Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

U budućnosti domaćini razmišljaju o postavljanju drvenih sjenila na prozore
Pogled na kuću iz vrta i na ulazna vrata.
Kuća nakon rekonstrukcije. Zgrada je okrenuta prema ulici. Ozbiljnost oblika zida od opeke dodatno naglašava lim na fasadama i čelična ograda
Vlasnici domova preferiraju prirodne materijale: drvo, kamen, čelik. Također pažljivo odabiru boje, što se može vidjeti ne samo u dnevnom boravku, već i u dječjim sobama
Izvorni krevet u spavaćoj sobi dar je sprijateljljenog šumara. Izrađene su od crvenog hrasta koji su rezali dabrovi - čak se vide i tragovi njihovih zuba
Kupatilo sa zatvorenom kadom, pored spavaće sobe domaćina
Polukružni oblik koji je nastao kao rezultat radova na obnovi dosežući krov, odnosi se na karakteristične oblike kasnog modernizma
Pogled na terasu na južnoj strani kuće. Dopunjuje novo planirani komunikacijski sustav zgrade; tijelu daje i pomalo drzak, originalan karakter
Fragment ulaza u garažu. I ovdje se nastojalo izložiti zid od opeke
Kuća prije rekonstrukcije. Pogled s ulice
DOm prije obnove. Pogled iz vrta
Vrtno pročelje zgrade sa srušenim ulomkom vanjskog zida, kojem je dodano novo stubište
Kuća je u rekonstrukciji. Vidljiv je novi zid koljena
Snop usidren u zidu ne probija ga pravo kroz, pa ne stvara toplinski most
Šljunčani trak oko zgrade rješenje je koje arhitekt koristi umjesto pucanja betona za većinu renoviranja
Cigle se s mnogih mjesta razlikuju po izgledu i starosti, ima čak i onih iz carskih vremena
Ovako je izgledalo potkrovlje prije rekonstrukcije
Tako je izgledalo staro stubište, čak i prije nego što su domaćini počeli obnavljati kuću
Strop u fazi obnove - prije uklanjanja starog izolacijskog sloja
Dizajner je želio što je više moguće integrirati prethodno podijeljene interijere. Jedna je ideja bila probiti zid između blagovaonice i stepenica
Elegantno, jednostavno, ekonomično i istodobno originalno - bile su to ideje vlasnika o dizajnu interijera
Ulomak majstorskog studija. U sobama u prizemlju nalaze se podovi izrađeni od trajnog granita koji se lako održava
Penjajući se stepenicama na gornji kat, dolazi se do terase, što je dodatna atrakcija kuće.
Struktura stuba izrađena je od čeličnih I-greda. Hrastove stepenice počivaju na posebnim nosačima
Većina vrata u dnevnom boravku uklonjena je, a otvori na vratima povećani. Iznimka je kombinacija dnevne sobe i spavaće sobe
Dječja kupaonica na zadnjem katu kuće
Košara za prljavo rublje smještena je u podrum, ispod izlaza iz žlijeba
Genijalan žlijeb koji olakšava transport prljavog rublja i odjeće s gornjih katova u podrum
Tlocrt prizemlja: 1. predvorje 4,1 m2; 2. dvorana 6,5 m2; 3. gostinjska soba 11,6 m2; 4. kupaonica 3,6 m2; 5. garsonjera 21,5 m2; 6. garsonjera 23,0 m2; 7. wc 1,5 m2; 8.soblje 9,1 m2
Tlocrt: 1. dvorana 4,5 m2; 2. dnevni boravak 23,0 m2; 3. blagovaonica 8,4 m2; 4. kuhinja 6,8 m2; 5. spavaća soba 21,5 m2; 6. kupaonica 15,2 m2
Tlocrt potkrovlja: 1. dvorana 6,4 m2; 2. soba 20,5 m2; 3. soba 19,5 m2; 4. soba 16,2 m2; 5. kupaonica 6,5 m2; 6. terasa 9,5 m2
Otisak kuće:
Projekt: arhitekt Marcin Mountain / Festgrupa - studio za konzervatorski dizajn
Veličina kuće: 320 m2 Površina
zemljišta: 740 m2
Stanovnici: četveročlana obitelj
kada su mladi supružnici - arhitekt i kipar (dodamo to u određenoj mjeri pravnik), koji su prethodno zauzeli stan koji je ponudio roditelji, trebalo je doći na svijet drugo dijete, odlučili su da je sada trenutak za stvaranje pravog doma - ugodnog obiteljskog prebivališta godinama. Dogovorili su se da će umjesto da kuću grade od nule, potražiti nešto za popravak.
