Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Pogled na kuću iz vrta. Drvena fasada završena je daskama ariša pet različitih širina, a u središnjem je dijelu presijecana velikom staklenom pločom, iza koje je glavni dnevni boravak s knjižnicom
Ovako kuća izgleda s ulice
Zgrada, planirana za potrebe dviju obitelji, ima tri etaže. U najnižem, djelomično skrivenom podzemlju, smještene su sobe za goste i pomoćni prostor. Jezgra sa staklenom bibliotekom i cijelo desno krilo su kraljevstvo Božene i Bogdana Kulczyńskog. Intimnu unutrašnjost s lijeve strane zauzima njihova kći i njezina obitelj
Sa strane ulice možete vidjeti karakteristični cilindar, koji pokriva unutarnje stubište, završen corten-čeličnim limom, s hrđavim premazom
Terase i drvene platforme na stazama od drveta skandinavskog bora redovito se podmazuju sredstvom za čišćenje drveta
Prozori različitih oblika važan su element slike kuće
Diplomski toranj salamure kao način završne obrade fasade originalno je i vrlo smjelo rješenje. Trebalo je od dizajnera donijeti mnoge teške, često intuitivne odluke
Dnevni boravak u krilu koji pripada obitelji kćeri domaćina - Joanne Kulczyńske-Dołowy, po zanimanju dizajnerice interijera
Pogled iz dnevnog boravka na kuhinju i blagovaonicu. Kućište kamina izrađeno je od neplaniranih oplatnih ploča koje su ostale nakon gradnje
Pogled iz blagovaonice na kuhinju u glavnom dijelu kuće
Crna dnevna soba, ili "kocka" sa zidovima završnim pločama vulkanske lave dimenzija 80 × 150 cm. Njihovo veličanstvo i lijepe boje ističu svijetli podovi izrađeni od kristalno bijelog mramora. Soba je impresivnih šest metara
Zadatak laganih ažurnih stepenica je prvenstveno povezati javni prostor s privatnim sobama
Spavaća soba domaćina. Svaki od četiri uloška za kamin ugrađena u kući ima čašu koja se podiže prema gore tako da se možete diviti otvorenoj vatri
Dnevni boravak je samo 36 m2, ali čini se znatno većim, uglavnom zahvaljujući unutrašnjosti visokoj šest metara, što naglašava knjižarnica za cijeli zid
Pogled iz polukata na dnevnu sobu. S vrha se jasno vidi uvlačenje stropa i stakleni prolaz kroz koji dodatni dio dnevnog svjetla ulijeva u prostorije najnižeg kata
Zastakljivanje na stropu omogućuje vizualni kontakt između podova - a sve zahvaljujući posebnom staklu uokvirenom u čelične okvire
Spavaća soba iznad dnevne sobe. Stropovi su bili prekriveni daskama ariša, identičnim onima koje su se koristile na pročeljima
Kupaonica gospođe Božene. Interijerom dominiraju staklo, drvo i kamen
Kupaonica gospodina Bogdana. Njegov najoriginalniji element je umivaonik od prirodnog kamena. Umivaonik je izradila Fabryka Kamienia Budowlanego
Kupaonica s umivaonikom na bazi stalka izrađenog od ostataka stropnih greda. Samostojeća kada ima drveno kućište koje oponaša mali komplet. Krovni prozor na drvenom stropu osvjetljava unutrašnjost
Stubište je izrađeno od čeličnih elemenata. Da bi se izbjegla buka, gazišta stuba i zidovi prigušeni su debelim tepihom
Tlocrt prizemlja. Glavni dio: 1. 'gležanj' (crni dnevni boravak): 102,6 m2; 2. konektor: 28,4 m2; 3. dvorana: 20,4 m2; 4. wc: 1,9 m2; 5. blagovaonica: 29,2 m2; 6. dnevni boravak s knjižnicom: 39,5 m2. Dio kćeri s obitelji: 7. dnevni boravak: 41,3 m2; 8. kuhinja s blagovaonicom: 14,9 m2; 9. stubište: 4,9 m2
Tlocrt. Glavna površina: 10. glavna spavaća soba: 23,6 m2; 11. kupaonica: 7,9 m2; 12. kupaonica: 7,8 m2; 13. ormar: 11,4 m2; 14. garderoba: 19,9 m2; 15 ured: 17,5 m2; 16. ured: 20,5 m2. Dio kćeri s obitelji: 17. spavaća soba: 39,8 m2; 18. kupaonica: 11,9 m2; 19. dvorana: 6,6 m2; 20. stepenice: 4,9 m2
