Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Kuća nakon adaptacije. Pogled na istočno pročelje s novim balkonom
Drvena kuća prije obnove. Pogled na istočni zabatni zid. Konstrukcija balkona bila je toliko oštećena da ga je trebalo demontirati i obnoviti od nule
Jedan od najvažnijih zadataka bila je obnova krova i zamjena pokrivača. Stare pločice od cementnih vlakana, vjerojatno već postavljene "iza komune", zamijenjene su čeličnim crijepovima. Prema vlasnicima, ovdje bi više odgovarali šindra ili škriljevac, ali troškovi takvog pokrivača premašili su ograničeni investicijski proračun
Pogled iz knjižnice na verandu, zahvaljujući kojoj interijer ima lijepu vezu s vrtom. U pozadini, s lijeve strane - salon i drugi trijem
Glavna spavaća soba s bijeljenim podom i krevetom čiji je okvir izrađen od sirovih ploča, a za razliku od njega, uzglavljem 'palače', stvorena je prema dizajnu vlasnika
Kuhinja. Štednjak s novim čeličnim umetkom otpornim na toplinu može se sigurno paliti u hladnim danima, izbjegavajući pokretanje sustava centralnog grijanja
Obnovljeni ulazni trijem s ažurnim ukrasima koje su dizajnirali vlasnici i odnose se na tradiciju Andriollijevog stila
Drvena kuća prije obnove. Pogled na trijem s prednje strane
Jedna od dvije verande nakon obnove.
Stare balkone trebalo je demontirati u cijeloj kući i obnoviti njihovu izgradnju
Obnovljeni trijem uz kuhinju, sa zamijenjenim podom i prebojanom strukturom. Šarm ovog mjesta u velikoj mjeri određuje lijepa okolina, nema potrebe za neobičnom opremom i skupim namještajem
Nakon obnove i zamjene podova, verande su samo prostor za rekreaciju
Predsoblje nakon adaptacije. na podu - ploče od crnog škriljevca
Drvena kuća prije obnove. Ulazni hodnik
Gornja dvorana nakon obnove. Unutrašnjost je osvijetljena krovnim prozorom
Drvena kuća prije obnove. Gornja dvorana
Dio kupaonice. Na podu, kao u dvorani - ploče od crnog škriljevca
Ured ponekad služi kao gostinjska soba. Nažalost, oslikani pod treba osvježiti nakon dvije godine korištenja (također od strane pasa)
Drvena kuća prije obnove. pogled na izgrađeni trijem
Biblioteka sa stolom na blokovskim nogama, dizajner Bartek. Dekor nadopunjuju police s knjigama koje je izradio stolar i više-manje 'dizajnerski' dodaci. U pozadini možete vidjeti pažljivo restaurirana dvostruka vrata
Dnevni boravak s pogledom na knjižnicu. Na podu - borove ploče. Sofu je po narudžbi izradio varšavski majstor
Potvrda o obnovljenoj kući iz 1930-ih
Autorica projekta obnove: arhitektica Dagna Polkowska
Korisna površina: 280 m2 Površina
parcele: 1400 m2
Stanovnici: par s djetetom i dva psa
Gledajući stare fotografije na kojima se vidi porušena (vidi fotografiju) drvena kuća, teško je povjerovati da je to ista zgrada koja se danas može vidjeti (vidi fotografiju). A prošle su nepune dvije godine otkako su Dagna i Bartek - sadašnji vlasnici - kupili staro ljetovalište u blizini Otwocka.
Dagna Polkowska, arhitektica po zanimanju, jednom je pročitala članak o originalnim drvenim kućama koje su sagrađene u blizini Varšave na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, nazvanom "świdermajer". Zajedno s Bartekom odlučili su ih pronaći. Nemajući previše znanja o topografiji predgrađa Varšave, u početku su posjećivali gradove s pogrešne strane rijeke. Samo zahvaljujući informacijama s Interneta našli su dobar trag. Ubrzo nakon toga, ne samo da su postali stručnjaci za ovu arhitekturu, već su pronašli i svoj budući dom.
Programer od prije jednog stoljeća
