Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Plan kuće Forrest House
Plan kuće Forrest House
Plan kuće Forrest House
Plan kuće Forrest House
Plan kuće Forrest House
Plan kuće Forrest House
Plan kuće Forrest House
Plan kuće Forrest House
Površina parcele: 900 m2
Korisna površina: 250 m2 + 45 m2 garaže
Dizajn kuće i interijera: JABRAARCHITECTS, Tomasz Zaleski
Parcela i okolica
Uska, duga parcela na kojoj je kuća dizajnirana uklapa se u atraktivan i intiman krajolik susjednog parka. Neposredna okolina su dominantne, arhitektonski homogene povijesne građevine, održavajući jasan urbani raspored. Sve je to okruženo stoljetnim kestenima i lipama. Većina okolnih zgrada ima dvovodne krovove, s tim da su njihovi sljemenjaci okrenuti prema pročeljima parcela. Ti su uvjeti preneseni na odredbe mjerodavnog lokalnog plana, koji vrlo restriktivno definira uvjete za oblikovanje razvoja.
Funkcija
Kao odgovor na potrebe investitora, arhitekti su prostor podijelili u zasebne zone u dugačkom, vodoravnom bloku. Iako su jasno definirani na konzervativan način, oni se međusobno prožimaju, baš poput profesionalnog rada, koji je i strast i sastavni dio života kućanstva. Iz tog razloga, veliki studio s odvojenim ulazom odvojen je osom - monumentalnim kamenim zidom - koji označava granicu privatnosti, a s druge strane predstavlja izlog ulaznog prostora vile.
U prizemlju je arhitekt predložio program koji uključuje: kuhinju, blagovaonicu, dnevni boravak, knjižnicu, spavaću sobu, rekreacijski salon s jacuzzijem, WC, pomoćne i radne prostorije. Središnji dio kuće organiziran je oko dnevne sobe, blagovaonice i kuhinje koja se s istoka otvara prema parku, a sa zapada velikim ostakljenjem povezuje dnevni boravak s terasama i vrtom dostupan samo stanovnicima. Dio zgrade smješten u stražnjem dijelu parcele je noćno i rekreacijsko područje. Budućim vlasnicima na raspolaganju su spavaća soba otvorena prema parku i salon za rekreaciju i kupanje iz kojeg se može izravno u vrt.
Prvi kat kuće je zona za djecu i goste, uključujući tri zasebne i prostrane spavaće sobe, prazan prostor iznad blagovaonice i kupaonicu.
Arhitektura
Horizontalni oblik kuće prirodno se uklapa u geometriju duge i uske parcele. Djelomično ostakljena struktura kuće odgovara i stvara odnos između unutarnje i vanjske strane kroz velike klizne prozore. Prostorije u prizemlju - kuhinja, blagovaonica, knjižnica, spavaća soba i radne sobe - dizajnirane su s izravnim pogledom na park. S druge strane, dnevni boravak i salon za rekreaciju i kupanje s opsežnim ostakljenjem povezuju se s privatnim dijelom vrta. Bijele i kamene površine uzvišenja kontrastiraju se sa neposrednom okolinom - stoljetnim drvećem u parku. Istodobno, dizajn uzima u obzir i poštuje urbani i arhitektonski kontekst starih zgrada u blizini, uklapajući se u njegov karakter kroz dvoslivni krov.
Namjera investitora i arhitekata bila je prenijeti karakter i estetiku Wrocław modernizma s metamorfozom duha kuće Farnsworth - kuće modernističke ikone na projekt. Lagana, svijetla arhitektura dizajnirane zgrade, upisane u krajolik starog Brochówa, neupadljivom je mirnoćom uklapa u dijalog s obližnjim zgradama i unosi svjež, diskretan dašak modernosti.
Zgrada koristi pasivne tehnologije za grijanje i ventilaciju koje je dizajnirao FutureSystems Polska.

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Lamperie u modernoj verziji

Donedavno je Lamperia bila gotovo isključivo povezana sa školskim i bolničkim hodnicima. Sada se vraća prednost domaćim interijerima u novoj verziji ...…

Tanjuri: riba je poslužena!

Nije važno samo što, već i što. Odaberimo tanjure i pladnjeve koji će vas navesti da isprobate jela koja se na njima poslužuju. Naposljetku……