Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Drvena kuća od ariša okružena vrtom poput parka. Prije nekoliko godina fasada zgrade bila je obojena u bijelo, a krov je prekriven škriljevcem grafitne boje postavljenim na letve i kontra letve prikovane za krovni filc na oplati.
POGLEDAJTE FOTOGALERIJU VILE OD MARSANA >> OVDJE Predratna
vila sa stambenim potkrovljem u rukama je jedne obitelji od gradnje zgrade, to jest od 1932. Alina i Wiesław treći su skrbnici kuće sagrađene od balvana od ariša s fasadom od dasaka. Kako i priliči dobrim domaćinima, oni i dalje nešto poboljšavaju. Korak po korak prilagodili su staru kuću potrebama 21. stoljeća, zadržavajući sva karakteristična obilježja prijeratne arhitekture. Promijenili su krovnu oblogu, boju fasade, obnovili dobro očuvanu stolariju od vrata i prozora od ariša, adaptirali potkrovlje i ranije neiskorištene kutke u potkrovlju.
Ljetnikovac za stalno nastanjenje
Drvenu kuću s djelomično podrumom i potkrovljem sagradio je 1932. - 1935. djed gospođe Aline, koji je petočlanoj obitelji želio pružiti ugodno mjesto za odmor. Tada nije mislio da će kuća uskoro postati njezino jedino utočište. To se dogodilo nakon izbijanja Drugog svjetskog rata, kada je bombardiran stan u ul. Ul. U Varšavi. Tada se cijela obitelj trajno preselila u "ljetnikovac", blagoslivljajući stolara koji ju je jednom nagovorio da u potkrovlju stvori tri malene sobe (prema izvornom projektu tavan je trebao biti neiskorišten). Zahvaljujući toj manjoj ispravci okupacija je provedena daleko od previranja u Varšavi.
Prelazak u grad, međutim, nije spasio članove obitelji od dramatičnih prijelaza. Njihovu je kuću časnik Wehrmachta privremeno izabrao za svoje sjedište. Kao što nam kaže gospođa Alina, moj djed je kad god je to bilo moguće organizirao tajne sastanke u svojoj kući i sakrio radio stanicu u potkrovlju (trenutni vlasnici pronašli su skrovište na podu tijekom obnove). Tada je, nakon Varšavskog ustanka, naravno u odsustvu Nijemca, vila postala utočište izbjeglicama od zapaljene Varšave i vojnicima Domobranske vojske. Obiteljske priče pokazuju da je ponekad s njima ostalo 50-60 ljudi, a neki i dulje. Nakon rata vila mojih djedova i baka nije izostala iz dnevnih boravaka. Dvije strane žene došle su živjeti s obitelji,od kojih se jedan odselio tek 1960-ih. Srećom, ukućani su živjeli u harmoniji pod istim krovom, iako to sigurno nije bilo lako - svi su koristili jednu malu kuhinju i kupaonicu!
Vlasnici su odrasli u lokalnoj zajednici, a djed je čak postao i seoski administrator. U teškim poratnim godinama pomagao je mnogim ljudima u nevolji. Među njima je bila i spisateljica Maria Dąbrowska, koja joj je iz zahvalnosti za dodjelu goriva, kao i iz simpatije prema obitelji, ponudila primjerak "Nocy i dni", koji i danas jako voli njezin dom.
Stepenice za razne interijere (VIDEO)
Svaka obnova je radost
Krajem šezdesetih brigu o kući preuzeo je Alinin otac koji je na prvom katu uredio petočlanu obitelj (bake i djedovi su živjeli u prizemlju do svoje smrti). On je bio taj koji je članove kućanstva oslobodio smetnji izgaranja ugljena u popločanim pećima (svaka je grijala samo dvije sobe). Zahvaljujući električnim grijačima ugrađenim u njih, postalo je ugodno i moderno. A kad je imao vlastiti automobil, sagradio je samostojeću garažu i šupu za vrtnu opremu u vrtnom parku koji su osnovali njegovi roditelji.
Daljnje je pogodnosti 1985. godine uvela njegova kći, trenutna vlasnica zgrade. Od djetinjstva je sanjala o životu u kući svojih predaka. Kad se pokazalo da je to moguće, prodala je stan u Varšavi i sav novac potrošila na obnovu vile.
