Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Ulaz u kuću čuva totem od dva metra. Drvena vrata - proširena i naglašena udubljenjem, lijepo se kontrastiraju s aluminijskim završnim elementima zgrade.
Okolina i arhitektura kuće stvaraju cjelinu o kojoj su sanjali Natalia i Dariusz Rudnicki. Prostrana, moderna i funkcionalna zgrada smještena je u jednom od predgrađa Varšave, Choszczówka, i ispunjava sve ideje svojih vlasnika o obiteljskom gnijezdu. Parcela se nalazi u blizini šume, što je posebno bilo važno za vlasnike.
Na prvi pogled,
put do kuće u Choszczówki nije bio sve ruže od samog početka.
Kada je gospodin Darek prvi put došao u ovo područje, odmah ga je zavolio. Posebno mu se svidjela činjenica da je ovdje tako lijepa šuma - savršena za šetnje pasa i biciklizam, te činjenica da je odavde lako doći do središta Varšave. Nažalost, u početku nije imao sreće u pronalaženju zemljišta.
Nakon mnogo mjeseci bezuspješnih napora, kupio je - kao zamjenu - imanje u obližnjoj Białołęki Dworska. Ljubav na prvi pogled, međutim, nije željela proći i naš je domaćin nastavio posjećivati svoju Choszczówku. Tijekom jednog od ovih izleta pronašao je zemljište s napuštenom zgradom, obraslom u korov i travu.
- Jednostavan oblik kuće podsjetio me tada na veliku staju - prisjeća se gospodin Darek. - U početku nisam mogao shvatiti je li to kuća ili skladište, ali za mene je najvažnije bilo jednostavno ovdje dobiti imovinu.
Zato je u poštanski sandučić stavio objavu da je zainteresiran za kupnju kuće. Srećom, nakon tjedan dana kod njega je došao stečajni upravitelj prethodnog vlasnika.
Ispostavilo se da je u zgradi sjedište osiguravajuće kuće koja je upravo bankrotirala. Ubrzo je kuća objavljena na natječaju i u jesen 1999. ostvario se san - gospodin Darek postao je vlasnik imanja u Choszczówki!
Ne za cigle i pločice
Zgrada koju su projektirali dobri arhitekti nesumnjivo je imala brojne prednosti. Novom vlasniku svidio se njegov jednostavni modernistički oblik i jasne kompozicijske pretpostavke. Velika parcela od 1200 m2 omogućila je dizajnerima da kuću dobro uklope u njezinu okolicu.
S interijerima je bilo drugačije - postojeća rješenja uopće nisu odgovarala gospodinu Dareku. Sanjao je o prostranim sobama, dok je zgrada bila usitnjena u puno malih soba. Jednokatnica s malim potkrovljem (dizajnirano samo preko polovice kuće) prima čak sedam soba, četiri kupaonice, dnevni boravak, kuhinju, saunu i garažu.
Novi vlasnik također nije prihvatio stil u kojem je kuća dovršena i sobe su uređene - umjesto da koristi rustikalno drvo i crvenu opeku, više je volio modernije materijale: staklo, aluminij i dragi kamen.
Njegov prijatelj, poznati varšavski arhitekt, Bogdan Kulczyński, zatražio je pomoć u adaptaciji zgrade, potvrdio je gospodina Rudnickog u odabranom smjeru modernizacije.
Moderna i velikih razmjera
Kuća se počela pretvarati u moderan apartmanski stroj u minimalističkom stilu.
Obloga od crvene opeke, koja je ukrašavala ulomke starog pročelja, bila je prekrivena bež pločicama od klinkera.
Značajna promjena bilo je povećanje postojećih prozora i dizajn nekoliko novih, u skladu s geslom usvojenim na početku: "vrlo moderan, prostran, s puno svjetla". Drvene okvire prozora zamijenio je aluminij s velikim uokvirenim staklenim pločama.
