Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Do nedavno se kuća u nizu, u kojoj danas žive naši domaćini, sastojala od dvije stambene etaže, tradicionalnog podruma i tipičnog potkrovlja, ukupne površine oko 200 m2.
Duboki podrum služio je samo za skladištenje ugljena, krumpira, kao i suvišnih ili rijetko korištenih predmeta. U prizemlju su bile tri sobe, kuhinja i ostava. Na prvom katu - spavaće sobe i kupaonica.
Prema eri
Povijest ove zgrade može se smatrati tipičnom za predratnu varšavsku arhitekturu. Izgrađen 1930-ih na malom zemljištu u lioliborzu, desetljećima je trebao služiti svojim stanovnicima, pružajući im skroman, ali udoban smještaj i društvo kulturno sličnih susjeda. Međutim, teško je oštećen tijekom ratnog bombardiranja. Obnovljena nakon rata u svom izvornom obliku, trajala je dugi niz godina, postupno gubeći nekadašnji šarm i čekajući bolja vremena.
Prije nekoliko godina, njezini su novi vlasnici odlučili prilagoditi prijeratnu kuću modernim zahtjevima. To je bilo povezano s rekonstrukcijom anahronog unutarnjeg rasporeda i temeljnom promjenom namjene nekadašnjih gospodarskih katova (podrum i potkrovlje), istovremeno nastojeći zadržati izvorni karakter svoje arhitekture.
Vlasnici su bili odlučni srušiti gotovo sve pregradne zidove, s ciljem stvaranja homogenog prostora otvorenog za vrt.
To su opće raspoloženje dali arhitektu Wojciechu Hermanowiczu (privatnom prijatelju s članovima kućanstva), kojemu su povjerili brigu o obnovi, dajući istovremeno slobodu za provedbu ove ideje.
Poteškoće u preuređivanju
Kao što je obično slučaj s radovima na obnovi, naišli su na neočekivane poteškoće pa su vlasnici staru kuću morali graditi gotovo od nule. Ispostavilo se da je tijekom poslijeratne obnove, kada je krov nad glavom bio važan, a ne doslovno poštivanje građevinskih standarda i dobrih načela rada, počinjeno mnogo različitih nemara. Njihova najspektakularnija manifestacija bili su zidovi koji nisu podupirali okomite zidove. Kao rezultat toga, bilo je potrebno srušiti i one koji su višak i one koji su trebali ostati. Zamijenjene su i sve instalacije, prozori i podovi. Krov je bio prekriven titan pločom. Da bi se dobio maksimum slobodnog prostora, srušeno je nekadašnje stubište,koja je po mišljenju dizajnera i vlasnika zauzela previše dragocjenog prostora kuće.
Tek nakon završetka gore spomenutih radova bilo je moguće započeti s oblikovanjem novog interijera.
Podzemna revolucija
Nekadašnji, tipični podrum pretvoren je u pomoćnu i rekreacijsku sobu. Tu je prostrani ormar sa zidom obloženim zrcalom, što je omogućilo rasterećenje prostora oko ulaza u kuću. Tu je i dobro opremljena praonica rublja povezana s tzv prljava kuhinja koja vam omogućuje pripremu dugotrajnih jela i olakšava pranje više posuđa. Tu je i mjesto za skladišni prostor i vinski podrum. U središnjem dijelu podruma nalazi se teretana.
Napori za prostor
Ulaz u zgradu vodi kroz jedina vrata koja se otvaraju na klasičan način. Svi se drugi izvlače, kao i svi prozori. Klizne su i originalne rolete izrađene od staklenih ploča mliječne boje, koje djeluju kao zavjese.
- Ovo je jedan od tretmana zahvaljujući kojem interijer dobiva prostor. A to je od posebne važnosti u ovim relativno malim i plitkim sobama, objašnjava dizajner.
Prema pretpostavkama, prizemlje stvara jednu cjelinu. S ulaznih vrata pruža se prostran pogled kroz hodnik, dnevni boravak na terasu i dalje u vrt.
Stube koje vode na prvi kat, kao i prije, nalaze se duž duge osi zgrade. Samo što su stekli dodatne zadatke. Izloženo, zaštićeno stubište, bez rukohvata, završilo je na vrhu ostakljenim odmorištem, za razliku od bezobličnog, prevelikog prototipa, koji ne služi samo korisnoj funkciji, već je i učinkovit, ukrasni element interijera.
S njihove desne strane nalazi se blagovaonica čiji je prostor ograničen samo s četiri vitka kocka - ormarići sa posuđem i baterija alkohola. S druge strane stuba nalazi se čajna kuhinja s namještajem koji je dizajnirao Wojciech Hermanowicz. Stubište oblikovano u obliku kubičnih krutina, slično kuboidima koji ukrašavaju blagovaonicu, jedini su drveni elementi kućnog namještaja.
Dnevna soba ukrašena je kaminom iznenađujućeg izgleda koji zauzima cijelu dužinu zida. Njegov neobičan, razvučeni oblik također je namijenjen pojačavanju dojma uvećanog prostora. Ovu iluziju ne remeti nekoliko ovdje okupljenih komada namještaja, svi oni visoke klase - poput niskog stola od jednog komada čelične ploče ili sličnog oblika, također čelične, crne kožne ležaljke.
Spavaće sobe na dvije razine Spavaća soba
vlasnika planirana je na prvom katu. Iza prednjeg zida na vrhu kreveta spretno su se skrivali izvlačni ormarići za sitnice.
Kupaonicu od spavaće sobe odvaja četverostrano tijelo u kojem se nalazi prostrani ormar. Njegova glatka, jednobojna, savršeno usklađena vrata gotovo su nevidljiva na pozadini cijelog tijela, zbog čega ormar nalikuje laganom pregradnom zidu, a ogroman volumen gotovo je neprimjetan.
Dodatni dnevni boravak nalazi se u bivšem potkrovlju. Arhitekt ovu sobu naziva "potkrovljem". Interijer, koji se sastoji od spavaće sobe, čajne kuhinje i kupaonice, osvijetljen je nizom trakastih prozora s pogledom na vrt. Iz "potkrovlja" postoji izlaz na malu, osamljenu terasu prekrivenu divljim vinom, nevidljivu s ulice.
Ujednačeni karakter ovog minimalističkog interijera naglašavaju boje sive i bijele nijanse. Baš kao u ostatku kuće, niti jedan slučajni naglasak u boji ili drugačiji oblik ne mogu uništiti arhitektonski red i sklad. Vjerojatno je to razlog zašto je ovaj naoko hladan, laboratorijski interijer tako prijatan i ugodan u svakodnevnom životu.

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Kuća za drugu polovicu života

Kad profesionalna karijera završi i djeca se odgajaju, vrijedi razmisliti o promjeni kuće - u ugodniju, ekonomičniju i prikladniju za novu ...…

Funkcionalna kuća u obliku slova T

Jednospratna kuća za četveročlanu obitelj, s planom u obliku slova T. Autor projekta Arte je arhitekt Rafał Zdanowicz iz studija Archetyp. Procijenjeno ...…

Dizajn kuće po mjeri

Dizajn koji je arhitekt izradio na vlastiti zahtjev investitora možda neće imati tako atraktivne vizualizacije kao prijedlog izravno iz kataloga. Ali za ovo ...…