Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Otisak
Obiteljska kuća, cigla, podrum
Ukupna površina: 300 m2 Površina
zemljišta: 1500 m2
Rekonstrukcija i uređenje interijera: dizajner Wiesław Olko, arhitekt Stratos Gafos i Marek Olko Stanovnici: šest osoba
Marek Olko s obitelji je dugi niz godina živio u drvenoj kući u šumskom azilu, daleko od velikog grada i njegove neposredne blizine. Sve je bilo u redu dok su djeca bila mala i nisu morala ići u školu ili u razne obrazovne aktivnosti. Kako je odrastao, život sa strane postajao je dosadan posao. Naši domaćini odlučili su preseliti obiteljsko sjedište u blizinu Varšave, s kojom je gospodin Marek bio profesionalno povezan kao partner poznatog dizajnerskog studija O&O European Design, koji vodi sa svojim bratom Wiesławom.
Ne baš sve ispočetka
Naši su domaćini za svoje novo mjesto življenja odabrali dobro poznati Konstancin u blizini Varšave, u kojem su živjeli mnogi njihovi prijatelji. Nakon pažljive dijagnoze, odlučeno je kupiti kuću u školjci i prilagoditi je vlastitim potrebama.

Odluka da se odustane od gradnje od nule u korist adaptacije postojeće zgrade bila je utoliko lakša za investitore jer su kao profesionalci u industriji mogli procijeniti stanje objekta i njegov potencijal. Prije kupnje postojeće kuće potrebno je pažljivo provjeriti hoće li rekonstrukcija biti previše komplicirana i hoće li tijekom nje nastati nepredviđeni problemi. Inače, preuređenje može biti puno problematičnije i skuplje od gradnje kuće od nule. Srećom, kao što se moglo očekivati, izračuni našeg domaćina bili su pouzdani, a procjena građevinskog projekta točna. Jedna od prednosti zgrade je njena nekomplicirana arhitektura koja omogućuje gotovo bilo koju vrstu transformacije.
Prizemlje kupljene kuće bio je otvoreni prostor s dnevnim boravkom, blagovaonicom i kuhinjom. Na prvom su katu novi vlasnici pronašli tri male sobe s kupaonicom, savršene za dječje spavaće sobe, a četvrtu - najveću, uz kupaonicu i garderobu, koja bi mogla biti spavaća soba za roditelje. Ipak, odlučili su obnoviti.
Gospodin Marek je tijekom brojnih putovanja bio fasciniran istočnom kulturom, lokalnom umjetnošću i filozofijom. I odlučio je ta iskustva prenijeti u svoju domovinu, uključujući svoj posao dizajnera, slijedeći principe feng shuija. U međuvremenu, raspored kuća bio je nepovoljan sa stajališta ovih pravila, otuda i odluka o uvođenju promjena.
Kako bi se građevinski plan približio pravokutnom uzorku, bio je ograđen terasama. Prostor dnevne sobe također je povećan, odstupajući od vanjske kolonade, što je zapravo koristilo silueti kuće - dobila je bolje razmjere. Povećanje svih prozora također je doprinijelo poboljšanju izgleda, kao i ukupnoj udobnosti.
Ostakljeni zid sa strane stubišta izgleda posebno impresivno. Zahvaljujući ovom tretmanu, kućne sobe dobile su puno više svjetla, a ujedno i atraktivan pogled na stara stabla koja okružuju kuću. uspješno
Korisna transformacija zgrade dovršena je dodavanjem balkona na pročelju na prvom katu i promjenom oblika krova i krovne konstrukcije (od drvene do čelične). Kuća je dobila eleganciju, a postojeće potkrovlje iznad prvog kata postalo je dodatni dnevni boravak.
Elegantnost bez glamura
U usporedbi s mnogim zgradama palača u Konstancinu, kuća obitelji Olko ne pretvara se kao prebivalište. To je bila pretpostavka autora rekonstrukcije. Željeli su da oblik karakterizira ekonomičnost korištenih sredstava. Međutim, osjetljivo oko cijenit će profinjenu sivu boju fasade, malo posvijetljenu nijansom plave boje, i nadopuniti je malo tamnijim krovom prekrivenim cink-titan pločom. Također je vrijedno obratiti pažnju na pravokutne pilastre ukrašene linearnim utiskivanjem, koji okružuju balkonska vrata, a koji su suptilna referenca na art deco estetiku.
Tvorac svih promjena i arhitektonskih transformacija, kao i začetnik uređenja interijera je Wiesław Olko, brat vlasnika imanja.
Koncept kuće nastao je tijekom obiteljskih rasprava, zabilježenih u desecima detaljnih crteža koje je izradio gospodin Wiesław. Marekova supruga Marlena Olko također je dala značajan doprinos konačnom obliku interijera, pazeći na ravnotežu između umjetničke vizije i praktične strane svakodnevnog života.
U duhu suvremenih kontrasta
