Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Korištenje prigušenih boja i prirodnih materijala poput drveta ili kamena bila je jedna od glavnih pretpostavki dizajna. Oba ova materijala pojavljuju se i na pročeljima i unutar kuće
Oblik zgrade forsirali su uvjeti lokalnog plana prostornog razvoja, koji je, između ostalog, uključivao takvi parametri kao zabatni krov i visina koja ne prelazi 9 metara
Kamen koji se koristi na zidovima oko ulaznih vrata i garaže dodaje eleganciju ovoj zoni, a istovremeno - i određenu intimu i toplinu
Pogled s kuhinjskog prozora nije ograničen tipičnim kutnim stupićem. Kroz velika ostakljenja uređeno zelenilo vrta i perspektiva udaljenog krajolika prodiru u unutrašnjost kuće
Drvo na zabatnoj fasadi daje mu individualni izraz, vizualno ga 'zagrijava' i diverzificira
Izravno iz blagovaonice i dnevnog boravka nalazi se drvena, južna terasa, koja je produžetak dnevnog dijela kuće. Takvo je mjesto posebno korisno u toplim danima …
Daska od sibirske smreke, obojena lakom, skreće pažnju gledatelja na erker koji u jugoistočnom kutu zgrade 'uokviruje' kuhinju i blagovaonicu iznutra
Pristup kući s djelomično ostakljenim vratima
Kućište kamina je bijelo, ali ga nadopunjuju elementi prekriveni furniranim pločama amazaque, slični onima koji se koriste u kuhinji, što daje dojam usklađenosti dizajna otvorenih, infiltriranih interijera
Svijetli pročelji kuhinjskog namještaja dodali su prostranost ovoj zoni, a oni obloženi drvetom indijskog uzorka jabuke toplo, ali nesumnjivo najveća atrakcija dodatka je kutni prozor koji dolazi do radne ploče
Kao i druge sobe, kupaonice su svijetle i pune svjetlosti. Ovaj učinak pojačavaju visoki otvori na prozorima, kao i velike zrcalne površine koje se koriste u području umivaonika. Dizajnom kupaonica dominiraju tople bijele nijanse, ali postoje i jaki naglasci u boji
Prostrani dnevni boravak besprijekorno se stapa s blagovaonicom i kuhinjom, ali ipak ima svoj karakter zahvaljujući drvenom podu i prepoznatljivom obliku kamina. Iz dnevne sobe mali prolaz vodi dalje do svlačionice i ureda
Stepenice izgledaju poput obješenih u zraku, dok su čvrsto usidrene na zid i vrlo čvrste. Takve stepenice su pojedinačno pričvršćene na armiranobetonsku ili čeličnu gredu, učvršćene u zidu
Hodnik u potkrovlju
Pogled na kuću iz perspektive. Zahvaljujući takvim ručno nacrtanim crtežima, razgovor između arhitekata i investitora može biti puno lakši. Stambena zgrada s cijelom obilaznicom zauzima samo dio parcele. Ostalo je trebalo sagraditi - u korist okoline i stanovnika
Položaj kuće na parceli
Arhitekt Mirosława Kucia Tyczyńska
Arhitekt Maciej Tyczyński
Građevinski certifikat:
Korisna površina: 360 m2 Površina
parcele: 4300 m2 Površina
građevinske parcele: 1000 m2
Dizajn interijera: KTPA i mjesto projekta
Autori projekta kuće: arhitekti Mirosława Kucia-Tyczyńska i Maciej Tyczyński, Kucia Tyczyński Pracownia Architektoniczna KTPA
Moderna kuća prema individualnom dizajnu
Vlasnici kuće su supružnici čiji su odrasli sinovi gotovo "odletjeli" iz obiteljskog gnijezda, što ne znači da se s vremena na vrijeme u nju ne vraćaju. Njih četvero već je bilo pomalo umorno od života u centru grada i htjeli su stvoriti novi, svoj vlastiti prostor za život. Pa kad su pronašli pravo zemljište za izgradnju buduće kuće, odmah su počeli tražiti odgovarajući arhitektonski ured.
Vlasnici su imali prilično jasnu viziju kako bi željeli živjeti. Trebala im je prijateljska kuća i u pogledu oblika i funkcionalnosti - pozivajući se na tradicionalne ideje o kući, a s druge strane - suvremene u izrazu. Put do arhitektonskog studija koji su vodili Mirosław Kucia Tyczyńska i Maciej Tyczyński pronašli su zahvaljujući preporuci svojih prijatelja.
