Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Iako je danas jazz donekle spušten u pozadinu života našeg domaćina (profesionalno se bavio nečim drugim), glazba još uvijek odzvanja u tim interijerima. Gospođa Elżbieta i gospodin Andrzej naglašavaju da im kuća neprestano godi i ispunjava ih ponosom, iako u njoj ima još puno posla. Oduševljeni su svojim zanimanjem i laskavim komentarima o arhitekturi zgrade ne samo od svoje rodbine, već i od stranaca koji, privučeni neobičnim oblikom kuće, često pozvone na vrata kako bi dobili informacije.
Glazba nije svima lijepa
Dugi niz godina Elżbieta i Andrzej živjeli su u Wrocławu, u blizini centra grada, u udobnom, prilično velikom stanu. Njegov je položaj bio izvrstan zbog profesionalnog rada škola domaćina i sinova. Međutim, kad su djeca započela svoj odrasli život, roditelji su propustili mirnije mjesto i vlastiti vrt.
Međutim, postojao je još jedan važan razlog za izgradnju kuće i odlazak iz grada. Gospodin Andrzej je po obrazovanju pijanist i dugi niz godina svira jazz. Nažalost, vježbe u stanu u bloku uznemirile su ostale stanare. Naš domaćin oduvijek je sanjao da ima više slobode u sviranju instrumenta i to nam daje samo naš vlastiti dom. Stoga su prije deset godina Ela i Andrzej kupili građevinsko zemljište u blizini Wrocława.
Četiri godine vlasnici su prikupljali sredstva za izgradnju. Tada nisu ni slutili hoće li to biti zgrada tradicionalnog ili modernog oblika. Bilo je važno da njihovo buduće obiteljsko gnijezdo ima duha i da nešto zbog čega želite provesti sljedeću fazu svog života u njemu. Gospođa Ela sanjala je o uzgoju velikog vrta, a gospodin Andrzej sanjao je o mjestu na kojem će moći slobodno razvijati svoju glazbenu strast.
- Otkako smo postali vlasnici parcele, kupujem bezbroj časopisa o gradnji i uređenju interijera, tražeći u njima inspiraciju. I konačno sam našla našu kuću - objašnjava gospođa Ela. - Zapanjio me svojom skromnom, ali intrigantnom formom. Njegov širok i lagan oblik ostao mi je u sjećanju i ostao u njemu. Napokon, kontaktirao sam arhitektonski studio koji je kreirao ovaj projekt, naručili smo individualni projekt i tako je sve počelo.
Trčanje između Wrocława i Szczecina
Naši se investitori nisu ustručavali dva puta putovati preko Poljske kako bi osobno razgovarali s glavnim arhitektom zgrade Sławomirom Wunschom, a zatim (također telefonom i putem Interneta) kako bi konzultirali predložena rješenja. Prema njihovom mišljenju, vrijedilo je potruditi se pročistiti detalje.
Vjerovali su da bi se kao laici trebali pouzdati u iskusnog stručnjaka, naravno, unaprijed precizno definirajući sve svoje potrebe. Gospodin Andrzej prvenstveno je želio u plan kuće uključiti zasebnu glazbenu sobu, dok je gospođa Ela željela veliku kuhinju povezanu s blagovaonicom. Željela je stol za koji bi, nakon što ga je otvorila, mogla sjediti cijela obitelj, uključujući dva sina, njezina brata s petero djece i ostale članove obitelji. Naši investitori trebali su i udobnu spavaću sobu s odvojenom kupaonicom i svlačionicom, malu gostinjsku sobu i mjesto za rekreaciju.
Svijetli, visoki interijeri s "dahom", s prostranim pogledom na vrt bili su im sljedeći prioritet. Nakon što su napustili stan u stambenom bloku, željeli su živjeti što bliže prirodi i vidjeti je cijeli dan. Gospodin Andrzej i njegovi sinovi sanjali su o otvorenom bazenu, koji su željeli lijepo kombinirati s oblikom kuće i vrta.
Svi su se ti snovi ostvarili.
