Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Pogled na kuću iz vrta. Arhitekti su se potrudili naglasiti ljepotu šumskog okruženja zgrade. Oblici pročelja i oblik kuće bili su "upisani" između borova i hrastova koji su rasli uokolo.
Ulaz u kuću je pod krovom, uz niz drveća. Osobu koja ulazi dočekuju elementi međuratne arhitekture, poput zaobljenog kuta ili kvazi brodskog krovnog prozora iznad vrata.
Pogled iz blagovaonice prema kuhinji. Iako su veliki prostori omogućavali prikladno zatvaranje pojedinih prostorija, vlasnici su odlučili zamijeniti nosivi zid s gredom i otvoriti kuhinju do reprezentativnog dijela kuće.
Pogled iz velike dvorane sa stubištem oko kojeg su uređeni interijeri. Okrugli krovni prozor na krovu naglašava njegovu visinu i prostranost.
Raznolika završna obrada poda - način obilježavanja pojedinih funkcionalnih zona kuće. Ovdje se drveni parket susreće s kamenim podom dvorane. Kontakt takvih različitih materijala obično uzrokuje poteškoće u provedbi. No, kao i svaki dobar detalj, i ovaj se vrijedi potruditi ako želi utjecati na ljepotu interijera.
Kad su Jolanta i Jacek Kołomański prvi put došli na mjesto gdje danas stoji njihova kuća, oko nje je bila borova šuma i nije bilo traga na cesti ili bilo kakvim zgradama. Međutim, vladao je mir i tišina o kojima su se brinuli i … roj agresivnih komaraca. Gotovo su doveli buduće investitore do brzog povlačenja. Gospodin Jacek čak je izgubio zanimanje za ljepotu mjesta i planirao bijeg do automobila, ali prevladalo je oduševljenje gospođe Jolante:
- Ova prekrasna stabla i zrak nezagađen gradskim isparavanjima. Odmah sam sanjao da se opustim u takvom okruženju. A komarci su tu i nema ih. A postoje načini za to!
Sretan sastanak
Kada je parcela kupljena, Kołomański su započeli potragu za projektom udobnog boravka za četveročlanu obitelj. Preko posrednika koji im je omogućio kupnju parcele, pronašli su put do studija JEMS Architekci - tada poznatog arhitektonskog ureda u Varšavi. Njegov se tim fokusira na izvedbu velikih objekata i rijetko projektira obiteljske kuće. Radost investitora bila je tim veća što su uspjeli privući interes poznatih arhitekata - stručnjaka za originalna dizajnerska rješenja i visokokvalitetnu implementaciju. Arhitekti iz JEMS-a bliski su stilu modernističkog razdoblja i radovima njegovih najeminentnijih predstavnika - također poljskih - u međuratnom razdoblju.Investitorima se također jako svidjela arhitektonska klima iz 1930-ih, pa su brzo postigli dogovor s dizajnerima. Kuća koju su izgradili rezultat je konvergencije stavova i dobre suradnje između investitora i arhitekata - zahvaljujući tome stvorena je uistinu visokoklasna arhitektura koja kombinira šarm ukusnog oblika i funkcionalne funkcije profinjene u svakom detalju.
Bez štete po prirodu koja okružuje kuću,
Kołomański nisu imali precizan pogled na oblik buduće kuće, pa su bili otvoreni za bilo koji razuman prijedlog.
- Dakle, imali smo lakši zadatak - kažu arhitekti. - Vlasnici su samo željeli da buduća kuća ima okruglu dvoranu sa izlazom stubišta i da mogu u potpunosti uživati u čarima okolne prirode.
Priroda šumske parcele i okolice pogodovala je korištenju rješenja koja su se svidjela arhitektima iz JEMS-a. Odlučili su dizajnirati kuću koja će se "uklopiti - kako su rekli - u arhitekturu drveća". Stoga su uložili sve napore kako bi osigurali da nijedan lijepi primjerak koji raste na parceli neće morati biti uklonjen te da će posebna uloga biti povjerena drveću s prednje strane. Konačno, zgrada je bila izrađena od jednostavnih, izražajnih blokova, kojima su dominirale vodoravne crte.
