Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Vlasnici su se trudili da tijelo zgrade ima čist i jednostavan oblik.
Siva betonska obloga na fasadama kontrastna je drvenoj oblozi od cedrovine (u stambenom potkrovlju).
Dnevna terasa nalazi se na jugu, a time i od ulice. Intimnost osigurava dvostruka živica - od tuje i drijena.
Arkada štiti unutrašnjost prema jugu od prekomjerne sunčeve svjetlosti. Platforma je obložena egzotičnim drvenim daskama (bangi rai).
Kuhinja s priborom od nehrđajućeg čelika. Središnji otok dizajnirali su unutarnji arhitekti. Crne pločice su položene na pod.
Kuća prati oblik uskog i pravokutnog zemljišta.
Ulaz se nalazi u središnjem dijelu istočne bočne uzvisine. Pokriva ih samo mala nadstrešnica. Uz ovu stranu nalazi se prilazni put do garaže, smješten sa stražnje strane zgrade, sa sjevera. Put i odmorište ispred ulaza popločani su granitnim kockama, dok je cesta - ažurnim PVC elementima.
Krov je pokriven cink-titan pločom.
Terasa uz kuhinju obložena je pločicama otpornim na mraz kako bi se olakšalo čišćenje.
Prilaz garaži, s ulazom s istoka, popločan je granitom.
Izlazi za ventilacijski dimnjak s rotirajućim nastavcima mogu postati ukras krova.
Krov je završen ravnim limom čiji su listovi spojeni stajaćim šavom.
Dio fasade završen je daskama od cedrovine
Krov pokriven drvetom i cink-titan pločom označava glavni ulaz u kuću.
Betonske fasadne opeke lijepo kontrastiraju trakasti odvod od bijelog šljunka.
Danas bi vlasnici kuću izgradili malo više na padini kako bi je zaštitili od poplave.
Prilaz garaži odmah nakon popravka drenaže
Nakon obnove travnjak oko kuće morao je biti postavljen iznova.
Zidovi s tragovima poplave
Loše postavljeni odvodi nisu zaštitili kuću od poplave.
Nova drenaža izrađena je od dvije vrste cijevi.
Centralno mjesto u dnevnoj zoni zauzima stubište, koje je svojevrsna arhitektonska skulptura. Prirodno odvaja kuhinju od blagovaonice i dnevnog boravka. Na podu - daska od bijeljenog hrasta, zalijepljena u tri sloja. Iznad stola za blagovanje - dizajnerska svjetiljka Inga Maurera.
Tavanski prostor oko stuba. Unutrašnjost je povećana nedostatkom stropa i pogledom na drvenu entablaturu ispod grebena.
Boje i izbor namještaja u sobi ostali su posao vlasnika kuće.
Druga spavaća soba s garderobom. Prozor prema jugu čini sobu vrlo sunčanom.
Podne daske u spavaćim sobama obojane su bijelom bojom. Slika Urszule Pągowske na zidu.
Kupaonica u prizemlju. Drveni pod, zanimljive tapete i duguljasti prozor određuju njegov izgled.
Otvorena multimedijska soba s knjižnicom i mjestom za rad u potkrovlju. Veliko ostakljenje osvjetljava i povećava unutrašnjost.
Stepenice izrađene od drveta američkog oraha i savijenog, ojačanog stakla.
U podovima u prizemlju ugrađeni su grijači za rovove.
Kanali radijatora tijekom obnove
Tlocrt prizemlja
Projekcija potkrovlja
Obiteljska kuća:
Inženjer dizajna: arhitekt Damian Cyryl Kotwicki Površina
parcele: 560 m2 Površina
kuće: 226 m2
Stanovnici: bračni par
Ada i Adrian duguju veliko zemljište Adinom djedu. Upravo je on prije mnogo godina kupio atraktivno zemljište u Varšavi i šire, koje su koristile i koje su i dalje uživale sljedeće generacije obitelji.
