Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Pogled na kuću s ulice. Visoko drveće i položaj na rubu šume daju šarm zgradi.
Terasa uz kuhinju i paviljon s bazenom povećava korisni prostor kuće za dodatnih 36 m2. Završen je žljebastim pločama izrađenim od egzotičnog drveta. Funkcionalno rješenje je završiti niske zidove oko terase istim pločama - tako su stvorene klupe za sjedenje.
Interijeri kuće su završeni istim materijalima kao i uzvišenja. Zahvaljujući tome, zgrada je dosljedna, stilski koherentna cjelina, a drvo i prirodni kamen dodaju toplinu i ugodu kući, ne oduzimajući joj moderni karakter.
Zahvaljujući otvorima i vizualnim vezama prostora s različitim funkcijama, unutrašnjost kuće djeluje impresivno velika.
Paviljon s bazenom jednostavno je geometrijsko tijelo s ravnim krovom bez strehe. Protivteža je dvokatnom tijelu ostatka zgrade, pokrivenom mansardnim krovom sa širokom strehom, koja se proteže daleko izvan obrisa zgrade. Privatnost čuva borova šuma i prekrasan vrt koji je uspostavio vlasnik.
Bazen nije samo rekreacija, on može imati i estetske funkcije i ukrašavati interijer.
Paviljon za bazen bio je gospodar snova kuće. Domaćini su se potrudili da ova vlažna soba ne bude neugodna - uspjeli su!
Kuća je završena drvetom i kamenom. Dijeljene ploče pješčenjaka suho su pričvršćene na sidra (ugrađene prilikom postavljanja zidova) i zalijepljene na cementnu žbuku. Spojevi nisu namjerno ispunjeni, tako da bi praznine nepravilnog oblika stvarale nježni uzorak na fasadama.
Pogled na dvoranu i stepenice koje vode na drugi kat.
Dio kuhinje sa stolom za blagovanje. Velika je, svijetla i povoljno povezana s ostatkom kuće. Domaćini malo žale što se blagovaonica više ne može povećavati za smještaj više gostiju.
Otisak kuća
Katnica, cigla, djelomični podrum, s bazenom i garažom Autori projekta: vlasnici površina kuće: 416 m2 (uključujući podrum od 40 m2, bazen 80 m2 i garaža od 36 m2). parcela: 1500 m2
Poseban blagdanski suvenir
- Naša je kuća na neki način uspomena na nekoliko zimskih boravaka u francuskim Alpama - kaže Agnieszka. - Misao o njemu sazrijevala je u nama u vrijeme kada smo često odlazili na skijanje u Savoie. Tijekom putovanja razmišljali smo o izgledu planirane zgrade i upijali atmosferu mjesta koja su nam posebno odgovarala. Zanimljive detalje gledali smo od drugih.
Savojske kuće odlikuju se udobnošću i jednostavnošću, a to posebno odgovara našim domaćinima. Izrađene od prirodnih i lokalnih materijala - drva i kamena - imaju individualne značajke, postignute vrlo jednostavnim sredstvima.
Dekorativni zidovi: što umjesto boje i pločica (VIDEO)
Agnieszka i Darek odlučili su slijediti ovaj put. Savojske su kuće tretirali samo kao nadahnuće, shvaćajući da je atmosferu Alpa teško prenijeti u Varšavu. No, između ostalog odlučili su da će u budućoj kući, po uzoru na te zgrade, koristiti ne samo drvene i kamene obloge, već i debele drvene cjepanice u nadvratnicima, a u sobama - podove od širokih dasaka.
Točno prema vašim željama
Zbog preferencija Dareka, koji voli suvremenu arhitekturu, Agnieszka je odlučila dati zgradi moderan oblik i stil, koji je odlučila kombinirati s toplinom i malo staromodnim duhom drveta i kamena. Zidovi zgrade, izrađeni od keramičkih blokova izoliranih slojem polistirena (10 cm), bili su obloženi pješčenjakom u razini prizemlja, a drvetom u razini prvog kata.
Kameni dio razlikuje se izvornom bojom pješčenjaka - vlasnik i dizajner kuće odabrali su kamen iz Szydłowieca: bijeli pješčenjak sive nijanse i žute boje. Boja pješčenjaka u suprotnosti je s oblogom od borovog drveta obojenom u boju prirodne tikovine.