Počela je raditi na kući postavljanjem instalacije centralnog grijanja. Podrum je trebalo preurediti u kotlovnicu - obnoviti i produbiti, jer je bio prenizak za čak 50 cm da bi se instalirao kotao! Radovi su započeli podupiranjem stropa iznad podruma drvenim markama. Tada je tlo odabrano u serijama i na ovom mjestu betoniran je ulomak poda na zemlji. Nakon završetka ovog posla, vlasnici su podrumski prostor podijelili u dvije prostorije - kotlovnicu i ostavu.
Trebalo je napraviti normalan ulaz u kotlovnicu izvan zgrade. Do sada mu se pristupalo uskim ljestvama kroz otvor na kuhinjskom podu. Možete zamisliti kako je bilo mučno vaditi kante ugljena na ovaj način!
Gospođa Alina je također povećala kuhinju, odstupivši od zasebne susjedne smočnice. Na prvom katu pronašla je mjesto za svoju kupaonicu iz snova. Ukućani se do danas sjećaju radosti svog prvog kupanja u novom šatoru!
Svejedno, bilo kakve promjene kod kuće uvijek su se dočekivale s oduševljenjem i radošću. To je bio slučaj i kada su se grijači pojavili u popločanim pećima, kada je postavljena instalacija centralnog grijanja i kada je kuća spojena na općinski plinovod. Svaki put kad su ukućani imali pravi odmor.
Važan događaj bila je i demontaža pregradnog zida i popločane peći između nekadašnje roditeljske sobe i blagovaonice (za vrijeme tih radova mogli su se diviti pregradnim zidovima od balvana ariša prekrivenih trskom i omalterisanih glinom). Zahvaljujući ovom tretmanu, prostor reprezentativnih soba je optički povećan i iako je površina cijelog prizemlja samo 90 m2, čini se da je kuća zaista prostrana.
Mjesto ostavljeno uz peć i izravan pristup dimnjaku iskorišteno je za izgradnju tradicionalnog kamina, koji je postao ukras dnevne zone. S druge strane, stara dvostruka vrata koja su u prošlosti pregrađivala obje sobe bila su toliko lijepa da ih je vlasnik instalirao između dvorane i unutarnje dvorane.
Tijekom te obnove obnovljeni su i svi drveni podovi. Hrastov parket u prizemlju i podne daske na drugom katu bili su u toliko dobrom stanju da ih je trebalo samo brusiti i lakirati.
Što se ne radi s kućom
Od devedesetih, suprug Aline Wiesław uključen je u njegu i upravljanje zgradom. Sada svake godine zajednički planiraju nove radove na obnovi.
Nedavno su, tražeći način da uvećaju sobu kćeri srednjoškolke, razmišljali o adaptaciji potkrovlja na vrhu krova. Nažalost, da bi bio uporabljiv, trebalo je podići krov za čak 50 cm. Stoga su tražili od arhitekta da pripremi idejni projekt dogradnje. Već su bili sretni zbog sljedećih promjena, kad se ispostavilo da na papiru izgledaju loše - nakon preinaka oblik kuće potpuno bi izgubio proporcije! Ukućani su se složili da ne mogu naštetiti svojoj voljenoj kući na takav način i brzo su odustali od ideje da povećaju potkrovlje. Također su razmotrili mogućnost zamjene potkrovlja uspavanim polukatom, ali i ova ideja nije uspjela.Stube na vrh zauzele bi polovicu kćerine devetmetarske sobe, koja bi tako postala potpuno nefunkcionalna.
Međutim, potkrovlje je obnovljeno. Iznutra je izolirana mineralnom vunom, a vuna je prekrivena paropropusnom folijom i preko nje je postavljena suha žbuka od gipsa.
Napokon je postavljen novi drveni pod, a zidovi prekriveni policama. Ovdje sada možete pohraniti razne nepotrebne predmete kojih se šteta riješiti. Domaćini su na isti način obnovili i granice između soba na prvom katu. Za svakog od ukućana imaju svlačionice.
Podmlađivanje boje
