Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Stambeni dio kuće izgrađen je na malom brežuljku
S juga je kuća otvorena prema vrtu. Duguljasti ribnjak s tekućom vodom suptilno izolira privatni dio od terase
Fasade u nišama su obrađene drvetom
Pod je izrađen od velikih teraco pločica, koji vode iznutra na terasu
Zeleni popust zatvara terasu na zapadnoj strani
Iza kuće nalazi se veliki, njegovani vrt na mjestu nekadašnjeg voćnjaka
Ljeti se dnevna soba otvara prema terasi i vrtu ne samo figurativno
Pogled na dnevni boravak i blagovaonicu. Dvostrani kamin zagrijava i ovu sobu i sobu za kućno kino
Pod u dnevnoj sobi obložen je hrastovim parketom. Lampa za oblak iznad stola ima poseban mehanizam koji je nježno pomiče
Također iz kuhinje možete upravljati inteligentnom instalacijom koja između ostalog podržava osvjetljenje, grijanje, rolete i ozvučenje
Audio soba nije samo kućno kino, već i mjesto za slušanje glazbe. S lijeve strane možete vidjeti staklo dvostranog kamina, također pristupačnog iz dnevne sobe
Kućno kino ne sviđa se samo vlasnicima domova
Drvo u kupaonici izvrsno djeluje. Iznad sudopera je svjetlarnik
U jednoj od kupaonica nalaze se dvije saune, parna i zračna, povezane tušem
Uredi i cijelo noćno područje imaju stropove završene bijelo obojanim drvetom
Presjek dnevnog boravka s povišenim ravnim krovom
Plan kuće - mjesto u okolici
Plan kuće. Tlocrt prizemlja: 1. hodnik 8,8 m2; 2. kuhinja 11,8 m2; 3. dnevni boravak s blagovaonicom 49,1 m2; 4. video soba 20,3 m2; 5. ostava 2,4 m2; 6. WC 3,5 m2; 7. tehnička soba 10,5 m2; 8. kupaonica s dvije saune 10,4 m2; 9, garaža 45,5 m2; 10. spavaća soba 16,1 m2; 11. spavaća soba 14,9 m2; 12. spavaća soba 20,6 m2; 13. kupaonica 9,3 m2; 14. ribnjak s tekućom vodom, 8,9 m2; 15. terasa 36,0 m2
Kuća bez stepenica - južna kota
Kuća bez stepenica - sjeverno uzvišenje
Kuća bez stepenica - zapadno uzvišenje
Kuća bez stepenica - istočna kota