Gospođa Ada dobila je zemljište smješteno na vrlo atraktivnom mjestu, ali sa značajnim nedostatkom. Zbog svog oblika bilo ga je teško urediti. U obitelji se pokrenula ozbiljna rasprava o tome je li zemljište široko samo 18,5 metara i veliko 560 m2 prikladno za stvaranje udobnog suvremenog doma. Par je čak razmišljao o prodaji parcele i kupnji još jedne. U konačnici, međutim, mjesto i puno naoružanje nadmašili su nedostatke. No, prije nego što su vlasnik i suprug odlučili sagraditi vlastitu kuću, ona je "dovršila" sedmogodišnje razdoblje života u bloku. Ali dobro je! Jednostavno je morala odrasti da bi posjedovala dom.
- Iako sam u mirnoj niskoj ulici kupio prostrani stan površine 80 m2, ubrzo mi je počeo nedostajati vrt. Tako sam provodila sve više vremena u majčinom vrtu i napokon mi je sinulo da ni najudobniji stambeni blok neće zadovoljiti moje potrebe proizašle iz mojih djetinjskih navika - prisjeća se.
Dizajn kuće
Ada i Adrian namjeravali su izgraditi jedinstvenu kuću. Nužno s nestandardnim rješenjima; onaj koji se neće naći ni u jednom direktoriju. Međutim, arhitektima nisu željeli nametati konkretna rješenja, računajući na njihovo znanje, maštu i kreativnost. Vjerovali su da je uloga dobrog dizajnera razviti i prilagoditi zgradu potrebama i zahtjevima kupaca.
Odlučili su naručiti nekoliko studija za početni razvoj individualnog projekta. Zgrada je trebala biti ultramoderna, jednostavnog, gotovo asketskog oblika, ali s arhitektonskim elementima koji je razlikuju od ostalih kuća. Uključivala je velika ostakljenja, zanimljive fasade i prostrane interijere.
Unatoč prividnoj slobodi koju su vlasnici dali dizajnerima, zadatak nije bilo lako izvršiti. Prije svega - lokalne su smjernice arhitekte obvezivale na projektiranje kosog krova, više povezanog s tradicionalnom arhitekturom. Drugo - na zahtjev domaćina - u tijelo zgrade bilo je potrebno smjestiti prostranu garažu za dva velika automobila. Kako se ubrzo pokazalo, ova garaža i mala širina parcele postali su velika prepreka za dizajnere. Svi su tvrdoglavo postavljali garažu u prednji dio zgrade, što je, prema riječima vlasnika, bilo loše za fasadu vidljivu s ulice.
Pokušaji razvoja idealnog projekta trajali su više od šest mjeseci, ali niti jedan prijedlog nije zadovoljio investitore dovoljno da se odluče na njegovu provedbu. Tek je arhitekt Damian Cyryl Kotwicki predložio mjesto garaže i ekonomsku zonu sa stražnje strane kuće, na sjevernoj strani imanja, što je zapravo odmah privuklo investitore. U predstavljenom projektu Adi i Adrianu svidio se i nekonvencionalan način rješavanja stambenih funkcija - s glavnim (skromne forme) ulazom u zgradu na bočnoj koti (ulazna fotografija) i dnevnim boravkom s ulice (smještenom na južnoj strani). Prema vlasnicima, dizajner je savršeno iskoristio svaki centimetar posjeda.
- Bili smo zapanjeni jer su se svi prijedlozi arhitekta u potpunosti slagali s našim namjerama i ukusom - kaže gospođa Ada. - Kao da dizajner čita naše misli. Vrijedilo je dugo čekati, ne pristajući na prethodne prijedloge i povezane kompromise. Kuća s uobičajenim univerzalnim rješenjima jednostavno nas nije zanimala.
Realizacija prema dizajnu kuće Allegro. Kako to zapravo izgleda?
Tehnologija gradnje
Adrianu i Adrianu bilo je očito da moderna arhitektura zahtijeva kvalitetne građevinske i završne materijale. Tako su uzeli u obzir troškove veće nego u slučaju standardne konstrukcije.
