Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Početkom 1980-ih poznati fizičar Jacek Rayski s obitelji je otišao u Irsku. Tamo već nekoliko godina vodi uspješnu konzultantsku tvrtku, ali nikada nije prekidao kontakte s domovinom. Nedavno je u zemlju počeo dolaziti sve češće, također u profesionalnim pitanjima, a njegova putovanja obično je pratila supruga Jola, željna domovine. Češći i duži boravci u Poljskoj izazvali su domaćine na razgovor o kupnji stana ovdje. Naravno, samo je Krakow, s kojim je obitelj Rayscy povezana generacijama, bio u pitanju.
Nema mjesta kao kod kuće
Vremenom su i odrasla djeca naših domaćina, koja su s njima živjela u Irskoj, počela sustavno posjećivati Krakov. U ovoj se situaciji brzo odustalo od prvotne ideje o kupnji malog stana. Činilo se nemogućim vratiti se u staru kuću od kockica u kojoj je obitelj živjela 1970-ih. Tako su započeli planovi za izgradnju novog. A zahtjevi su bili znatni, jer je kuća trebala ispunjavati reprezentativne funkcije i pružati udobne apartmane za dva bračna para, od kojih svaki također jako voli imati prijatelje. Morao je pronaći i mjesto za arhitektonski studio i udoban "službeni" ured.
Sin Jaceka Rayskog, Patryk - po zanimanju arhitekt - toliko se uključio u ovaj projekt da je napustio posao u Dublinu i počeo tražiti parcele i dizajnirati buduću kuću. Stari poljski prijatelji njegovih roditelja pomogli su mu da se snađe u gustišu stranih propisa i naredbi.
Iako je potraga za zapletom već započela i raspravljalo se o planovima za novo sjedište, njezina majka, gospođa Jola, još uvijek je sanjala o povratku "u staro smeće" - u kuću koju joj je otac sagradio prije godina i u kojoj je prije odlaska u inozemstvo živjela cijela obitelj . Što su ljudi češće razgovarali o planovima za novu izgradnju, gospođa Jola se češće i čvršće vraćala na ideju povratka stare kuće. Nije odustajala toliko dugo da je na svoju ideju uvjerila i sina koji se još uvijek sjećao čari življenja u djedovoj kocki izgrađenoj sedamdesetih. Tada je ostatak obitelji odlučio promijeniti svoje planove.
Umjesto gradnje - rekonstrukcija
Nakon povratka kuće, ozbiljno se razmišljalo o temeljitoj rekonstrukciji stare zgrade, jer su osjećaji bili sentimentalni, ali u njoj nije bilo sve u redu. Patryk se, usprkos činjenici da je još uvijek bio uključen u nove projekte, brzo usredotočio na ovaj zadatak, jer - kako kaže - ne samo da su osvojena dobra sjećanja, već i mogućnosti ovog mjesta koje je spoznao već u djetinjstvu. Agata, također arhitektica po obrazovanju, pridružila se suprugu u poodmakloj fazi dizajna.
Njihovi putovi do struke bili su potpuno drugačiji. Agata je prije dvije godine s odličom diplomirala na Tehnološkom sveučilištu u Krakovu. Tijekom studija odradila je nekoliko praksi: semestar je provela 2002. godine u Sjedinjenim Državama (College of Architecture and Design University of Tennessee u Knoxvilleu), a zatim je nekoliko mjeseci radila u tvrtki Ehrenkantz Eckstute & Kuhn Architects u New Yorku, nešto ranije, 2000. godine, u Bruxelles u CDG-Architects. Patryk, koji je s roditeljima kao dijete otišao u Irsku, studirao je arhitekturu na DIT Bolton, od 1997. do 2002. radio je u Michael McShane Architects, a zatim je bio asistent Andrewa Lohana u brazilskom Lohan Architects.
O arhitekturi kuće izgrađene sedamdesetih godina malo se može napisati. Jednostavna dvokatna kocka sa stubištem završenim sivim terazom koja vodi do dva apartmana i u svakom od njih - nekoliko malih soba. Tako su tada sagrađene, a budući da je sama činjenica izgradnje kuće već bila vrlo sumnjiva, samo su rijetki dopustili da odstupe od uredbe. U ovom slučaju, nadoknada za ne najviše arhitektonske letove bila je tišina, prekrasno zelenilo i nenadmašan pogled na grad.
Rušenje i izgradnja
Odlučeno je pretvoriti staru kocku u modernu vilu, no rekonstrukciju je omela jedna od rijetkih prednosti kuće: čvrsta, tradicionalna armiranobetonska konstrukcija, ne samo temelji i stropovi, već i vanjski te neki unutarnji zidovi. Da bi kuća dobila reprezentativni karakter i stvorila funkcionalan, otvoren prostor dnevne sobe umjesto malih kabina, neki su zidovi morali biti srušeni.