Površina kuće: 600 m2 Površina
parcele: 844 m2
Dizajn kuće: Bogdan Kulczyński, Kulczyński Architekt, www. kulczynski.com
Kontakt sa studijem: mobitel : 601 204 542
Zemljište smješteno u borovoj šumi omeđeno je niskom ogradom od gabiona sa strane ceste. U dubini posjeda obloženog drvećem nalazi se maturalni toranj, gotovo identičan onome u poznatom lječilištu u Konstancinu kraj Varšave, ali u minijaturnom mjerilu. Tek nakon pažljivog ispitivanja detalja možete vidjeti veliki prozor na prednjem zidu maturalne kule. Dalje, izlazi još jedan blok iste zgrade, s pročeljem završenim vulkanskim pločama od lave i cilindričnim stubištem s hrđavim čeličnim limom. Dizajner je na granicu oba bloka s glavnim ulazom u zgradu postavio niski konektor. Na ovom mjestu, u blagim parama salamure,započinje susret s neobičnim domom i njegovim stanovnicima.
Kako je
izgrađena ova kuća Gospodin Bogdan Kulczyński namjeravao je vrlo dugo graditi kuću za svoju širu obitelj. Prije toga svi su živjeli u gradu i lutali svim mogućim vrstama višeobiteljskih stanova, počevši od studija na početku braka. Svaki sljedeći stan arhitekt je individualizirao, tj. Prilagodio trenutnim korisnim i estetskim potrebama članova kućanstva. Ipak, u mislima gospodina Bogdana i njegove supruge Božene počela je sazrijevati potreba za životom u kući izvan grada.
Već su kupili parcelu u Józefówu blizu Varšave sredinom 1980-ih, ali gospodin Bogdan započeo je s projektiranjem kuće tek oko 2000. Trebalo je pet godina da stvore iste planove - dok gradnja nije započela. Vlasnici i tvorci kuće ističu da niti projektiranje niti podizanje višegeneracijske, netipične zgrade površine preko 600 m2 nije bilo lako. Kao rezultat toga, gradnja se nastavila sljedećih pet godina s jednogodišnjom pauzom da "dođete do daha".
Interijeri kuća - sklad arhitekture, umjetnosti i obitelji
Privatne sobe kuće nalaze se u trokatnom bloku izgrađenom na pravokutnom tlocrtu. Sveprisutnost umjetnosti u interijerima zasluga je gospođe Božene. Nakon preseljenja, svaka je soba bila opremljena slikama, skulpturama (fotografijama) i jedinstvenim namještajem poljskih umjetnika koje je ona sakupljala tijekom godina. Pronašla je i mjesto za uspomenu na svoju obitelj iz Lavova. Svjesno tretirana arhitektura kuće savršeno izlaže ovu zanimljivu mješavinu starog i novog. Nije to kao da se kuća sagradi jednom zauvijek, kažu vlasnici. - Posljednje poliranje poda nakon izgradnje ne bi trebalo značiti kraj radova na dekoru. Morate živjeti i promijeniti svoj dom. Kad nešto bacimo, nešto dodamo - oživimo i napravimoda je stalno privlačan.
U zgradi su stalno naseljeni: gospođa Božena i gospodin Bogdan, kao i njihova kći Joanna sa suprugom i sinom. Ponekad i Boženina majka ovdje ostane duže. - Trebala nam je velika kuća kako bismo mogli proslaviti ove zajedničke trenutke i uvijek osjećati da je netko ljubazan iza zida. Međutim, u obiteljskim odnosima održavamo disciplinu - šest dana u tjednu zatvaramo vrata između svojih životnih prostora i uživamo u svojoj privatnosti. Samo me unuk može posjetiti i u pet ujutro - naglašava vlasnik. - U subotu imamo "dan otvorenih vrata" - jedemo i provodimo vrijeme zajedno. Stari se zaraze energijom od mladih, mladi upijaju obiteljske navike. To je najveća prednost višegeneracijskog doma.