Dugo nisu mogli pronaći nikakvu zanimljivu ponudu, a na kraju je gospođa kuće na internetu pronašla jeftinu zidanu zgradu na 750 metara dugoj parceli (kuća prije adaptacije) i tajanstvenim licem pokazala je suprugu. - To je bio trik njegove supruge - smije se gospodin Marcin, koji se već duži niz godina profesionalno bavi konzervacijom utvrda iz devetnaestog stoljeća. - Znala je moju slabost prema keramičkim zidovima, pa je znala da će odluka biti očita: "kupujemo!".
Obnova u tri faze
Prije kupnje zgrade, Marcin je profesionalnim okom procijenio stanje zidova. Na radost budućih članova kućanstva pokazalo se da su u dobroj formi.
Radovi na obnovi započeli su osiguravanjem kuće od vlage. Nakon što su izloženi temeljni zidovi, izolirani su i dodatno izolirani. Također je instaliran sustav za odvod viška kišnice u staru, više ne korištenu septičku jamu, odakle se koristi za zalijevanje vrta.
Tada je započela obnova potkrovlja (fotografija) i krova, te postavljanje novog stubišta (staro stubište).
U posljednjoj fazi vlasnici su se pobrinuli za zamjenu svih instalacija i unutarnju doradu.
Stanje zidova
Zidovi kuće, uglavnom napravljeni od "reciklirane" opeke, od kuća srušenih tijekom Drugog svjetskog rata, činili su Marcinovim očima vrlo zanimljiv dokument tog doba. - Tako je izgrađena većina novih obiteljskih zgrada u okolici Varšave četrdesetih i pedesetih godina prošlog stoljeća - kaže arhitekt, entuzijast i stručnjak za zgrade od opeke.
- Bivši vlasnici kuće rekli su nam da su mnoge cigle jednostavno "kapnule" iz kamiona i seljačkih kola koja su se vozila cestom uz parcelu, noseći materijale od rušenja oštećenih stanarskih kuća negdje u Poljskoj.
Cigle su se razlikovale ne samo po obliku, već i po dobi. U našem zidu pronašao sam čak i primjerke iz carskih vremena. - Nisam ih mogao ceremonijalno prekriti gipsom - dodaje.
Ostanite cigle i nosači!
- Gotovo svaki razgovor o našoj kući započinje pitanjima: kada je žbukate i što je s izolacijom? - Odgovor da ne planiramo takve radove, obično zaprepasti sve - kaže gospodin Marcin i objašnjava da su on i njegova supruga odlučili da im je najvažnija neobična ljepota fasada od opeke, te da ne žele imati gležanj prekriven polistirenom.
- Otkrili smo da su zidovi debeli 60 cm dovoljni da osiguraju toplinsku udobnost u interijerima, pogotovo jer je izoliranje kuće iznutra bilo preskupo prije nekoliko godina da bismo se o njoj mogli odlučiti.
Kao rezultat toga - osim zamjene prozora - prednja i stražnja fasada ostale su gotovo nepromijenjene. Ni vanjski sloj opeke nije obnovljen, s obzirom na to da je bolje ne narušavati patinu kojom su prekriveni i koja donekle predstavlja njihov zaštitni sloj.
Bočne fasade i krov pažljivo su izolirani kako bi se smanjilo curenje topline iz unutrašnjosti.
Kako bi naglasili poštivanje prošlosti, vlasnici su na pročelju ostavili i čeličnu gredu koja je nekad podupirala balkon, a danas je podsjetnik na stara vremena.
Rekonstrukcija potkrovlja
Radovi na obnovi potkrovlja započeli su demontažom starog zida koljena od 50 cm i postavljanjem novog, višeg za oko 60 cm, na njegovo mjesto. Kao rezultat, na mjestu neiskorištenog potkrovlja stvoren je dodatni stambeni kat.
