Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Pogled na kuću s ulice. Iza staklenih zidova na prvom katu planiran je umjetnički studio. U drugoj, sličnoj staklenoj kocki sa strane otvora smještena je blagovaonica
Pogled na kuću sa sjevera, sa strane doline rijeke Visle. Vlasnici žale što je impresivan pogled, koji se odavde mogao proširiti sve do same rijeke, zaklonio ružni stan podignut u dolini
Unutrašnjost blagovaonice. Arhitekti su uspjeli kombinirati modernost s tradicijom u arhitekturi kuće, a vlasnici su poštivali njihovu viziju, pazeći da dizajn interijera bude u skladu s vanjskom slikom kuće.
Životni prostor u kući je otvoren, a pojedinačni dodaci su funkcionalni. Zahvaljujući dosljednosti u odabiru završnih materijala i opreme, stvorena je skladna i elegantna cjelina. U pozadini su stepenice koje vode na prvi kat - u privatni dio kuće
Autori projekta
JEMS Architekci: Olgierd Jagiełło, Maciej Miłobędzki, Marcin Sadowski, Jerzy Szczepanik-Dzikowski, Elżbieta Fojut-Gajewska Površina
kuće: 454 m2 Površina
parcele: 1747 m2
Stanovnici: 4 osobe
Kuća je podignuta u obiteljskim rezidencijama S Warszawska, koja je nekad označavala tok Visle. Većinu njih treba klasificirati kao najbolje modele gradnje Varšave. Srećom, vlasnici su poštovali ovo oplemenjujuće i obvezno susjedstvo i pozvali jedan od poznatih poljskih arhitektonskih studija da dizajniraju njihov dom.
O načinima dogovora između arhitekta i investitora
Zgrada se odnosi na modernističku tradiciju međuratnog razdoblja, čijim se arhitektonskim dostignućima i danas može diviti u Saska Kępa, Mokotów, Żoliborz, ali i u okolici Skarpe Warszawske. Naravno, prilikom projektiranja vile, arhitekt je vodio računa o potrebama vlasnika i smještaju zgrade u krajoliku eskarpe.
Kao što obje strane naglašavaju, rad na projektu tražio je kompromis između želja budućih vlasnika, vizije dizajnera i zahtjeva koji proizlaze iz mjesta na kojem će kuća biti postavljena.
- Ne sviđa mi se vrsta suradnje koja se sastoji u ilustriranju klijentovih ideja. Naša je profesija kreativno odgovoriti na njegove potrebe - kaže Jerzy Szczepanik-Dzikowski. - Zbog toga me manje zanima činjenica da klijent želi imati jedan ili drugi prozor, a više ono što misli kad mu je potreban ovaj prozor. U konačnici, ne mora završiti s prozorom - dovoljno je da je zahtjev zadovoljen. Ovdje je situacija bila toliko lakša jer je klijent dizajnerima bio dobro poznat. Znao je što želi i istodobno nam je vjerovao.
Za običnu obitelj
Investitoru je trebala kuća sa slikarskim ateljeom i udoban prostor za četvero članova obitelji i velikog psa. Zgrada je trebala biti ne samo udobna i prijateljska, već i da zadovolji estetske potrebe svojih vlasnika - radilo se o formi i vrhunskoj izradi.
Kako bi olakšao međusobni dogovor, arhitekt je upoznao investitore s dosadašnjim postignućima studija na polju obiteljskih kuća. Pokazao im je i jedan od najprestižnijih projekata tvrtke JEMS Architekci - zgradu Agora, među ostalim izdavačima LIJEPA KUĆA.
Te su prezentacije pomogle u daljnjim razgovorima i vjerojatno su utjecale na konačni oblik i funkcije budućeg doma.
Zahvaljujući nizu sastanaka, bilo je moguće uvjeriti investitore da provjere svoja očekivanja u vezi s prirodom i oblikom zgrade. No, predlažući svoj karakteristični stil, dizajneri su također poštivali potrebe svojih kupaca, tako da su obje strane ostale zadovoljne. Stvorena je kuća s tradicionalnim odjelima i funkcijama koja se sastojala od tri spavaće sobe, gostinjske sobe, blagovaonice, dnevnog boravka, ureda i vježbaonice smještene u podrumu te garaže za dva automobila smještena unutar zgrade.