- Prema našem mišljenju, takvu modernizacijsku siluetu najbolje je smjestiti u šumski krajolik. Za razliku od zgrada pokrivenih dvoslivnim krovom, koje u takvom okruženju nalikuju šumarskom domu ili Baba-Yaginoj kući - ističu dizajneri.
Skromnost dodaje ljepotu
I izvan kuće i unutar kuće teško je pronaći nepotrebne ukrase. Ipak, zahvaljujući igri zidnih ravnina u kombinaciji s velikim prozorima raspoređenim u trake, zgrada je dobila oblik koji privlači maštu. Dodatno, obogaćena je grubom, strogom teksturom vanjskih zidova od opeke. Projekt je pretpostavljao da će biti prekriveni bojom, ali investitor je odustao od projekta. Pokazalo se da cigle kupljene po povoljnoj cijeni mogu ostati na fasadi bez bojanja. To je obična čvrsta cigla, ali nekako posebno izgorjela - čak su i arhitekti priznali da fasade, ostavljene u grubom stanju, izgledaju sjajno.
Hodajte ispod drveća
Reprezentativni karakter kuće treba naglasiti pažljivo osmišljenim, "dugotrajnim" pristupom ulaznim vratima, čije izduženje naglašava linija drveća.
- Nije prikladno ulaziti u prostor koji okružuje ovu vrstu vile kroz bilo koja vrata - komentiraju dizajneri. Prirodna posljedica takvog smještaja ulaza je kružna dvorana iz koje su hrabrim lukom izlazile stepenice na prvi kat. Ovo posebno rješenje ulaznog dijela obećava karakter ostalih soba.
Sve je na svom mjestu
Prizemlje kuće je otvoren, prostran prostor, jasno raznolik u pogledu funkcija: dnevni boravak, blagovaonica i kuhinja. Dnevne i blagovaonice izlaze na potpuno natkrivenu terasu i pogled na vrt s velikim prozorima koji čine stakleni zid. Zahvaljujući tome, šuma smještena odmah iza nje svojevrsni je element unutarnjeg uređenja.
Blizini arhitekture i okolne prirode pogoduje nasip zasađen atraktivnim raslinjem koji doseže donje rubove prozora prizemlja. Stvara se dojam da kuća izranja iz dubina zemlje - sugerira da su ona i okolica jedno.
Svakodnevni život stanovnika usmjeren je na donji kat. Prvi kat je strogo privatan. Postoje spavaće sobe s odvojenim kupaonicama za roditelje i djecu.
Vlasnici su unutrašnjosti svog doma pristupili osjetljivo. Svjesno su se ograničili na mali broj potrebnih predmeta, tako da ništa ne bi narušilo sklad prostornog rasporeda zgrade obogaćene pogledom koji se protezao izvan prozora.
Na mjestu susreta svjetova
Prema planu, najvažnije mjesto u kući je kuhinja povezana s prostranom blagovaonicom. Zamišljen u svakom detalju, kombinirajući tehničku izvrsnost s ljepotom ovdje okupljenih uređaja. I istodobno, u kombinaciji s jednako pažljivo dizajniranim blagovaonicom - stvarajući cjelinu, u kojoj možete pronaći intimnu atmosferu iz vremena iz kojeg potječe dizajn projekta.
Obitelj Kołomańscy živjela je na Dalekom istoku i očito je neka od tih klima prodirala u njihovo obiteljsko sjedište. Gospođa kuće vodi vegetarijansku kuhinju koja se sastoji od povrća i voća karakterističnih za određeno godišnje doba. Nudi energičan čaj od Mathubanke pripremljen prema indijskom receptu. Ovaj je ritual popraćen opuštajućom reiki glazbom koja curi odasvud, što se iznenađujuće uklapa u interijer kuće, tako ukorijenjen u europskoj arhitekturi.
obiteljska, dvoetažna , opečna kuća
Autori dizajna:
JEMS Architekci - Olgierd Jagiełło, Maciej Miłobędzki, Marcin Sadowski, Jerzy Szczepanik-Dzikowski
Korisna površina poda: 302 m2 Površina
parcele: 1005 m2
Stanovnici: četveročlana obitelj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Terasa puna zelenila - e-vrtovi

Zahvaljujući odgovarajućem rasporedu, neprijatna, prazna terasa postat će mjesto gdje se možete ugodno opustiti među biljkama.…