Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Naši domaćini odlučili su sagraditi kuću kada je prethodno zauzeto sjedalo prestalo ispunjavati njihove potrebe.
- Neočekivano se ispostavilo da je naš sin postao zreo čovjek - sa smiješkom kaže vlasnik. - Zato smo se morali prigoditi i razmisliti o kući u kojoj bi mogao imati neovisan stan. Prethodni nije bio dobro prilagođen ovoj vrsti promjene.
Druga strast
Parcela na kojoj su naši domaćini odlučili sagraditi svoju novu kuću već je godinama njihovo vlasništvo. Izvrsno smješten u Konstancinu - luksuznom gradu u blizini Varšave s prekrasnom građevinskom tradicijom, do sada je bio neiskorišten. Odlučeno je da se to promijeni.
Situacija je bila utoliko povoljnija što se gospodar kuće profesionalno bavi gradnjom.
Kako priznaje, nije planirao da će to biti njegova sudbina. Prvi veliki i sretno ostvareni san našeg domaćina bio je pilotirati zrakoplovima. Dugi niz godina radio je kao pilot na putničkim linijama, njegova je supruga također bila povezana s zrakoplovstvom. Sve se promijenilo proglašenjem ratnog stanja 1981. godine. Kao i mnogi Poljaci u to vrijeme, i naš je junak izgubio posao, bez izgleda da će ga povratiti. Stoga je morao pronaći drugu strast i istovremeno posao koji će mu omogućiti uzdržavanje obitelji. Usredotočio se na izgradnju. Ubrzo mu je to postalo drugo zanimanje i velika strast.
Nove potrebe, nova kuća
Kada su naši domaćini odlučili sagraditi kuću, bivši pilot već je imao značajno građevinsko iskustvo. Imao je iza sebe mnoga gradilišta. Njegova umjetnička osjetljivost i arhitektonski smisao omogućili su mu da sudjeluje u projektiranju stambenih zgrada, obiteljskih kuća ili benzinske crpke s uslužnim objektima. S radošću je također počeo stvarati koncept svog novog doma. Projekt je naručio arhitekt Stratos Gafos iz O&O B&G.
U odnosu na modernizam
Iako kuća čini homogenu cjelinu, dizajnirana je imajući na umu dvije neovisne obitelji. Njegova je arhitektura nadahnuta djelima dvojice majstora modernizma, Hannesa Meyera i Franka Lloyda Wrighta.
Izgradnja je započela 2000. godine i dovedena je do zatvorene granate. Tada su, zbog sudjelovanja vlasnika kuće u drugim građevinskim projektima, radovi prekidani na tri godine. Nakon njihovog obnavljanja, zgrada je puštena u upotrebu u roku od jedne i pol godine.
Stvorena je dvokatnica ravnog krova, potpuno lišena dimnjaka. Prostorije se griju sustavom pumpi koje sakupljaju toplinu iz tla i transportiraju je do ventilacijske jedinice smještene na krovu. Svježi zrak, zagrijan u njemu na konstantnu temperaturu od 22-23 ° C, distribuira se cijevima u pojedine prostorije, a iskorišteni zrak - nakon prolaska kroz dva rekuperatora - uklanja se vani. Vlasnik naglašava da su ti uređaji vrlo učinkoviti i ekonomični te da udovoljavaju najstrožim ekološkim propisima.
Zgrada kompaktne, geometrijske siluete, bez uličnih prozora, ukrašena samo nekoliko metara visokim monumentalnim portalom od pješčenjaka, koji uokviruje ulazna vrata, otvara se velikim prozorima portefeneta na prostranu terasu i vrt koji je povezan s njom.
Jezgra zgrade, koja je u osnovi sirova, gledano sa ulice, uravnotežena je kamenim krakovima kvazi pergola koji strše daleko izvan njezinih obrisa, stvarajući dojam neočekivane lakoće i ovjesa u zraku.
Šetnja interijerima
Do kuće vode monumentalna vrata iza kojih se otvara prostor dvorane visok osam metara. Odavde možete lako doći do dnevne sobe, kuhinje i blagovaonice, kao i do gostinske sobe, privremeno pretvorene u majstorov ured.
Dvorana je omeđena spavaćom sobom koja izlazi na kupaonicu bez vrata, odvojena od prostora za spavanje samo zidnom izbočinom. Ova kupaonica ima brojne funkcije - u njoj se možete ne samo okupati, već se presvući i našminkati, kao i popiti kavu ili čaj za kamenom pločom ili pojesti lagani doručak.
Dnevni boravak ukrašen je staklenom uvalom iz koje se pruža atraktivan pogled na vrt.
Kuhinja je od blagovaonice bila odvojena zidom kredenca. S kuhinjske strane uz nju su tipični uređaji za ovu sobu, dok blagovaonica ima pretince za razna jela i posuđe.
Prizemlje kuće, koje su stanovnici u šali nazivali "garsonjerom", i dalje je pod isključivom kontrolom vlasnika. Pod je bio posvećen potrebama njihova sina.
Najzanimljiviji element drugog kata je prostrana dvorana osvijetljena krovnim prozorom. Dizajniran je s idejom da će, uz ispunjavanje komunikacijskih funkcija, biti i obiteljska soba, mjesto okupljanja članova kućanstva.
Kako sinova situacija još nije razjašnjena, tlocrt je otvorenog tlocrta. Može se slobodno podijeliti zidovima, ako buduća situacija to zahtijeva.
- Nadam se da ćemo imati unuke - sa smiješkom kaže gospodar kuće.
Dovitljivost, savršenstvo i ustrajnost u oblikovanju rodnog sjedala potiču na poštovanje. Tim više što se njegov vlasnik na tome ne namjerava zaustaviti. Tako nastavlja razvijati svoju strast prema građevinarstvu. Sada izvodi izvrstan projekt obnove starih zgrada u Gliwicama, osnovao je i neprestano poboljšava krajobrazni park u blizini Lidzbarka Warmińskog, gdje životinje žive slobodno, a u budućnosti će možda možda primijeniti još jedan koncept obiteljske kuće.

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Lamperie u modernoj verziji

Donedavno je Lamperia bila gotovo isključivo povezana sa školskim i bolničkim hodnicima. Sada se vraća prednost domaćim interijerima u novoj verziji ...…

Tanjuri: riba je poslužena!

Nije važno samo što, već i što. Odaberimo tanjure i pladnjeve koji će vas navesti da isprobate jela koja se na njima poslužuju. Naposljetku……