Dizajnerica samo žali što nije uspjela dobiti stvarno debele cjepanice od kojih je planirala napraviti nadvojeve iznad vrata i prozora. Prema njezinu mišljenju, sirove zrake ispucale na suncu bili bi izvrstan ukras vanjskog pročelja kuće. Međutim, nije se u potpunosti odrekla svoje ideje, premda se morala zadovoljiti zamjenom - lažnim daskama, izrađenim po posebnoj narudžbi, kao i drvenom stolarijom za prozore i vrata i cijelim podnim oblogama.
Bazen - veliki san
Darekov veliki san bio je izgraditi moderan, zatvoreni bazen u blizini novoizgrađene kuće, čija bi veličina omogućila nešto više od pukog rekreacijskog namakanja u vodi.
Nakon pažljivih proračuna i oslanjanja na osobno iskustvo (stečeno na hotelskim bazenima), naši domaćini odredili su minimalnu veličinu bazena i integrirali bazen u kuću na takav način da je cjelina stvorila prilično homogen i skladan oblik koji bi se dobro uklopio u pravokutnu i ne tako veliku parcelu . Agnieszka priznaje da je veliko krilo bazena imalo značajan utjecaj na oblik tijela zgrade i raspored kućnih soba.
Zbog podzemnih voda, bazen je izgrađen gotovo na razini tla (samo ga je malo produbio). Njegove dimenzije - 10,5 × 3,5 m - i dubina od 1,6 m dovoljne su za svakodnevno kupanje pod vlastitim krovom. Darek koristi bazen svaki dan prije odlaska na posao, ostali ukućani rado, ali ne tako često. Kupanje se ponekad kombinira s kupkom u sauni, koja je također instalirana u paviljonu.
Sa strane susjeda, paviljon s bazenom nema prozore, što korisnicima daje potpunu privatnost. Veliki prozori koji se otvaraju sa staklenim vratima nalaze se samo na južnoj strani i terasi, pa se kupanje u bazenu može kombinirati sa sunčanjem.
Dobre veze su najvažnije
Naši domaćini željeli su da njihov dom bude pun prostora i svjetla. Vjeruju da se bez toga velike zgrade često pretvore u skup zatvorenih soba ili čak malih zasebnih stanova, međusobno povezanih stepenicama.
Prema njihovom mišljenju, kvaliteta i udobnost doma ovise o odgovarajućoj visini soba, kao i urednoj kombinaciji svih prostora u dnevnom dijelu.
U kući Agnieszke i Dareka, između velike kuhinje (28 m2) i s njom spojene dnevne sobe (34 m2) nalazi se samo uski zid koji skriva nosive stupove, a kojima se može šetati. Najčešće korištene dnevne sobe optički su odvojene laganim spuštanjem poda dnevne sobe. Nalazi se 45 cm ispod kuhinjskog poda, što je dodalo intimnost dnevnom boravku s kaminom.
Televizor ne ometa razgovore i odmor. Za gledanje TV programa postoji odvojena zatvorena soba smještena iza zida dnevne sobe.
Pored TV sobe, najbliže ulaznom hodniku, nalazi se i radna soba u kojoj možete po potrebi raditi i ugostiti manje ljubazne goste.
- Ključ za stvaranje udobne kuće s nama bilo je dobro mjesto stubišta - kaže vlasnik. - Nakon iskustava iz prethodne kuće, nisam želio da ona bude u dnevnoj sobi. Drago mi je da je Agnieszka dizajnirala stepenice u hodniku, daleko od dnevnih soba. Sviđa mi se što je stubište dovoljno visoko, svijetlo i široko. Zahvaljujući tome, učinkovito raspoređuje članove kućanstva po unutrašnjosti i istodobno ih ponovno povezuje. To je most koji spaja cijelu kuću i omogućuje vam kontrolu nad događajima na podovima.
Zbog visinske razlike između dijela s bazenom i garažom i nešto višeg krila s dnevnim boravcima, privatne sobe članova kućanstva također su malo odmaknute jedna od druge. Sobe sinova i njihova kupaonica nalazile su se na polukatu (iznad garaže i dijela bazena), a glavna spavaća soba povezana s prostranom garderobom, vježbaonicom i vlastitom kupaonicom nalazila se još pola poda iznad (iznad dnevnih soba). Odmah do njih uspjeli smo izdubiti mjesto za gostinsku sobu.
Na najnižoj razini, u podrumu, nalazi se kotlovnica (s štednjakom za centralno grijanje i uređajima za bazen) i posebno posvećena "muška" soba u kojoj gospoda mogu svirati električnu gitaru i igrati biljar, a da ne zapanjuju ostatak kućanstva.