- To je značilo puno promjena na građevinskoj strukturi i činilo se izuzetno teškim - prisjeća se Patryk. - Slično je bilo problematično dobiti odgovarajuću rasvjetu. Bilo je samo jedno rješenje: zamijeniti nosive zidove koje je trebalo ukloniti čeličnom konstrukcijom. I tako su se umjesto nekih zidova u kući nalazili okviri od I-dijelova. To je omogućilo otvaranje prostora prizemlja i pravilno osvjetljenje interijera. Naravno, zbog novih potreba, planirali smo i povećati zgradu. Donesena je odluka da se zadrže dvije etaže i produži prizemlje.
Najdalekosežnije promjene, koje su zgradi dale novi karakter, dogodile su se u prizemlju, gdje su dodani predsoblje i lagane, ažurne vanjske stepenice, kao i "otvorene" stepenice koje vode na kat.
Projekcija vanjskih stepenica u obliku nepravilnog trapeza nalikuje obliku parcele na kojoj stoji kuća. U projektu su imali redovitu formu, ali tijekom gradnje počelo je boljeti. Dizajneri su ih pokušali modificirati za računalom, suočavajući njihove ideje sa stručnjacima koji rade dolje, i na kraju odredili geometriju čelične konstrukcije tako da I-profili imaju i estetsku funkciju. Velike staklene ploče, koje štite stepenice i odmorište, postavljene su u aluminijske okvire.
S istoka - na mjestu nekadašnje garaže - starom prelomu na tri čelična stupa, na polukružnom tlocrtu, dodana je svojevrsna apsida. Promjer ovog polukruga (6 m) odgovara okretanju kotača kućanskih automobila - i na taj način olakšava ulaz u garažu i nadstrešnice za automobile smještene na ovoj strani kuće.
U najnižem dijelu "apside", u prizemlju, projektirana je studija, ograničena od vrta staklenom pločom velikih prozora koji su se spuštali do zemlje. Iznad ureda - u prizemlju - nalazi se reprezentativna kuhinja s trakom prozora koji osvjetljavaju unutrašnjost i set posebno dizajniranog kuhinjskog namještaja. Ogromni prozori zimskog vrta na suprotnom zidu zgrade otvaraju se na povećanu terasu s stepenicama koje vode do vrta. Na zadnjem katu uređena je velika vanjska terasa.
Učinkovito ostakljenje, koje je u potpunosti promijenilo karakter zgrade, zahtijevalo je rješenja najviše kvalitete. Izbor aluminijskih prozora bio je određen njihovim izvrsnim izolacijskim parametrima, što je bilo od velike važnosti zbog velike površine ostakljenja. Siva boja okvira u savršenom je skladu s hladnom hladom pijeskastog kamena, kojim su se nizale terase, zimski vrt i ulazne stepenice. Pod u blagovaonici i u dnevnoj sobi izrađen je od laminiranih dasaka od mahagonija, čija boja stvara snažan kontrast s porculanskim pločicama.
Vanjski zidovi, izolirani polistirenom, završeni su akrilnom žbukom ojačanom mrežom od staklenih vlakana. Ravni krov s proširenim sofitima ukrašen je čeličnim limom presvučenim prahom sjene sive boje za nekoliko nijansi tamnijim od okvira prozora. Jednostavne čelične ograde na balkonima prvog kata odnose se na oblik strehe.
Vrijeme za radost
Nakon mukotrpnih radova na obnovi, koji su - kako to obično biva - potrajali duže nego što se očekivalo, stanovnici kuće uživaju u osvježenom izgledu svoje nove-stare kuće i uživaju u svim njezinim čarima. Odmaraju se u zimskom vrtu, rade u udobnim uredima prilagođenim njihovim potrebama, ugošćuju prijatelje i poznanike ne ometajući jedni druge (ponekad se kod kuće održe dva društvena događaja istovremeno), a kada žele kontakt s prirodom, izađu na jednu od terasa i dalje - u vrt.
Zeleno okruženje kuće puno duguje Patryku i njegovoj majci. Borbu je započela korovom i grmljem zarastajući na parceli, sada je to preuzeo njezin sin koji se pokazao marljivim i brižnim vrtlarom. Danas je vrt lijepa nadopuna zgradi i ponos domaćina.

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Biljke u nijansama crne - e-vrtovi

Biljne kompozicije s crnom - izuzetno originalne i lijepe. Ova je boja, međutim, samo iluzija, jer biljke ne stvaraju crni pigment. U……