Troslojni zidovi debljine 52 cm izrađeni su od šuplje keramičke opeke i fasadnih betonskih opeka. Između slojeva zidova postavljena je mineralna vuna (15 cm) i ostavljen zračni razmak (3 cm). Na razini potkrovlja dio uzvišenja završen je cedrovim pločama. Krov je završen cink-titan pločom i izoliran vrlo debelim slojem mineralne vune (40 cm).
Veliki prozorski otvori u drvenim okvirima imaju ploče od u = 1,0. Na izlazima s terase korištena su udobna i vrlo učinkovita klizna vrata. Podnožja su vodoravno izolirana folijom, a okomito - mastiksom. Izvana su izolirani slojem ekstrudiranog polistirena od 10 cm.
Izgradnja moderne kuće, u kojoj se dizajner koristio nestandardnim tehnološkim rješenjima (npr. Armiranobetonski stropovi raspona od 8 m) i mnogim skupim materijalima (npr. Obloga od cedra ili cink-titan lim), zahtijevalo je vrijeme i profesionalne izvođače.
Grijanje kuće
Imajući parcelu s pristupom na općinsku mrežu prirodnog plina, nisu morali razmišljati o vrsti grijanja. Kupili su plinski kondenzacijski kotao s automatskim upravljanjem. Razmišljali su i o toplinskoj pumpi, ali s tako malom parcelom njegova uporaba bila bi i teška i neisplativa. Također nisu ulagali u postavljanje mehaničke ventilacije i solarnih kolektora (kosine krova okrenute su samo prema istoku i zapadu).
Ada i Adrian posebno su zadovoljni grijačima za rovove (fotografija), ugrađenim u prizemlje. Ovo rješenje bilo je neophodno zbog gotovo potpuno ostakljenih fasada. Zahvaljujući rovovskim grijačima, zimi se stvaraju termalne zavjese duž velikog ostakljenja, blokirajući protok hladnog zraka u unutrašnjost s prozora.
Rješenje je atraktivno i kada je riječ o slobodi uređenja interijera. Grijači skriveni u podu ne blokiraju pristup prozorima, ne zaklanjaju pogled i ne unakažavaju unutrašnjost. Oni također ne zauzimaju prostor u sobi, što vam omogućuje da slobodno rasporedite namještaj. Zidne grijalice koristile su se samo u pomoćnim prostorijama i na tavanu.
Krovni opšiv od cink-titanovog lima
Svjesni poteškoća koje bi se mogle dogoditi na gradilištu, Ada i Adrian unajmili su preporučenu tvrtku s iskustvom, koja je dobro funkcionirala. Nažalost, bilo je gore s krovom. Tim stručnjaka angažiran da završi angažirao je podizvođače. Strmi krov s mansardama, završen cink-titan pločom (fotografija) i velikim površinama vertikalnih fasada, fasada, pokazao se preteškim za neiskusne radnike. Vlasnici su, vidjevši goleme površine loše postavljenog lima, koji su se - umjesto da se lijepe u ravnini s površinom krova - pokolebali, odlučili odustati od svojih usluga. Međutim, kako se ispostavilo, nitko drugi nije bio spreman poduzeti ispravke. Ada i Adrian pokušali su razgovarati s različitim tvrtkama,ali bez uspjeha. Napokon, posao su morali dovršiti oni koji su ga započeli. Srećom, pseudo-stručnjaci su napokon uspjeli pravilno spustiti ploču, ali to nije bio kraj problemima s krovom. Nakon prve kiše, ispostavilo se da je nedostatak dovoljno dugog uvojka (tzv. Pregača) na nestandardnim, pokrivenim žlijebovima prouzročio da se voda slijevala između slojeva zidova, zbog čega se mineralna vuna smočila. Stoga su se oluci morali osigurati iznova. Sreća u nesreći je bila što je kvar otkriven gotovo odmah, a zidovi nisu postali jako vlažni.međutim, tu nije bio kraj problemima s krovom. Nakon prve kiše, ispostavilo se da je nedostatak dovoljno dugog uvojka (tzv. Pregača) na