Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Na zahtjev vlasnika, prednja kota ima malo prozora i daje dojam zatvorenosti i nepristupačnosti
Sa strane vrta, gdje je projektirano veliko ostakljenje, vrijedi suprotno
Prednja kota - prije rekonstrukcije
Stara kuća, kao i većina zgrada iz doba komunističkog režima, imala je podrume koji su virili iznad razine travnjaka. Na taj su se način stambene etaže odmaknule od vlažnog tla, a uz to su, između ostalih, bili potrebni i podrumi, za skladištenje ugljena i ostalih proizvoda
Zahvaljujući čeličnom okviru moguće je na atraktivan način naglasiti područje terase kuće
Unutrašnjost crne kocke je bijela, zahvaljujući kojoj kuća s vrtne strane izgleda prijateljski i lagano
Dodani dnevni boravak nalazio se niže od nekadašnjeg prizemlja zgrade, a uz terasu je izgrađeno malo brdo. Dakle, soba je udaljena samo nekoliko koraka od vrta
Prozor iza stuba bio je ispunjen profiliranim staklom
Profilno staklo obavlja iste funkcije kao i staklene perle u prošlosti, ali modernijeg karaktera
Fasada je završena crno obojenim pločama
Bijela ograda lijepo je u kontrastu s crnom fasadom
Približivši dnevni boravak vrtu i dajući mu visinu od dva kata, bilo je moguće dobiti potpuno nove interijere - ništa što nije podsjećalo na prirodu kuća iz Gierekova vremena. I to je bilo to!
Kućna je knjižnica bila smještena na polukatu
Iz unutrašnjosti dnevne sobe pruža se pogled na terasu i vrt
Tlocrt prizemlja s označenim obrisom stare zgrade
Tlocrt s označenim obrisom stare zgrade
Autori projekta: arhitekti Kuba Woźniczka, Rafał Specylak, suradnja: Marek Woźniczka;
Kontakt: [email protected]; www.kameleonlab.com; tel. 691 853 471;
Površina parcele: 835 m2;
Korisna površina kuće: 235 m2;
Dizajn: 2008., realizacija: 2009. - 2012.
Mala, bijela kućica iz doba Poljske Narodne Republike tipičnog, ne baš atraktivnog oblika stajala je u srcu grada, na intimnom imanju obiteljskih kuća okruženih visokim višeobiteljskim zgradama. Novi vlasnici - obitelj s dvoje djece - odmah su počeli planirati njegovo širenje. Za pomoć su se obratili arhitektima koji su im preporučeni iz studija Kameleonlab.
Jedan od glavnih prioriteta budućih članova obitelji bio je održavati vrt što je moguće većim, što zbog male parcele nije bilo veliko. Također je bilo važno osigurati maksimalnu privatnost članova kućanstva - što je posebno teško u ovako gustim zgradama. Stoga su dizajnerima ova dva pitanja također postavili prioritet. Obnovljena kuća koju su razvijali trebala je dobiti oko 120 m2 korisnog prostora, visoku toplinsku izolaciju i elegantnu, izdržljivu fasadu.
Više od liftinga
Arhitekti su predložili da se drvo koristi kao najekonomičnija alternativa žbuci za završetak fasade. Ideju su pozdravili domaćini, koji su također prihvatili neobične tamne boje prednjeg pročelja zgrade. Bojanje drvenih ploča u crno omogućilo je postizanje zanimljivog, izražajnog grafičkog efekta. To je jedan od razloga zašto je zgrada dobila eleganciju i elegantan karakter. Arhitekti su pretpostavili da će grafitno crna naglasiti sve vanjske elemente tijela. Međutim, odlučeno je naglasiti "izreze" kontrastnim bojama; limeta zelena - na ulaznom dijelu i svijetlo siva - na vrtnoj strani.
Osim proširenja, zgrada je zahtijevala obnovu krova, izolaciju, zamjenu instalacija i podova. S krova su uklonjeni svi slojevi izolacije kako bi se stan izolirao i izolirao na moderan način koji udovoljava suvremenim standardima. Vanjski zidovi - i stari od čvrste opeke i novi od silikatnih blokova debljine 18 cm, izolirani su i završeni oblogama od dasaka.
