Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Vlasnici kuća cijene skromnu arhitekturu koja se, umjesto da dominira prostorom, uklapa u svoju atmosferu
Zgrada je podignuta na malom brežuljku, odakle se cijelo područje najbolje vidi
Jedna od atrakcija kuće je ta što iz svih interijera prizemlja, čak i iz kotlovnice, možete izaći na terase koje okružuju kuću i dalje u vrt
Kuhinja s otokom. Vrata s lijeve strane kuhinjskih ormarića zapravo su ulaz u ostavu, koja ujedno služi i kao mjesto za 'prljavi' posao
Studio u prizemlju još uvijek čeka nešto opreme. Police za knjige izrađene su po mjeri
Dodatak kamina svijetli je ne samo danju, kada sunce dolazi kroz balkonski prozor, već i po mraku, zahvaljujući pažljivo odabranoj rasvjeti
Pogled na kuću s istoka. Prozori glavne spavaće sobe i kupaonice gledaju na ovu fasadu
Izvorna vrtlarska kuća, tj. Zgrada za opremu i alate za kućanstvo, važan je element prostora parcele
Pogled na kuću s juga. Vlasnici kuće željeli su da svojim oblikom istaknu karakter lokalnog krajolika - s prostranim poljima koja su nekad bila prekrivena žitom i korovom, a danas pokrivena brižno održavanim travnjakom
5 Pogled na kuću s ulaza na parcelu. Od ovog je mjesta jasno vidljivo da je dio zgrade dvoetažni
Ogroman pogled s parcele na okolno područje toliko je oduševio investitore da su upravo ovdje odlučili izgraditi svoj budući dom
11 Radovi na postavljanju krovne konstrukcije. Ispred kuće su uklonjene stropne marke
Zidovi kuće građeni su od keramičkih blokova, koji su potom izolirani mineralnom vunom
Izgradnja rebrastog stropa s ispunom od šuplje keramičke opeke
Terasa na terenu završena je porfirnim pločama - izdržljivim materijalom zanimljive strukture, dajući prostoru jedinstveni klasični izgled
Kupaonica uz glavnu spavaću sobu, s velikim mramornim otokom u središnjem dijelu, s umivaonikom, WC-om, bideom i tušem; u pozadini - samostojeća kada
Pogled na dnevnu zonu. U prvom planu - dnevni boravak, dalje - blagovaonica i kuhinja. Podovi u cijeloj kući završeni su bijeljenim hrastom. Veliki prozori imaju trostruko ostakljenje kako bi zadržali toplinu u sebi. Vlasnici su se odrekli tradicionalnih zavjesa u korist modernijih zavjesa
Kupaonica uz dnevni boravak, sa zidovima obloženim mat kamenom i staklenim mozaikom. Dekor nadopunjuje crna keramika
Glavna spavaća soba. Bila je opremljena prozorima i s istoka i sa zapada. Uz nju se nalazi svlačionica i kupaonica
Tlocrt prizemlja: 1. predvorje 5,9 m2; 2. dvorana 5,6 m2; 3. svlačionica 2,3 m2; 4. pomoćna prostorija, 15,1 m2; 5. ostava 7,6 m2; 6. kuhinja 16,6 m2; 7. blagovaonica 16,2 m2; 8. dnevni boravak 40,6 m2 9. hodnik 4,6 m2; 10. spavaća soba 27,5 m2; 11. svlačionica 11,0 m2; 12. kupaonica 22,0 m2; 13. praonica rublja 9,9 m2; 14. ured 18,1 m2; 15. kupaonica 4,6 m2
Plan potkrovlja: 16. soba 9,6 m2; 17. soba 13,8 m2; 18. soba 13,0 m2; 19. kupaonica 4,6 m2, 20. hodnik 10,4 m2.
Naši su klijenti - kažu dizajneri zgrade - bili ljudi koji puno putuju i poznaju svjetske trendove, a istodobno su osjetljivi na ljepotu arhitekture, cijene jednostavnost i funkcionalizam u gradnji i točno znaju što očekuju od svog budućeg sjedišta.