Krov, prekriven crvenim bitumenskim pločicama, ima novi pokrov od pocinčanog lima. Boja pokrova odabrana je tako da odgovara sjeni aluminija na prozorima.
Promijenjeni su i položaj i veličina ulazne rupe. U prošlost se u zgradu ulazilo kroz mala vrata koja su se izgubila u velikom prednjem zidu. Gospodin Rudnicki želio je izražajniji ulaz - reprezentativan i pozivajući. Nova, znatno povećana ulazna vrata istaknuta su posebno dodanim ulomkom zida.
Terase su se također proširile - uz dnevni boravak, blagovaonicu i kuhinju. Prljavi pješčenjak uklonjen je sa postojećih dijelova terasa, a zatim je postavljen trajniji polirani granit.
Unutrašnjost kuće doživjela je veliku transformaciju. Po savjetima arhitekta, na svom bivšem mjestu ostali su samo dnevni boravak, kuhinja i garaža. Dizajner se odrekao soba na predvorju. Nakon njihovog rušenja, kuća je dobila prostranu dvoranu, koju je odvajao samo prozirni zid sa staklenim vratima (između nje i glavnog ulaza nalazi se hodnik i prostorija za vanjske pokrivače), te samostojeću pregradu, iza koje je stvorena blagovaonica s kuhinjom. Kao i prije, velik dio prizemlja zauzima dvoetažni dnevni boravak s preuređenim mezaninom, koji je namijenjen TV prilogu. Zahvaljujući ovom rješenju, unutrašnjost dnevne sobe nije unakažena elektroničkom opremom.
Dvije male sobe iza zida dnevne sobe stvaraju jednu prostranu spavaću sobu, a pored nje - kupaonicu s udubljenjem za tuširanje. Dvije sobe uz kuhinju predviđene su za ured i garderobu. Između njih, umjesto pregradnog zida, projektirana je dvostrana duboka polica za knjige koja s uredske strane služi kao knjižnica, a u svlačionici - polica za knjige i ormar.
Nekad su se u stražnjem dijelu kuhinje nalazile garaža i sauna. Kad je gospodin Darek promijenio način grijanja kuće iz električnog u lož ulje, negdje je trebalo urediti kotlovnicu. Sauna je bila zatvorena.
- Isprva ga svi žele, a nakon mjesec dana prestaju ga koristiti - kaže vlasnik. - Trenutno, ako se supruga i ja želimo opustiti u sauni, idemo u obližnju teretanu.
Ispod garaže iskopan je veliki spremnik za mazut, a u sobi saunom ugrađeni su odgovarajući uređaji za grijanje.
Polje za umjetnike
Kad su arhitekt i investitor dobri prijatelji, njihova suradnja rezultira jedinstvenim rješenjima. Gospodin Kulczyński znao je ukus i očekivanja klijenta, zbog čega je predložio unošenje originalnih naglasaka u interijer. Preporučio je umjetnika kojeg je poznavao, Paweła Grunerta, koji je interijeru trebao dati individualni karakter.
- Vjerovao sam profesionalcima i prihvatio sam se izazova - kaže voditelj. - Ali do zadnjeg trenutka drhtao sam mogu li se napraviti svi planirani elementi i hoće li se "igrati" u interijerima.
Na najreprezentativnijem mjestu - između blagovaonice i dnevne sobe - nalazila se avangardna metalna skulptura. Samo oni od povjerenja znaju da on skriva strukturni pol. Visok je na dvije etaže i povezuje razinu dnevnog boravka s polukatom, ali prije svega na originalan način organizira prostor preplitanja reprezentativnih soba.
Protudominacija je izvorni kamin izrađen od stakla, metala i kamena od polja, koji je stvoren u dnevnoj sobi na zahtjev gospodara kuće. Samostojeće ognjište odnosi se na završne materijale u prizemlju. Autor i izvođač projekta u jednoj osobi na licu mjesta razradio je proporcije i funkcionalnost kamina tako da je, u skladu sa željama članova kućanstva, postao najizrazitiji ukras dnevne sobe. Optički "hladne" metalne konstrukcije suprotstavljene su izvanrednom obliku drvenih stepenica koje vode u polukat. Umetnik plastike tipičnim je drvenim stepenicama dodao polukružne stranice i obložio ih komadima prave hrastove kore. Porozna i ljuskava struktura kore naglašava glatkoću poliranog granitnog stakla na podu.