Kocka, ili prostor stvaranja
Malo ukošen s glavnom zgradom, nalazi se zasebni kubični blok, visok dva kata, u kojem se nalazi velika, višenamjenska unutrašnjost, koju gospodin Bogdan naziva toplinom „kocka“, s obzirom na to da je pojam „dnevni boravak“ (fotografija) previše za ovaj interijer. prozaičan.
Imati takav višenamjenski, prazan prostor koji se može slobodno urediti oduvijek mi je bio san - naglašava arhitekt. - U "kocki" organiziramo rođendane, imendane, praznike, gledanje filmova zajedno. Unuk ovdje voli rolanje i biciklizam … - dodaje.
Božena, poput svog supruga, vidi ogroman potencijal ove unutrašnjosti. Koristeći iskustvo stečeno u galeriji Opera koja se vodi već osamnaest godina, planira organizirati izložbe i sastanke sprijateljljenih umjetnika.
Producenti televizijskih programa i filmova također su primijetili brojne mogućnosti koje nudi ovaj interijer. Jedan od filmova Krzysztofa Zanussija snimljen je u "kocki", TVN je snimio nekoliko epizoda programa "Top Model", ovdje su snimane razne reklame.
Takvi su događaji mogući zahvaljujući odvajanju "kocke" od ostatka kućnog interijera. Stoga sve aktivnosti koje se u njemu provode ne utječu na svakodnevni život obitelji.
Izgradnja potkrovlja: 10 dobrih savjeta (VIDEO)
Izgradnja knjižarnice
"Kocka" privlači pažnju ogromnom knjižnicom od poda do stropa (fotografija). Njegova čelična konstrukcija morala je biti čvrsto učvršćena. Tako je bio razvučen između bočnih zidova prostorije i pričvršćen za strop iznad podruma i dvorane. Uz to, rešetka je bila uvijena kroz cijelu debljinu zida s konstrukcijom ormara, koja se nalazi u garderobi iza knjižnice (u razini poda).
Kako bi se održao topao dekor poput doma, svi čelični elementi prekriveni su drvetom. U visokoj sobi knjige i drvo savršeno potiskuju i razbijaju zvukove, a također - zagrijavaju i ukrašavaju prostor. Čini se da su lagane ažurne stepenice s polukatom izgrađene samo da bi se moglo udobno i sigurno posezati za knjigama. To su samo nastupi! Njihov je zadatak prvenstveno povezati javnu površinu s privatnim sobama. Iz polukatnice se nalaze ulazi u glavnu spavaću sobu, garderobu i dva ureda skrivena iza rotirajućih polica.
Fasade na različite načine
Najneobičniji element fasade je maturski toranj (fotografija). Oživljava sjeverno lice "kocke", ali izaziva znatne kontroverze. Među svojim susjedima stekao je isto toliko pristaša, fasciniranih jednostavnom i neobičnom idejom, kao i njegovi protivnici.
Uz zidove maturalne kule nalazi se cilindrično stubište koje malo viri iz tijela zgrade, prekriveno kortenom, što je samohrđajući čelični lim, koji se rijetko koristi u stambenoj gradnji, iako je to sada moderno.
Još jedan neobičan materijal koji se koristi za završnu obradu fasade su ploče vulkanske lave. Arhitekta je fascinirala porozna tekstura plavice i boja ovog materijala koji se kopa u Turskoj. Međutim, prije nego što se odlučio na to, dao je uzorak materijala u laboratorij kako bi se uvjerio da nije radioaktivan ili da ne sadrži štetne spojeve. Kao rezultat, lavom je završen ne samo dio vanjskih zidova zgrade, već i unutrašnjost.
Cjelina je dopunjena daskama ariša, koje pokrivaju cijelo stražnje pročelje kuće i neke stropove unutra.
Autor projekta naručio je materijal u pet različitih širina. Želio je izbjeći efekt sporednog kolosijeka, koji karakterizira upotreba ponavljajućih elemenata. Dobro začinjene i tlakom impregnirane ploče, debljine 24 mm, bile su opremljene perom i utorom. U posljednjih šest godina dva puta su tretirani drvenim uljem.
Ostakljenje je također važan element vrtne fasade. Ne razlikuje se samo veličina prozora, već i dubina njihove ugradnje. Dizajner je želio da vanjski zidovi ne odaju dojam ravnih, mrtvih ravnina, već da mijenjaju svoj izgled ovisno o kutu svjetlosti.
