Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

U zabatnom zidu zgrade nekad je bio ulaz u pomoćni dio. Sadašnji izgled ove fasade na prethodnoj fotografiji
Obnovljena zgrada sa slikovitom sjenicom s modernim detaljima izaziva zanimanje i divljenje i kod onih koji se ne sjećaju ili ne znaju kako je izgledala prije obnove
Obnova nije bila ograničena na stambenu zgradu, već je obuhvaćala i staju
Vlasnici su željeli da kuća bude otvorena prema okolici. Stoga je projektom obnove bilo predviđeno uređenje nekoliko mjesta za odmor
Sjenica s pogledom na okolicu, izgrađena na odmorištu ispred kuće. Zahvaljujući njemu stečeno je atraktivno vidikovce, kao i dodatni prostor za obroke
Pod u sobama završen je krečenim hrastovim daskama
Većina radova morala se izvesti na zadnjem katu zgrade - ispod kosina krova. Na mjestu nekadašnjeg potkrovlja planiran je stambeni kat - s dnevnim boravkom, kuhinjom i spavaćom sobom
Dnevni boravak u potkrovlju. Šarm interijera u velikoj mjeri određuje izložena drvena struktura krova
Glavna spavaća soba na zadnjem katu. Interijer je proširen malim balkonom završenim drvetom
Sobe na zadnjem katu kuće nastale su kao rezultat adaptacije potkrovlja. U kupaonici, na podu - porculanski pod satenske teksture sedre, na zidovima - polirane kamene pločice
Dio radnog prostora kuhinje na zadnjem katu. Vrh je završen čelikom otpornim na kiseline
Izloženi strop i pod od opeke odlučili su o izvornom karakteru interijera
Pod krovom - prije i poslije. Nakon provedenog vještačenja, stručnjaci su zaključili da je krovna konstrukcija - s izuzetkom nekoliko rogova - u dobrom stanju, dovoljnom da podnese dodatnu težinu izolacije i stropne konstrukcije od gipsanih ploča. Trebalo je zamijeniti samo nekoliko stupova (stolica) i izrezati nepotrebne podupirače i mačeve
Proširenje trijema
Trijem za vrijeme i nakon obnove. Nakon adaptacije, neprivlačan ulaz postao je jedan od najljepših elemenata kuće. 'Zalijepljen' za zgradu, mali jednokatni pravokutni oblik podignut je na dva kata zahvaljujući konstrukciji drvene okvirne konstrukcije.
Vanjske stepenice u fazi obnove Stare, ružne i neudobne betonske stepenice prekrivene su oplatom, koja je potom napunjena betonskom smjesom. Zahvaljujući tome, bilo je moguće poboljšati njihove proporcije (promijenjena je dubina i visina stepenica i povećana širina staze)
Windows prije i poslije. Većina otvora u zgradi morala se proširiti, s jedne strane kako bi se bolje osvijetlio interijer, s druge - kako bi se poboljšao izgled fasade. Dva mala prozora nekadašnjeg svinjca okrenuta prema stražnjem dijelu farme zamijenjena su dvorišnim vratima. Svi prozori, zbog svojih neobičnih dimenzija, izrađeni su po narudžbi.
Postolja prije i poslije. Zidovi podruma izrađeni su od ukrasnih betonskih blokova. Kako bi kuća nalikovala najstarijim kućama na tom području, podignutoj na temelju izrađenom od lokalnog kamena, odlučeno je da se sokl ogradi pločama od pješčenjaka. Podržani su novom kontinuiranom podlogom, koja je ojačana postojećom
Presjek kroz zidove podruma
Bacanje u podrumu
Tlocrt prizemlja
Projekcija potkrovlja
Prigodna fotografija iz ptičje perspektive snimljena prije postavljanja drvene sjenice ispred kuće. Među drvećem - obnovljena staja
Autori projekta obnove: unutarnja arhitektica Katarzyna Kuchejda, unutarnja arhitektica Małgorzata Kuchejda, unutarnja arhitektica prof. Janusz Kuchejda
Glavni izvođač: Piotr Ostafin
Korisna površina: 354 m2 Površina
parcele: 2,5 ha
Stanovnici: 3-5 ljudi
Troškovi obnove, građevinskih i završnih radova (bez samostojećeg namještaja): 250.000
Bila je to kuća koju nitko nije želio kupiti. Naši domaćini ovdje, u blizini Krakowa, posluju i kao "starosjedioci" znali su za prodaju nekretnine po vrlo atraktivnoj cijeni. Zbog toga su nagovarali svoje prijatelje da kupe imanje. Neuspješno. Iako su mnogi bili zainteresirani za kupnju prigradskog sjedišta, nitko se nije usudio obnoviti staru, zaboravljenu zgradu. Činjenica da je u donjem dijelu kuće bila svinjac bila je odvraćajuća … Morali ste imati puno mašte da biste na njenom mjestu vidjeli veliku kuhinju koja je funkcionirala kao obiteljska soba.
Danas naši domaćini s osmijehom pričaju kako su potencijalnim kupcima strastveno opisivali prednosti zgrade, a prije svega čari krajolika. I morate priznati da se, kad je riječ o okolini, ima puno čemu diviti. Kuća se nalazi u slikovitom predjelu zapadnog dijela Malopoljskog vojvodstva, na granici Beskida Makovskog i Podnožja Wieliczke, među rijetko raštrkanim kućama i šahovnicom na poljima prošaranim nakupinama drevnog drveća i grmlja. Dodajmo tome jelene i zečeve koji trče. I fazani koji vire ispod nogu. Tu je i stara crkva na brdu i pogled na Babiju Goru, te bliže samostanu u Kalwaria Zebrzydowska.