Tijekom obnove zamijenjena je cijela krovna konstrukcija i krovni pokrivač. Kako bi prostor potkrovlja učinio dovoljno prostranim, gospodin Marcin dizajnirao je dvije spavaće sobe smještene aksijalno iznad postojećih prozora. Suvremene forme, kubične strukture slične kutijama izrađene su od drvenih elemenata ispunjenih slojem izolacije i završene limom.
Drenažne cijevi za kišnicu s mansardnih prozora bile su skrivene unutar zida i vodile su do glavnog žlijeba uz fasadu zgrade, zahvaljujući čemu je zadržan moderni, minimalistički oblik ovih novih elemenata kuće.
Moderan završetak stare kuće
- U sklopu modernizacije tijela zgrade odlučili smo na fasade uvesti dva nova materijala: gips i lim - kaže gospodin Marcin.
Žbuka se pojavila uglavnom na bočnim zidovima, izoliranim polistirenom, na obliku stubišta, kao i na okvirima prozora.
Kako bi vizualno vezali gornji i donji dio zgrade, vlasnici su odlučili zadnji kat kuće i njezin postolni dio prekriti stojećim šavnim pločama. - U početku smo pokušali koristiti cink-titan lim, ali zbog njegove visoke cijene odlučili smo se za jeftiniji premaz. Zasad smo vrlo zadovoljni ovom odlukom. Naša kuća izgleda moderno, a neobičan postolje lako se čisti. (slika)
Oko zgrade se umjesto prethodno korištene betonske trake nalazi šljunčana traka koja uklanja vlagu sa zidova i omogućuje joj brzo isparavanje. - Iz iskustva znam da betonske trake ne djeluju, jer se brzo lome, a voda koja prodire kroz praznine ne može ispariti i uništava temelje - kaže dizajner.
Unutarnji raspored
Prvobitno su prostorije u zgradi imale tipičan raspored za stambenu kuću. Svakom od četiri odvojena prostora koji su se sastojali od sobe, kuhinje i kupaonice (po oko 40 m2) pristupilo se sa stubišta.
S jedne strane, novi vlasnici željeli su poštivati postojeći unutarnji raspored kako ne bi unijeli previše dalekosežne promjene u strukturu zgrade, a s druge strane - bivša četiri stana morali su prilagoditi potrebama jednog kućanstva. Samo razina podruma nije zahtijevala veće izmjene.
Zbog građevinskih razloga nije bilo moguće potpuno otvoriti unutrašnjost i stvoriti fleksibilan, prostran životni prostor, bilo je ograničeno na uklanjanje većine vrata i proširenje ulaznih otvora. Zahvaljujući tim mjerama postignut je dojam veće povezanosti između pojedinih interijera, a interna komunikacija je pojednostavljena. Zgrada je također bila jasno podijeljena u funkcionalne zone.
U podrumu postoji mjesto za sve tehničke i pomoćne prostorije, kao i prostorija za rekreaciju.
U prizemlju su prostrani studiji domaćina i gostinjska soba s kupaonicom. Na prvom katu su kuhinja i blagovaonica i dnevni boravak povezani s njom. Glavna spavaća soba i kupaonica također se nalaze na istoj razini. - Smatrali smo da je ovo rješenje najracionalnije, spašavajući odrasle stanovnike od trčanja uz stepenice - kaže gospodin Marcin.
U potkrovlju su dvije dječje sobe s kupaonicom i TV soba. Uz njih je i terasa smještena na južnoj strani, koja zaokružuje cjelokupni prostorni raspored.
Obnova stropa
Tijekom obnove u potpunosti su bili izloženi stari stropovi od opeke na čeličnim gredama: demontirane su podne ploče i uklonjena piljevina pomiješana s vapnom, što je predstavljalo izolacijski sloj. Postavljene su nove grede, slobodni prostori ispunjeni su ekspandiranom glinom, a cjelina završena borovim pločama. Samo u prizemlju, gdje su umjesto dasaka postavljeni trajni i laki za održavanje granitni pod, izvedena je polistirenska izolacija, sustavi podnog grijanja na bazi vode i izljev.
