Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Unatoč činjenici da je glavni ulaz u kuću skriven pod krovom, u prolazu između zgrada oblik tijela zgrade jasno ukazuje na njegovo mjesto
Karakterističan element ove kuće je duga i uska garaža, "dodana" glavnom dijelu sa strane
Prednje uzvišenje smješteno je na sjeveroistočnoj strani. Oblik parcele sličan je pravokutniku; jedna od njegovih kraćih strana priliježe uz ulicu
Zabatni zid zgrade završen je bijelom žbukom
Za završnu obradu fasade ove kuće korišten je sibirski ariš u prirodnoj boji
Ulaz u kuću. Bijeli zid (susjedove zgrade) vidljiv u pozadini optički zatvara parcelu
Vrtna fasada nalazi se na jugozapadu. S ove je strane planirano veliko ostakljenje, "otvaranje" unutrašnjosti kuće prema vrtu
Na krovu je osmišljen niz krovnih prozora koji osvjetljavaju sobe u potkrovlju, otvoreno stubište i - neizravno - prostor dnevne sobe. Uski, visoki prozor, smješten u kubusu koja viri iz glavnog dijela tijela, pruža maksimalno osvjetljenje u sjevernom dijelu dnevne sobe; Zahvaljujući tome, nije bilo potrebno umetnuti prozore u zid sa strane ulice. Garažna vrata, završena istim drvetom kao i ostatak fasade, gotovo su neprimjetna
Planirano je veliko ostakljenje s vrtne strane. Stolarija u zgradi bila je planirana kao aluminijska, što je omogućilo ugradnju velikih staklenih ploča u relativno male profile
Hrastov klavir smješten u dnevnoj sobi i starinski namještaj, koji su obiteljski spomen na vlasnike, savršeno se stapaju s cementnim podom i bijelim zidovima. Izvorni i privlačan element odmah nakon ulaska u kuću je moderan, jednostavan kamin s kutnim umetkom, završen tirkiznim pločicama od rušenja stare peći
Cijelo prizemlje prekriveno je sivo-tirkiznim cementnim podom, kaljenim lakiranim premazom
Hrastov glasovir u dnevnoj sobi i starinski namještaj, koji su obiteljski spomen na vlasnike, savršeno se stapaju s cementnim podom i bijelim zidovima
Crni čelični otok i ploča stola lijepo su u kontrastu s toplom bojom hrastovog namještaja. Ulaz u smočnicu skriven je u kuhinjskom namještaju. Za osvjetljenje korišteni su moderni usmjereni stropni uređaji
Izvorni i privlačan element odmah nakon ulaska u kuću je moderan, jednostavan kamin s kutnim umetkom, završen tirkiznim pločicama od rušenja stare peći.
Glavna spavaća soba na katu. Veliki prozor s pogledom na vrt privlači pažnju
Kupaonica na prvom katu završena je u sivoj i bijeloj boji. Ploča i ormarići izrađeni su od hrastovine
WC u prizemlju. Bijela boja zidova i siva pod kontrast su crnoj boji netipičnog, duguljastog umivaonika i slavine
Stube i pod na prvom katu završeni su hrastovim pločama. Ažurna ograda bila je izrađena od čelika
Tlocrt prizemlja. 1. predvorje: 4,1 m2; 2. ured: 9,9 m2; 3. wc: 2,0 m2; 4. komunikacija: 7,6 m2; 5. dnevni boravak, blagovaonica, kuhinja: 49 m2; 6. ostava: 3,6 m2; 7. garaža: 36 m2; 8.soba ekonomski: 3,6 m2
Projekcija potkrovlja. 9. komunikacija: 5,5 m2; 10. spavaća soba: 15,4 m2; 11.soba ekonomično: 6,2 m2; 12. kupaonica: 7,0 m2; 13. soba: 9,4 m2; 14. soba: 10,1 m2
Otisak kuća
površina kuće: 172,3 m2 Površina
zemljišta: 844 m2
kuća projekt arhitektica Malgorzata Grabowska, laboratorij PRODOM - Arhitektura i dizajn, www.prodom-archikon.pl
Investitori čeznu za istinskom blizinom prirode i tišinom, ali nisu htjeli odustati pogodnost gradskog života. Njima je bilo posebno stalo (zbog planiranog proširenja obitelji) u blizini trgovina, škola i bolnica. Stoga su tražili mjesto za svoj budući dom koje bi pomirilo ta - prilično proturječna - očekivanja.
U blizini grada, ali s udobnošću
Uspjeli su pronaći zemljište koje se nalazilo u blizini grada i u neposrednoj blizini šume, ali u jako urbaniziranom području; njihova je parcela u susjedstvu s već izgrađenim parcelama - i s novim kućama i sa starim "kockama" iz 1970-ih godina. Smještena je na asfaltiranom asfaltiranom putu sa svim komunalnim uslugama potrebnim za ugodno funkcioniranje kuće.
Prednost parcele bila je i kratka udaljenost od Poznanja, s kojom su oba vlasnika profesionalno vezana, kao i blizina željezničke pruge.
