Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Kad su vlasnici predstavljene kuće bili djeca, često su ljetovali u Warmiji i Mazuryju. Stoga vjerojatno njihov osjećaj prema ovom području, što je rezultiralo odlukom da se ovdje kupi parcela i podigne zgrada.
Gospođa kuće još se sjeća svojih ljetnih boravaka u jednom od sela, u sobi iznajmljenoj od domaćina, gdje su ona i roditelji uživali u ljetu i suncu. U svom novom domu željela je "povratiti" taj svijet i ta raspoloženja. I vjerojatno je u potpunosti uspjela.
Kuća nadahnuta stajom: certifikat
obiteljske kuće. Korisna površina: 450 m2. Autor projekta: arh. Wojciech Hermanowicz. Stanovnici: četiri osobe.
Kuća nadahnuta stajom: poput rukavice
- Investitori su imali jasan pogled na oblik buduće kuće - kaže arhitekt koji je projektirao zgradu. - Njegov se oblik trebao oblikovati po uzoru na staju od opeke tipičnu za ove strane. Ovaj koncept mi je jako odgovarao, pa sam se u potpunosti složio da nastavim s projektom.
U skladu s voljom investitora, polazište za rad na projektu bila je lokalna tradicija i brojne stare zgrade na području na koje se nova zgrada trebala odnositi. Na golemoj površini od nekoliko hektara s jezerima, šumama i livadama odabrano je najprikladnije mjesto za temelj kuće: visoka južna padina, blago nagnuta prema vodi. Impozantna zgrada, u svom obliku koji se jasno odnosi na štalu Warmia, bila je ugrađena u uzvišenje područja. Budući da su na prijelazu iz devetnaestog u dvadeseto stoljeće, kao rezultat administrativne zabrane podizanja drvenih kuća i pratećih zgrada, u ovom kraju dominirale cigle, odlučeno je da i kuća bude od opeke.
Izgrađena je od klinkera, nizozemskih opeka, ručno oblikovana, manjih dimenzija od uobičajene. Zabatni krov pokriven je tradicionalnim keramičkim pločicama.
Dekorativni zidovi: što umjesto boje i pločica (VIDEO)
Kuća nadahnuta stajom: novi život starog oblika
Kuća izgleda drugačije sa svih strana. Rizična izdužena južna i sjeverna uzvišenja mogla bi stvoriti dojam blistave monotonosti, da nije bilo ritmičnog rasporeda širokih ravnina stupova, između kojih su prozori u obliku novčanika s juga, i obrambene naravi sjeverne uzvisine koja bi bila slomljena kosinom i središnje smještenog ulaza s pješačkim mostom.
Izdužena silueta zgrade nadahnula je izvorni unutarnji raspored. Komunikacija između pojedinih soba odvija se na dvije rute. Prvi je hodnik uz sjeverni zid. Drugi se proteže duž južnog pročelja u obliku natkrivene galerije s terasama. Između njih su dnevne i pomoćne prostorije. Većini se može pristupiti i iz "svijetlog" hodnika - južnog (kroz široka klizna staklena vrata) i "tamnog" - sjevernog (kroz uža, zglobna drvena vrata).
Izvana se u kuću ulazi metalnim mostom preko padine. Vodi na gornji kat koji - za razliku od tradicionalnih kuća - služi kao životni prostor kuće. Zbog terena se na gornjem katu nalazi dnevni boravak s dnevnim boravkom i blagovaonicom, kao i kuhinja i spavaća soba s kupaonicom vaše kuće. Na donjem katu nalaze se druge spavaće sobe i sobe za goste. Na vrhu, u potkrovlju, nalazi se i igraonica za djecu.
Kako bi se zajamčila privatnost stanovnika, na otvorima južne galerije dizajnirane su metalne, ažurne rolete koje su ispunjavale prostor između opečnih stupova. Nakon što ih napuste, članovi obitelji mogu slobodno lutati od sobe do sobe ili se odmarati, ostajući nevidljivi za vanjski svijet. Zahvaljujući roletama, oni također mogu zaspati s otvorenim prozorima u toplim noćima, osjećajući se sigurno. Uz to, konstrukcija roleta čini da se svjetlost koja prodire unutar kuće lomi u vedrim danima, stvarajući fantastične uzorke na zidovima, podovima i namještaju.
Upravo ta filtrirana svjetlost, koja svijetli kroz većinu prostorija, doprinosi unutarnjem uređenju zgrade.
Sveprisutni balkonski prozori karakteristični su elementi kuće, pojačavajući dojam prostora. Zanimljivo je da su krajolik vidljiv kroz njih uvećali ne samo reprezentativni interijeri, već i kuhinja i kupaonica vlasnika. Stoga oni koji se kupaju u samostojećoj kadi mogu uživati u pogledu na šumu koja seže do horizonta, koji im se čini pri ruci.
Važan element građevinskog prostora također je izložena krovna rešetka u dnevnoj sobi i na krovnoj terasi koja je s njom povezana.
Kuća nadahnuta stajom: detalji s maloprodajnim značenjem
U takvim interijerima namještaj ne igra najvažniju ulogu. Oni samo nadopunjuju skladno uređen prostor koji uglavnom služi udobnosti stanovnika. To naravno ne znači da nisu bili pažljivo odabrani. Naprotiv, puno vremena potrošeno je na njihovo pronalaženje na okolnim tavanima i buvljacima, a zatim njihovo obnavljanje i dodjeljivanje odgovarajućih mjesta. Nije slučajno što se, unatoč prividnoj nespojivosti, uklapaju u kuću punu obilježja moderne tehnologije, industrijskih oblika i sirovih građevinskih materijala koji ne skrivaju svoje podrijetlo.
U zgradi postoji mnoštvo zanimljivih rješenja koja su iznenađujuće inventivna. Između ostalog, to su unutarnji zidovi izrađeni od kombinacije gaziranih betonskih blokova i drvenih greda, slični drvenim okvirima karakterističnim za ovo područje. Kako bi zidovima dali svježinu i naglasili njihovu teksturu, blokovi su dodatno obojani tankim slojem boje. S druge strane, zidovi uz umivaonike prekriveni su keramičkim pločicama - kako bi se zaštitilo od vlage i olakšalo čišćenje. Međutim, to nisu tipični keramički proizvodi za kupaonice, već pločice za štednjak koje je izradila umjetnica Krystyna Wacławek. Inače se umjesto blokova koristila komprimirana iverica.Bambusovi otirači korišteni su kao sofit drvene konstrukcije krova. I sve to kako bi zgrada bila ne samo ugodna, već i što ugodnija za stanovnike. Ne samo vlasnici kažu da je uspjelo.
Kuća je dobar primjer kako se kreativno rekonstruirani stari oblik može ispuniti suvremenim sadržajem, stvarajući skladnu cjelinu koja nadopunjuje sretno očuvani prirodni krajolik.

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Promjene u zakonu o gradnji

Zakon o gradnji izmijenjen je mnogo puta tijekom godina. Također ove godine, zakonodavac je uveo promjene radi pojednostavljenja, a time i ...…