Domaći dekor
Namještaj je uspješna kombinacija starog i novog. Primjerice, u dnevnoj sobi suvremeni kauči u jarko crvenim bojama prate stari medicinski ormar iz medicinske klinike, koji danas funkcionira kao kredenc, a skela stare popločane peći postala je osnova za stol sa staklenom pločom.
Cijelu dopunjuju gotovo starinski obiteljski stol u gostinskoj sobi i avangardne svjetiljke Artura Żmijewskog, ukrašavajući unutrašnjost studija. U svim sobama na zidovima, na pomno odabranim mjestima, nalaze se djela sprijateljljenih umjetnika.
Interijerom kuće dominiraju bijela i siva - omiljene boje vlasnika. Plus malo modernog dizajna u obliku aluminijskih lajsni. I lagana konstrukcija stuba koja kombinira elemente drva i čelika.
Put do katova
Vlasnik je odlučio dizajnirati novo stubište ne samo zbog tehničkog stanja starog, već prije svega kako bi malo povećao životni prostor kuće i oblikovao odnose između soba na četiri kata.
Čelična konstrukcija stuba s hrastovim stepenicama na temelju nosača umetnuta je u tijelo dodano staroj zgradi.
- Terasa povezana stubištem daje veći značaj ovom prostoru kao elementu koji povezuje pojedine etaže, a to smo i željeli - naglašava vlasnik.
Kako voljeti stepenice
- Kuća je viša nego šira. Sastoji se od četiri razine, uključujući razvijeni podrum. Budući da smo shvatili da ćemo u ovom aranžmanu biti prisiljeni dio života provesti na stepenicama, penjući se gore-dolje, odlučili smo im napraviti atraktivno mjesto u kući, oko kojeg bi se obiteljski život odvijao dalje - kaže domaćin.
Stubište je na kraju dobilo oblik "kule", dostižući visinu krova. Ovu vrstu "kososti", karakterističnu za kasni modernizam, možemo pronaći u zgradama podignutim 1930-ih. - Slične obrasce pronašli smo u neposrednoj blizini - dodaje vlasnik - i zato smo ih odlučili predstaviti i kod nas.
Ova je odluka rezultirala činjenicom da je pravokutno, neugledno tijelo zgrade postalo prepoznatljivije i prepoznatljivije. Zahvaljujući smještanju u zid, erker polukružnih prozora savijenih stakala dobio je dodatnu atraktivnost.
- Odlučili smo da uvođenjem takve arhitektonske novosti možemo malo "poludjeti". Bilo je to ludilo prilično skupo, s obzirom na cijenu koju smo platili za savijena prozorska stakla - sa smiješkom kaže Marcin. - Naručili smo posebne savijene staklene jedinice i drvene okvire za prozore izrađene posebno za naručena stakla - objašnjava, ističući istodobno naglašavajući da se ne kaje zbog troška, jer je zahvaljujući njemu cijela zgrada dobila moderniji i originalniji karakter.
Ideja za odlaganje prljavog rublja
Praktični žlijeb za pranje rublja je - kako kaže gospodin Marcin - ideja nadahnuta rješenjem otkrivenim u staroj stambenoj kući u Varšavi. - Sličan žljeb koji se nalazi u kuhinji naših prijatelja znatno im olakšava uklanjanje otpada - kaže domaćin. - Odlučili smo ovu ideju prenijeti u naš dom, malo je izmijenivši i iskoristivši je kao pametan način za olakšavanje prijevoza prljave odjeće od stambenih podova do dna, gdje imamo praonicu rublja. Rješenje djeluje vrlo dobro. Odjeća ide izravno u košaru za rublje. Pristup kanalu je sa svih razina zgrade, a ja bih dodao da nam služi i kao komunikacijska cijev, jer savršeno prenosi zvukove.
uredila Agnieszka Cal-Hubska

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Biljke u nijansama crne - e-vrtovi

Biljne kompozicije s crnom - izuzetno originalne i lijepe. Ova je boja, međutim, samo iluzija, jer biljke ne stvaraju crni pigment. U……