Pročelje drvene kuće, u cijelosti sagrađene od ne smolastih trupaca i dasaka ariša, bilo je od samog početka svijetlosmeđe boje. Djed, a potom i otac vlasnika, slikali su je svake 3-4 godine posebnom impregnacijom od drveta.
Gospodin Wiesław je, međutim, odlučio da će fasade od bijelih ploča izgledati urednije nego u boji drva koje blijedi na suncu. Uspio je nagovoriti ostatak kućanstva da poduzme ovu radikalnu promjenu. Zamorno čišćenje fasade sa svih starih premaza postalo je prigodom za pažljiv pregled drvene obloge zgrade. Uređen je na dva načina. Točno iznad temelja - okomito (olakšavajući zamjenu pojedinih oštećenih elemenata, ovdje izloženijih vlazi i razaranju), a s visine 1/3 prizemlja i na katu - vodoravno (zahvaljujući čemu se uzvisine čine šire). Na radost ukućana, pokazalo seda su drvene fasade u savršenom stanju, čak i blizu postolja i ispod prozorskih klupica - nigdje nisu pronađeni tragovi propadanja drveta.
Dvije godine vlasnici korak po korak obnavljaju stolariju za prozore i vrata, također izrađenu od drveta ariša. Unatoč proteku godina, prozori, vrata i rolete su u izvrsnom stanju, ali zasigurno su svi očišćeni, obnovljeni i prebojani. Domaćini se nadaju da će zahvaljujući tim mjerama drvenarija preživjeti sljedećih sedamdeset godina.
Stare unutarnje glinene žbuke također su u savršenom stanju. Gotovo je nevjerojatno da izrađeni prijeratnom metodom na prostirci od trske, ne pucaju i ne mrve se, pa su sačuvani u izvornom stanju. Redovito se slikaju samo dobrim "prozračnim" bojama. Gospodin Wiesław - pobornik bijele boje - odlučio je da će zidovi prizemlja biti obojeni bijelom bojom. Na prvom katu, u skladu s trenutnom modom, Alina je uvela boje.
Dugi niz godina krov zgrade bio je pokriven sivo-smeđim azbestnim pločicama. Tek su ih 2002. vlasnici zamijenili za cement i
-lik, grafitna boja. Da bi se saznalo hoće li ova vrsta krovišta funkcionirati na modernoj vili, prvo je postavljena na krov garaže (produžena s parkirnim mjestom za drugi automobil). Tek kad su domaćini pogledali efekte, promijenili su pokrivač na stambenoj zgradi.
U staroj kući uvijek se nešto može učiniti, pa vlasnici nastavljaju stvarati nove planove.
- Nakon promjene krovnog pokrivača, sanjala sam laganu promjenu boje fasade - priznaje gospođa Alina. - Volio bih uskladiti tamno sivu ploču s bijelom nijansom bež ili svijetlo zelene boje. Također sanjam o zimskom vrtu s pogledom na prostor za sjedenje na parceli.
Vlasnik je čak potražio katalog engleskih zimskih vrtova. Međutim, ona zna da proširiti svoj dom nije lako. Simetrična arhitektura zgrade zahtijeva poštivanje određenih arhitektonskih pravila. Proširenje jednog krila podrazumijeva izgradnju istog na suprotnoj strani kuće - u protivnom će se narušiti postojeći plemeniti razmjeri.
Možda, međutim, ne biste trebali poboljšati ono što je već lijepo i dokazano?
POGLEDAJTE FOTOGALERIJU MARKOVE VILE








Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Kuća za drugu polovicu života

Kad profesionalna karijera završi i djeca se odgajaju, vrijedi razmisliti o promjeni kuće - u ugodniju, ekonomičniju i prikladniju za novu ...…

Funkcionalna kuća u obliku slova T

Jednospratna kuća za četveročlanu obitelj, s planom u obliku slova T. Autor projekta Arte je arhitekt Rafał Zdanowicz iz studija Archetyp. Procijenjeno ...…

Dizajn kuće po mjeri

Dizajn koji je arhitekt izradio na vlastiti zahtjev investitora možda neće imati tako atraktivne vizualizacije kao prijedlog izravno iz kataloga. Ali za ovo ...…