Evidencija zgrada Arhitekti dizajnera Przemek Kaczkowski i Ola Targońska Površina
zemljišta: 2.233 m2
Korisna površina poda: 253 m2
Prva kuća roditelja, dvojna kuća iz 1980-ih, podignuta je uglavnom samostalno, u nedostatku praktički svega. To se odnosilo, a možda čak i prvenstveno, na građevinske materijale. Toliko da je gospodar kuće morao fiktivno raditi u tvornici cigli da bi dobio zadatak od opeke.
Kuća je sagrađena na uskoj parceli, pa bi se nužno penjala do visine trećeg kata, a njezinu su unutrašnjost karakterizirale brojne tijesne prostorije i mnoštvo stepenica.
Ovaj je raspored izuzetno opterećivao život, posebno za starije osobe. Stoga su u jednom trenutku roditelji odlučili zamijeniti staru kuću novom koja bi bila prijateljskija prema ljudima njihove dobi.
Dekorativni zidovi: što umjesto boje i pločica (WIDEO)
Dizajnerima su postavili temeljni uvjet: nikakav korak! Stoga je to trebala biti jednokatnica. Investitori su uspjeli kupiti zemljište u prometnoj ulici u predgrađu Vroclava, ali u drugom redu zgrada, što samo po sebi nije davalo inspiraciju. Bio je to fragment prigradskog naselja, okružen raspadnutim relikvijama postnjemačkih zgrada i raznim manifestacijama suvremenog građevinskog stvaralaštva. Samo s juga pružao se širok pogled na polja i livade, kao i krajobrazni park "Dolina Bystrzyca", udaljen nekoliko stotina metara.
Projekt kuće
Glavna pretpostavka projektirane zgrade bila je - u skladu sa zahtjevima investitora - stvoriti uvjete za ugodan život nekoliko starijih ljudi. Stoga je trebao biti bez arhitektonskih prepreka, prostran i funkcionalan.
Neočekivano, gradnja jednokatnice naišla je na neshvatljive poteškoće formalne prirode. Minimalna visina zgrade navedena u uvjetima zoniranja bila je previsoka za jednokatnu kuću. Ova je odredba natjerala dizajnere da oblikuju tijelo zgrade na specifičan način. Zbog toga je fasada sa ulične strane podignuta na minimalnu visinu koju je ured zahtijevao izradom malog brda (vidi sliku). Kuća je dizajnirana tako da maksimizira prednosti susjednog idiličnog krajolika. Stoga je bio okrenut i potpuno otvoren za ovaj prizor. - Od početka smo željeli da to bude moderna, prostrana zgrada, otvorena prema golemoj perspektivi prostora s juga.
Sa strane ulice i prilaza, tijelo zgrade je definitivno zatvoreno. Glavna je stvar bila stvoriti učinkovitu barijeru protiv dosadne buke koja dolazi iz prometne ulice. Ovdje je sa sjevera garaža za dva automobila. Na spoju s dnevnim boravkom nalazi se ulaz u kuću (fotografija) koji vodi kroz stakleni predvorje s pogledom na vrt.
Visina unutrašnjosti varira u zgradi zbog nadmorske visine u njezinom prednjem dijelu. Dnevni dio ima visoki strop koji ponavlja kosi krov, dok su u noćnom dijelu stropovi niži i završeni bijelo obojanim pločama. To stvara ugodan osjećaj, posebno u manjim sobama. Zidovi su od betona. Arhitekti su dizajnirali prilično velike raspone stropova, pa je umjesto tradicionalnih montažnih blokova s blokovima morala biti korištena monolitna armiranobetonska konstrukcija.
Oprema za dom
Kuća je opremljena inteligentnom instalacijom koja upravlja radom dviju dizalica topline za grijanje i klimatizaciju zgrade. Također kontrolira električne rolete koje su skrivene u strehi iznad prozora. Ova instalacija također upravlja unutarnjom i vrtnom rasvjetom, alarmom i sustavima kontrole pristupa, kao i TV i ozvučenjem u svim sobama odvojeno.
"Kuća bez stepenica" postala je poznata. Projekt je objavljen u zapadnoj Europi, Australiji i Južnoj Koreji. Tražili su da ga ponovno prodaju. Njegovi tvorci, u pravilu, odbijaju takve zahtjeve.
Kućni interijeri
Stambeni dio sastoji se od dva krila. Jedna ima tri spavaće sobe prema terasi s prozorima pune visine i dvije kupaonice. U drugom je dizajniran cijeli dnevni boravak: velika dnevna soba s dvostranim kaminom (fotografija), blagovaonica (fotografija) i kućno kino (fotografija), omiljeni prostor vlasnika kuće, strastveni audiofil. Kuhinja je smještena na granici oba dijela, što je čini središtem života stanovnika kuće. Ovdje ih dočekuju njihovi gosti.
terasa
Svi se stambeni prostori otvaraju na veliku terasu, ispunjavajući prostor stvoren spajanjem dvaju krila zgrade pod pravim kutom; odavde se pruža pogled na nepregledni krajolik. Terasa je popločana laganim terazom blago hrapave površine. S vrtom je povezana blagom rampom s prugama trave i sivim granitnim blokovima.
Ostakljena pročelja kuće zaštićena su od pretjeranog sunca uskom strehom u kojoj su skrivene metalne kapke, upravljane inteligentnom instalacijom. To je izuzetno važno zbog velikih prozora koji čine većinu zidova zgrade. Veliki prozori i rolete uokviruju okvire interijera kuće koji se pruža iz vrta. Kuća vrlo dobro funkcionira i ljeti, kada su velika vrata na terasi otvorena gotovo cijelo vrijeme, i u hladnim mjesecima, kada veliki prozori pružaju odgovarajuću rasvjetu, čak i u oblačnim danima.
Boja
Boju interijeru daje ograničena paleta prirodnih materijala. Dominiraju drveni podovi od hrastovih dasaka, drvena obloga na ulazu u kombinaciji s kamin kamenom i laganim teraco pločicama na podu kuhinje i terase (fotografija).
Akustične ploče u raznim nijansama sive prekrivaju zidove audio sobe i dnevne sobe.
- Željeli smo stvoriti skladne, ugodne, prijateljske interijere koji će biti podloga za predmete koji pripadaju članovima kućanstva.
Nekoliko komentara o projektima iz kataloga
Domaći dizajneri nisu pristaše poljskih gotovih dizajna (iako hvale takve kuće izgrađene u Skandinaviji). Arhitektura iz kataloga često je skup motiva, nakupina suvišnih elemenata. Ovdje balkon, ondje kolona, tamo spavaonica. Nemirni krovovi, puni kiša. Na svaki takav krovni krov na krovu morate pričvrstiti oluk, odvoditi vodu, te cijevi zatim kruže na čudnim mjestima, čine unakaženost i povećavaju troškove. Moj je primarni prigovor nepotrebna složenost ovih projekata. Prekombinirana kuća neće biti fleksibilna, bit će je teško prilagoditi ako dođe do revolucije u obiteljskom životu. (Przemek Kaczkowski - "Gazeta Wyborcza", 12.-13. Svibnja 2012.).

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Biljke u nijansama crne - e-vrtovi

Biljne kompozicije s crnom - izuzetno originalne i lijepe. Ova je boja, međutim, samo iluzija, jer biljke ne stvaraju crni pigment. U……