nestandardnim, pokrivenim žlijebovima prouzročio da se voda slijevala između slojeva zidova, zbog čega se mineralna vuna smočila. Dakle, oluke je trebalo iznova osigurati. Sreća u nesreći je bila što je kvar otkriven gotovo odmah, a zidovi nisu postali jako vlažni.međutim, tu nije bio kraj problemima s krovom. Nakon prve kiše, ispostavilo se da je nedostatak dovoljno dugog uvojka (tzv. Pregača) na nestandardnim, pokrivenim žlijebovima prouzročio da se voda slijevala između slojeva zidova, zbog čega se mineralna vuna smočila. Stoga su se oluci morali osigurati iznova. Sreća u nesreći je bila što je kvar otkriven gotovo odmah, a zidovi nisu postali jako vlažni.Dakle, oluke je trebalo iznova osigurati. Sreća u nesreći je bila što je kvar otkriven gotovo odmah, a zidovi nisu postali jako vlažni.Stoga su se oluci morali osigurati iznova. Sreća u nesreći je bila što je kvar otkriven gotovo odmah, a zidovi nisu postali jako vlažni.
Unutarnja obrada i opremanje
Gospođa Ada voli ukrašavati interijer. No iako o tome zna puno, smatrala je da bi se trebala obratiti profesionalcima. Njihovi su savjeti bili korisni, posebno pri dizajniranju rasporeda električnih instalacija i rasvjete, kao i uz manje promjene u nekim stambenim područjima (uključujući privatni dio na prvom katu i u kuhinji). Boje i odabir namještaja sobe njezin je izvorni rad. - U nekoj sam fazi slušao samo sebe i pokušavao ispuniti vlastite ideje o kući, bez obzira na to što je trenutno moderno ili što bi dizajneri vidjeli u našoj kući - kaže. - Ne morate previše žuriti s dizajnom interijera. Vrijedno je ostati neko vrijeme, upoznati se s interijerom, a zatim krenuti s opremanjem.
Unutarnji raspored i funkcije
Oblik parcele u obliku dugog, uskog pravokutnika natjerao je izgradnju dvokatnice na pravokutnom tlocrtu. Na sjevernoj strani trećinu površine prizemlja zauzima pomoćna zona s garažom, kotlovnicom (s depandansom za praonicu i sušionicu) i ostavom uz kuhinju. Sve su ove sobe dobro povezane s ostalim interijerima na donjem katu, tj. Kuhinjom, blagovaonicom i dnevnim boravkom, koji čine jedan prostor, kao i s odvojenim - hodnikom i WC-om.
Drveno stubište na kružnom planu (fotografija), izrađeno od američkog drveta oraha i staklenih ploča; to je svojevrsna arhitektonska skulptura u životnom prostoru i jedina je pregrada koja razdvaja različite funkcije ove zone kuće. Izolira reprezentativni prostor od kuhinje i pomoćnih prostora. Takvo stubište zauzimalo je mnogo manje prostora od tradicionalnog. Vlasnici ističu da im je dizajner zgrade skrenuo pažnju na prednosti ovog rješenja i vrlo su mu zahvalni.
Zanimljiva je činjenica da u dnevnom dijelu nema kamina, što većina vlasnika obiteljskih kuća ne može zamisliti. Ada i Adrian odlučili su, međutim, da im kamin nije potreban, niti u komunalne svrhe, niti za ukrašavanje. Pogotovo jer nemaju vremena zapaliti vatru i držati je upaljenu, a da se ne spominju radovi poput uklanjanja pepela ili čišćenja stakla ognjišta i kamina.
U potkrovlju, još u fazi projektiranja, izvedena je mala revolucija. Oko stubišta, gdje su ranije trebale biti izgrađene dvije male prostorije, dizajneri interijera - Michał Śliwa i Bartosz Włodarczyk - predložili su otvorenu sobu s knjižnicom, TV opremom i mjestom za rad dame iz kuće (fotografija). Soba za dijete uređena je iznad dnevne sobe, a spavaća soba domaćina - iznad garaže. Uz nju je i odvojena radna soba.
