Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Pogled na prednju kotu s ulice. Raspored građevinskih blokova posljedica je zemljišne čestice
Ova se kuća lijepo stapa s okolinom - ona je njen organski dodatak
Ulazna zona u zgradu povučena je u odnosu na prednju kotu, što je čini gotovo nevidljivom s ulice, odakle vodi ulaz u posjed
Južna strana kuće s fasadom od cigle i klinkera dominira cijelim rasporedom. Vertikalne dilatacije fasade vidljive su na rubovima zidova i uz prozore
Pažljivo planirani vrt sastavljen je kako bi se izbjegla snažna dominacija tijela zgrade nad okolinom
Kuća okrenuta prema vrtu. Prizemni dio, namijenjen kuhinji i blagovaonici, nastavlja se vani - u obliku male natkrivene terase
Atraktivan i funkcionalan ukras zida na ulazu je panoramski prozor
Upadljiv kutni prozor. Zahvaljujući njoj sunčeva svjetlost ulazi u unutrašnjost gotovo cijeli dan. Cjelokupna stolarija izrađena je od drveta
Široko ostakljenje dnevnog boravka i blagovaonice s pogledom na vrt čine vizualnu cjelinu i zajedno daju bloku individualni arhitektonski izraz
Prednji zid stubišta bio je prekriven crvenom sedrom
Otvoreni ulazni hodnik, unatoč svojoj maloj veličini, ostavlja dojam velikog unutarnjeg prostora i istovremeno minimalizira komunikacijski sustav kuće.
Ostakljena blagovaonica malo je odmaknuta u odnosu na liniju vrtne fasade kako bi se izbjeglo prejako osvjetljenje prostorija. Fasada od opeke prodire u unutrašnjost kuće
arhitekt Jarosław Kołodziejczyk
Tlocrt prizemlja
Tlocrt
Evidencija kuće
Korisna površina kuće: 162 m2 Površina
parcele : 2350 m2
Dizajn : arhitekt Jarosław Kołodziejczyk, tel. 601 098 122, e-mail: [email protected]
Zgrada je nagrađena na natječaju Primulus 2009 za najbolje arhitektonsko djelo završeno u gradu Częstochowa i podregiji Częstochowa .
Ova kuća nije trebala postojati. Mislim - trebalo je biti, ali potpuno drugačije. Arhitekt je u suradnji s investitorom u početku projektirao malu zgradu tradicionalnog oblika i četverovodnim krovom. Sve je bilo na dobrom putu. Skoro sve.
- Iako se činilo da je pravilno riješena funkcija i uklapanje u teren vrhunac usvojenog koncepta, nešto nije bilo u redu i sa mnom i s investitorom - kaže Jarosław Kołodziejczyk, autor projekta. - Tijekom jednog od kasnijih sastanaka, investitor me pitao: - Kako biste to učinili kad bismo vam dali ruke? Ideja o novoj zgradi rodila mi se u glavi tijekom jednog vikenda. Odbačen je izvorni koncept i sve se odvijalo vrlo brzo.
U roku od godinu dana od opisanog zaokreta u povijesti kuće i promjene pretpostavki, podignuta je zgrada koja je ubrzo dobila glavnu nagradu i naslov Primulus 2009 na natječaju podružnice SZP-a u Częstochowa. Srećom, "Slobodna ruka" pripadala je pravom stručnjaku.
Harmonija teškog mjesta
Izgleda da je smještaj obiteljske kuće bio povoljan - trebala je biti postavljena u zelenom okrugu Częstochowa, prepunom obiteljskih kuća s prijelaza iz 1980-ih u 1990-te. Radnja je, međutim, bila na teškom mjestu - na zavoju koji je išao oštrim zavojem ulice. U tako "slomljenom" prostoru teško je ući u tijelo, posebno na glavno pročelje, to je izlog kuće gledan s ulice. Štoviše, lokalni razvojni plan sadržavao je stroge dogovore za ulazak na parcelu. Prilagođavanje njima nije bilo lako i imalo je velik utjecaj na mjesto zgrade i njezin funkcionalni program.
Pa ipak, ova borba s ograničenjima teško je vidljiva u konačnom rezultatu pothvata. Na parceli od 2.350 m2, u dijelu ulice, podignuta je dvokatnica tako dobro uklopljena u susjedno drveće, kao da predstavlja njegovu organsku nadopunu. Nesumnjivo je to velikim dijelom zbog zanimljivog kiparstva tijela (tj. Uvlačenja u parcelu prizemlja), kao i načina završne obrade fasada, posebno pročelnih. Dvoetažnim dijelom dominiraju klinker opeke, dok je prizemni dio izrađen od bijele žbuke i bronce garažnih vrata, vrata i prozorskih profila. Svi se elementi savršeno kombiniraju, nadopunjuju, bez nadmetanja za prioritet i isticanja plemenite asketske prirode ove arhitekture.
Na pročelju nema ničeg ličnog, što bi remetilo sklad nekolicine ravnih linija koje čine njegovu geometriju. Na prvom su katu par prozora kontrastne veličine, ulaz u garažu, vrata, lagani i smiješni "balkon", a pažljivi promatrač uočit će još dva okomita raskrižja (pogledajte okvir na sljedećoj stranici) - i to je sve.
Zapravo, jer je fasada dopunjena ciglanom ogradom koja okružuje parcelu. Savršeno sastavljen sa zgradom, čini cjelinu s njom - gotovo je nemoguće zamisliti je u drugoj varijanti. Održavan u istim bojama, protkan je ažurnim segmentima izrađenim od metala. I budući da se lagano spušta niz parcelu, savršeno briše granicu između onoga što je izgrađeno i onoga o čemu se priroda pobrinula. Potonji dodaje svoju sitnicu na drugačiji način. Kad dobro pogledate, sunčanog dana sjene visokih stabala evocirajuće igraju vaše kazalište na klinkeru glavne fasade, kao na velikom platnu.
