Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Vrt uzvišenja - pogled na avanturistički korpus (visok dva kata)
Pogled iz vrta
Pogled s ulaza u garažu
Prednje uzvišenje (zapad)
Povišenje vrta (jug)
Istočno uzvišenje
Sjeverno uzvišenje
Pogled s hodnika na dnevni boravak
Nastanjeno područje
Tlocrt prizemlja
Mezaninska projekcija
Korisna površina kuće: 246,5 m2 Površina
parcele: 2000 m2
Autori: arhitekti Rafał Łosiak i Bartłomiej Siwak, Architekci Łosiak-Siwiak
Kontakt: ul. Roosevelta 16/6, 90-056 Łódź, www.losiaksiwiak.pl, [email protected], tel. 606 621 551; 42 630 43 56
Originalni dizajn studio Architekci Łosiak-Siwiak osnovan je 2000. godine. Više od desetak godina provodi svoje inovativne ideje. Ima točno definiran program suradnje s privatnim i komercijalnim investitorima. Cilj studija je najbolja moguća korisnička usluga stvaranjem originalne, jednostavne i funkcionalne arhitekture, koristeći najnovije tehnologije i trendove u skladu s tradicijom arhitektonske misli i ekologije.
Investitori
Dizajn ove kuće naručila je četveročlana obitelj koja je do sada živjela u tipičnom stambenom bloku. Roditelji i dvoje djece u mnogim su školama zauzeli tri sobe s kupaonicom i kuhinjom, ukupne površine 70 m2. Zahvaljujući primljenom nasljedstvu i dugogodišnjoj ušteđevini, investitori bi mogli planirati preseljenje iz stana u bloku u vlastitu kuću.
Prema njihovim zamislima, kuća je trebala biti funkcionalna i moderna, jednostavnog i čistog oblika. Također bi trebao biti što usko povezan s okolnim krajolikom.
Što je s fasadom? (VIDEO)
Zaplet
Prije mnogo godina investitori su kupili komad livade (2000 m2) od lokalnog poljoprivrednika u blizini šume koja raste na rubu grada. Tamo su planirali sagraditi skromni ljetnikovac. Međutim, ova se ideja nije mogla provesti iz financijskih razloga. U međuvremenu je obrađeno zemljište na kojem se nalazila parcela. Uz nju je izgrađena cesta sa šljunčanom površinom, a u blizini je podignuto nekoliko obiteljskih kuća. Zahvaljujući povlaštenim sredstvima Europske unije, livada je isušena i opskrbljena tekućom vodom.
Pretpostavke dizajna
Kuća je namijenjena četveročlanoj obitelji. Dizajniran je tako da njegov prostor na funkcionalan i pregledan način zadovoljava potrebe starijih i mlađih članova kućanstva. Mjesto gdje svi mogu provesti vrijeme zajedno tijekom dana je prostrani dnevni boravak s velikom kuhinjom i blagovaonicom, a za toplih dana i terasa s dvorišnim bazenom.
U tlocrtu su jasno vidljive tri komunalne zone: dnevna, noćna i komunalne zone povezane s garažom. Prvotno je i potkrovlje trebalo biti potpuno uređeno, ali na kraju je napušteno i pod krovom je izgrađena prostrana polukatnica.
Izgled zgrade
Kuća se sastoji od dva bloka spojena zajedno. Donja, jednokatna, kocka, dok je viša, klasičnija, pokrivena dvoslivnim krovom. Ovi jednostavni, geometrijski oblici korišteni su za postizanje učinka smirenosti i modernosti.
Dva bloka koja čine kuću završena su u kontrastnim bojama. Donja je prekrivena crnom žbukom, viša bijelom ravnom pločom, spojena šavom (boje se mogu koristiti naizmjenično, ovisno o individualnim željama investitora).
U prizemnom dijelu sa strane vrta nalaze se velika ostakljenja, opremljena drvenim pomičnim kapcima, koji ne samo da štite od sunca, već predstavljaju i dodatni element kako interijera tako i fasade. Ulazna zona u kuću naglašena je bijelim vratima, u kontrastu s crnom fasadom. Terasa koja je okruživala zgradu s bazenom integriranim u njezinu površinu završena je glatkim betonom. Dvoetažni visoki avanturistički korpus, uzdižući se s južnog pročelja, zaslužuje pažnju. Dio je spavaće sobe roditelja koji je zahvaljujući njoj dobio eleganciju i prostranost.
Interijeri i njihove funkcije
Interijer je podijeljen u tri zone: dnevnu, noćnu i pomoćne zone povezane s otvorenom garažom.
Dnevna zona. Sastoji se od velikog dnevnog boravka s kuhinjom i blagovaonicom. U dnevnoj sobi svaki zid ima zasebnu funkciju. Na jednom je televizor; ispod nje se nalazi nizak, dugačak i uski prozor s pogledom na područje bazena. Drugi zid ukrašen je kaminom sa zanimljivo integriranim spremištem za drvo. Treći je u potpunosti ostakljen - kroz velika dvorišna vrata pruža se pogled na vrt. Ako se ukućani više vole izolirati od vanjskog svijeta, velika stakla mogu pokriti drvenim roletama. Neposredno uz kuhinju s velikim otokom nalazi se mjesto za blagovaonicu i prikladnu ostavu.
Noćna zona. U njemu se nalazi roditeljska spavaća soba s kupaonicom i svlačionicom te dvije sobe za djecu. Javna kupaonica dizajnirana je blizu ulaza u kuću. Ovu kupaonicu koriste svi ukućani i njihovi gosti.
Gospodarska zona. U ovom dijelu kuće nalazi se praonica rublja i kotlovnica. Odavde možete otići do garaže za dva automobila (ili alternativno skloništa).
Granice između pojedinih zona naglašavaju materijali koji se koriste za završnu obradu poda: u dnevnom je dijelu svijetlo drvo, u korisnom dijelu - beton.
Mezanin je vidljiv iz prizemlja. Ostavka zbog postavljanja stropa preko cijelog prizemlja i izgradnje potkrovlja učinila je da se unutrašnjost kuće doima prostranijom (projekt se može provesti i u verziji sa stambenim potkrovljem).

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Biljke u nijansama crne - e-vrtovi

Biljne kompozicije s crnom - izuzetno originalne i lijepe. Ova je boja, međutim, samo iluzija, jer biljke ne stvaraju crni pigment. U……