Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Prošlost je bila upisana u zidove ove kuće. Preklapajuće se uzastopne faze poljske povijesti ostavile su traga u svakom interijeru kuće
Predratna vila Konstancińska koju je godinama kupio Jacek Ufnalewski, stoji u velikom vrtu
Domaćini su odlučili zadržati okolicu kuće u pomalo staromodnom stilu, dobro odražavajući atmosferu mjesta
Nakon posljednje rekonstrukcije, kuća je dobila slikoviti ulazni trijem i novi interijer - moderan zimski vrt - svojevrsnu verandu s dodatnim dnevnim boravkom
Pogled na nedavno podignut ulazni trijem, zahvaljujući kojem je kuća dobila malo daha, a vlasnici dodatni prostor za život. Tijekom prve obnove kuće postojala je samo sićušna, neatraktivna gospodarska zgrada
Garaža, sagrađena prije nekoliko godina od ručno izrađenih blokova šljake, stoji i danas, a i dalje je koriste kolekcionarski automobili domaćina, koji danas ima vremena i mogućnosti da ih razmazi u susjednoj, dobro opremljenoj radionici
Danas obnovljena "kočijaška kuća" opslužuje goste vlasnika, najčešće djecu
Pogled na kuću iz vrta. U početku je parcela na kojoj je kuća podignuta iznosila približno 5.000 četvornih metara. Vremenom su vlasnici odlučili ograničiti svoju parcelu na 2500 četvornih metara. Takvo područje ionako pruža kući prekrasno zeleno okruženje i manje je nezgodno za uzgoj
Dio kuće sa zimskim vrtom. Tijekom montaže konstrukcije nije bilo moguće uništiti biljke koje okružuju zgradu
Pogled na dnevnu sobu. Otvoreni kamin, prisjećajući se vremena prijeratnih montera peći, i dalje dobro funkcionira, a istodobno ukrašava moderan interijer
Dio ulaznog hodnika. Domaćini pokušavaju naglasiti stari ugođaj u svakoj sobi, ali ne zaboravljaju i na udobnost - otuda i otporne pločice na podu
Soba iznad nekadašnjeg glavnog ulaznog hodnika. U prvom planu je drvena ograda stuba koja vodi do hodnika ispod
Odvojena blagovaonica - soba koja se sve manje pojavljuje u modernim domovima čiji vlasnici radije kombiniraju s prostorom za sjedenje. Ovdje je odlučeno zadržati stare podjele. Blagovaonica je dobila samo dodatna vrata u dvoranu
Dio glavnog dnevnog boravka. Gotovo sav namještaj za kuću potječe iz istog vremena kad i kuća. Domaćini su se samo pobrinuli da budu temeljito obnovljeni ili osvježeni
Potkrovlje u vikendici je nisko, pa se umjesto kreveta koristi madrac za spavanje djece
Ovako izgleda interijer zimskog vrta. Ovdje je uređen dodatni salon, koji je malo produžio dnevnu zonu kuće
Tlocrt prizemlja prije rekonstrukcije: 9. dvorana 16 m2; 10. soba 24 m2; 11. kuhinja 15 m2; 12. kupaonica 7 m2; 13. salon 15 m2, 16. dvorana 8 m2
Tlocrt prizemlja nakon rekonstrukcije: 1. dnevni boravak 26 m2; 2. dvorana 8 m2; 3. dvorana 16 m2; 4. blagovaonica 24 m2; 5. kuhinja 15 m2; 6. dvorana 6m2; 7. wc 5 m2; 8. novo predsoblje sa zimskim vrtom od 24 m2
Površina kuće: 187 m2 Površina
parcele: 2500 m2
Projekt rekonstrukcije kuće: arhitekt Bohdan Ufnalewski
Kao student Varšavskog tehnološkog sveučilišta, Jacek Ufnalewski bio je jedan od rijetkih sretnika koji je početkom 1960-ih uspio dobiti putovnicu za putovanje u zapadnu Europu, točnije u Francusku. Vodila ga je očita potreba da se otrgne od komunističke "nestvarnosti", suoči se s onim što je iskušavao i što nudi slobodni svijet. U Pariz je stigao popularnim motociklom, poznatim kao PE. Nije znao jezik, nije imao kontakata ni naredbi, a isprva nije imao krov nad glavom. Tako je spavao u šumi Boulon s motociklom vezanim za nogu kako bi ga zaštitio od krađe. Pa ipak je preživio i snašao se. Trenutno tečno govori francuski,ima prekrasno imanje na rivijeri i brojne patente koji poboljšavaju rad dizelskih motora, koji mu danas - kad je u mirovini - omogućuju da živi uspješan život i obrađuje svoj automobilski hobi. Budući da je poljski državljanin, on je i francuski državljanin, ali također - zahvaljujući svom položaju u svojoj industriji - građanin svijeta koji je putovao dužinom i širinom promoviranja i primjene svojih izuma.koji je putovao uzduž i poprijeko promovirajući i provodeći svoje izume.koji je putovao uzduž i poprijeko promovirajući i provodeći svoje izume.