Vrt straga, vrt kod kuće
Organska povezanost s okolicom također je jasno vidljiva na stražnjem dijelu kuće, gdje se nalazi glavni dio vrta. Zgrada se s ove strane još više otvara zelenom prostoru. Veliko ostakljenje u prizemlju omogućuje ulazak svjetlosti i ispunjava unutrašnjost brezama, borovima, prostranim travnjakom, velikim nestalnim kamenjem i ribnjakom prekrivenim lopočima, do kojeg vode drveni mini mostovi, pomalo smiješni zbog svoje veličine.
Tijekom toplog dijela godine sve to možete promatrati ispod malog krova u prizemlju kuće, pažljivo opremljenog pomičnom slijepom tendom. U hladnijim danima bolje je sakriti se unutar unutrašnjosti, u koju vrt ulazi kroz velike prozore kamina u dnevnoj sobi (a odavde je najbolje to doživjeti u udobnom, gotovo vodoravnom položaju na stolici dugom ležaljkama) i blagovaonice povezane s kuhinjom, tj. Dvije glavne prostorije u prizemlju. Također se jasno vidi kroz veliki balkonski prozor jedne od dvije spavaće sobe na katu. Sami interijeri, posebno prizemlje, ne ometaju ovu kontemplaciju, jer su - poput oblika kuće - jednostavni, ne preopterećeni, složeni s ukusom i osjetljivošću. Materijali korišteni u njima,a njihove boje ističu odnos s prirodom - dominantne boje su smeđa drvenih zidova, podova i namještaja, prigušena crvena fragmenata opeke, bijela ožbukanih stropova, srebrna kuhinjska oprema.
Jednostavnost bez banalnosti
Autor interijera bio je tvorac arhitektonskog dizajna. Možda je ova režija jedne osobe prvi dio tajne vještog kombiniranja svih elemenata i prevladavanja kutova koji prate ovu spoznaju. Žiri gore spomenutog natječaja za SARP Częstochowa, opravdavajući dodjelu glavne nagrade, izrazio je, između ostalog, prepoznavanje marljivosti s kojom su projektirani i izrađeni detalji zgrade, što "nadopunjuje zbroj pozitivnih čimbenika koji čine vrlo visoku ocjenu njene kvalitete". Međutim, da bi se pojavile ove riječi, arhitektova nadarenost, iskustvo i vješta suradnja s investitorom otvorenim za promjene i dobro organiziranim morali su se osloniti na drugi dio uspjeha provedbe.Bez svega ovoga teško je postići dobar učinak. Sve je zvučalo.
Izvršni detalji
Okomiti pregradi na fasadi. Vanjski zidovi građeni su u troslojnoj tehnologiji. Obložni sloj izrađen je od klinker opeke, koja su sidrima pričvršćena na sustav nosača i nadvratnike od nehrđajućeg čelika. Okomite praznine, u skladu s tijekom zglobova između cigli, privlače pozornost. Ovaj raspored stvara specifični crtež koji naglašava podjele fasade. S tehničkog gledišta, ovi razmaci od nekoliko milimetara su dilatacije nastale ostavljanjem praznih spojeva i njihovo maskiranje ekspanzijskom trakom u boji žbuke. Njihov je zadatak smanjiti rizik od ogrebotina i pukotina na fasadi na kritičnim mjestima, na primjer u dugim ili visokim zidovima, na otvorima prozora, u uglovima,na mjestima rasjeda ili promjena visinske visine. Udaljenost između lijevih praznina ovisi o izloženosti sunčevoj svjetlosti na fasadi (strani svijeta), materijalu fasade i stupnju i načinu ojačanja fasade. Okomite dilatacije mogu se izraditi kao ravne ili nazubljene, tzv vijugajući. (Crvena)
Autor dizajna,
Jarosław Kołodziejczyk, diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Šleskog tehnološkog sveučilišta u Gliwicama. Od 1998. vodi vlastiti ured. U godinama 1998-2000 bio je povezan sa studijem Pytel, Oset, Domagała, Kołodziejczyk Architekci u Częstochowi. Trenutno formira dizajnerski tim koji se uglavnom bavi industrijskom i uslužnom arhitekturom. Dobitnik preko desetak nagrada i priznanja.
- Jesam li zadovoljan ovom spoznajom? Da. Iako je investicija stara nekoliko godina, nije obezvrijeđena, primijećena je i, koliko znam, čak postala predmetom nadahnuća za nekoliko drugih objekata. Da li bih nešto promijenio u ovom projektu iz perspektive? Zapravo ništa. Možda nekoliko detalja, nego zato što su se danas već pojavila novija tehnička rješenja. Međutim, koliko znam, investitor bi malo povećao dnevnu sobu.
Zašto je projekt zaslužio nagradu?
Arhitekt, kojem investitor najviše vjeruje, uspio je izbjeći banalnost korištenja standardnih rješenja. Predmet je nesumnjivo originalni proizvod, kreacija koja odgovara određenoj narudžbi određenog kupca na određenom mjestu. "
(Fragment obrazloženja žirija natječaja Primulus 2009)

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Terasa puna zelenila - e-vrtovi

Zahvaljujući odgovarajućem rasporedu, neprijatna, prazna terasa postat će mjesto gdje se možete ugodno opustiti među biljkama.…