Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Kuću, u kojoj su na početku živjeli Ewa i Janusz, sagradio je otac gospodina Janusza krajem sedamdesetih kao gospodarsku zgradu. 1982., odmah nakon vjenčanja, mladi su zgradu preuredili u stan za sebe.
Kuća prije proširenja
- Tada smo bili jako sretni što možemo živjeti sami, u zasebnoj kući, a ne s roditeljima - kaže Ewa prisjećajući se prvog zajedničkog stana. - U to vrijeme, kada je bilo izuzetno teško dobiti stan, a kamoli vlastiti dom, to smo jako cijenili. Odmah nakon preseljenja, oboje smo bili toliko zadovoljni da smo bili potpuno impresionirani malom površinom kuće (samo 60 m2), niti njenim oblikom (i to je bio jednostavan blok), ili što je bilo vrlo mračno, jer nije imala niti jedan prozori okrenuti prema jugu.
Nažalost, ispostavilo se da je radost bila kratka, jer je nakon godinu dana provedenih u malim, mračnim sobama gospođe Eve, nedostatak prostora počeo smetati. Međutim, iako su očiti nedostaci prvog bračnog stana iz dana u dan sve više iritirali njegove stanovnike, tadašnji problemi s kupnjom bilo kakvog građevinskog materijala i njihova kvaliteta nisu potaknuli obnovu ili proširenje.
Situacija se promijenila tek devedesetih. Pojava dobrih, modernih građevinskih i završnih materijala u trgovinama mobilizirala je vlasnike da djeluju. Smatrali su da je pravo vrijeme i da više ne bi trebali odgađati. I tako je donesena odluka o proširenju.
Materijaliziranje snova
Kako su odlučili, tako su i učinili. Nakon godina snova i ne baš konkretnih planova, Ewa i Janusz počeli su dizajnirati pravu kuću.
Za pomoć su se obratili stručnjaku, arhitektu Mareku Pohowskom. Iako su mu marljivo pomagali u dizajnerskom radu, predložili su i mnoga vlastita rješenja. Sanjajući o modernizaciji svog doma, godinama pregledavaju specijalne časopise o građevini i dizajnu interijera. Tako su već dugo razmišljali o budućem obiteljskom gnijezdu, udobnijem i svjetlijem - uostalom, gospodin Janusz je štapom crtao obris buduće kuće i raspored pojedinih prostorija u vrtu.
Postojeću jednokatnicu odlučili su preurediti u kuću s korisnim potkrovljem ukupne površine 280 m2, pored koje su planirali i veliku, 60-metarsku, djelomično natkrivenu terasu, kao i rekreacijski paviljon s bazenom (70 m2).
Vlasnici su odlučili šire planove gradnje proširiti na dulje vremensko razdoblje, pogotovo jer je nova kuća trebala biti izrađena od najkvalitetnijih materijala.
- Vjerujemo da ako ga pravilno izgradite. Ne možemo si priuštiti kasnije ispravke ili daljnja proširenja. Moramo stvoriti svoj novi dom jednom zauvijek, jer samo stvarno bogati mogu si priuštiti eksperimentiranje i eventualno promjenu ili preseljenje - objašnjava gospodin Janusz. - Odlučili smo odmah stvoriti idealnu kuću, onu koju neće trebati mijenjati. Stoga ne možemo uštedjeti ni na građevinskim materijalima ni na završnoj obradi.
Kad su planirali proširenje, vlasnici su već znali da neće imati dovoljno novca da ga brzo izvrše, pogotovo jer su sve željeli financirati iz ušteđevine i trenutne zarade. Nisu planirali podržati investiciju bankovnim zajmom, jer su u godinama kada su započeli svoju ekspanziju kamatne stope bile vrlo visoke, a rizik od neočekivanog povećanja tečaja - relativno visok. Investitori su odlučili da novac koji bi trošili na kamate i da sve bankovne troškove troše izravno na izgradnju. Tako se od početka znalo
da neće trajati godinu ili dvije, već samo nekoliko godina.
Kuća je u izgradnji
Svjesni da bi život na gradilištu dugo vremena bio vrlo opterećujući (uz to, bez preciznog određivanja kada će investicija završiti), Ewa i Janusz odlučili su brzo sagraditi garažu sa stanom uz kuću kako bi pričekali nered u zgradi.
- Odlučili smo da se nećemo umarati u kamp prikolici ili u drugoj improviziranoj zgradi, također nismo željeli unajmiti stan ili živjeti s obitelji. Odlučili smo da će jedino rješenje problema biti izgradnja male samostojeće kuće s punom opremom, koju ćemo kasnije dodijeliti gostima - dodaje gospodin Janusz.
Proširenje je započelo 1999. godine. Akumulirana ušteda bila je dovoljna za izgradnju garaže sa stanom i podizanje zidova novog dijela kuće.
Tijekom prvog razdoblja proširenja vlasnici su morali živjeti u ulomku stare, djelomično srušene zgrade.
"Bilo je nepodnošljivo", prisjećaju se. - Živjeli smo na trideset metara, u izoliranoj kabini. To nas je uvjerilo u ispravnost ideje o privremenom korištenju nove garaže kao kuće. Nakon zime računi za grijanje bili su zapanjujući. Stoga smo na proljeće započeli izgradnju pansiona.
