Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Ewa i Tomasz živjeli su šest godina u novom stambenom naselju u Piasecznu kraj Varšave. Živjeli su u udobnom dupleks stanu od 100 m2, ali nisu bili zadovoljni. Razvoj posjeda bio je vrlo gust, što je utjecalo na međuljudske odnose i kvalitetu života stanovnika. Buka i gužva uzrokovali su stalne sukobe. Čak je i ulazak i izlazak s imanja bio problem, jer su se na vratima tijekom gužve stvarale gužve u prometu. Dugoročno gledano, takav je život postao nepodnošljiv. Zbog toga su naši domaćini odlučili sagraditi kuću.
Što bliže poslu, školi i vrtiću
Pronaći prikladnu zavjeru nije bilo lako, pogotovo jer su Ewa i Tomasz visoko postavili ljestvicu. Željeli su živjeti na mirnom mjestu, po mogućnosti u prekrasnom krajoliku. Istodobno, željeli su kupiti mjesto površine ne veće od 1000 m2 s pristupom modernim medijima. No, najveća poteškoća bila je ograničiti potragu na blizinu Piaseczna - mjesta gdje su živjeli, radili i gdje su se nalazili škola i vrtić njihove djece.
Prvo zemljište koje su pronašli ispunilo je većinu njihovih očekivanja: bilo je udaljeno samo 5 km od trenutnog mjesta stanovanja i nalazilo se na lijepom i mirnom mjestu. Međutim, odbili su ga zbog njegove veličine (preko 1700 m2) i nezgodnog oblika - bio je uzak i dugačak, a Ewa i Tomasz sanjali su o prostranoj jednokatnoj kući. Sljedećih nekoliko mjeseci nastavili su potragu. Nažalost, pokazalo se da su jalovi. Imovina stavljena na prodaju bila je ili predaleko, ili nije imala pristup medijima, ili je bila čak veća ili manje dobro organizirana od prethodne.
Na kraju su shvatili da vjerojatno neće pronaći ideal i odlučili su kupiti prvu nekretninu koju su pogledali. Udaljenost od glavne ceste za čak 300 m, pružala je budućim vlasnicima mir, tišinu i pogled na prostrana polja.
Danas, više od godinu dana nakon preseljenja, Ewa i Tomasz oduševljeni su činjenicom da konji rade na polju u blizini njihove kuće, a zimi se pojavljuju fazani, lisice i jeleni. I sve je u redu uz užurbani grad!
Nastavili su se potrebni kompromisi
Daljnje aktivnosti vezane za izgradnju kuće bile su povezane s daljnjim promjenama planova. Prvo, zbog oblika parcele, konačno je pala ideja o izgradnji jednokatnice. Kao drugo, Ewa i Tomasz napustili su namjeru da naruče pojedinačni projekt, što se pokazalo preskupim (trebao je koštati 15.000-20.000 - u usporedbi s 3.500 za gotov projekt). „Ako ne jednokatni i nije napravljen po narudžbi, što je to?“ Pitali su se.
- Imali smo specifična očekivanja, ali pokušali smo se prilagoditi stvarnim uvjetima i ne pokušavati forsirati neisplativa rješenja - kaže Ewa. - Najviše smo željeli svijetle i vrlo prostrane dnevne sobe s dvoetažnim dnevnim boravkom i da su nam privatne sobe bile u prizemlju. Oblik kuće trebao je biti nizak, tradicionalan i prijateljski.
Ewa i Tomasz željeli su da njihova kuća ima stilski izgled i ono "nešto" što zgradu čini privlačnom. Stoga, iako interijeri u odobrenom projektu nisu imali savršen raspored, odlučili su bez oklijevanja. Oduševili su se izgledom zgrade. Svidio im se prezentabilan, čvrst, a istodobno širok i nizak oblik, koji neće u potpunosti dominirati radnjom.
Neke promjene kako bi ga učinili još prikladnijim.
Već u vrijeme kupnje projekta, vlasnici su bili odlučni uvesti promjene u unutarnji raspored. Svi su bili konzultirani s arhitektom i konstruktorom. Jedno od najvidljivijih bilo je stvaranje dodatne prostorije iznad dvokatnice ulaznog hodnika.