Moderno ne znači neugodno
, interijeri odgovaraju jednostavnom obliku kuće. Dizajneri su uspjeli izbjeći višak oblika, koristili su i plemenite materijale, poigravali se teksturom i bojom.
- Najviše sam se bojao da će moja moderna kuća postati neprijateljska i "hladna", što sam od početka pokušao spriječiti - kaže gospodin Darek. - Mislim da je uspjelo. Mislim da moj trud danas cijene i moja supruga i moja kćerkica.
Boje su dizajnirane tako da preagresivne boje ne dominiraju glavnim ukrasnim elementima. Izvorni kamin, stepenice i čelična skulptura prikazani su na prigušenoj, pastelnoj pozadini zidova i podova.
Zanimljivo rješenje je podjela zgrade u boji u dvije zone. Prva od njih, uključujući reprezentativne sobe (dnevni boravak, kuhinja, blagovaonica i hodnik), završena je sivim granitnim pločama, metalom i staklom. Uklapaju se s hladnim, jednobojnim bojama zidova - prevladavaju sive i bijele nijanse. Međutim, kako ne bismo bili previše monotoni, u reprezentativnim interijerima postoji jedan snažan naglasak u boji. U kuhinji i blagovaonici su crvene lampe, stolice od crvene kože oko blagovaonskog stola i crveni kauč u dnevnoj sobi.
U privatnoj zoni kuće, uključujući spavaću sobu domaćina, kupaonice, ured, garderobu i sobe u potkrovlju, korištene su tople boje i materijali. Podovi u sobama završeni su svijetlim pločama od egzotičnog drveta, au kupaonicama - mramorom. Drveni namještaj i zidovi u nijansama bež i žute boje usklađuju se s njima, a u spavaćoj sobi domaćina - čak i pastelno ružičastim.
Kao što vlasnici uvjeravaju, ova se podjela kuće u boji pokazala vrlo uspješnom, kao i plemenitost završnih materijala i arhitektonska jednostavnost interijera. Unatoč nekoliko godina prolaska, kuća i dalje izgleda moderno i o tome se upravo radilo.
Domaćini neprestano dodaju nešto u interijer jer ga još nisu u potpunosti opremili. Gospodar kuće već razmišlja o novom stolu od stakla i metala pored sofe u dnevnoj sobi, a gospođa Natalia spremna je podove izolirati tepihom. Također bi voljela ukrasiti zidove dnevne sobe slikama. Obitelj Rudnički, međutim, ne žuri dovršiti sljedeću opremu. Već se ugodno osjećaju u obiteljskom gnijezdu.
Vlasnik se posebno pobrinuo za sreću svog doma. Nakon što je zgrada modernizirana, naručio je skulpturu - totem - i stavio je pored velikog prozora uz glavni ulaz u zgradu. Drveni kip visok dva metra nazvao je Čuvarom kućne sreće i sada se prema njemu ponaša kao prema talismanu.

obiteljska kuća
Autori projekta: Piotr Majewski, Andrzej Wyszyński, Wojciech Hermanowicz
Autor projekta obnove: Bogdan Kulczyński
Korisna površina: 320 m2 Površina
parcele: 2.200 m2

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Lamperie u modernoj verziji

Donedavno je Lamperia bila gotovo isključivo povezana sa školskim i bolničkim hodnicima. Sada se vraća prednost domaćim interijerima u novoj verziji ...…

Tanjuri: riba je poslužena!

Nije važno samo što, već i što. Odaberimo tanjure i pladnjeve koji će vas navesti da isprobate jela koja se na njima poslužuju. Naposljetku……