Lakoća i prozirnost
Čitava struktura zgrade djeluje vrlo lagano i ništa ne remeti njezin odnos s vrtnim prostorom. Tome pogoduje ravni krov koji okružuje tijelo širokom tankom strehom (čini se da nema odgovarajuću težinu) i brojna ostakljenja, pa čak i ulomci zidova prekriveni sedrom (riječ je o kamenu koji se svidio modernistima, a ujedno je i izraz čežnje investitora za mediteranskom tradicijom). Arhitekt je kamenu oblogu učinio optički lakšom zahvaljujući grafičkim podjelama - pročelje podsjeća na list čvrstog, ali nježnog zaglavlja, bez svjetlosne svjetlosti.
Sa strane vrta koja se spaja s kosinom terena koristi se izdašno ostakljenje cijelom visinom kata. To je omogućilo unošenje zelenila u unutrašnjost kuće i otvorilo je prostran pogled koji se protezao s vrha obruba. Kuća hrabro ostakljuje uglavnom svojim vlasnicima, koji su, suprotno tradiciji skrivanja interijera od očiju prolaznika i susjeda, snažno inzistirali na otvaranju kuće prema van.
Na planu dijamanta
Unutrašnjost prizemlja - dnevni boravak, blagovaonica, kuhinja i ured - čine jedan prostor. Na prvom katu nalaze se spavaće sobe, kupaonica i garderoba. Pristup im je iz ostakljene galerije. Podrumske prostorije predviđene su za rekreacijske svrhe. Cjelina stvara logičan sastav prosto prožimajućih prostora. Dojam da su bez podjela i istodobno uređenost proizlazi iz arhitektonskog oblika zgrade. Zatvoren je u obliku jednostavnog bloka nadopunjenog na suprotnim rubovima ostakljenim "kockama" - kako ih naziva dizajner - u kojima se nalazi blagovaonica (sa strane padine) i slikarski atelje (s ulice).
Unutarnji raspored povezan je s podjelom fasade zgrade. Uzimati takvu korelaciju kao važan cilj znači, na primjer, da se raspored podnih ploča mora strogo uskladiti s podjelama prozorske stolarije i fasade, a izvan zgrade - s ritmički postavljenim kamenim prugama koje dijele ravninu terase i travnjaka. Sličnu homogenost određuje ista vrsta drveta i tekstura poda u dnevnoj sobi i na susjednoj terasi. Razumijevajući ovu ideju sinergije i međuovisnosti, vlasnici su prilagodili uređenje i dizajn interijera kuće prirodi cijelog prostora. Ovdje je teško pronaći bilo kakvu disonancu. Ništa ne odvlači pažnju od arhitektonskog oblika zgrade, savršenog u svakom detalju.
Interijerom dominira svijetlo hrastovo drvo. Koristi se za izradu podova i ulaznih vrata, kuhinjskog namještaja, polica i polica za knjige u uredu, fragmenata dekoracije kupaonica vlasnika i većine namještaja. Neki od njih kupljeni su pomoću tržišne ponude (arhitekti su pomogli u odabiru), drugi su rađeni po narudžbi.
Skreće pozornost jednostavnost oblika najvažnijih dijelova opreme i njihov čisto funkcionalni karakter. Sve je, čak i zaslon za kućno kino i obično neprivlačni zvučnici, savršeno integrirano u interijer i usklađuje se s cjelinom.
Ništa ne zaklanja pogled na bujno zelenilo pažljivo sastavljenog, ali prirodnog izgleda vrta punog grmlja i puzavica. Oni doprinose klimi udobnosti i ljepoti ove kuće.

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Kuća za drugu polovicu života

Kad profesionalna karijera završi i djeca se odgajaju, vrijedi razmisliti o promjeni kuće - u ugodniju, ekonomičniju i prikladniju za novu ...…

Funkcionalna kuća u obliku slova T

Jednospratna kuća za četveročlanu obitelj, s planom u obliku slova T. Autor projekta Arte je arhitekt Rafał Zdanowicz iz studija Archetyp. Procijenjeno ...…

Dizajn kuće po mjeri

Dizajn koji je arhitekt izradio na vlastiti zahtjev investitora možda neće imati tako atraktivne vizualizacije kao prijedlog izravno iz kataloga. Ali za ovo ...…