Svijetla, što svijetlija
. Jednokatnica bez podruma izgrađena je u troslojnoj tehnologiji opeke, s keramičkim šupljim opekama i klinker opekom te s unutarnjom izolacijom od mineralne vune (debljine 10 cm).
Zgrada s blokom koji se sastoji od nekoliko preklapajućih kuboida ima ravne krovove (završene bitumenskom šindrom s izolacijom od mineralne vune debljine 25 cm) i različite visine. U najvišem dijelu, visokom 4,5 m, nalazi se dnevna zona, tj. Dnevni boravak s kaminom. Kuhinja s blagovaonicom i privatnim sobama visoke su 3 m, dok su najniže (2,7 m) - tehničke i pomoćne prostorije (s garažom) iza kuhinje.
Vrtna fasada gotovo je u potpunosti izrađena od staklenih ploča, a zahvaljujući velikim kliznim vratima možete izaći na drvenu terasu i dalje u vrt. Osim glazbene sobe, sve dnevne i privatne sobe imaju širok pogled i komunikaciju s vrtom. Vlasnici su vrlo zadovoljni ovim rješenjem. Ostvario im se san o svijetlim interijerima i kontaktu s prirodom.
Manje je ostakljenja na pročelju kuće, a najmanje - na bočnim fasadama. Na taj je način arhitekt pružio stanovnicima osjećaj privatnosti. Kako bi sve prostorije u kući bile svijetle i prostrane, prema njihovim željama, na vrhu vanjskih zidova predviđena je dodatna vodoravna traka prozora koji uvode prirodno svjetlo bez otkrivanja interijera.
Uz to, unutarnja dvorana u privatnom dijelu zgrade, uopće bez prozora, bila je osvijetljena cjevastim krovnim prozorima promjera 35 cm.
Učinak prostranosti i svjetline interijera naglašen je smještajem glavnog ostakljenog izlaza na terasu točno nasuprot ulazu u kuću. Iako na početku gospođa kuće nije bila uvjerena u ovo rješenje, uglavnom zato što se boji propuha, danas ga jako hvali. Lijepa i daleka perspektiva koja se ukazala onima koji su ulazili s praga kuće vrijedila je riskirati. U svakom slučaju, moguća propuha sprječavaju klizna vrata smještena između predvorja i dnevne sobe.
Velike površine stakla na fasadama najveća su vrijednost ove kuće za vlasnike. Otvaraju pogled na vrt, zimi zagrijavaju interijere i puštaju puno svjetla tijekom cijele godine. Međutim, oni imaju nedostatke o kojima gospođa Ela govori u potpunosti.
- Prozore moramo često prati, a ljeti se interijeri jako zagriju. Čišćenje gornje trake prozora koji se ne otvaraju posebno je teško, jer im se bez visokih ljestvica ne može pristupiti iznutra, a vani ih čisti samo kiša - priznaje. Vlasnici domova priželjkuju da si mogu priuštiti skuplje staklo protiv refleksije i samočišćenja.
Problem prekomjernog zagrijavanja unutrašnjosti već je djelomično riješen. Gornje prozore opremili su unutarnjim roletama (naručili su ih u boji zidova kako bi bili manje vidljivi), dok će na donje ostakljenje postaviti drvene vanjske rolete na šarkama. Njihov je trošak vrlo visok, pa su za sada odgodili ovu investiciju.
Putovi komunikacije oko kuće popločani su betonskim blokovima i pločama od pješčenjaka. Međutim, pazilo se da se ne nadmećemo s završnim materijalima i bojama kuće.
Dobro je što je to jednokatnica
- Suprug i ja smo već u takvoj dobi da je život u jednokatnici idealno rješenje za nas - kaže gospođa Ela. - Kuća na jednom katu vrlo je funkcionalna za korištenje dvoje ljudi mlađih od 60 godina. Sada ne možemo zamisliti niti jednu drugu, premda je postojao trenutak kada smo sanjali o ugodnom potkrovlju s potkrovljem.




Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Terasa puna zelenila - e-vrtovi

Zahvaljujući odgovarajućem rasporedu, neprijatna, prazna terasa postat će mjesto gdje se možete ugodno opustiti među biljkama.…