Mladi su ulagači brzo saznali povijest čudnih, a opet gracioznih zgrada s obveznom verandom, brojnim kosim krovovima i rezbarenim ukrasima, čija je arhitektura bila mješavina mazovijenske vikendice, ruske daće i planinsko-alpske vile.
U godinama kada su nastali, nazivali su ih „Andriollijevim stilom“ - popularnim crtačem tog doba, koji je na svoje imanje na Šidu donio prve bogato ukrašene drvene paviljone sa Poljoprivredne i industrijske izložbe u Varšavi. Tada je sagradio desetak sličnih ljetnikovaca prema vlastitom nacrtu, namijenjenih za najam ili prodaju.
Svoje moderno ime ove su vile stekle u međuratnom razdoblju, kada je u jednoj od svojih pjesama napisao pjesnik Ildefons Gałczyński, stanovnik ovog kraja, pomalo ironično referirajući se na tada mondeni bidermajerski stil. "Stoje poput duhova među borovima u przedpiekluu i žalosno govore o radostima fin de siecle (…) Kao što gradonačelnik kaže, to je poput" świdermajera "
. Temelji od opeke
Kad su Dagna i Bartek kupovali imanje, kuća koja je bila smještena od rata bila je u užasnom stanju. Prednost je bila niska cijena i činjenica da je, za razliku od većine ostalih zgrada ovog tipa, građena imajući u vidu cjelogodišnju uporabu. Kako su prvi vlasnici kuće željeli živjeti u njoj i zimi, pobrinuli su se da njena struktura bude čvršća nego u ostalim "świdermajerama".
Zgrada je imala podrum, a temelji od opeke podignuti su na pjeskovitom tlu, štiteći strukturu od vlage. Iako je izvana izgledao potpuno drveno, nosivi zidovi i neke pregrade bili su od opeke.
Iako je tehničko stanje kuće ostavljalo mnogo želja, Dagna i Bartek nisu je namjeravali "sravniti sa zemljom i zamijeniti nekim gargamelom", čega su se jako bojali prijašnji vlasnici, koji su jako voljeli staru kuću. Srećom, novim se kupcima svidjela ovakva vrsta arhitekture. "Kako smo trebali što pažljivije renovirati kuću u skladu s načelima konzervatorske umjetnosti, oni su bili oduševljeni našim planovima. Više su me obradovali naši roditelji kojima smo se željeli pohvaliti ulaganjem - skoro su imali srčani udar."
Renoviranje krova
Novi vlasnici počeli su popravljati krov koji prokišnjava. Bilo je potrebno što brže zaustaviti uništavanje strukture kuće kišnicom koja je ušla u kuću. Postojeći pokrov - koji je vjerojatno postavljen tijekom obnove zgrade nakon rata - bio je izrađen od pločica od cementarnih vlakana nalik škriljevcu, koji poput uobičajenog valovitog "azbesta" nisu udovoljavali suvremenim zahtjevima. Štoviše, nisu bili prikladni za daljnju eksploataciju, ne samo zbog tehničkog stanja, već i zbog sumnjive ljepote.
Tijekom obnove sanirana je i izolirana krovna konstrukcija, a umjesto pločica postavljena je moderna metalna pločica.
Obnova fasade
Dagnie i Bartek bili su vrlo zainteresirani za zaštitu izvornog drveta na fasadama kako bi preživjelo sljedeća desetljeća u dobrom stanju. Stoga su angažirali tim tesara iz cijele regije Velikopoljske za radove na obnovi. Poznavajući ostale radove izvođača koje su zaposlili, vjerovali su im.
Srećom, ispostavilo se da nema puno oštećenih elemenata - samo 10-15 posto materijala bilo je kvalificirano za uklanjanje.
Daska za ukrcaj je očišćena, ostaci boje uklonjeni su s njezine površine, obrušeni pijeskom, popunjeni svi praznine i oštećenja, a zatim zaštićeni impregnacijom koja štiti drvo od gljivičnih bolesti i drugih štetnih čimbenika. Tako pripremljene ploče prekrivene su lakom za bojenje metodom prskanja.
Razmišljajući, vlasnici su odlučili prekinuti s lokalnom tradicijom koja je preferirala prirodnu boju borovog građevinskog materijala na pročeljima, patiniranog samo protokom vremena. Osvježena fasada kuće Dagny i Dareka dobila je zanimljive boje u tri sjene sive boje koje ističu ljepotu urezanih detalja.