Kako ne bi smetali pogledu, slivnici koji odvode vodu s velikog krova pažljivo su skriveni ispod obloga.
Maturski toranj kao kućište za gležanj
Autor projekta je bio oduševljen izgradnjom maturalnog tornja tijekom šetnje po toplicama u Konstancinu. Zadivljen njezinim bojama i pogledom na kapljice vode koje prodiru na granama trnina, odmah je odlučio upotrijebiti slično rješenje za doradu reprezentativnog dijela buduće kuće. Iznenađujuća ideja privukla je cijelu obitelj - izgledi da imate diplomski toranj u vlastitom vrtu, uostalom, nisu ništa!
Izgradnja maturalnih kula nije pretjerano složena. Međutim, kako bi grančice trnina postavljene na drvenu rešetku opstale dugi niz godina, moraju se konzervirati sa slanom vodom. U toplicama se najčešće koriste prirodni izvori vode. Sustav crpke šalje tekućinu na vrh konstrukcije. Tada salamura teče niz trn, prskajući oko sebe slanu maglu. Kako u kući nema prirodnih izvora, morali su ih zamijeniti umjetni rezervoari. Međutim, nitko nije mogao točno izračunati koliki bi trebao biti kapacitet. Gospodin Bogdan odlučio je ispod zgrade postaviti rezervoare zapremnine 3500 litara. Pokazalo se da nije bilo dovoljno. Za sunčanih i vjetrovitih dana voda sa soli brzo isparava i maturalna kula prestaje raditi.Stoga morate često napuniti tekućinu, što može biti pomalo zamorno.
Izgradnja i instalacije
Kako troškovi grijanja velike zgrade ne bi uništili vlasnike, kuća je opremljena dizalicom topline i mehaničkom ventilacijom s rekuperatorom protoka (bez izmjenjivača topline u zemlji). Ovi uređaji, između ostalog, doprinose smanjenju troškova upravljanja zgradom. Ali ne samo oni. Raspored ostakljenja na fasadama također pogoduje energetskoj učinkovitosti. Najveći prozori planirani su na "toplom" južnom pročelju, izloženom najjačem sunčevom svjetlu. Oni čine površinu ukupne površine 46 m2, kroz koju ne samo da velika količina prirodne svjetlosti dopire do unutrašnjosti, već i toplinu, koja savršeno zagrijava prostorije tijekom prijelaznih razdoblja.To odgađa pokretanje instalacije grijanja
Zimi većina topline izlazi kroz prozore. Kako bismo bili sigurni da veliko industrijsko ostakljenje ne generira pretjerane gubitke energije, provjereno je termovizijskom kamerom.
Arhitekt se pobrinuo i za dobru izolaciju zidova. U zidove, izrađene od keramičkih šupljih opeka i kariranih opeka tipa max, postavljen je debeli sloj izolacije od mineralne vune (15 cm). Zidovi "kocke" dodatno su zaštićeni susjednom konstrukcijom maturalnih kula dubine od 120 cm, što učinkovito usporava vjetar i izolira zidove od hladnog zraka.
Unutar zgrade, uz zidove na sjevernoj strani, svjesno su planirani ormari, knjižnice i ormari, stvarajući tako dodatni, čvrsti termalni tampon koji štiti velike interijere od hlađenja.
Zgrada ima mnoštvo obilježja pasivne kuće. Zahvaljujući tome, njegovo održavanje košta više-manje koliko i tipična dvjestometarska obiteljska kuća, izgrađena od tradicionalnih materijala.

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Kuća za drugu polovicu života

Kad profesionalna karijera završi i djeca se odgajaju, vrijedi razmisliti o promjeni kuće - u ugodniju, ekonomičniju i prikladniju za novu ...…

Funkcionalna kuća u obliku slova T

Jednospratna kuća za četveročlanu obitelj, s planom u obliku slova T. Autor projekta Arte je arhitekt Rafał Zdanowicz iz studija Archetyp. Procijenjeno ...…

Dizajn kuće po mjeri

Dizajn koji je arhitekt izradio na vlastiti zahtjev investitora možda neće imati tako atraktivne vizualizacije kao prijedlog izravno iz kataloga. Ali za ovo ...…