Bez pumpe ili pretjerivanja
Agnieszka je u interijerima svjesno koristila iste završne materijale kao i na fasadama. Zahvaljujući tome postigao je dojam jednostavnosti, a istovremeno - harmonije i koherentnosti. Na njezin zahtjev, tradicionalne cementno-vapnene žbuke na zidovima namjerno nisu u potpunosti izglađene kako bi imale karakter i odgovarale zidovima od pješčenjaka. Pozivajući se na lažne trupce iznad otvora prozora i vrata, debele, ovaj put pune, stropne grede postavljene su ispod armiranobetonskih stropova u dnevnim sobama. U potkrovlju su greda krovne konstrukcije namjerno izložene. Podovi u dnevnim i privatnim sobama također su obrađeni drvetom. Vlasnicima je drago što su hrastove ploče širine 18 cm već počele "raditi".Oni malo škripe i lome se, dajući interijeru posebnu atmosferu, tako željenu u ovoj kući.
Korištenje velike količine drva također ima još jednu prednost koja je važna za stanovnike - čini otvorene interijere ne previše akustičnima.
Podovi u hodniku, kuhinji, pomoćnim prostorijama i kupaonicama imaju sedru, koja se dobro usklađuje s kamenom oblogom na zidovima i izravnanom žbukom.
Kuhinjski namještaj i većina ostalog izrađeni su od masivnog drveta po narudžbi. Zatim su umrljane bojom tikovine, baš kao i na fasadama. Dopunjeno kolonijalnim namještajem iz Indonezije. U privatnim sobama nalazi se i namještaj od ratana.
- Iako smo ponosni i zadovoljni svojom kućom, to vjerojatno nije naša zadnja kuća - opraštaju se domaćini. - Moguće je da ćemo vas za nekoliko godina pozvati u novu kuću, ovaj put na većoj parceli ili barem negdje više u zabačenom kraju i na otvorenom prostoru. Pokazalo se da je stvaranje kuće toliko ugodna avantura da bismo je željeli jednog dana ponovno doživjeti …
Iz iskustava vlasnika
Imamo problem s drvenom fasadom. Daske, vodoravno montirane s perom i žlijebom, osnuju se i podižu. Iako smo zaposlili iskusnog tesara i nismo uštedjeli na kvaliteti drva, nismo izbjegli probleme. Stručnjak je presudio da se ploče deformiraju pod utjecajem vlage jer su postavljene preusko, te da drvena fasada treba biti u potpunosti prekrivena širokom strehom, koja bi ploče također štitila od sunca. Također smo i sami naučili da ova vrsta fasade zahtijeva upotrebu određene vrste drveta, kao i kvalificirane stručnjake koji mogu održavati tehnološki režim.
Blagovaonicu nismo dizajnirali namjerno. Bilo nam je žao prostora za sobu koja se koristila samo nekoliko puta godišnje. Za primanje gostiju koristimo izvlačni stol u velikoj kuhinji, a kada organiziramo veće zabave - dogovaramo švedski stol i goste pozivamo na terasu. Međutim, ako bismo kuću gradili od nule, kuhinja bi bila malo veća kako bi se u nju mogao smjestiti „gostoljubiv“ stol.
Pokazalo se lošom idejom staviti bazen ispred garaže i povezati ih zajedničkim hodnikom. Često trčimo bosi iz paviljona bazena i tada moramo hodati po podu, po kojem svakodnevno hodamo u cipelama.
Iako imamo veliku kuću i parcelu, osjećamo se pomalo ograničeno šumom i susjednim kućama. Nedostaje nam otvoren pogled na krajolik.

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Pun, topao stan za tročlanu obitelj

Apartman u Varšavi mješavina je klasike i retro elemenata s primjesom atmosfere hladnog Sjevera i suptilne Provanse. Cilj je bio stvoriti interijere u ...…

Moderan stan obitelji iz Poznanja

Ugodno, radosno i s dozom vizualnih šala. Istražujemo unutrašnjost stana u Poznanju stvorenog za obitelj s malom djecom. Lajtmotiv ...…

Šik interijeri ruske rezidencije

Ovaj se ruski dom razlikuje od stereotipa. U njemu nećemo naći kiča i raskoši. Postoje, međutim, stil, elegancija i modernost. Ovi su interijeri impresivni.…