Izolacija kuće
Vanjski zidovi zgrade imaju strukturu tipičnu za to vrijeme, koja se sastoji od dva sloja dasaka, između kojih je postavljen slamnati ispun i borove iglice. S vremenom je izolacija pala na dno, ostavljajući prazan prostor između oplate, kroz koji je hladan zrak mogao procuriti u unutrašnjost. Ne želeći uništiti drvenu fasadu zgrade, domaćini su odlučili izolirati zidove iznutra. Oplati je dodan okvir prekriven gipsanim pločama i ispunjen 10 cm mineralne vune prekrivene folijom za zaštitu od pare.
Ulazni trijem
Trenutni ažurni ukras trijema smještenog na sjevernoj strani kuće odnosi se na tradiciju "Andriollijevog stila". Međutim, napravljen je u potpunosti od nule i samo je besplatna interpretacija ukrasa iz doba "świdermajerów". "Bartek je jednostavno uzeo uzorak s nekih tapeta, jer stari ažurni ukras nije preživio ni u jednom malom komadu" - kaže Dagna.
Stolari su vrlo precizno izrezali novi uzorak u vodonepropusnoj šperploči. "Vjerujem da ako nema vjerodostojne poruke o originalu, imamo pravo na umjetničku improvizaciju" - naglašava arhitekt.
Verande u novoj verziji
U kući su dvije verande: jedna uz kuhinju - "doručak" s prekrasnim svjetlom ujutro, druga iz knjižnice - "večera" s pogledom na zalazak sunca između borova. Tijekom obnove vlasnici su demontirali verande. To je bila sudbina mnogih drugih "pogodnosti" koje su godinama dodavali stanari kuće kako bi joj hitno povećali životni prostor ili sanirali štetu. Srećom, struktura trijema bila je u dobrom stanju. Zamijenjeni su samo podovi, krov i kanalizacija.
Promjene interijera
U prizemlju je sačuvan izvorni interijer iz enfilade. Baš kao i glavne prostorije kuće u prošlosti: kuhinja, dnevni boravak, knjižnica i gostinjska soba, oni čine skupinu soba po kojima se može šetati. U središnjem dijelu prizemlja uspjeli smo pronaći prostor za dodatnu kupaonicu s tušem. Na prvom katu su tri spavaće sobe i dvije kupaonice (jedna od njih još nije dovršena) i ostava. Susjedni kreveti (tj. Mjesta ispod kosina krova) korišteni su kao ormari. Ostalo je izgrađeno.
Unutarnji zidovi završeni su gipsom i suhozidom, a neki su umjesto bojanja prekriveni tapetama. Iznimka je zid u kuhinji s otvorenim koncem opeke.
Drveni podovi u većini soba upotpunjeni su crnim škriljevcem u ulazu i kupaonici.
Izrađene su nove električne, grijaće i vodovodne instalacije. Postoji kotao na loživo ulje sa zatvorenom komorom za izgaranje, spremnikom tople vode i vremenskom automatizacijom.
Interijer kuće, unatoč prilično eklektičnom skupu namještaja i predmeta, čini skladnu cjelinu zahvaljujući bojama bijele, sive i crne koje ih discipliniraju, kao i nepretencioznosti i jednostavnosti rješenja.
Neki se dijelovi namještaja "recikliraju", ali su presvučeni ili obojeni s velikim osjećajem za stil. Drugi - poput jednostavnog, sistemskog kuhinjskog seta s vratima od lakiranog MDF-a - dobili su novi izričaj, među ostalim zahvaljujući smještaju u originalno okruženje.
Kuća također ima namještaj koji je posebno dizajniran za ovaj interijer i rađen po narudžbi.
Čini se da zahvaljujući domišljatosti domaćina i slobodi kombiniranja različitih elemenata, unutarnji prostor daje dojam da je ukusan u svojoj jednostavnosti, a istodobno prijateljski raspoložen prema stanovnicima i njihovim gostima.
Obnova stepenica, vrata i peći i zamjena prozora
