Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Kuća prije proširenja. Južno uzvišenje
Konačni učinak obnove u Radośću
Trenutna država
Zgrada je u modernizaciji
Muntini na prozorima ističu stilski karakter kuće, ali istodobno otežavaju čišćenje prozora
Blagovaonski stol. Vlasnici su namještaj kupili u Francuskoj, a zatim ga obnovili i obojili vlastitim rukama
Jedna od spavaćih soba na donjem katu kuće
Zidovi su bili obloženi do 1/4 visine drvenim pločama u nijansi dva tona tamnijoj od boje zidova
Pod u dnevnom boravku završen je talijanskim mramornim pločama. To je vrlo učinkovit materijal, ali zbog velike upijanosti vode teško ga je održavati
Dio kuhinje. Moderna oprema osigurava udobnost članovima kućanstva
Blagovaonski stol. Vlasnici su namještaj kupili u Francuskoj, a zatim ga obnovili i obojili vlastitim rukama
Vrtna atrakcija je zidna fontana u ogradi
Kućni planovi nakon proširenja
Bio je svibanj. Oko zelenila, ptica, aroma vrtova, svjež zrak. I izuzetno lijepa parcela, velika, prekrivena starim drvećem, daleko od svake buke. Investitori su bili oduševljeni vrtom. Kuća ih nije toliko impresionirala. To uopće nije ispunilo njihova očekivanja. Niska, jednokatna, nije udovoljavala zahtjevima moderne obiteljske kuće.
Jedino što je na njemu bilo privlačno bio je polukružni zid, onaj s južne strane.
Intuicija posrednika
Naši domaćini su zaposleni ljudi koji se uvijek žure učiniti nešto, pa su, želeći pojednostaviti put do obiteljske kuće iz snova, odlučili kupiti gotovu zgradu koju bi malo modernizirali.
Zadatak pronalaska nečega prikladnog povjeren je agenciji za promet nekretninama. Kako se ne bi trošilo vrijeme na putovanje, kuća se trebala nalaziti u Varšavi, po mogućnosti u Żoliborzu.
Stoga se prijedlog za napuštanje grada - u Radość kod Varšave - u početku smatrao nesporazumom. Srećom, dopustili su agentici da ih nagovori i otišli pogledati njezinu ponudu.
Na putu tamo nisu očekivali nikakve radikalne promjene u svom životu. U međuvremenu, na vlastito iznenađenje, čim su upoznali imovinu koju je predložio broker, brzo su napustili ideju kupnje nekretnine u središtu Varšave. Stojeći na prekrasnom zemljištu, primijetili su sve prednosti posjeda prigradske kuće i velikog vrta. I odlučili su promijeniti svoje postojeće planove.
Ideja za kuću
Budući da su brzo uočili potencijal koji se krije u nekretnini, potreba da se kuća na njoj proširi - i na taj način započne cijeli postupak ulaganja: od dizajna, preko zahtjeva za građevinsku dozvolu do duge faze građevinskih radova - više im se nije činila nešto apsolutno nemoguće preskočiti.
Počela su razmatranja - što vole, kakvu kuću očekuju, kakav bi karakter trebala imati. Odmah su znali da će ostaviti karakteristični element - polukružni zid kao glavnu temu koncepta nove zgrade. Željeli su da kuća bude prezentabilna, sofisticirana, ali jednostavna i udobna. Prema obiteljskim potrebama, zgrada je trebala imati pod koji će smjestiti spavaće sobe i kupaonice.
Što se tiče stila, odlučili su da će klasična vila u francuskom stilu najbolje odgovarati njihovom ukusu i estetskim potrebama, otkrivajući ljubav vlasnika prema kulturi i arhitekturi u zemlji u kojoj su najradije provodili godišnji odmor.
Projekt obnove kuće naručili su od arhitekta Mareka Michałowskog, s kojim su uspješno surađivali u profesionalnim pitanjima. Vjerovali su mu i vjerovali da će stvoriti lagan, lijep i ukusan oblik.
Zumiranje u tri dimenzije
Odlukom investitora i projektanta kuća nije samo produžena prema gore, već je i prizemlje znatno prošireno. Kao rezultat toga stvorena je ugodna dnevna zona koja udovoljava funkcionalnim zahtjevima modernog doba. S udobnom kuhinjom, velikom blagovaonicom i velikim dnevnim boravkom. Iznad cijelog prizemlja, u kojem se nalazi privatni dio kuće, podignut je prvi kat.
Polukružni zid produžen prema gore na prvi kat postao je glavni arhitektonski element koji razlikuje južno pročelje zgrade, dajući joj individualni karakter. Na prvom katu nalazi se zasjenjena terasa podržana klasičnim stupovima.
Prekrasan vrt potaknuo je vlasnike da dizajniraju velike prozore koji dosežu do poda, kako bi stanovnici mogli uživati u bujnom zelenilu bilo gdje u kući.
Fasada vile prekrivena je pješčenjakom. Ulaz u kuću smješten je u zaobljeni kut i podvučen malom arkadom s dva stupa. Nakon kratkog vijećanja odlučeno je da stara ukrasna vrba raste s lijeve strane ulaza, s obzirom da će označavati granice zgrade.

