Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Ulaz u dio zgrade koji pripada sestri dizajnera. Iznad udubljenja - prostrana terasa uz glavnu spavaću sobu. Garaže s tipičnim podrumskim prozorima odnose se na poslijeratne zgrade
Ulaz u glavni dio kuće suptilno je skriven na istočnoj strani fasade
Suptilno osvjetljenje fasade i ne preintenzivna svjetlost koja navečer osvjetljava okolinu kuće čine ovo mjesto još šarmantnijim
Dio zapadne fasade, s vratima koja vode do kuće moje sestre. Okrugli prozori-luke također se pojavljuju na nekoliko mjesta u zgradi. Stablo, koje gotovo dodiruje fasadu, preživjelo je jer ga je vlasnicima bilo žao posjeći
Lajtmotiv ove arhitekture je cigla i u velikoj je mjeri zaslužan za uspomene na postindustrijsku klimu koja je ovdje plutala.
Pogled na prostor za sjedenje u dnevnoj sobi; u prvom planu - ulomak blagovaonice. Podno grijanje je u cijeloj kući, ali tamo gdje su daske ili tepisi na podu, toplina struji iz tradicionalnih radijatora
Iznad dnevne sobe nalazi se industrijski, sugestivno asketski pasarela koja vodi prema polukatu. U budućnosti domaćini namjeravaju postaviti studio u sobi koja završava mostićem
Kamin u dnevnoj sobi smješten na vanjskom zidu
Tlocrt prizemlja
Plan potkrovlja
Građevinski
certifikat Dizajneri: funkcionalni i prostorni koncept i interijeri - Aneta Rajek
Dizajn zgrade: arhitekt Leszek Lasota, konstruktor Marek Turek
Korisna površina zgrade: 600 m2, uključujući dva stana: 350 m2 + 250 m2 Površina
parcele: 2500 m2
Gospođa Aneta je dizajnerica interijera. Željela je živjeti u potkrovlju, negdje u blizini rodne Pile, ali na tihom i mirnom mjestu, daleko od civilizacijske vreve. Nije lako pronaći stari postindustrijski objekt pogodan za adaptaciju izvan grada, pa nije ni čudo što ova teška pretraživanja nisu uspjela. U ovoj je situaciji bilo ostavljeno ili mijenjati snove ili im prilagoditi stvarnost, tj. Graditi potkrovlje od nule, kao što vidite, u skladu s onim što se igra u duši. To nije bila ideja preuzeta sa stropa, odnosila se na tzv meka potkrovlja, tj. nove zgrade stilizirane kao stari post-tvornički objekti - u cijelosti ili samo u odnosu na unutrašnjost.
Ispostavilo se da je plod ovog projekta kuća koja je podignuta na parceli od 2,5 tisuće četvornih metara okružena šumom. m2. Kuća je vješto skromnog oblika, bez ludila, ne dominira okolinom, dobro se uklapa u okolne smreke i breze, puna je svjetlosti i ima prijateljski prostor. Doduše, možda podsjeća na ciglanu, staju, staru mljekaru, ali nesumnjivo temeljito recikliranu na crtaćoj ploči suvremenog arhitekta.
Cigla, drvo, kamen
Zgrada je građena na planu slova L, čija je baza, smještena na jugoistočnoj strani, izložena kao glavno pročelje. Ovaj dio kuće kraljevstvo je gospođe Anete, njezina partnera i sina. Sestra i obitelj žive u drugom, okomitom krilu. - Drugi sam dio sagradio posebno za svoju sestru, kako nam kasnije život starih ne bi bio dosadan - smije se autor.
Čini se da ova izjava govori nešto više: otkriva način gledanja na život koji nadilazi sadašnjost, vremensku, "ovdje i sada". Isto tako, ova kuća. Premješten iz starih dana u 21. stoljeće, razvijen na današnji način, a prije svega pun prirodnih materijala "na daljinu", nekako živi zajedno s ljudima i prolazi s njima u sljedećim fazama sazrijevanja.
Cigle u interijerima (VIDEO)
Kad se približimo zgradi, najuočljivija je stvar sveprisutna cigla. Od nje su stvorena sva uzvišenja i velik dio zidova. Nije riječ o običnoj cigli, već o ručno izrađenom materijalu stvorenom u belgijskoj tvornici Vandersanden koja djeluje od 1925. godine. Vani je savršeno u kontrastu sa sivo-grafitnim pokrivačem širokog dvoslivnog krova i plavim elementima prozora podijeljenim muntinama. U sredini se uspješno lomi s bijelim dijelom zidova, čeličnim arhitektonskim motivima iznad dnevne sobe i brojnim ostakljenjima. Napokon, zanimljivo izgleda na glavnom ulazu u kuću, u obliku osvijetljene, višedimenzionalne udubljenja koja poziva unutra.
