Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Pogled na kuću s ulaza
Pogled sa strane
Pogled na kuću iz vrta
Predloženo uređenje interijera
Predloženo uređenje interijera
Predloženo uređenje interijera
Tlocrt prizemlja
Tlocrt
Evidencija projekta Korisna površina poda
: 321,5 m2 Površina
zgrade: 257 m2 Površina
parcele: 998 m2
Autori dizajna: arhitekti Joanna Wichniewicz, Olga Karwat, Marek Wacławek, Pracownia Projektowa Bozart Sp. z o. o. Kontakt: tel. 22 828 92 25; e-mail: [email protected], www.bozart.pl
Pretpostavke dizajna
Predstavljena kuća jedna je od dvanaest dizajniranih za potrebe mini stambenog naselja koje je sagradila grupa prijatelja. Smješteno je u tampon zoni Kabačke šume, a takvo susjedstvo obvezuje! Korištenje prednosti lokacije bila je glavna projektna pretpostavka arhitekata. Ali ne bez zapreka! Lokalni plan nameće arhitektonska rješenja poput potrebe za korištenjem kosih krovova, prirodnih boja zgrada, niskog intenziteta zgrada. A investitori su zamislili tradicionalnu kolibu na rubu šume … Dizajneri su imali najveći problem objasniti im da kosi krov može imati moderan izgled, a siva je vrlo graciozna i prirodna boja. Investitori su doživjeli šok nakon prvih vizualizacija.Najčešće su oblik kuće opisivali kao "crkvu". Međutim, dizajneri se nisu predali - strpljivo su nagovarali investitore pokazujući i druge primjere moderne arhitekture implementirane u Poljskoj. Uveli su manje preinake u arhitekturu kako bi je "uklonili iz crkve", a nakon nekoliko sastanaka koncept je prihvaćen. Rezultat - jednostavni, elegantni blokovi kuća ne natječu se s okolinom, ne vrište crvenim krovovima, ne privlače pažnju svojim napuhanim detaljima. Sa strane ulice, skromni i zatvoreni oblik otvara se prema jugu (prema šumi) s velikim ostakljenjem. Šuma je pozvana u unutrašnjost, a investitori su cijenili ovo susjedstvo.Međutim, dizajneri se nisu predali - strpljivo su nagovarali investitore pokazujući i druge primjere moderne arhitekture implementirane u Poljskoj. Uveli su manje preinake u arhitekturu kako bi je "uklonili iz crkve", a nakon nekoliko sastanaka koncept je prihvaćen. Rezultat - jednostavni, elegantni blokovi kuća ne natječu se s okolinom, ne vrište crvenim krovovima, ne privlače pažnju svojim napuhanim detaljima. Sa strane ulice, skroman i zatvoren oblik otvara se prema jugu (prema šumi) s velikim ostakljenjem. Šuma je pozvana u unutrašnjost, a investitori su cijenili ovo susjedstvo.Međutim, dizajneri se nisu predali - strpljivo su nagovarali investitore pokazujući i druge primjere moderne arhitekture implementirane u Poljskoj. Uveli su manje preinake u arhitekturu kako bi je "uklonili iz crkve", a nakon nekoliko sastanaka koncept je prihvaćen. Rezultat - jednostavni, elegantni blokovi kuća ne natječu se s okolinom, ne vrište crvenim krovovima, ne privlače pažnju svojim napuhanim detaljima. Sa strane ulice, skromni i zatvoreni oblik otvara se prema jugu (prema šumi) s velikim ostakljenjem. Šuma je pozvana u unutrašnjost, a investitori su cijenili ovo susjedstvo.kako bi ga se "odcrkvenilo" i nakon nekoliko sastanaka koncept je prihvaćen. Rezultat - jednostavni, elegantni blokovi kuća ne natječu se s okolinom, ne vrište crvenim krovovima, ne privlače pažnju svojim napuhanim detaljima. Sa strane ulice, skromni i zatvoreni oblik otvara se prema jugu (prema šumi) s velikim ostakljenjem. Šuma je pozvana u unutrašnjost, a investitori su cijenili ovo susjedstvo.kako bi ga se "odcrkvenilo" i nakon nekoliko sastanaka koncept je prihvaćen. Rezultat - jednostavni, elegantni blokovi kuća ne natječu se s okolinom, ne vrište crvenim krovovima, ne privlače pažnju svojim napuhanim detaljima. Sa strane ulice, skromni i zatvoreni oblik otvara se prema jugu (prema šumi) s velikim ostakljenjem. Šuma je pozvana u unutrašnjost, a investitori su cijenili ovo susjedstvo.Šuma je pozvana u unutrašnjost, a investitori su cijenili ovo susjedstvo.Šuma je pozvana u unutrašnjost, a investitori su cijenili ovo susjedstvo.
Izgled zgrade i interijer
Kako to obično biva, funkcionalni program prizemlja puno je bogatiji od podova. Njegova je površina stoga veća, sama garaža je otprilike 40 m2. Ova činjenica nadahnula je oblik zgrade. Jednostavno tijelo s dvoslivnim krovom bilo je zatvoreno u prizemlju sobama s ravnim krovovima - koje su se koristile kao terase za sobe na katu. Zahvaljujući tome, kuća je izbjegla desetke visokih krovova i stekla stabilnu, snažnu podlogu. Također, ulaz u zgradu, povlačenjem zida prizemlja u odnosu na prvi kat, dobio je prirodni krov - bez potrebe za dodavanjem drugog krova.
Na mjesto interijera naravno je utjecao i sam položaj. Kuća se otvara prema jugu gdje imamo najljepši pogled i najviše svjetla. Vlastiti vrt, koji se nalazi na južnoj strani, također je vrlo važan. Arhitekti su predložili dvoetažni dnevni boravak s velikim ostakljenjem smješten na jugu. Ovu su ideju odmah odobrili investitori koji su se u međuvremenu uspjeli sprijateljiti s modernim oblikom kuće.
Povijest ovog projekta pokazuje da investitor ne mora vršiti pritisak na arhitekta. Naprotiv, on mora raditi s tim i na tome, a tada će učinak oduševiti sve, i autora i klijenta. A mjesto će biti počašćeno dobrom arhitekturom.

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Zidna obrada - sa ili bez teksture

Kada površina zidova nije savršeno glatka, prije bojanja vrijedi je prekriti žbukom ili prekriti nepravilnosti odgovarajućom bojom ili žbukom ...…

Strop. Kako ga dokrajčiti

Dovršavanje stropa - poravnavanje i bojanje njegove površine - dovoljno je da interijer izgleda estetski. Zahtjevni ljudi ponekad se odluče ...…

Ostale vrste spuštenih stropova

Spušteni stropovi su konstrukcije projektirane i korištene prvenstveno u javnim zgradama. Njihove prednosti uključuju značajnu nosivost i lak pristup ...…