Strogost i monokromnost vanjskog dijela zgrade svjesno je nasuprot njenoj unutrašnjosti koja je topla, raznobojna i koju karakterizira bogatstvo i raznolikost oblika. Međutim, i ovdje se, kao i izvana, može vidjeti disciplinirana struktura i unaprijed određeni prostorni poredak. Dizajneri su taj dojam postigli, između ostalog, učinkovitim upravljanjem svjetlom, često skrivanjem izvora i korištenjem samo učinaka njegovog rada.
Sobe u prizemlju tople su i ugodne zahvaljujući oplatama od brezove boje medene boje koje prekrivaju zidove u hodniku i svlačionici, kao i bukovom furniru kuhinjskih ormarića, iznenađujuće, ali učinkovito u kontrastu s pahuljicama srebrnog metala koji prekrivaju dio namještaja. Svi drveni elementi, kao i ormari i nešto namještaja, djelo je tvrtke Dawidczyk koja godinama surađuje s braćom u provedbi projekata studija O&O.
Važan utjecaj na karakter unutarnjeg prostora imaju i učinkovita, ostakljena, široko klizna vrata između soba.
Karakteristična značajka interijera je održavanje prave ravnoteže između potrebe za udobnošću i zadovoljenja estetskih dojmova. Stoga se u dnevnoj sobi nalaze udobne, prostrane sofe s jastucima koje vas pozivaju na opuštanje, ali i Blüter glasovir iz 1898. godine. Pažnju privlači ogledalo britanske tvrtke Harrison & Gill, omiljeno među dizajnerima, a u susjednoj blagovaonici - sklopivi stol za francuski hrast za dvadeset godina tvrtke Moissonier, sa savršeno usklađenim setom rezbarenih stolica talijanske proizvodnje Chelini. Spavaću sobu ukrašava krevet s baldahinom druge talijanske tvrtke Giorgetti, koju je dizajnirao poznati britanski arhitekt Leon Krier, radeći za Charlesa, princa od Walesa.
Međutim, predmeti orijentalnog podrijetla koji izgleda da štite kuću posebno su vidljivi u unutrašnjosti. Na ulazu u kuću pojavljuje se kineski znak koji simbolizira sreću i obiteljski sklad. Ormari u dvorani prekriveni su starim kineskim pjesmama koje između ostalog govore: o ljubavi prema životu. Ove sobe također su ukrašene kineskim vazama blizancima, ukrasnom škrinjom istog podrijetla, kipom Bude iz Burme, naslonom za glavu gejše i tradicionalnim predmetima od laka. Daleki Istok je čak predstavljen u kuhinji u obliku elegantnog stola za karte iz 17. stoljeća.
Zgrada je okrunjena prostranom sobom u oporavljenom potkrovlju. Obložen madracima nalik ogromnim jastucima, služi rekreaciji, opuštanju i zabavi, a samim tim i onome što bi trebalo biti povezano i čemu bi trebalo služiti obiteljsko stanište utjelovljeno u ovoj kući.
Iskustvo vlasnika
kuće Konstancin uvelike određuje život naše obitelji. Imati svoj vlastiti komad zemlje i, posljedično tome, mogućnost promatranja godišnjih doba, promjena koje se događaju u prirodi, kao i život na mnogim razinama - odrediti praksu svakodnevnog života, stvoriti hijerarhiju onoga što je više ili manje važno.
Kuća dobro funkcionira u svakodnevnom životu. Vjerujemo da je to rezultat dalekosežnih i istodobno promišljenih promjena koje smo u njemu napravili. Oni su, među ostalim, pridonijeli značajnom povećanju površine zgrade.
Vrt igra vrlo važnu ulogu u našoj okolini, jer nije postojao kad smo kupili kuću. Sada je vrt ukras kuće.
Nedostatak je nedostatak garaže, koji je posljedica administrativnih i zakonskih smetnji. Međutim, vjerujemo da se ove prepreke mogu prevladati u bliskoj budućnosti.
Prilikom opremanja kuće u potpunosti smo se vodili indikacijama starog kineskog sustava koji pomaže pronaći najprikladnije načine smještaja zgrada, njihove rekonstrukcije, kao i unutarnjeg rasporeda i rasporeda pojedinog namještaja i predmeta. U skladu s pravilima sustava, uzeli smo u obzir datume rođenja članova obitelji, kao i pravila koja određuju energetske tokove kako bismo optimizirali njegov utjecaj na dobrobit stanovnika.
Najvidljivija promjena odnosila se na građevinski plan. Budući da je prethodni nalikovao nepovoljnom L-obliku s gledišta feng shuija, promijenili smo ga u preporučenu pravokutnu projekciju.

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Kuća za drugu polovicu života

Kad profesionalna karijera završi i djeca se odgajaju, vrijedi razmisliti o promjeni kuće - u ugodniju, ekonomičniju i prikladniju za novu ...…

Funkcionalna kuća u obliku slova T

Jednospratna kuća za četveročlanu obitelj, s planom u obliku slova T. Autor projekta Arte je arhitekt Rafał Zdanowicz iz studija Archetyp. Procijenjeno ...…

Dizajn kuće po mjeri

Dizajn koji je arhitekt izradio na vlastiti zahtjev investitora možda neće imati tako atraktivne vizualizacije kao prijedlog izravno iz kataloga. Ali za ovo ...…