Vjeran tradiciji
Početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, Jacek Ufnalewski kupio je vilu iz 1924. godine u Konstancin-Jeziorni, gdje je živio sa suprugom i dvoje djece. Ono što ga je potaknulo na preseljenje u rodno mjesto bilo je ispunjenje očevih očekivanja, sudionik rata 1920. godine, konjanik, teško ranjen u ratu 1939. godine, koji je smatrao da bi njegova djeca trebala - bez obzira na postojeći neprihvatljivi sustav - u svojoj zemlji slijedite svoje strasti. Kupnja kuće bila je - kako se prisjeća Jacek - transakcija njegovog života. Platio je 5.000 za to i za vrt (5.000 m2). dolara. Toliko je koštao Peugeot 308 automobila, zamijenjenog za modernu vilu.
Povijest kuće
Zgrada je bila u vrlo dobrom stanju. Postao je žrtvom slučajnih stanara, kojih su se tadašnje vlasti željele riješiti iz glavnog grada. Prenatrpanost je također pridonijela razaranju - u svakoj je sobi živjela po jedna obitelj.
Kad su novi vlasnici preuzeli posjed, zgrada je trebala veliku obnovu. Krov je prokišnjavao, gredice su bile djelomično trule, zidovi natopljeni vlagom, okviri prozora izvijeni. Kuća bivšeg kočijaša sa susjednom stajom i kočijama bile su u još gorem stanju.
Osim toga, pokazalo se da u kući nema kanalizacijskog sustava. Uz to, dvije ćelije ispod ograde služile su kao zahod.
Prva faza obnove
Novi domaćini, boreći se s tržišnim nedostacima sedamdesetih, pokušali su zaštititi zgradu od daljnjih oštećenja. Krov je bio osiguran što je više moguće kako ne bi procurio; bilo je potrebno staviti novu žbuku, očistiti podove i obnoviti peći, istovremeno je zamijenjena devastirana električna instalacija. Pazilo se naravno i na sanitarne čvorove. Novi domaćini instalirali su sustav vode i kanalizacije, čime su obnovili dom civilizacije.
Kao rezultat ovih radova, nakon stvaranja normalnih zahoda u kući, bilo je moguće dodijeliti nove funkcije ćelijama koje stoje ispod ograde. Vlasnik s tim nije imao problema. Poznat po hobiju u automobilu, odlučio ih je pretvoriti u garaže za svoje vintage automobile.
Prostor za automobile
Nažalost, pokazalo se da je tehničko stanje ćelija čak i gore od njihovog izgleda. Kao rezultat toga, domaćin ih je odlučio srušiti i sagraditi pravu garažu: za dva automobila, s prostranom radionicom.
Teškoća je bila u tome što je u to doba građevinskog materijala bilo malo. Gospodin Jacek međutim nije podlegao nedaćama socijalističke stvarnosti. U obližnjoj tvornici papira na odlagalištu je dobivao trosku. Kupio je dovoljnu količinu pijeska i cementa iz ne baš legalnog izvora, a zatim je izgradio drvene kalupe za proizvodnju šupljih opeka. Uz pomoć najamnog radnika izradio ih je 1300. "Njima sam napunio gotovo cijeli vrtni prostor", prisjeća se. - A onda smo jednom ili dva puta izgradili garažu i stražnju sobu.
Prikovani za povijest
Vlasnici su ubrzo uživali u svojoj obnovljenoj kući u Konstancinu. Na to su utjecali politički događaji iz 1980-ih. Obitelj Ufnalewski 1981. godine otišla je na odmor u Francusku, gdje su ih zatekli po vojnom stanju. U Poljsku su se vratili tek mnogo godina kasnije. Članovi obitelji privremeno su boravili u napuštenoj kući u Konstancinu.
Stanovnici su pazili na kuću kako su mogli. Na građevinskom tržištu u to se vrijeme, međutim, nije dogodilo puno dobrog, a budući da su tada svi radili potpuno različite stvari, problemi kuće odbačeni su u drugi plan.