- To smo rješenje povezali s unutrašnjošću crkve - kaže vlasnik. - Nije nam se svidio mostić preko prolaza iz hodnika u dnevnu sobu koja spaja sobe na katu. Željeli smo prostor ugodnijeg, zatvorenijeg karaktera.
Dvorana, spuštena u visinu jednog kata, ostala je prostrana. tim više što su se domaćini odrekli zidova koji su ga odvajali od dnevne sobe. Budući da u kući nema predvorja, sudionici imaju široku perspektivu prema vrtu. Domaćini osiguravaju da im ne nedostaje zatvorenog predvorja koje kroz ulazna vrata obično hvata hladan zrak koji ulazi u unutrašnjost.
Također je odlučeno prilagoditi neiskorišteni prostor iznad garaže. Nakon malo podizanja zidova koljena iznad ove sobe stvorena je dodatna soba za kćer.
Zidovi koljena podignuti su u cijeloj zgradi. To je bilo zbog izvođača koji su, zabrinuti zbog visine potkrovnih prostorija, zaustavili radove u fazi izgradnje krovne konstrukcije i ponudili budućim vlasnicima da izgrade dva dodatna sloja šuplje opeke. Tako se i dogodilo. Danas vlasnici vjeruju da je to bila dobra odluka.
Nakon neuspjelog pokušaja suradnje s dizajnerom interijera, gospođa kuće sama je dizajnirala interijer cijele zgrade. Iz arhitektovih ideja izvukla je samo jedno - spustiti pod dnevne sobe. Ali ovdje je također uveo promjenu. Zbog sigurnosti Kubinog malog i pokretnog sina, pod je spušten za samo jedan korak, iako ga je dizajner planirao spustiti visoko kao kauč.
Domaćini ističu da kuća sada savršeno ispunjava njihova očekivanja. Privatne sobe stanovnika nemaju zajedničke zidove, pa svatko ima svoju "mirnu zonu". Djeca - šesnaestogodišnja Natalia i petogodišnja Kuba živjela su u dvije velike sobe smještene na suprotnim stranama gornjeg kata. Roditelji, koji su radije izbjegavali penjanje stepenicama, imaju svoj privatni prostor u prizemlju.
Nema kričavih boja
- Ne volim šarene interijere - objašnjava Ewa. - Moje boje su bijela i smeđa. Ono što mi je važno je ekonomičnost boja i jednostavnost oblika. Volim i simetriju u interijeru. Stoga se podebljane boje pojavljuju samo u dječjim sobama. Kod Natalije vlada intenzivna ružičasta boja omekšana kremom, a u Kubinoj sobi - zelena i plava.
Moglo bi se očekivati da će i fasade kuće biti bijele, kao i većina unutarnjih zidova. Drugačije je. Vlasnici su uskladili smeđi krov sa svijetlo žutim akrilnim žbukama, kao što je predloženo u izvornom dizajnu. U ovom slučaju, Ewa nije gurala vlastite prioritete i vjerovala je dizajneru.
- Nevjerojatno je kako se naša kvaliteta života promijenila od rujna 2006. - kaže gospođa kuće. - Volimo naše selo u blizini grada. Napokon, živimo u mirnom kvartu, imamo kontakt s prirodom i ne slušamo susjede kako se svađaju oko svega. Ovdje imamo ono što nam je potrebno za život. Jedini neostvareni san mog supruga je sauna. Ali već je najavio da će ga sagraditi u vrtu!

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Pun, topao stan za tročlanu obitelj

Apartman u Varšavi mješavina je klasike i retro elemenata s primjesom atmosfere hladnog Sjevera i suptilne Provanse. Cilj je bio stvoriti interijere u ...…

Moderan stan obitelji iz Poznanja

Ugodno, radosno i s dozom vizualnih šala. Istražujemo unutrašnjost stana u Poznanju stvorenog za obitelj s malom djecom. Lajtmotiv ...…

Šik interijeri ruske rezidencije

Ovaj se ruski dom razlikuje od stereotipa. U njemu nećemo naći kiča i raskoši. Postoje, međutim, stil, elegancija i modernost. Ovi su interijeri impresivni.…