Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Ovako je izgledala ova kuća kad su je trenutni vlasnici odlučili kupiti …
… i ovako izgleda danas …
Kuća je od ulice odvojena niskom ogradom od betonskih ploča, iza koje se skrivaju klizna ulazna vrata. Odvojena dvostruka garaža vidljiva je na krajnjem kraju parcele
Južno uzvišenje. Terasna ploča obješena iznad tla ne samo da ima korisnu vrijednost, već i pozitivno utječe na proporcije zgrade
Sjeverno uzvišenje. Tri ulaza od betonskih ploča vode do ulaza u kuću. Prozorski otvor rekonstruiran je na bočnoj koti
Zidovi dnevne sobe i blagovaonice uz terasu potpuno su ostakljeni
Svi interijeri drže se u jednoj bijeloj boji i grafitnim nijansama
Iza staklene zavjese možete vidjeti nježni crtež stepenica do drugog kata i podruma
Na pozadini bijelih zidova, stropova i podova, sav namještaj i predmeti postaju ukrasi
U sveprisutnoj bijeloj boji granice između kuhinje i blagovaonice nisu jasno označene, unatoč činjenici da ih odvaja veliki otok s pločom za kuhanje. Zanimljiva ideja su četiri stolice za stolom - različite, ali u istom stilu
Bogata, funkcionalna oprema zahvaljujući bijeloj boji ne preplavljuje kuhinju
Kupaonica roditelja odvojena je od njihove spavaće sobe laganom, djelomično prozirnom pregradom
Kupaonica pored glavne spavaće sobe ima i veliku kadu i tuš kabinu
Ista kupaonica također je ukrašena s dva elegantna umivaonika
Druga, puno manja kupaonica na katu pripada djeci
Plan podruma: 1. predvorje 12,3 m2; 2. kotlovnica i praonica 9,4 m2; 3. predsoblje saune 4,3 m2; 4. sauna 4,1 m2
Tlocrt prizemlja: 5. predvorje 3,2 m2; 6. ormar 14,7 m2; 7. toalet 8,9 m2; 8. dvorana 12,1 m2; 9. komunikacija 16,9 m2; 10. ured 7,6 m2; 11. dnevni boravak 36,6 m2; 12. kuhinja s blagovaonicom 38,5 m2
Tlocrt: 13. komunikacija 4,8 m2; 14. dvorana 14,7 m2; 15. svlačionica 8,9 m2; 16. spavaća soba 24,2 m2; 17. kupaonica 16,9 m2; 18. kupaonica 6,7 m2; 19. soba 16,0 m2; 20. soba 11,5 m2
Evidencija kuće
Površina kuće : 247 m2 Površina
parcele: 1162 m2
Dizajn kuće: arhitekti Łukasz Kabarowski i Anna Misiura KMA Kabarowski Misiura Architekci
Uređenje interijera: Maciej Skupiński MOOOS interijer studio
Investitori, bračni par s dvoje male djece, do sada su živjeli u stanu u vili u Zalesieu - jedan od okruga smještenih na Velikom otoku na rijeci Odri.
U nekom su trenutku sazreli za izgradnju vlastitog doma. Međutim, nisu željeli napustiti ovaj vrlo prestižni dio Wrocława. Nije ih zanimala mogućnost preseljenja izvan grada, gdje je svugdje daleko i nema dobrih prometnih veza. Stoga su počeli tražiti prikladnu kuću u poznatom području i pronašli je u Biskupinu, u blizini Zalesie. U ovom starom susjedstvu, prepunom zelenila, s prevladavanjem njemačkih vila, kupnja neizgrađene parcele gotovo je nemoguća. Stoga je preostalo kupiti staru kuću (radi moguće rekonstrukcije i obnove), na mjestu i u okruženju koje odgovara potrebama i očekivanjima investitora.
Kuća za adaptaciju
Investitorima je bilo važno pronaći kuću s izravnim pristupom vrtu. U većini kuća u ovom okrugu morate se spustiti u vrt iz visokog prizemlja.
Na kraju je Iglica Nieruchomości pronašla takvu kuću, relativno malu, smještenu na prosječnom zemljištu (manje od 1.200 m2). Zgrada je sagrađena krajem 1920-ih i bila je vrlo zapuštena. U međuvremenu je njegova unutrašnjost obnovljena, ali ne baš uspješno. Međutim, imalo je svojih prednosti. Bilo je smješteno u mirnoj ulici, u blizini sličnih kuća, uronjeno u bujno zelenilo okolnih vrtova. Istodobno, bila je blizu glavne ulice s trgovinama i javnim prijevozom. Dodatna atrakcija bila je obližnja rijeka Oder.
Projekt rekonstrukcije i modernizacije
Investitori su imali konkretne ideje o obliku svog obiteljskog sjedišta. Željeli su da njegov dizajn uzima u obzir principe moderne gradnje, ali istodobno da sačuva karakter stare kuće, upisan u estetiku povijesne okoline. Bili su svjesni da je cijela četvrt pod nadzorom konzervatora, pa će modernizacija stare kuće morati uzeti u obzir preporuke konzervatorskih službi.
Napokon, bili su uvjereni u jedno - da veličina zgrade u potpunosti zadovoljava njihove potrebe. I sada, kad će u njemu živjeti s dvoje male djece, i kad postanu odrasli i "odu po svome" i ostat će sami kod kuće.
