Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Dvorac iz vrta
Pogled na kuću s ulice
Stare breze štite terasu i stol od sunca, stvarajući ugodnu polusjenu nad glavama domaćinstva
Blagovaonica. Tamno drvo namještaja lijepo je u kontrastu sa svijetlim zidovima i kamenim podom
Vlasnici pokušavaju izbjeći tipična, moderna sistemska rješenja. Kao što vidite, kuhinjski namještaj može se uspješno zamijeniti nogama starog šivaćeg stroja i dijelom drvene ploče za stol
Ulomak stambenog dijela kuće. Široka balkonska vrata otvaraju unutrašnjost vrtu
Ormar - trofej s putovanja na buvljak i važan element namještaja blagovaonice
Sedreni pod i ograda uz stepenice koje je pažljivo izradio kovač u blizini Rzeszówa čine kućnu dvoranu lijepom
Dio gostinske sobe. U sobi dominira stilski ormar švicarskog podrijetla, izrađen od talijanskih majstora, koji je ovamo došao ravno iz unutrašnjosti palače
Kuhinjski stol - mjesto za svakodnevne obroke
Izvod iz matične knjige rođenih Kuća
od opeke, s djelomičnim podrumom i potkrovljem,
inženjer dizajna: arhitekt Jerzy Sajdak
Pow. kuća: 200 m2
. Parcele: 2.150 m2
Stanovnici: obitelj s dvoje djece
Na devetnaest metara
Naši domaćini - Nina i Janusz - upoznali su se tijekom druge godine studija na koncertu Stanisława Sojke. Studirala je pedagogiju, on je bio na odsjeku strojarstva, energetike i zrakoplovstva. Teški stambeni uvjeti nisu spriječili odluku o vjenčanju. Njihova kći Ula rođena je kad su živjeli u studentskom domu.
Kada su završili studij, zahvaljujući pomoći obitelji, živjeli su u vlastitom stanu od 19 četvornih metara. Iako im to danas zvuči smiješno, tada su se osjećali sretno. Imati na raspolaganju ne samo zaseban kutak, već i kuhinju u udubljenju i vlastitu kupaonicu, bilo je nešto! Nakon četiri godine života u studentskom domu i učenja za ispite tijekom šetnji s dječjim kolicima u parku ziazienki, napokon su bili sami - slobodni, neovisni, s budućnošću.
Apetit raste s jelom
Kao što možete pretpostaviti, radost malog studija nije trajala dugo, jer je obitelj počela smetati zbog stiske. Stoga su Nina i Janusz dogovorili stan koji su s vremenom kupili: naš domaćin radio je za njega u Švedskoj i Engleskoj. Njihov novi stan bio je površine 36 m2, a sastojao se od dvije spavaće sobe i kupaonice. Međutim, prerano je postalo nedovoljno za obitelj. Kad se ispostavilo da je na putu drugo dijete, ponovno su odlučili napraviti promjene, što je bilo moguće zahvaljujući boljoj profesionalnoj i financijskoj situaciji. Čak i prije nego što se Kubin sin pojavio na svijetu, započeli su potragu i ubrzo postali vlasnici stana od sedamdeset kvadrata.
"Kad smo prvi put ušli u nju, gotovo je izgledalo kao palača", prisjećaju se danas.
Ali ljudska priroda tjera nas da se brzo naviknemo na dobre stvari i počnemo tražiti nešto još bolje kad god je to moguće.
Kuća iz snova: veliko finale
- Uskoro smo planirali još jedan "veliki skok" - kako domaćini danas nazivaju odluku o gradnji kuće. - Svidjela nam se ponuda tvrtke Dworek Polski, pa smo prodali stan, uzeli kredit i izgradili drvenu zgradu u ruralnom i plemenitom stilu na parceli u Choszczówki.
Naši domaćini također su počeli primjećivati razne nedostatke drvene kurije i napokon su smatrali da je kuća u Choszczówki sljedeća faza u životu, a ne odredišna luka. U međuvremenu je domaćica, bogata iskustvom čestih preseljenja, promijenila profesiju i postala posrednica u prometu nekretninama. To joj je olakšalo odluku da sagradi još jedan dom koji bi bolje odgovarao potrebama i težnjama obitelji.
Važno znanje
U Białołęki smo relativno brzo uspjeli pronaći atraktivno mjesto, ali problem je bio u tome što je parcela za prodaju bila vrlo velika. Njegova je površina bila osam tisuća četvornih metara, a uz to je u dokumentima klasificirana i kao šumsko područje koje nije namijenjeno razvoju. Predratnog vlasnika, koji je upravo vratio imovinu, nije zanimalo uređivanje nikakvih formalnosti, samo je želio prodati zemlju.
A tada su nam bili od velike pomoći nova profesija naše gazdarice i njezino značajno iskustvo u trgovini nekretninama. Prvo je brzo utvrdilo da je zemlju moguće prekvalificirati u „za razvoj“. Kao drugo, brzo je uspostavila nekoliko prijatelja zainteresiranih za transakciju koji su vjerovali našim domaćinima i odlučila riskirati da investira s njima. Dogovoreno je da će svaka od četiri obitelji posjedovati otprilike dvije tisuće četvornih metara i da će u budućnosti sa svoje strane graditi kuću.
Kad je sve odlučeno i uređeno, a zemljište "pošumljeno", naši su domaćini prodali zamjenu vlastelinstva - kako su zvali svoju kuću - unajmili su stan na godinu dana i započeli gradnju.
Sreća u šumskom vlastelinstvu
Pregledavajući razne građevinske časopise u potrazi za oblikom svog budućeg doma, investitori su se uvjerili da bi se to trebalo odnositi na stil poljskog vlastelinstva.