Fasadne ploče su postavljene na drvenu podkonstrukciju (rešetku), dok je vuna ispuna između letvica rešetke i pričvršćena izravno na strukturne zidove.
Kao što je obično slučaj s adaptacijama, kuća je - iako je na prvi pogled izgledala sasvim pristojno - tijekom građevinskih radova otkrila svoje mračne tajne, a jedna od najneugodnijih ispostavilo se nagriženim gredama ravnog krova. Izrezivanje oštećenih elemenata i umetanje novih uvelike je produžilo posao i povećalo troškove obnove.
Čelični okvir na stražnjoj strani kuće
Terasa zatvorena ažurnom konstrukcijom stvara prijelaznu zonu, koju su dizajneri nazvali "između zone". Zahvaljujući ovom rješenju, terasa je dio kuće, ali već izvan njezinog volumena - omogućuje, između ostalog, prirodnu, mekanu povezanost unutarnjeg i vanjskog prostora, osiguravajući maksimalno otvaranje dnevne sobe prema vrtu.
Zanimljiva je povijest okvira na stražnjem dijelu kuće (fotografija). Prvotno je studija trebala biti smještena ispod prozora zaljeva u kojem se nalazila spavaća soba vlasnika. Međutim, investitori koji su željeli uštedjeti više vrtnog prostora, predložili su uklanjanje ovog donjeg dijela bloka i smještaj ureda na drugom mjestu. Rezultirajući erker spavaće sobe trebao je biti poduprt. Bilo kakve ideje s motkama dizajnerima su se činile nezanimljivima, sve dok napokon nisu smislili stvaranje cijelog čeličnog okvira. Osim toga, okvir je stekao nove zadatke - koristan je, na primjer, za vješanje ljuljački ili viseće mreže na njega. Arhitekti ističu da vole takvu neočekivanu upotrebu svojih rješenja. Vole kad ih dom koji su stvorili iznenadi nečim,kada živi svoj život i kad ljudi koji u njemu žive daju mu vrijednosti koje ni sami nisu predvidjeli.
Uspješne metamorfoze interijera
Revolucija u unutrašnjosti kuće
Projekt nije pretpostavljao samo "lifting lica" zgrade, već ponajviše gotovo dvostruko povećanje životnog prostora. Nakon mnogih pokušaja, arhitekti su odlučili proširiti kuću u dva smjera: nova zona ulaza i noćna zona roditelja planirali su se u sjevernoj zoni, a u južnoj zoni - dnevnoj zoni s dvoetažnim visokim dnevnim boravkom i dječjom zonom na prvom katu.
Stara kuća imala je podrume koji su virili iznad travnjaka i visoko prizemlje (fotografija). U skladu s normama na snazi u godinama kada je kuća izgrađena, sobe su bile niske - njihova visina je oko 2,55 m. to je dvoetažni visoki interijer. Činio je čitav stambeni prostor kuće atraktivnijim i prostranijim. Mezanin planiran iznad dnevne sobe dao je interijeru moderan karakter. Veliki krovni prozor koji osvjetljava unutrašnjost i na gornjem i na donjem katu također je velika prednost dizajna.
Sve ideje i rješenja korištena u ovoj kući cijenili su ne samo njezini vlasnici, već i profesionalci - zgrada je osvojila prestižne nagrade.

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Zidna obrada - sa ili bez teksture

Kada površina zidova nije savršeno glatka, prije bojanja vrijedi je prekriti žbukom ili prekriti nepravilnosti odgovarajućom bojom ili žbukom ...…

Strop. Kako ga dokrajčiti

Dovršavanje stropa - poravnavanje i bojanje njegove površine - dovoljno je da interijer izgleda estetski. Zahtjevni ljudi ponekad se odluče ...…

Ostale vrste spuštenih stropova

Spušteni stropovi su konstrukcije projektirane i korištene prvenstveno u javnim zgradama. Njihove prednosti uključuju značajnu nosivost i lak pristup ...…