Predstavljena kuća treća je u nizu građevinska investicija. Prije mnogo godina izgradili su tipičnu kocku iz 1960-ih, zatim su sagradili modernu poslovnu zgradu površine 3.000 četvornih metara za obiteljsku tvrtku. m2 - prva zgrada ove vrste u Lodzu nagrađena SARP-ovom nagradom u kategoriji "najbolja komunalna zgrada". Međutim, prvi put u životu sagradili su sebi novu kuću.
Kuća u vodoravnom krajoliku
Vlasnici kuće odlučili su živjeti izvan grada kad su - kako se kaže - "djeca krenula sama".
Odluka o započinjanju gradnje obiteljske kuće ubrzana je pronalaskom izuzetno atraktivnog zemljišta. - Očaralo nas je korovsko polje žita, u kojem je bilo više maka nego raži, i opsežne prostorne perspektive - kažu.
Parcela od dva hektara nalazi se u neposrednoj blizini krajobraznog parka Wzniesienia Łódzkie. S mjesta na kojem stoji kuća pruža se prekrasan pogled na njezin slikovito oblikovan prostor.
Poštujte arhitektonski kontekst
Investitori su željeli zadržati "poljski" karakter parcele - uostalom, upravo ih je on toliko očarao ovim mjestom.
Željeli su naglasiti šarm golemih perspektiva koje se pojavljuju u okolnom krajoliku. Stoga je na parceli pažljivo obrađene trave ostalo tek desetak samoniklih breza koje ne zaklanjaju poglede. Novo drveće posađeno je samo na periferiji.
Ovakav raspored okolice kuće otkriva neobičan oblik zgrade - prilično hrabar za poljske stvarnosti.
Najlakše moguće
Vlasnici naglašavaju kako već dugo traže studio koji će dobro razumjeti njihove namjere i njihov ukus za jednostavnost i funkcionalnost. Dizajneri, čiji je koncept odabran između nekoliko drugih, predložili su geometrijski oblik, lišen nepotrebnih ukrasa.
Kuća ima oblik izduženog kockastog kvadrata, dvije trećine je natkriveno dvoslivnim krovom, a jedna trećina je jednokrovni krov koji pokriva malo potkrovlje.
Vanjski zidovi su završeni bijelom žbukom i kontrastnim fasadnim vlakno-cementnim pločama u sivim nijansama. Ovaj tretman naglašava oblik kuće.
Horizontalne podjele na kotama usklađuju se s ravnim, "prerijskim" krajolikom. Disciplinirani, asketski oblik zgrade dodatno su naglasili krovne nadstrešnice koje ne izlaze izvan obrisa zidova, kao i skriveni oluci i slivnici.
U prijateljstvu sa suncem,
loggie su dizajnirane duž obje duže fasade. Prvi - sa sjevera - pokriva glavni ulaz, drugi - s juga - pokriva terasu. Nastali udubljenja štite unutrašnjost ljeti od prekomjerne sunčeve svjetlosti, a ne sprečavaju dnevnu svjetlost u jesen i zimu.
Veliki balkonski prozori, smješteni u zidovima svih fasada, omogućuju prostrani prostor koji okružuje kuću da prodre u njene prostorije.
Unutarnji raspored dizajniran je na takav način da je dnevna zona bila okrenuta prema jugu, a privatna zona je bila izložena istok-zapad. Kao rezultat, sunčeve zrake slobodno putuju unutar zgrade tijekom dana.
Terase obložene porfirskim pločama (fotografija) povezuju kuću s okolicom. Dopunjuje ih pravokutni, granitni ribnjak modernog, minimalističkog oblika, čiju kristalnu vodu odražava nebo i nekoliko stabala.
Kućna gradnja
Izgradnja kuće i završni radovi trajali su ukupno dvije godine. Investitori su dali ostavku na zapošljavanje generalnog izvođača i odlučili surađivati sa specijaliziranim tvrtkama za izvođenje određenih radova. Najviše problema bilo je s završnom obradom krova cink-titan limom. Nakon nanošenja oko 1/3 pokrivača, list je počeo valovito postupiti, a proizvođač se nije mogao nositi s tim, čak i nakon zamjene materijala, na kraju su vlasnici odlučili kupiti list od konkurenata. Također je postojao problem s neravnim žbukama na fasadama izoliranim mineralnom vunom i loše postavljenom oblogom od talijanskog pješčenjaka, koja je na kraju zamijenjena vlakno-cementnim pločama.