Poduzeli su modernizaciju zgrade arhitekti Łukasz Kabarowski i Anna Misiura. Kao odgovor na očekivanja vlasnika, predložili su rekonstrukciju zgrade.
Promjene su se trebale odnositi na unutrašnjost, ali radilo se i o objedinjavanju arhitektonskog oblika, uključujući novi oblik pojedinih uzvišenja.
Tako su sačuvani temelji, zidovi podruma i prizemlja te strop iznad podruma. Međutim, dvoslivni krov je zamijenjen, pokrivajući ga keramičkim pločicama. Odlučeno je i o promjeni prizemlja zgrade: tradicionalni pijedestal zamijenjen je betonskom platformom-terasom, što je optički malo rasteretilo njezino čučanjsko tijelo.
Izgled kuće
Posebna pažnja posvećena je odabiru završnih materijala, pokušavajući kombinirati tradicionalnu tehnologiju s inovativnim rješenjima. Grafitna pločica kontrastira bijelom betonu na terasi i tankoslojnoj, bijeloj žbuci zidova, upotpunjenoj smeđe-hrđavom bojom drveta. Mansarda je s vrtne strane prekrivena staklenom kockom, prizemlje je obloženo drvenom oblogom, a svi su oluci skriveni tako da ne ometaju glatke površine zidova zgrade.
Sjeverno uzvišenje (fotografija) okrenuto je ulici i odvojeno je od nje niskom betonskom ogradom, koja također pokriva uski pojas travnjaka.
Tri betonska stuba vode u unutrašnjost zgrade. Ulazna vrata prekrivena su jednostavnim krovom i u ravnini sa zidom prekrivenim drvenim pločama. S obje strane vrata nalaze se dva okomita prozora, od kojih lijevi osvjetljava ormar, a desno - majstorov ured. Iznad ulaza na prvom katu nalazi se spomenuto potkrovlje, prekriveno staklom od zatamnjenog stakla u kojem se odražavaju nebo i obližnja stabla.
Bočna pročelja podijeljena su uskim, okomitim prozorima. Na zapadnom pročelju u prizemlju nalazi se prozorski otvor, obnovljen prema izvornom modelu.
Prizemlje južnog pročelja otvara se na terasu i vrt s visokim ostakljenjem, odvojeno trakama zida, obloženo drvenom oblogom. Nakon otvaranja prozora balkona, dnevna soba se spaja s terasom s koje se kroz tri stepenice možete spustiti u vrt. Stablo koje raste u rupi u betonskoj ploči terase djelovat će kao prirodni štit od pretjeranog izlaganja suncu.
Mansarda na prvom katu (slična onoj s južne strane) prekrivena je staklenom kockom zahvaljujući kojoj djeluje optički lagano i ne narušava liniju krova.
Stari pod: zamijeniti ili obnoviti?
Interijer kuće
Ulazna vrata vode u predsoblje, odakle se desno može ići do ureda i unutarnjih stepenica, lijevo - do garderobe i kupaonice, a ravno naprijed - do dnevnog boravka. Dvorana i dnevni boravak odvojeni su zidom s kaminom.
Kuhinja se spaja s dnevnim boravkom (fotografija). Otok u njemu ograničava uobičajenu granicu između dnevnog boravka i blagovaonice. Sunčanu, prostranu unutrašnjost u svijetlim je bojama dizajnirao Maciej Skupiński. Bijela boja ovdje je u kontrastu s toplom, tamno smeđom bojom zidnih obloga završenih furnirom. U tom kontekstu, šareni, moderni namještaj, kojeg ovdje nema u izobilju, izgleda dobro, prvenstveno služeći udobnosti stanovnika kuće. Prema njihovoj namjeri, ono što bi vam trebalo upasti u oči je pogled na vrt iza panoramskih prozora.
Dvokrake stepenice vode na prvi kat (fotografija). Postoje dvije spavaće sobe s kupaonicom i garderobom. Opremu soba odlikuje plemeniti minimalizam. Prevladavaju boje bijele, crne i tople drvene nijanse. Sobe su ispunjene intenzivnim svjetlom, prodirući u unutrašnjost kroz prozore s pogledom na vrt, kao i krovne prozore smještene na krovu.
Svaki tjedan na vaš e-mail najnovije vijesti o gradnji, obnovi i završnoj obradi interijera: POGLEDAJTE PRIMJER

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Sušilice za posebne zadatke

Iako su temperature još uvijek visoke pred prozorima, a rublje na balkonu će se osušiti za sat vremena, uskoro će nas opet zadesiti problem mokre odjeće ...…

Objesi sve vješalicu. Letimo u loptice

Iz današnje perspektive, teško je povjerovati da kuglice u boji mogu izazvati revoluciju. Ipak, pedesetih godina prošlog stoljeća izgled vješalice Hang It All bio je šokantan ...…

Ideje za prekrasan balkon

Balkon u stambenom bloku također može biti lijep i učinkovit. Evo nekoliko ideja za diverzifikaciju ovog prostora. Ponekad nije dovoljno imati ...…