Unatoč potrebi temeljite obnove i prilagodbe kuće suvremenim zahtjevima, novi vlasnici su se potrudili da izvorne elemente kuće ne mijenjaju tamo gdje nema potrebe. Stoga je odlučeno zadržati drvene stepenice koje vode na prvi kat.
Isto je učinjeno i s dobro očuvanim podovima. Uklonjen je ružni linoleum koji ih je prekrivao, drvo je očišćeno i stolar je ispunio nedostajuće elemente. Nakon struganja ispostavilo se da borove ploče imaju zanimljivu ružičastu nijansu. Stoga su u dnevnoj sobi zadržani u prirodnoj boji. S druge strane, one oštećenije - u kuhinji i u knjižnici, vlasnici su ih obojali u crno, a u hodniku na katu i u spavaćim sobama - u bijele nijanse.
Renovirane peći su također obnovljene. Samo onaj u dnevnoj sobi služi samo kao ukrasni element, jer vlasnici nisu sigurni u učinkovitost cijevi dimnjaka. Ostatak se može upaliti kad god je to potrebno.
Sačuvana su i stara vrata većine soba. Obnovljeni su i prekriveni svježom bojom. Nažalost, na nezadovoljstvo vlasnika, njihovi psi zapravo ne poštuju ove tretmane obnove.
Stare prozorske prozore nije bilo moguće spremiti. Ali i nove su drvene. Njihov moderan dizajn osigurava veću toplinsku udobnost u interijeru. Vlasnici su se pobrinuli da izgledaju kao nekada - imaju pomno odabran oblik, a tamo gdje je bilo moguće, ponovno su stvoreni i ukrasni detalji.
Osvježavanje dvorane i stepenica.
Radovi u dvorani započeli su čišćenjem (vidi fotografiju prije obnove) i žbukanjem nosivih zidova od opeke. Jedan od njih prekriven je tapetama. Nakon izrade nove podloge i estriha, domaćini su pod završili s pločama crnog škriljevca dimenzija 30 × 60 × 1 cm. (Pogledajte fotografiju nakon obnove)
Stube su bile ne samo vrlo udobne i lijepe, već su se pokazale u prilično dobrom stanju: stara boja je odlijepljena, balustrada je zamijenjena i obojena bijelom uljnom bojom.
Detalji su bili presudni za dekor: konzola i luster s antikviteta i ogledalo po narudžbi.
Osvjetljenje stepenica
Gornja dvorana i skromni ulazni hodnik (vidljiv na fotografiji na stranici 19) osvjetljavali su boju zidova. Zahvaljujući ostakljenju na krovu, također je bilo moguće propustiti više dnevnog svjetla u unutrašnjost. Mali prozor (kao ovdje) lako se uklapa između rogova i nisu potrebne promjene krovne konstrukcije. Posao je izveden tijekom zamjene poklopca (vidi fotografiju prije obnove). Otvor je izvana gotovo nevidljiv, čime se zadržava izvorni karakter tijela kuće. (Pogledajte fotografiju nakon obnove).
Vitke ograde balustrade na pozadini sivoplavih zidova, očišćene od spleta kablova, izgledaju lijepo, a profilirani, „zastarjeli“ rukohvat impresionira ergonomskim oblikom.
Svaki tjedan na vaš e-mail najnovije vijesti o gradnji, obnovi i završnoj obradi interijera: POGLEDAJTE PRIMJER
Smoby B amp D Na … Theo Klein Toolbox … Alat s alatima …
Provjeri cijene »Usporedi cijene "Provjeri cijene »
izvor: Okazje.info

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Dizajnerski interijeri

Sve što trebate znati o gradnji i vrtlarstvu. Dizajn kuće, uređenje doma i savjet za vrt, plus informacije o zajmovima, ugovorima i još mnogo toga.…

S olovkom u ruci

Imali smo strogo definiran iznos za izgradnju kuće. Nismo mogli potrošiti gotovinu povrh onoga što smo dobili od prodaje stana, jer je sva ušteda ...…

Kuća nas čeka

Iako smo parcelu i kuću kupili u siječnju 2005. godine, tamo se planiramo trajno preseliti za tri ili četiri godine. Za sada trošimo u njemu ...…

Nikad nije kasno za promjene

Iz perspektive godine, i Maciej i ja vjerujemo da je gradnja bila bikovo oko. Više ne moramo plaćati održavanje dva? Stana? i samo žalimo zbog toga ...…