Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Pogled na kuću s ulice. Vidljivi dodani elementi: čajevi iznad blagovaonice, poluprozori koji osvjetljavaju potkrovlje, opsežni krov koji pokriva potkrovlje i krovni prozori nad hodnikom i spavaćim sobama
Pogled na kuću iz vrta.
Odjeljak. Dno: podrum - dio ispod terase i vrta izgrađen je kao rezultat dogradnje; prizemlje s reprezentativnim dijelom kuće; 1. kat s privatnim sobama; potkrovlje prilagođeno za život, sa spavaćim sobama za goste
Plan potkrovlja: spavaća soba 11,7 m2; spavaća soba 11,7 m2; kupaonica 4,3 m2; spavaća soba 13,3 m2; svlačionica 1,6 m2; kupaonica 2,1 m2; kupaonica 4,6 m2; ormar 4,4 m2; komunikacija 18,1 m2
Plan podruma: garaža 41,3 m2; spremište 14,9 m2; sadržaji bazena 30,6 m2; bazen 171,6 m2; kupaonica 11,7 m2; toalet 2,6 m2; fitness 23,7 m2; sauna 11,8 m2; Predvorje od 11,6 m2; spremište 17,0 m2; ostava 39,3 m2; kupaonica 5,9 m2; ormar 5,4 m2; soba 16,7 m2; dvorana 35,4 m2; vinski podrum 10,0 m2; kuhinja 17,0 m2; predsoblje 8,7 m2; praonica 10,2 m2; kotlovnica 10,1 m2.
Tlocrt prizemlja: hodnik 27,7 m2; svlačionica 4,8 m2; toalet 3,7 m2; kuhinja 11,8 m2; komoda od 6,3 m2; dnevni boravak 101,5 m2; knjižnica od 13,4 m2; ured 13,6 m2; terasa 61,0 m2;
Tlocrt: dvorana 19,8 m2; kupaonica 13,8 m2; svlačionica 13,8 m2; Spavaća soba 2,4 m2; ormar 44,8 m2; kupaonica 23,2 m2; W - lift koji spaja spavaće sobe s prostorom za rekreaciju u podrumu
Istočno uzvišenje
Zapadno uzvišenje
Južno uzvišenje
Sjeverno uzvišenje
Arhitekt Stratos Gaphos
Evidencija kuće:
Površina kuće prije rekonstrukcije: 300 m2 Površina
kuće nakon izmjena: 950 m2 Površina
parcele: 750 m2
Autor projekta obnove: arhitekt Stratos Gafos
Zemljište
Parcela, smještena u jednoj od povijesnih četvrti vila u Varšavi, sretna da preživi rat, nalazi se relativno blizu centra grada. Ovdje prevladavaju stare, prijeratne zgrade. Upravo je ta specifična klima, kao i blizina Śródmieściea, na kraju natjerala investitore da odluče kupiti malo zemljište sa starom kućom na njemu. To se dogodilo unatoč činjenici da su u početku planirali steći puno veći komad zemlje, na kojoj bi bez problema sagradili svoju ugodnu kuću iz snova.
Investitori
Imovina pripada bračnom paru s dvoje odrasle djece.
Investitori su odlučili kuću značajno proširiti na svojoj parceli. Zgrada koju su planirali trebala je imati vrlo bogat funkcionalni program s prostranom reprezentativnom zonom, velikim brojem spavaćih soba i kupaonica te opsežnim rekreacijskim prostorom koji bi sadržavao teretanu, saunu i bazen. Iako je na prvi pogled takav program znatno premašio mogućnosti postojeće zgrade, investitori su vjerovali da će autori preuređenja moći ispuniti njihova očekivanja. I bili su u pravu.
Velika i mala udubljenja (VIDEO)
Izgled zgrade
Postojeća zgrada podignuta je na pravokutnom tlocrtu, a izgled je ostao nepromijenjen. Sa strane ulice sačuvan je njegov arhitektonski oblik, samo je oblik krova dopunjen krovnim prozorima.
Međutim, izgled kuće s vrtne strane promijenio se. To se dogodilo zbog prenamjene potkrovlja u pomoćnu prostoriju. Povećala se i površina krova, zadržavajući isti kut nagiba. Fasade kuće - prethodno ožbukane - bile su prekrivene pločama pješčenjaka, a četverovodni krov završen je cink-titan limom. Proširena je i terasa na prvom katu zgrade.
Vrt postavljen na betonsku ploču koja pokriva podzemni dio zgrade povezuje se s dnevnim boravkom zahvaljujući velikim prozorima planiranim s ove strane kuće.
Pretpostavke dizajnera
Jedino rješenje koje je omogućilo da se uzmu u obzir sve potrebe vlasnika bilo je proširenje podzemnog kata kuće s prostorijama izvedenim ispod cijele površine vrta. Arhitekti su predložili potpuno iskopavanje postojećeg vrta i izradu betonskih zidova novog dijela zgrade u nastalom iskopu (na oštrom obodu parcele). Pokrivajući ovaj dio kuće izgrađene na razini -1 ravnim krovom u tehnologiji obrnutog krova, bilo je moguće pokriti strukturu vrtnom zemljom, postaviti travnjak i saditi biljke.
Prethodno planirani stil kuće, uzimajući u obzir pravila modernizma, što je bliži arhitektonskom kanonu vile u 1930-ima i udovoljava konzervatorskim zahtjevima koji se primjenjuju na ovaj kvart.
Interijeri i njihove funkcije
Zadržavajući izvorni obris zgrade, cijeli joj je interijer obnovljen. U prizemlju se nalazi dnevni boravak s ulaznim hodnikom, zatvorena kuhinja, radna soba i dnevni boravak, koji također služi kao dnevni boravak i blagovaonica.
Na prvom katu planirane su sobe vlasnika: spavaća soba s terasom, dvije kupaonice i ormari.
U potkrovlju, gdje je korisna površina gotovo udvostručena zbog obnove krova, nalaze se tri spavaće sobe s kupaonicama, namijenjene posjećivanju odrasle djece ili drugih gostiju.
Najveće promjene dogodile su se pod zemljom. Tu su: spavaća soba s pomoćnim objektima, komunalni dio, kao i bazen, jacuzzi, sauna i teretana. Tu je i dodatni ulaz u vrt iz podzemlja.
Autor projekta: Architekt Stratos Gafos
Dizajner kuće diplomirao je na odjelu za dizajn interijera Akademije likovnih umjetnosti u Gdanjsku. Kvalifikacije inženjera arhitekta stekao je u Grčkoj, gdje je vježbao nekoliko godina, između ostalog i u suradnji s uredom TEAM-4. Trenutno je, zajedno s Janom Boguszewskim, suvlasnik tvrtke B&G - ureda koji izvodi arhitektonske projekte za komunalne zgrade, industrijske i vjerske zgrade i obiteljske zgrade, kao i za obnovu povijesnih zgrada.

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Biljke u nijansama crne - e-vrtovi

Biljne kompozicije s crnom - izuzetno originalne i lijepe. Ova je boja, međutim, samo iluzija, jer biljke ne stvaraju crni pigment. U……