Samo povratak u zemlju obitelji Ufnalewski značio je dolazak nove etape u povijesti zgrade.
Vlasnici su se vratili u Poljsku s namjerom da ovdje trajno ostanu. Od tada je kuća Konstanciński trebala postati njihovo najvažnije sjedište - obiteljsko utočište u kojem će se svi osjećati ugodno i samopouzdano.
Nova situacija potaknula je vlasnike na daljnje projekte obnove. Odlučili su da kuću treba prilagoditi njihovim potrebama i novom vremenu. Bila je povezana s generalnom rekonstrukcijom unutrašnjosti zgrade. Napokon, prethodne obnove uglavnom su uključivale sprečavanje njegove degradacije uzrokovane protokom vremena i razornim postupcima njegovih stanara.
Rekonstrukciju je poduzeo gospodar brata kuće, arhitekt Bohdan Ufnalewski.
Otvaranje prostora
Nekadašnji unutarnji raspored zgrade bio je karakterističan za način oblikovanja životnog prostora u predratnim i poratnim godinama. Sastojalo se od stvaranja mnogih prostorija koje su činile zasebnu, zatvorenu cjelinu. Komunikacija među njima bila je moguća samo otvaranjem vrata između njih svaki put. Ovaj raspored, neskladan sa suvremenim potrebama stanovnika, djelomično su promijenili arhitekt i vlasnici. Pojedine sobe dobile su nove funkcije i povezane s dodatnim prolazima.
Moderan trijem s popločanim krovom, oslonjen na četvrtasti stup (fotografija), pojavio se na mjestu drvene gospodarske zgrade koja je vodila izravno u kuhinjsku sobu. Tek odatle je ulaz u dvoranu, a dalje - u zahod, dnevni boravak i kuhinju, gdje su se umjesto peći na ugljen pojavili moderni uređaji. Uz trijem se nalazi zimski vrt (fotografija), iz kojeg se, kao i s verande, također može doći do dnevne sobe s kaminom, a odatle do prostrane dvorane. Dvorana se, pak, širokim ulazom spaja s blagovaonicom, koja je uz kuhinju. Obnovljena i pravilno opremljena kupaonica ostala je na istom mjestu, ali u nju se može ući iz kuhinje, hodnika i dnevnog boravka.
U potkrovlju je odlučeno da se ne mijenja izvorni unutarnji raspored. Kao i prije, postoje tri spavaće sobe s kupaonicom i mala dvorana koja služi kao TV soba. S druge strane, sanirani su oštećeni krajevi greda ugrađenih u zid, koji su dio drvenog stropa. Na obje su strane ugrađeni čelični C-profili. Istodobno, smrzavajući zidovi "poludrvenog zida" izolirani su mineralnom vunom, a suhozid je pričvršćen na drvenu rešetku ispunjenu njime. Na krovu su dva prozora koji pružaju dodatno svjetlo za jednu od soba i kupaonicu.
Okolica kuće
Kuća se nalazi gotovo usred okolnog vrta - domena gospođe iz kuće. Blizu je formuli engleskog vrta sa svojim slobodno i slikovito uređenim skupinama drveća i grmlja, prednjim travnjakom i šarenim cvjetnim gredicama.
Uz garažne zgrade, na imanju se nalazi i takozvana kočijaška kuća. Također je nedavno pretrpio povoljnu transformaciju. Godinama je bio u vrlo lošem stanju. Srušeni krov i truli rogovi trebali su popraviti i zamijeniti. Dio posla obavljen je sedamdesetih. Međutim, istovremeno s rekonstrukcijom unutrašnjosti obiteljske rezidencije, kao rezultat djelovanja brata arhitekta, kočijašev stan pretvoren je u udobnu gostinjsku kuću. U prizemlju se nalazi veliki dnevni boravak s čajnom kuhinjom i kupaonicom, na katu spavaća soba. Kući je dodano drveno sklonište za kamin koje je povezano s garažnom zgradom, stvarajući koherentnu arhitektonsku cjelinu, koja nadopunjuje cjelokupni raspored.

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Lamperie u modernoj verziji

Donedavno je Lamperia bila gotovo isključivo povezana sa školskim i bolničkim hodnicima. Sada se vraća prednost domaćim interijerima u novoj verziji ...…

Tanjuri: riba je poslužena!

Nije važno samo što, već i što. Odaberimo tanjure i pladnjeve koji će vas navesti da isprobate jela koja se na njima poslužuju. Naposljetku……