge strane omogućilo je lijep, velik vrt sa stražnje strane zgrade. Da bi efekt bio još bolji, vlasnici su kupili susjednu parcelu na kojoj je netko počeo graditi kuću.
Priprema vrtnog dizajna naručena je kod specijalizirane tvrtke, koja je također poduzela sve teže pripremne radove. Prvo su ispunjeni fragmenti buduće zgrade na novoj parceli. U tu svrhu korišten je krš i drugi građevinski otpad. Time se izbjegava plaćanje odlaganja otpada. Sve je bilo pažljivo prekriveno zemljom. Nastalo brdo zasijano je travom i ondje je osnovan kamenjar. U njegovu se podnožju pojavilo jezerce. Duž ulice zasađen je niz stabala tise, koja će s vremenom neutralizirati njegovo bučno susjedstvo. Na rubu terase izgrađena je čvrsta, ali slikovita sjenica, koja je ljetni salon za stanovnike.
Nekadašnja gospodarska zgrada također je obnovljena i pretvorena u elegantan vrtni paviljon s bilijarskom sobom.
- Živjet ćemo ovdje s mojim suprugom u starosti - smije se Elżbieta.
Lijepo cvjetajuće i pažljivo odabrane biljke dodaju šarm vrtu, o kojem se brižno brine gospođa kuće. Ovdje je, baš kao i kod kuće, sve rezultat dobro promišljenih i dosljednih odluka koje su vlasnici donosili zajedno sa profesionalcima. Iako ta suradnja nije bila bez kontroverzi i sporova, bilo je moguće postići kompromis koji služi koherentnosti arhitekture i okolice.
Ova adaptacija može potaknuti druge na slične radnje. Napokon, tisuće ružnih, elegantnih domova čekaju svoje vrijeme. Sve dok imaju zdravu strukturu i stoje na atraktivnim parcelama - nemojte oklijevati.

Obiteljska kuća, cigla, s korisnim potkrovljem
Autor rekonstrukcije i dizajna interijera: Tomasz Wesołowski
Korisna površina: 280 m2 Površina
parcele: 2.500 m2
Stanovnici: dvoje odraslih i troje adolescentne djece
Cijena rekonstrukcije i dorade prema procjeni uredništva: 800.000

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Sušilice za posebne zadatke

Iako su temperature još uvijek visoke pred prozorima, a rublje na balkonu će se osušiti za sat vremena, uskoro će nas opet zadesiti problem mokre odjeće ...…

Objesi sve vješalicu. Letimo u loptice

Iz današnje perspektive, teško je povjerovati da kuglice u boji mogu izazvati revoluciju. Ipak, pedesetih godina prošlog stoljeća izgled vješalice Hang It All bio je šokantan ...…

Ideje za prekrasan balkon

Balkon u stambenom bloku također može biti lijep i učinkovit. Evo nekoliko ideja za diverzifikaciju ovog prostora. Ponekad nije dovoljno imati ...…