Raspored interijera kuće
Dizajneri, dok su oblikovali funkcionalni raspored kuće, prije svega su pokušali dobiti najzanimljivije poglede s prozora i dobru izloženost sunčevoj svjetlosti.
Dnevna zona, općenito pristupačna, sastoji se od dnevne sobe s kaminom, blagovaonice i kuhinje koja stvara zajednički prostor. Otvoren velikim balkonskim prozorima prema jugu, povezan je s terasom s koje se pruža prekrasna panorama okolice. Privatni dio koji se sastoji od spavaće sobe države, garderobe i kupaonice nalazi se na istočnoj strani.
Sobe koje ne zahtijevaju intenzivno svjetlo - poput ureda, praonice rublja, dodatne kupaonice - nalaze se na sjevernoj strani.
Prostornu smočnicu dizajnirala je kuhinja, kojoj se može pristupiti iz garaže. Ovo je vrlo povoljno rješenje, pogotovo jer je - kako naglašavaju domaćini - u ovu kuću, zbog svog udaljenosti od grada, radije ući nego ući.
U potkrovlju su dvije dodatne sobe s kupaonicom namijenjene gostima.
Unutarnji dekor
Suprotno discipliniranom, strogom obliku zgrade, njezin interijer nije dizajniran u tako minimalističkom stilu. Iznenađuje svojom udobnošću i poziva vas na odmor. To je možda zato što je na njegov oblik u velikoj mjeri utjecala gospođa kuće, podržana od strane dizajnera. Međutim, dizajn interijera i dalje ostaje u skladu sa zdravim razumom i sviješću o funkcijama koje pojedine sobe moraju ispunjavati.
Kuhinja se odlikuje modernom, minimalističkom estetikom (fotografija). Ali susjedna blagovaonica ima mnogo tradicionalniju atmosferu: drvena ploča stola, poduprta na jednako čvrstim nosačima, okružena je nizom stolica Philippe Starck, koje podsjećaju na tradicionalne stolice od savijenog drveta, što ublažava ozbiljnost oblika.
Dnevni boravak uz blagovaonicu poziva vas da se opustite na jednostavnim, mekanim sofama, okružujući kamin kontrastnim, suvremenim, geometrijskim oblikom (fotografija).
Ured se također držao u tradicionalnoj konvenciji - pun knjiga, tih, pogodan za razmišljanje i razmišljanje (fotografija). No, kupaonica u blizini spavaće sobe vlasnika - u nijansama bež i bijele boje s jakim, jednobojnim naglaskom - ponovno je podvrgnuta minimalističkom konceptu (fotografija). Stoga ostaje ravnoteža između tradicionalnijeg i novijeg i bližeg suvremenom stilu.
Uzimajući u obzir protok vremena
Kuća je namijenjena dvjema osobama koje povremeno ugoste goste preko noći. Važna pretpostavka vlasnika bila je mogućnost prilagodbe zgrade potrebama starijih osoba koje mogu imati problema s kretanjem. Pa, vrijeme brzo leti. Moramo to uzeti u obzir, sa smiješkom kažu investitori. Pri projektiranju zgrade arhitekti su se, između ostalog, pobrinuli za pragove u prizemnom dijelu kuće i lagan pristup vrtu iz unutrašnjosti.
Na taj je način stvorena moderna, originalna zgrada na koju su ponosni i njezini vlasnici i dizajneri. To je jedno od onih arhitektonskih dostignuća koje uspostavljanjem dijaloga s okolnim prostorom postaje njegov sastavni dio.
uredila Agnieszka Cal-Hubska

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Lamperie u modernoj verziji

Donedavno je Lamperia bila gotovo isključivo povezana sa školskim i bolničkim hodnicima. Sada se vraća prednost domaćim interijerima u novoj verziji ...…

Tanjuri: riba je poslužena!

Nije važno samo što, već i što. Odaberimo tanjure i pladnjeve koji će vas navesti da isprobate jela koja se na njima poslužuju. Naposljetku……