Na južnoj granici parcele nalaze se susjedove gospodarske zgrade koje optički "zatvaraju" imanje. Ovaj zid, iako je na početku izazivao pomiješane osjećaje, vlasnici su vremenom počeli smatrati jasnim dobrom radnje. Zajedno s proširenim dijelom garaže, on sada stvara vrlo privatni, atrijalni interijer. Zid je bio obojan u bijelu boju i zasađen bršljanom.
Kamen u interijerima - što učiniti (VIDEO)
Od ideja do dizajna
Investitori su željeli da im kuća bude što manja, a jeftina za izgradnju i rad. Nisu namjeravali vezati petlje oko vrata u obliku velike posudbe. Niti su željeli da im svakodnevni kućanski poslovi u potpunosti dominiraju nad životom. To je jedan od razloga zašto su odlučili imati samo jednu kupaonicu (fotografija) i mali WC (fotografija). S druge strane, očekivali su da će kuća biti što funkcionalnija, a njezini interijeri - otvoreni i prostrani.
Arhitekti su odlučili da se umjesto nepotrebnog povećanja izgrađene površine parcele, poseban naglasak mora staviti na maksimalno korištenje prostora unutar zgrade. Zbog toga su interijere planirali tako da što manje prostora posvete komunikaciji. To je postignuto, između ostalog, projektiranjem ulaza s vrha zgrade i povezivanjem s hodnikom s centralno smještenim stubištem.
Prostor kuće je jasno podijeljen na dnevnu i noćnu funkciju. Dnevna zona (fotografija) - koja pokriva cijelo prizemlje - prostrana je i svijetla, s puno ostakljenja, otvorena prema vrtu vidljivom izvan prozora. Kombinira funkcije dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje. Noćna zona, planirana u potkrovlju, mala je - postoje tri skromne, ali udobne spavaće sobe, garderoba (pored glavne spavaće sobe) i kupaonica s pomoćnom sobom.
Izgled zgrade
Izvana su se oblik i oblik kuće odnosili na klasičnu poljsku kuću s dvoslivnim krovom. Ovu pretpostavku investitora revidirali su dizajneri koji su, zbog blizine "mazovijskih kockica", kombinirali pravokutne oblike s klasičnim oblikom poljske kuće u zgradi. Kao rezultat, stvoren je dvokatni blok s dvoslivnim krovom (tamo je stambeni dio), povezan ravnim krovom s prizemnim pomoćnim i garažnim dijelom. Prolaz između stambene zgrade i garaže "komunikacijski je spoj" na liniji: ulica - kuća - garaža - vrt.
Garažni i pomoćni dio prodire u vrtni dio parcele i štiti vrtni prostor od pogleda sa susjedne parcele (smještene na istoku), osiguravajući intimu i privatnost.
S prednje strane zgradi je dodan manji kuboid, koji je produžetak dnevne sobe u prizemlju. Na njegovu užu stranu umetnut je visoki, uski prozor. Kao rezultat toga, dnevna soba je dobro osvijetljena, a istovremeno skrivena od očiju prolaznika koji hodaju ulicom.
Za završnu obradu fasade korišteni su razni materijali. Tu je tankoslojna žbuka u bijeloj i sivoj boji i cink-titan lim (izrađen od njega za opšivanje). Međutim, najokrasniji element fasade je drvena obloga. Korišten je za završetak većine pročelne kote, prijelaza između zgrada i vrtne kote. Izraziti vodoravni dijelovi rasporeda ploče uzrokovali su vizualno spuštanje tijela zgrade; te su se podjele ponavljale i na ožbukanom dijelu kockaste ploče.
Interijeri i njihove funkcije kuće
Funkcionalno su interijeri podijeljeni u tri zone - ulazni, dnevni i spavaći prostor.
Ulazna zona je predvorje s mjestom za garderobu, izravno povezano s neovisnom uredskom sobom.
Dnevna zona pokriva ostatak prizemlja i potpuno je otvorena; Samo su zahod (ispod stepenica) i ostava odvojeni punim zidovima. Ostali dijelovi - kuhinja, blagovaonica, dnevni boravak i otvoreno stubište - međusobno se prožimaju, zadržavajući svoj funkcionalni identitet.
Hodnik je od kuhinje odvojen nedovršenim zidom od obične keramičke opeke. Zidovi stubišta građeni su od iste opeke, zahvaljujući čemu je unutrašnjost kuće dobila ujednačen i koherentan karakter. Svi unutarnji zidovi zgrade bili su obojeni u bijelo, a cijelo prizemlje prekriveno cementom. Cijela se savršeno uklapa u jednostavnu, neutralnu, sivu sofu u dnevnoj sobi i stari drveni stol koji dominira blagovaonicom.
Toalet, smješten ispod stepenica, završen je u elegantnom, minimalističkom stilu u bijeloj, crnoj i sivoj boji. Mali je, ali optički uvećan zrcalom koje pokriva gotovo cijelu površinu bočnog zida.
Prostor za spavanje planiran je u potkrovlju. Postoje tri spavaće sobe: - dvije manje za djecu i jedna velika za roditelje (fotografija), kao i kupaonica i ostava. Puni su svjetlosti zahvaljujući velikim krovnim prozorima s obje strane krova.

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Terasa puna zelenila - e-vrtovi

Zahvaljujući odgovarajućem rasporedu, neprijatna, prazna terasa postat će mjesto gdje se možete ugodno opustiti među biljkama.…