Kupnja kuće sa svinjcem i stajom
Vrijeme je prolazilo, a kuća je stajala čekajući novog vlasnika. Svakim danom našim se domaćinima ovo mjesto sve više sviđalo. I što su im više ljudi pokazivali, osjećali su se prijateljski sa svim dijelovima zemlje, sa svakim drvetom, pa čak i sa starim, trošnim zidovima. Na kraju su se uvjerili. I zaključili su da ne mogu tek tako napustiti staru kuću od opeke. Uz to, investitorova intuicija sugerirala je: ovu priliku ne možete propustiti!
Stoga su, iako su već imali svoju „bazu“ u blizini i nisu planirali neke veće promjene u svom životu i prebivalištu, napokon odlučili kupiti farmu koja je uključivala parcelu od 2,5 hektara s kućom i svinjcem te staru staju u lošem stanju .
Lagan put do udobnog sjedišta
U početku su novi vlasnici planirali kuću dodijeliti kao stan za svoje zaposlenike koji se brinu o konjima na obližnjoj farmi. Namjeravali su brzo obnoviti instalaciju i osvježiti zidove, krov i pod, bez ometanja strukture zgrade i bez suptilnih tretmana radi poboljšanja estetike kuće.
Međutim, tijekom radova na obnovi otkrili su čari arhitekture ove skromne, ali skladno proporcionalne, seoske zgrade s dvoslivnim krovom s pedimentima.
Na kraju je pomisao da će ovdje živjeti neznanac postala toliko zamorna i uznemirujuća da nisu imali izbora: odlučili su je iskoristiti za svoje drugo prebivalište.
Od tog trenutka promijenio se i pristup obnovi. Budući stanovnici složili su se da će to nastaviti s posebnom pažnjom, nastojeći očuvati i naglasiti šarm i stil zgrade. Donesena je odluka da se ovdje stvori najudobnije mjesto za život s modernim namještajem koji olakšava svakodnevno funkcioniranje obitelji, ali se također dobro uklapa u arhitektonski krajolik regije.
Obnovljene etaže
Potkrovlje zgrade doživjelo je najveću transformaciju.
Nakon obnove krova, njegove su padine dovršene izvornim, starim pločicama, a praznine su nadopunjene sličnim primjercima dobivenim od susjeda, kojima je laknulo da ih se riješe, vjerojatno iznenađeni neshvatljivim hirovima novih vlasnika.
Ranije neiskorištena soba pod krovom pretvorena je u stambeni potkrovlje, osvijetljeno jedanaest prozora krovnih prozora.
Nastali otvoreni prostor (144 m2) dizajniran je za smještaj dnevnog boravka, blagovaonice s kuhinjom i spavaće sobe s kupaonicom i odvojenim WC-om, stvarajući tako gotovo neovisan stan.
Kao rezultat obnove stvoren je i dodatni korisni prostor na mjestu nekadašnje svinjarije, koja je nekad bila na najnižem katu kuće. Tamo je dizajnirana ljetna kuhinja koja služi kao obiteljska soba kojoj se pristupa iz prizemlja.
Vlasnici kažu da danas ovdje kuca „srce kuće“. Članovi kućanstva ovdje jedu većinu svojih obroka i ovdje najradosnije organiziraju društvene sastanke.
Uz to
, Kuća rizalita bila je ožbukana, s izborom boja koje su se odnosile na boje korištene u obnovi obližnjih povijesnih zgrada željezničke stanice papinske rute.
Prozori su zamijenjeni u cijeloj zgradi i njihov je oblik standardiziran.
Stari, neprivlačni trijem u kojem se nalazila predsoblje bio je prekriven drvenim daskama i, postavljanjem kosturne konstrukcije iznad njega, podignut je tako da je dodao dinamiku cijelom tijelu zgrade i stilski odgovarao drvenoj staji koja je stajala u blizini.
Tijekom obnove zamijenjene su sve instalacije, položeni su novi podovi i unutarnje žbuke.
Nije bilo lako izvesti sve radove, ali danas se kuća vraća svojim stanovnicima dobro funkcionirajući i stvarajući ugodno mjesto za život.
Na farmi
Među gospodarskim zgradama staja je obično bila najvažnija. Temeljito je obnovljen i prilagođen za obavljanje modernih funkcija. U skladu s pravilima vlasnika, izbjegnuta su iskušenja "dizajnera". Nije "uljepšan, niti pretvoren u nešto što nikada nije bio". Ojačana je samo drvena konstrukcija krova, zamijenjene pločice, dodano nekoliko prozora krovnih prozora i dovršena unutrašnjost, a uz to se sijeno za konje čuva u staji, s dvije kutije na zabatnom zidu zgrade.
Svakodnevno središnji dio staje služi kao garaža za dva automobila, ali ponekad je koristan i za gozbe, pa čak i za ples.
Svaki tjedan na vaš e-mail najnovije vijesti o gradnji, obnovi i završnoj obradi interijera: POGLEDAJTE PRIMJER
Kutija alata Klein Bosch … Smoby B amp D Na … Theo Klein Toolbox …
Uskoro premijera! Budite prvi koji će znati
izvor: Okazje.info

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Koju glačalu za oblatne odabrati?

Želite li nešto hrskavo? U peglama za vafle nećete raditi samo ukusne vafle. Također je izvrstan uređaj za tostiranje sendviča ili pečenje mesa.…