Obje spavaće sobe dopunjene su ormarima i kupaonicama. Jednoj kupaonici može se pristupiti samo iz sobe, a drugoj se pristupa iz hodnika.
Poplava
Na parceli je visoka razina podzemne vode. Ipak, sukladno željama vlasnika koji su željeli da se kuća "prigrli" do temelja, zgrada je sagrađena u prizemlju.
Kako bi se spriječili problemi, parcela je opremljena linearnom drenažom te su iskopana četiri odvodna bunara za odvod vode s krova. Nažalost, to nije bilo dovoljno. Problem odvodnje viška vode s površine parcele otkriven je tijekom poplava u lipnju 2010. (fotografija). Nakon jake oluje, vode je bilo toliko da je počela ulaziti u prizemlje zgrade kroz otvore vrata i prozora (u kući se nalaze dva ulaza na terasu: uz dnevni boravak i uz kuhinju). Drveni pod poplavio je 5 cm. Grijači za rovove (postavljeni u oluke na podu) bili su potopljeni.
Pokazalo se da su pogreške počinjene ne samo na parceli Ade i Adriana, već i u sustavu odvodnje ulica (odvodni jarci godinama zanemareni izgubili su svoj kapacitet). Bio je to vrlo težak trenutak za vlasnike. Ali odlučili su ne odustati.
Nakon što se voda povukla, grijači rovova su demontirani, a unutrašnjost žlijeba na podu prvo usitnjena, a zatim ponovno izolirana od vlage betonom koji se koristio za brtvljenje bazena. Lamele su uklonjene kako bi mokri pod od dasaka mogao brže isparavati vlagu (vlasnike blagoslivlja činjenica da su položili čvrste troslojne hrastove daske koje nisu bile izvijene i oštećene). Dva tjedna nakon poplave, vlaga se uklanjala iz unutrašnjosti posebnim sušilicama (u kući je radilo ukupno 6 sušilica). Zatim su radijatori postavljeni iznova i pod je završen.
Kako se ispostavilo da je uzrok katastrofe, između ostalog, pogrešno napravljena linearna odvodnja oko kuće (smještena bez odgovarajućih padina, bez upotrebe šljunka i pijeska i bez osiguranja cijevi runom za zaštitu od mulja), Ada i Adrian odlučili su učiniti sve ponovno raditi s vlagom.
- Iskopan cijeli stari sustav odvodnje. Na njihovo mjesto postavljena je nova drenaža, ali ovaj put je vođena s većim nagibom, u dvije razine i s dva odvojena odvodna voda (u višespratnom rasporedu "jedan iznad drugog"). Oba odvodna sustava spojena su na postojeće apsorpcijske bunare.
Iskopani su temelji kuće i postavljen novi sloj udubljene folije (angažirani stručnjaci utvrdili su da je na nekim mjestima postavljena s pogrešnom stranom - kantama s vanjske strane!). Prostor na imanju preoblikovan je tako da će odvoditi kišnicu iz zgrade, prema rubu parcele, a zatim kroz odvode do odvodnog jarka. Srećom, sav posao je završen prije sljedećeg vala kiše …


Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Pun, topao stan za tročlanu obitelj

Apartman u Varšavi mješavina je klasike i retro elemenata s primjesom atmosfere hladnog Sjevera i suptilne Provanse. Cilj je bio stvoriti interijere u ...…

Moderan stan obitelji iz Poznanja

Ugodno, radosno i s dozom vizualnih šala. Istražujemo unutrašnjost stana u Poznanju stvorenog za obitelj s malom djecom. Lajtmotiv ...…

Šik interijeri ruske rezidencije

Ovaj se ruski dom razlikuje od stereotipa. U njemu nećemo naći kiča i raskoši. Postoje, međutim, stil, elegancija i modernost. Ovi su interijeri impresivni.…