Drvo je još jedan prirodni materijal koji je u ovoj realizaciji česta referenca i dopuna cigli. Možemo ih vidjeti, na primjer, u obliku podnih dasaka u unutrašnjosti i na terasi uz dnevni boravak, na stepenicama koje vode do prvog kata i na zidovima, a na kraju i u učinkovito izloženoj iznutra krovnoj nosaču, dodajući svoje tri inferiorne u odnosu na tavanski karakter prostora. Drvo se također pojavljuje u obliku namještaja (također furniran, tu i tamo oponašajući beton, zahvaljujući oblogama koje ga prekrivaju). Možda se najspektakularnije drvo za namještaj očituje u obliku stola koji organizira prostor u blagovaonici u blizini dnevne sobe. Stol je dugačak, hrastov, sa zakošenim rubovima, oslonjen na polovice debla.Dizajnirala ga je dizajnerica iz Częstochowe, Aneta Mucha.
Ovo nije kraj pregleda "prirodnih resursa". U kući postoje i stijene, posebno granit nero assoluto, koji je korišten na vrhu vlasnikove osobne kupaonice, kućišta kamina i kuhinjskog šanka. U ovoj kupaonici možete čak i sjesti na nešto poput velikog kamena. I na kraju - zelene biljke koje nadopunjuju dnevnu sobu i okružuju kuću, također u obliku velikog vrta koji se proteže s unutarnje strane zgrade.
Loft kreacije
Prirodni materijali ne stvaraju rustikalnu atmosferu u ovoj kući, jer su zarobljeni izražajnom modernošću, tu i tamo stilizirani pod postindustrijski karakter kakav se želi u potkrovlju. U dnevnoj sobi zidu od opeke dodan je "prijeteći" čelični kamin, nalik tvorničkim uređajima za grijanje, a lampe na metalnim elementima, koje bi mogle biti povezane s nogama domaće verzije filma "Alien", vise iznad potpuno funkcionalne i suvremene otočne kuhinje.
Sve to, naravno, kao dio druge značajke stila potkrovlja, čije je ime "stalno se poigravati konvencionalnošću", osjećaj da možete učiniti bilo što, uključujući sukob suprotnosti i dozu ludila.
Stvaranje sve više i više novih prostora, baš poput kazališnih ukrasa, može se vidjeti i u spavaćoj sobi za goste, koja je potpuna suprotnost "industrijskoj" spavaćoj sobi domaćina, jer se održava u toplim, pomalo bajkovitim, plišanim tonovima.
Zajednički rad godinama
Prostor kuće je 600 m2 prostora koji treba nekako zagrijati. Dizajner je po tom pitanju odlučio surađivati s inženjerom Marekom Turekom. Za uređenje kuće zaslužna je sama vlasnica, koja je dizajnerica interijera i godinama surađuje s provjerenim stolarima. Zajednički rad cijelog tima rezultirao je zgradom koja će ugoditi oku i pružiti vam predah - a također se nadati da će u nekom vremenu, kada dođe trenutak da usporite i napravite uspomene uz kamin, kuća zadržati svoju ljepotu, funkcionalnost i estetiku na temelju dobrih, provjerenih materijala i dobro promišljena rješenja.
Mišljenje vlasnika
Nakon dvije godine života u ovoj zgradi ne bih ništa promijenio. Raspored soba dobro funkcionira u praksi - možda zato što je rezultat pažljivog razmatranja.
Volim proljeće i ljeto u svojoj kući - kad napokon možete izaći u vrt, sjesti navečer uz svjetlost svijeća na terasi, slušati cvrčke … Ostvario sam
svoj najveći san: kuću koja živi i raduje oko. I nije da jesam. Upravo sam sanjao san koji sam neprestano slijedio korak po korak do samog kraja. Citiram riječi poznatog psihologa: vjerojatno se nije isplatilo … ali vrijedilo je.


Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Sušilice za posebne zadatke

Iako su temperature još uvijek visoke pred prozorima, a rublje na balkonu će se osušiti za sat vremena, uskoro će nas opet zadesiti problem mokre odjeće ...…

Objesi sve vješalicu. Letimo u loptice

Iz današnje perspektive, teško je povjerovati da kuglice u boji mogu izazvati revoluciju. Ipak, pedesetih godina prošlog stoljeća izgled vješalice Hang It All bio je šokantan ...…

Ideje za prekrasan balkon

Balkon u stambenom bloku također može biti lijep i učinkovit. Evo nekoliko ideja za diverzifikaciju ovog prostora. Ponekad nije dovoljno imati ...…