Napravljen je i reprezentativni prilaz kući, s ukrasnim travnjakom.
Klasična silueta zgrade nije dopuštala da joj se doda garaža, jer bi to narušilo sklad oblika. Otuda ideja o podizanju samostojeće garaže, negdje drugdje na parceli.
U kutu vrta nalazi se dodatna ljetna soba, svojevrsna sjenica s mekanim sofama, opremljena kaminom - sve to kako bi se zeleno okruženje kuće i stana izvan grada najbolje iskoristilo.
U vrtu je posađeno drveće i grmlje te je stvorena mala vrtna arhitektura. Ogromna glava lava ugrađena je u zid ciglane ograde - mlaz hladne vode može teći iz usta životinje prskajući u kamenu posudu. Stabla stabala bila su prekrivena zimzelenim bršljanom zasađenim ispod njih, a pazilo se i na cvijeće: na prozorima i u vazama na terasi.

U duhu moderne klasike
Svi interijeri održavaju se u nijansama plemenite bež i srebrno sive boje.
Pod u prizemlju - jedini stvarno skupi dio opreme - popločan je svjetlosnim mramornim pločama.
Prepoznatljiv element dekora također su drvene ploče, kojima se završavaju donji dijelovi zidova. Kontrolne ploče obojene bojom, nijansom dva tona tamnijom od pokrivača ostatka zidova, uvelike su odredile ukupni dojam.
Veliki ovalni stol u blagovaonici popraćen je stilskim stolicama. Vlasnici pronađeni u francuskoj antikvarnici, obnovljeni su i patinirani. Također, fotelje koje ukrašavaju polukružnu nišu nisu izgledale posebno atraktivno u trenutku kupnje. Samo presvučeni srebrnom bojom i presvučeni tamnom tkaninom, stekli su šarm.
Neki prozori imaju duge, mekane, pažljivo prikvačene zavjese u svijetlim bojama koje interijeru dodaju toplinu. Drugi su opremljeni najjednostavnijim platnenim roletama koje štite od sunca.
Vrijedno je napomenuti da se ni dizajn ni troškovi završne obrade kuće nisu razlikovali od poljskog prosjeka. Dojam plemenitosti i luksuza postignut je zahvaljujući prigušenim bojama i pametno odabranim detaljima, a prije svega zahvaljujući velikom zalaganju vlasnika u završnim radovima.
Obiteljska kuća
Autor projekta obnove: arhitekt Marek Michałowski
Površina kuće 250 m2 Površina
parcele: 2000 m2
Stanovnici: četiri osobe



Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Dom u kojem se vrijeme ne računa

Kuća je uređena prije dvadeset i pet godina, u teškim vremenima kada je gotovo svega nedostajalo. Od tada se nije puno promijenilo, a opet unutrašnjost ...…

Dnevna soba: lijepo skrivena

Ormarići i police u dnevnoj sobi trebali bi ne samo dobro ispunjavati svoju funkciju, već i estetski izgledati. A to ovisi o obliku namještaja i materijalu od kojeg su ...…

Dnevni boravak: oko kamina

Muž kuha kavu, žena radi za računalom, dijete gleda bajku. Obitelj je na okupu, ali svi mogu raditi različite stvari bez ometanja ostatka kućanstva. ...…