Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Klasični dijelovi fasade na podnožju, zidu i završnom dijelu suočeni su s modernim, vodoravnim stilom
Dnevni boravak na otvorenom, tj. Terasa iznad garaže. Veliko ostakljenje pruža vizualnu vezu s prostorom prizemlja
Odmaraliste. U pozadini, iza staklenog zida, nalazi se neobični zaklop za bazen s kaminom, koji sukreira prostor dnevnog boravka
Podrum - zona ulaska. Visoki elementi (240 cm) - vrata, ogledala, ukrasi - optički povećavaju nisku unutrašnjost. Zidovi i vrata obloženi su laminatnim pločama. Fotogrami Kube Jaseka daju iluziju dubine i perspektive
Pogled s poda. Takav bi se prostor mogao dočarati zahvaljujući višeslojnom staklu u koje su bile 'odjevene' stepenice, strop i ograde. Interijeri dnevnog i privatnog dijela optički su povećani
Dio interijera s kaminom s rotirajućim ognjištem - klasika suvremenog dizajna. Zidovi bazena ukrašeni su polikromima Barbare Sąsiadek
Kuhinjska radna ploča od plamenog granita teksture narančine kore koja vizualno zagrijava kamen
Kuhinja - njezin minimalistički karakter omekšavaju velike površine prirodnog drva (bijeljeni hrast) za razliku od teksture radnih ploha (plameni granit) i metalnih površina hladnjaka i pročelja visokih kuhinjskih ormarića, kao i … pogled izvan prozora
Najspektakularniji pogled na prizemlje. Kuće s tako dugom perspektivom (31 m) su rijetke. Polaganje pojedinih funkcionalnih zona na jednoj osi daje zanimljiv učinak i najveća je prednost životnog prostora
Salon za kavu namješten u stilu Art Deco, na korak od izlaza na terasu. Aluminijski profili omogućili su upotrebu velikih ostakljenja
Južno uzvišenje. Iza velikog ostakljenja s blago zatamnjenim prozorima nalazi se bazen
Tlocrt kuće - prizemlje
Plan kuće - potkrovlje
Vlasnici - nekoliko liječnika sa šestogodišnjim sinom - djelovali su polako, prema unaprijed zadanom planu. Željeli su imati obiteljsku kuću koja će im pružiti udobnost, udobnost, osjećaj sigurnosti i istovremeno biti moderna u stilu i obliku. Zbog svoje profesije također su planirali u kubaturu zgrade uključiti dva ureda s potrebnim pomoćnim objektima. Sve je to rezultiralo potrebom za stvaranjem kuće s relativno velikom površinom. Budući da je zgrada, usprkos usvojenim pretpostavkama, trebala biti relativno jednostavna i skromna, prečka je bila visoko postavljena.
Skriveni u krajoliku
Dugo je trebalo pronaći odgovarajuću zavjeru. Napokon, u malom gradu smještenom u slikovitom predjelu Jure Krakowsko-Częstochowske, u blizini njegova središta, investitori su pronašli mjesto intimnog karaktera - enklavu prirodnog zelenila koja raste na malom ispupu karakterističnom za ovo područje.
Zidovi starih stabala stvarali su tihi kutak koji je omogućavao zaborav na blizinu drugih kuća. Bilo je tim važnije što su investitori željeli imati kuću otvorenu prema svom okruženju, s velikim ostakljenjem, koje nisu nalikovale tradicionalnim zgradama s kosim krovovima, debelim zidovima i malim prozorima, koje su ovdje postavljane generacijama. Stoga su željeli da okolina zaštiti budući dom od očiju prolaznika i susjeda i omogući određenu neovisnost u pogledu oblika zgrade.
Tako da ne strši previše.Problem
s kojim su se arhitekti morali suočiti bio je planirani kubik kuće, znatno premašujući standarde karakteristične za okolne zgrade.
Kao dio impresivnog dnevnog prostora, vlasnici su, između ostalog, željeli imati i veliki bazen, što je značajno povećalo veličinu zgrade. I ovdje se ispostavilo da je prednost kupljene parcele iskrcaj, u koji je odlučeno ući u kuću, djelomično skrivajući veliku količinu na padinama.
Na oblik i stil kuće također je u velikoj mjeri utjecala činjenica da su investitori željeli zadržati oblik zgrade što jednostavnijim i pokriti ga pravilnim dvoslivnim krovom.
Kao rezultat toga, kuća je dobila oblik bivše gospodarske zgrade, "stambene staje" u obliku vrlo izduženog pravokutnika. Takav pažljivo odabrani oblik omogućio je savršeno uklapanje tijela u uzdignuti dio parcele, omogućio je maksimalnu povezanost unutrašnjosti zgrade s okolnim krajolikom, a istodobno je omogućio da sve potrebne prostorije budu u kompaktnom tijelu. Međutim, istodobno je, kako priznaju vlasnici i arhitekti, potaknuo tjeskobu među lokalnim stanovnicima koji su, naviknuti na druge vrste zgrada, s nepovjerenjem gledali na zgradu koja se gradi u blizini njihovih kuća. Sve je važnije raspodijeliti sve funkcije na takav načinda je tijelo što niže i da ne dominira previše grebenom okolnih zgrada. Međutim, želja da se visina cijele kuće kontrolira imala je svoju cijenu - trebalo je visinu pojedinih katova ograničiti na minimum. Dopuštena visina od 2,60 m u višeobiteljskim kućama u kući s prostranim interijerima zahtijevala je posebno pažljiv i promišljen raspored.