Niska, jednokatna garažna zgrada u obliku slova L bez podruma izrađena je od blokova Porotherm - istog građevinskog materijala koji je planiran za dogradnju i završnu obradu kuće. Vanjski zidovi obloženi su rascijepljenim pješčenjakom, dovezenim iz Szydłowieca. Drvena konstrukcija krova prekrivena je keramičkim pločicama, a zatim je drveni strop iznad prizemlja izoliran mineralnom vunom (25 cm). Zidovi unutar zgrade završeni su gips pločama, a podovi sedrenom.
Zgrada je podijeljena u tri dijela. Najveću zauzima buduća garaža za dva automobila (60 m2) iz koje se može ući u dnevni boravak (30 m2).
Stambeni dio je maleni dnevni boravak otvoren prema kuhinji i sićušna zatvorena kupaonica s dodatkom za tuširanje. Uz garažu i stambene prostorije uređen je depandansa (10 m2), odvojena zidovima, za zaposlenike tvrtke vlasnika, tako da su tijekom radnog dana imali gdje jesti i odmarati se. Depandansa ima zaseban ulaz iz vrta.
Arhitektura i završetak obje kuće - "velike" i "male" - namjerno su planirani na takav način da se skladno međusobno povezuju u obliku i završnim materijalima. U budućnosti će ih također povezivati zajednička pristupna cesta s granitnim kolnikom. Njegov fragment oko pansiona čak je spreman.
Baš kao kod kuće
Zgrada garaže i gostinjske kuće izgrađena je i završena u roku od godinu dana. Ima sve komunalije potrebne za život - struju, plin, vodu, telefon, povezan je i sa septičkom jamom. Vlasnici su bili toliko umorni od životnih neugodnosti na gradilištu da su se pobrinuli za pažljivu doradu zgrade ne samo izvana, već prije svega iznutra. O tome svjedoče visokokvalitetni materijali: izvana - francuska keramička pločica i fasada od pješčenjaka, a iznutra - sedra, granit, kolonijalni namještaj i brendirani uređaji.
Dok je uređivala interijere ove vikendice "za preživljavanje", gospođa Ewa čak je angažirala dizajnericu interijera Barbaru Paszkiewicz s kojom je odabirala boje zidova, tkanine i namještaj. Dizajner je gospođi kuće savjetovao da strop iznad dnevne sobe spusti za 30 centimetara - postavljanjem lakih "nadstrešnica" od lanenog platna na nekoliko greda (ili bolje rečeno lažnih greda). Zahvaljujući ovom tretmanu, soba je odmah dobila udobnost i karakter. Ostalo je upotpunjeno prekrasnim tkaninama na sofi, jastucima i prozorima, kao i suvenirima domaćina donesenim sa inozemnih putovanja.
Gospodin Janusz pobrinuo se da buduća garaža za dva automobila bude funkcionalna i jednako dobro dovršena. Čitavi zidovi i pod garaže bili su obloženi pločicama i kamenom, ugrađeni su radijatori i sudoper, a uz jednu od tribina automobila ugrađena je kanalizacija kako bi se automobil zimi mogao prati pod krovom. Zahvaljujući završnoj obradi podova i zidova, cijelu sobu također će biti lako održavati čistom.
Dobra, nadstandardna završna obrada garaže značila je da su je vlasnici, iako je prije nisu planirali, uključili u stan tijekom razdoblja gradnje. Ovdje su stavili stari namještaj koji su ranije namjeravali vratiti (ormari i police, pa čak i krevet za goste), uredili mjesto za rad. Njihov se životni prostor stoga povećao za dodatnih 60 m2, iako nema prozora i nije tako moderan kao onaj susjed u dnevnim sobama.
Kvaliteta svakodnevnog života postala je još viša kada je Krzysztof Kosik, krajobrazni arhitekt, uredio 1000 metara dugačak vrt oko vikendice. Postoji sjenica s roštiljem i ribnjakom, okružena velikim travnjakom i zidovima s ukrasnim biljem.
Sve ove aktivnosti rezultirale su time da vlasnici žive gotovo ugodno, a vrijeme čekanja da dovrše pravu kuću za njih nije građevinska noćna mora. Priznaju da pažljiva dorada garaže koja je privremeno korištena kao kuća nije bila baš jeftina, ali uvjereni su da nisu bacili novac. U budućnosti će njihovo trenutno sjedište postati ugodno dvorište kuće - mjesto na kojem će biti moguće prenoćiti za gosta ili čak stvoriti zasebnu enklavu za nekoga iz obitelji.
Sada su privremena kuća i prekrasan i njegovani vrt koji je okružuju navještaj uspjeha cijele ustanove. Oni osiguravaju da modernizirano obiteljsko gnijezdo jednog dana bude jednako lijepo.

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Sušilice za posebne zadatke

Iako su temperature još uvijek visoke pred prozorima, a rublje na balkonu će se osušiti za sat vremena, uskoro će nas opet zadesiti problem mokre odjeće ...…

Objesi sve vješalicu. Letimo u loptice

Iz današnje perspektive, teško je povjerovati da kuglice u boji mogu izazvati revoluciju. Ipak, pedesetih godina prošlog stoljeća izgled vješalice Hang It All bio je šokantan ...…

Ideje za prekrasan balkon

Balkon u stambenom bloku također može biti lijep i učinkovit. Evo nekoliko ideja za diverzifikaciju ovog prostora. Ponekad nije dovoljno imati ...…