- Odlučili smo da budući da se takav oblik pokazao uspješnim u Poljskoj tijekom posljednjih nekoliko stotina godina i još uvijek je popularan, ukazuje na njegovu visoku praktičnu i estetsku vrijednost - kažu. - Pomalo smo se zabrinuli da se okolo grade mnoge slične kuće, često loše arhitekture. Bojali smo se da ćemo, nastojeći živjeti u elegantnoj zgradi sa svojim vlastitim individualnim karakterom, pasti u sličnu zamku. No, naišli smo na projekt arhitekta Jerzyja Sajdaka, koji je, pozivajući se na dvorski stil, kuću održavao jednostavnom, brinuo se o njezinoj funkcionalnosti, a istodobno je cjelini dao izvanrednu "staromodnu" ljepotu.
Vlasnici kažu da im se svidio raspored interijera kuće i njihova rasvjeta. U prizemlju središnje mjesto zauzima veliki dnevni boravak s vrtom. U nju se ulazi iz dvorane kojoj prethodi predvorje, a staklena vrata odvajaju unutrašnjost dnevne sobe od kuhinje. Na dnu se nalazi i radna soba i gostinjska soba koja svakodnevno služi kao TV soba kada nema gostiju, rasterećujući dnevnu sobu koja se stoga može koristiti za opuštanje, sastanke i razgovore. U potkrovlju se nalaze tri spavaće sobe, dvije kupaonice, garderoba i praonica rublja. U njih se ulazi s prostranog odmorišta na vrhu stuba. Kuća ima djelomični podrum i iz estetskih razloga nema garažu,čiji oblik, prema vlasnicima, ne odgovara vlastelinskom karakteru zgrade. Za sada su automobili parkirani pod otvorenim nebom, ali planira se za njih podići zasebna, samostojeća zgrada.
I pomisliti da je kuća samo 200 m2, iako se i izvana i iznutra čini većim od stvarnih dimenzija, što bi se, zbog vrste njene arhitekture, moglo smatrati prednošću. Vlasnici ne kriju zadovoljstvo što gotovo svi pridošlice padaju na veličinu svog sjedišta.
Izvlačeći zaključke iz prethodnog iskustva investitora, novo sjedište izgradili su na posebno pažljiv i čvrst način, na tradicionalan način (troslojni zid od opeke, keramičke obične pločice, bakrene obloge, ploče od pješčenjaka na terasi i postolja stupova od istog materijala).
Korak po korak - do cilja
Domaćini su se iz unajmljenog stana preselili u novu kuću samo devet mjeseci nakon početka gradnje, ali posao još nije bio gotov. U početku je obitelj zauzimala samo prizemlje, gdje su jedino nedostajala vrata.
- Željeli smo kvalitetna vrata, ali nismo si mogli priuštiti da ih odmah kupimo. Zbog toga smo dvije godine živjeli bez njih, na iznenađenje nekih prijatelja - kažu.
S tavanom je bilo gore, iako bi se ondje moglo živjeti zbog siromaštva. Međutim, domaćini su radije završili sve radove, položili podove i mirno opremili interijer.
Dizajn interijera domena je gospođe iz kuće.
- Tijekom završnih radova postao sam ovisan o buvljaku u varšavskom Kolou - kaže. - Osjećam se kao da nisam ispunio svoju dužnost ako ovo mjesto ne posjetim nekoliko puta mjesečno.
Većina namještaja koji ukrašava kuću dolazi odatle. Birani su promišljeno i s osjećajem za mjesto, tako da bi se međusobno nadopunjujući stvorili ozračje darovitosti i "starine" u starom, dobrom stilu. Neki dolaze od klijenata domaćice koji su ih se spremni riješiti.
- Nisu htjeli stare, više su voljeli nove, a mi smo poput djece uživali u tim starinama.
Završni radovi trajali su nekoliko godina, ali ovo kašnjenje, uzrokovano financijskim nedostacima, pridonijelo je podizanju standarda zgrade i postizanju značajnih ušteda. Iako u početku život u kući nije bio najudobniji, vrijeme je bilo potražiti povoljne cijene i zanimljive detalje dorade. Između ostalog, zahvaljujući tom kašnjenju, uličice i prilaz obloženi su granitnim kockama dobivenim rušenjem, a ograda i balustrada balkona nisu izvedeni od gotovih elemenata, već ih je lijepo urezao u metal "provincijski" obrtnik. Vrt je također građen u fazama, jer su poljoprivrednici, umjesto da su naručili nekoliko desetaka kamiona s zemljom, lovili temelje na tom području.Tlo dobiveno iskopima bilo je mnogo jeftinije od onog koje je na veliko naručeno od specijalizirane tvrtke.
Vrt je zadržao svoj šumski karakter, iako tijekom gradnje nije bilo moguće spasiti sva stabla. Na njihovom mjestu stvoren je savršeno održavan travnjak. Kako naglašava, ne bez zadovoljstva gospođe iz kuće - poslano iz ruku.
Članovi kućanstva kažu da im kuća i vrt donose utjehu.
- Ovdje se osjećamo pomalo kao na odmoru, za vikend nije potrebno nikamo ići. Još gore, zapravo ne želite ići na posao, kad je tako lijepo sjediti na terasi ispijajući jutarnju kavu - smiju se zbogom.

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Biljke u nijansama crne - e-vrtovi

Biljne kompozicije s crnom - izuzetno originalne i lijepe. Ova je boja, međutim, samo iluzija, jer biljke ne stvaraju crni pigment. U……