Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Devet godina smo živjeli u maloj kući koju smo dobili na poklon od bake moje supruge. U početku je bilo samo 40 m2, ali ubrzo smo ga proširili na 100 m2 s ciljem povećanja obitelji. Proširili smo prizemlje i dodali drugi kat, zamijenili sve instalacije kako bismo obiteljsko gnijezdo učinili funkcionalnijim i sigurnijim. I premda je dobivena površina bila potpuno dovoljna za nas troje, kuća zbog izuzetno uske parcele (bila je samo 8 m na najužem mjestu) nije bila sasvim ugodna. Stajao je preko imanja od granice do granice (složili su se susjedi), pa je malu površinu (800 m2) podijelio na dva dijela. Svidjelo ti se to ili ne,komunikacija između dva dijela vrta odvijala se kroz unutrašnjost kuće. Naprotiv, zgrada je bila na prometnoj cesti.
Put kući
Inicijator promjene prebivališta bila je Beata, moja supruga. Uznemirila ju je ponajviše premala i „kiszkow“ parcela na kojoj je bilo teško sagraditi funkcionalnu kuću i postaviti vrt, kao i blizina naših susjeda - iako smo s njima živjeli u skladu.
Beata je vjerovala da bismo, budući da već živimo na selu, trebali imati više prostora i privatnosti. Iako sam u početku radije ostao na starom mjestu, njezini su me argumenti napokon uvjerili, pogotovo jer nam je Beatin otac u međuvremenu dao atraktivno zemljište. Nalazilo se 100 m od šume, na mirnom mjestu, ali dobro opremljeno medijima (nedostajao je samo kanalizacijski sustav). I što je najvažnije - imao je udoban, četvrtast oblik. Bilo je teško ne iskoristiti takav dar.
Što smo učinili
Kako bismo financirali izgradnju kuće, odlučili smo prodati više od polovice ponuđenog zemljišta. Za sebe smo ostavili 1.700 m2 zemljišta koje se nalazi na samom kraju slijepe ulice i s tri strane graniči s otvorenim livadama. Odlučili smo ne graditi preveliku kuću i pokušali smo prilagoditi njezinu veličinu potrebama troje ljudi.
Mi volimo jednostavne, tradicionalne kuće u poljskom stilu. Stoga smo odabrali gotov dizajn koji se odnosi na oblik vlastelinstva s mansardnim krovom i stupovima na pročelju. Međutim, nakon iskustva s prethodnom kućom - s tijesnim interijerima, obnovljenim samo kako bi mjesto "postalo", zagrcnuli smo se novim velikim i otvorenim dnevnim boravcima. Uveli smo neke nepotrebne promjene u početni dizajn (kako se kasnije pokazalo) (npr. Kombinirali smo kuhinju s blagovaonicom) i odlučili se za ne-zatvoreni predvorje. Danas znamo da bismo trebali više vjerovati znanju dizajnera. Otvorena kuhinja i otvorena dvorana u našoj kući, nažalost, nisu uspjele.
Odlučili smo odabrati zdravu i čvrstu građevinsku tehnologiju za tradicionalnu arhitekturu, posvećujući posebnu pozornost dobroj izolaciji i zaštiti toplinskih mostova. Koristili smo tradicionalne keramičke šuplje opeke (12 cm polistirena izoliranog izvana), a krov smo završili pločicama (padine su izolirane slojem mineralne vune od 20 cm). Za sve se pobrinula Beata, koja je zaustavila svoj rad dok je trajala gradnja naše nove kuće i svaki dan pazila na napredak u radu. Bila je uspješna ideja zaposliti građevinskog dizajnera kao voditelja gradilišta. Pažljiv odabir materijala i dobro vođena gradnja donijeli su očekivane rezultate. Za grijanje nove kuće plaćamo manje nego za prethodnu.
Novac nije toliko loš
Iskustvo iz prethodne kuće naučilo nas je da ne štedimo novac na kvalitetnim prozorima ili na centralnom grijanju. Kupili smo vrlo moderan i ekonomičan plinski kotao s automatskim upravljanjem i koristili smo bakrenu instalaciju. U dijelu kuće imamo podno grijanje s vodom (predsoblje, kuhinja, kupaonice), u ostatku koristimo zidne grijače. Nigdje nismo koristili električno grijanje, jer smo ranije saznali da je vrlo skupo raditi. Unatoč skupoj opremi i materijalima, troškovi ugradnje instalacije hidraulike i centralnog grijanja iznosili su blizu 30 000 … Ali dugo sam pregovarao o cijeni materijala i izradi u nekoliko konkurentskih tvrtki.
U prethodnoj kući voljeli smo pušiti u kaminu, pa ga koristimo i u novoj. Međutim, tretiramo ga više kao ukras dnevne sobe nego kao učinkovit izvor topline. Nismo koristili nikakav sustav raspodjele topline, jer topli zrak do tavana dolazi širokim i otvorenim stubištem. Drvo plaćamo 100 godišnje.
Relativno visoki računi za struju posljedica su činjenice da pumpe u ribnjaku rade tijekom cijele godine, 24 sata dnevno, a ljeti i u bazenu pod oblakom. Velika potrošnja vode iz vodoopskrbnog sustava uzrokovana je zalijevanjem vrta i punjenjem vode u ribnjaku i bazenu. Iz tog razloga razmatramo izgradnju bunara. Već smo se dogovorili da će nas izgradnja koštati oko 20 000 …
Građevinski materijal radije smo organizirali sami, jer bismo tada mogli pregovarati o smanjenju cijene. Metoda je donijela značajne uštede, kao i zapošljavanje malih dobavljača izvan Varšave.
Kao glavno načelo gradnje i dorade nove kuće, usvojili smo kupnju čvrstih materijala i uređaja kako ne bi bilo potrebe za popravakom dugi niz godina. Radije smo ulagali u visoki standard kuće koja je već u izgradnji i tada živjeli ugodno, nego da neprestano nešto poboljšavamo tijekom sljedećih nekoliko godina.
Beataina stalna prisutnost na gradilištu uvelike je ubrzala radove i pridonijela poboljšanju njihove kvalitete. Nismo imali nikakvih proklizavanja ili preinaka. Uselili smo se u novu, potpuno dovršenu kuću samo godinu dana nakon početka gradnje.

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Kuća za drugu polovicu života

Kad profesionalna karijera završi i djeca se odgajaju, vrijedi razmisliti o promjeni kuće - u ugodniju, ekonomičniju i prikladniju za novu ...…

Funkcionalna kuća u obliku slova T

Jednospratna kuća za četveročlanu obitelj, s planom u obliku slova T. Autor projekta Arte je arhitekt Rafał Zdanowicz iz studija Archetyp. Procijenjeno ...…

Dizajn kuće po mjeri

Dizajn koji je arhitekt izradio na vlastiti zahtjev investitora možda neće imati tako atraktivne vizualizacije kao prijedlog izravno iz kataloga. Ali za ovo ...…