Na tri etaže je
kuća se sastoji od tri etaže. U najnižem dijelu nalaze se medicinske ordinacije s pomoćnim objektima, pomoćne prostorije i garaža s prostranom terasom na krovu. Ispod krovnih padina nalaze se spavaće sobe s kupaonicama.
Središte kuće je srednja razina. Tu se nalaze dnevni boravak, blagovaonica, kuhinja i bazen. Predloženi od strane dvojice arhitekata, Barbare i Piotra Średniawa, arhitektura kuće omogućila je provedbu namjere investitora da sve glavne javne prostorije postave u enfiladu.
Općenito pristupačna razina projektirana je tako da čini jedan prostor, iako s jasno označenim funkcionalnim zonama. Ova homogenost osigurana je upotrebom velike količine staklenih ploča. Zahvaljujući tome, ne samo da je unutarnji prostor kuće proziran, već i krajolik utječe na karakter njegove unutrašnjosti, postajući ravnopravan dioničar u cjelokupnom arhitektonskom konceptu.
Dijelite, a ne blizu
Sigurno je reći da je u ovoj kući, s vrlo izduženim proporcijama i relativno niskim stropovima, staklo imalo presudnu ulogu u oblikovanju prostora. Vrhunac arhitekture interijera su stepenice smještene u sredini zgrade koje vode od glavnog ulaza na donjem katu do najvišeg privatnog dijela. Kako ne bi remetili perspektivu i istodobno otvarali interijere prema gore, izrađeni nisu od tradicionalnih materijala, već od prozirnog stakla.
- Po mom mišljenju, najvažnija zadaća arhitekta u oblikovanju interijera je potraga za prostorom, posebno kada se radi o dugoj zgradi s relativno niskim katovima. Staklo koje fizički dijeli prostorije, ne zatvara prostor, pa čak i ostavlja dojam šire perspektive, nezamjenjivo je - naglašava autorica dizajna interijera Ewa Jasek.
I dodaje:
- Kombinirajući prozirne i sjajne površine s mat, možete postići iznenađujuće umjetničke efekte, zadržavajući pritom disciplinu unutarnjeg izgleda.
Zahvaljujući vještoj upotrebi raznih staklenih ploča, kao i manipulaciji svjetlošću (umjesto lustera korištene su čelične kocke s halogenima), blagovaonica, dnevni boravak i bazen poredani su u nizu vizualnih atrakcija. Korištenje stakla omogućuje vam savršeno uokvirivanje prostora i zaboravljanje na niski strop.
Na atraktivnost ovog interijera značajno utječu dosljednost i pravilan odabir boja. Investitori vole svijetlu paletu boja (posebno bež i sive), cijene suvremeni dizajn, ali onaj koji karakterizira najveća jednostavnost oblika. Tijekom provedbe interijera kuće, dizajneri su u potpunosti uzeli u obzir njihove preferencije. Interijeri imaju uravnoteženu paletu hladnih bež i sivih boja. Savršeno se usklađuje sa staklenim pločama, stvarajući organsku cjelinu zasićenu svjetlošću.
Zona opuštanja ili arhitektonske čari.
Na toj je pozadini prostor bazena još jasnije obilježen šarenim polikromom nadahnutim slikama Joan Miró.
Investitori su aktivno sudjelovali u oblikovanju ovog interijera, kao i ostalih kućnih prostora - implementirane su mnoge njihove različite ideje.
Potraga i odabir pločica koje odgovaraju njihovom ukusu, rasprave o njihovoj teksturi ili boji stakla postali su - kako kažu - uzbudljiva avantura. Zahvaljujući tome, mogli bi biti inicirani u tajnu arhitektonske umjetnosti očaravanja prostora.
Primjerice, svjedoci su pretvaranja brave između bazena i područja za opuštanje (potrebno iz tehnoloških razloga) u vizualno zanimljiv i funkcionalan interijer s ukrasnim kaminom.
Zahvaljujući svim ovim arhitektonskim tretmanima, kako u pogledu tijela, tako i dekora, vlasnici mogu biti zaista ponosni na postignuti učinak danas. Imaju moderan, prostran i udoban dom, u kojem se ne samo možete opustiti, već i raditi, igrati se ili upoznati prijatelje.
Nekoliko riječi o ovoj kući
Obiteljska kuća
Korisna površina: 460 m2
Arhitekti: architekci Barbara Średniawa, Piotr Średniawa
Uređenje interijera: arhitektica Ewa Jasek
Stanovnici: tročlana obitelj
Površina zemljišta: 1490 m2



Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Kuća za drugu polovicu života

Kad profesionalna karijera završi i djeca se odgajaju, vrijedi razmisliti o promjeni kuće - u ugodniju, ekonomičniju i prikladniju za novu ...…

Funkcionalna kuća u obliku slova T

Jednospratna kuća za četveročlanu obitelj, s planom u obliku slova T. Autor projekta Arte je arhitekt Rafał Zdanowicz iz studija Archetyp. Procijenjeno ...…

Dizajn kuće po mjeri

Dizajn koji je arhitekt izradio na vlastiti zahtjev investitora možda neće imati tako atraktivne vizualizacije kao prijedlog izravno iz kataloga. Ali za ovo ...…