Kuća na padini s pogledom na horizont
Parcela na kojoj je kuća podignuta slikovito je smještena na blagoj padini u brdovitom krajoliku u blizini Krakova, okružena obiteljskim kućama. Susjedne su zgrade, međutim, rijetke i neupadljive. - Samo dio parcele, u gornjem dijelu posjeda, bio je građevinske prirode, ostatak je trebao stvoriti "dah" oko zgrade, a u budućnosti - omogućiti prekrasan vrt - ističu autori dizajna kuće.
Mjesto zgrade bilo je određeno granicama građevinskog dijela parcele čija je veličina očito utjecala na veličinu i površinu kuće u izgradnji. Dizajniran je tako da cijeli njegov dnevni boravak, kao i krovni mansardi smješteni u spavaćim sobama na prvom katu, ukućanima otvaraju pogled na vrt i daleki krajolik.
Dizajn kuće: od razgovora do provedbe
Proces stvaranja samog projekta započeo je dugim razgovorima s arhitektima koji su - slušajući potrebe investitora - ideje koje su se pojavile u raspravama pokušali oblikovati u oblik budućeg doma.
- Suradnja je bila izvrsna - prisjećaju se arhitekti. - Projektiranje je postupak postizanja optimalnih, individualnih rješenja, stoga je, prije nego što se pojavio konačni koncept kuće, ranije stvorena malo drugačija verzija, u kojoj smo, između ostalih, predložili veće ostakljenje u jugozapadnom zabatnom zidu zgrade.
U razgovorima o kući sudjelovala je cijela četveročlana obitelj - svi članovi bili su vrlo svjesni svojih potreba. I roditelji i sinovi znali su kako žele međusobno dijeliti prostor i što će za svakog od njih biti najvažnije. I premda su odrasli sinovi postupno stvarali vlastiti neovisni život, zajednička je odluka bila stvoriti odvojene prostorije za njih, koje bi mogli - ako je potrebno - s vremena na vrijeme useliti ili živjeti.
Kuća je u skladu s lokalnim planom prostornog razvoja u
dokumentu lokalnog prostornog razvoja donesene su brojne odredbe u vezi s gabaritima stambenih zgrada, koje su se morale odraziti na tijelu kuće - dvoslivni krov s nadstrešnicom koja je virila 60 cm od lica zida, vertikalni oblik prozora, visina zgrade ne veća od devet metara. Konačni oblik zgrade postavljen je na planu nalik na slovo "L". Ova "elka" u određenom smislu razdvaja dva svijeta: ulazno-ulaznu zonu, smještenu u blizini ulaza u posjed, odvajajući reprezentativni prilaz glavnom ulazu i garaži, od intimnijeg - vrtnog dijela parcele, smještenog na južnoj strani kuće.
Najbolji građevinski i završni materijali
Kuća je sagrađena porozni keramički blokovi i izolirani laganom mokrom metodom. Sivi dvovodni krov prekriven je jednostavnim keramičkim pločicama, pomalo podsjećajući na škriljevac. Kapaci su završeni cink-titan pločom, spojeni stojećim šavom, također u sivoj sjeni. Unutra se drvo nalazi na frontama namještaja i u završnim elementima, kao i na stepenicama, vratima i podovima u dnevnoj sobi i na prvom katu. Južna terasa je također drvena, dostupna iz prizemlja izravno iz blagovaonice i dnevnog boravka, što je savršeno produženje dnevnog dijela kuće u toplim danima.
Podovi ulazne zone, kao i kuhinja i blagovaonica, kao oni najizloženiji nečistoći i abraziji, izrađeni su od gres pločica velikog formata.
Na zid blagovaonice, isti u koji su usidreni gazišta drvenih stuba, korištene su ploče od kvarca sinterirane debljine 3 mm, zalijepljene na armiranobetonski zid. S osvjetljenjem u pojedinačnim sobama također se postupalo vrlo pažljivo. Suptilne LED trake dodaju lakoću namještaju i udubljenjima. Strateški postavljeni reflektori, diskretne stropne ušice i rasvjetna tijela ugrađena u spuštene stropove, navečer oživljavaju unutrašnjost blagovaonice, kuhinje i dnevnog boravka. Kako bi se zidovi oslobodili radijatora u obliku kutije, životni prostor koristi grijače za rovove s hrastovom rešetkom ugrađenom u pod, obrađene na isti način kao podne ploče.
Dizajn interijera: funkcionalan i lijep
Zadatak arhitekata nije bio samo dizajn same kuće, već i njezin dizajn interijera. Ulagači su željeli zadržati koherentnu cjelokupnu strukturu i njezin unutarnji karakter. U razgovoru s arhitektima supružnici su snažno naglasili da im je želja da cijelo prizemlje bude najotvoreniji, svijetli prostor s dnevnom funkcijom. Spavaće sobe s dvije velike kupaonice - jednom do koje se moglo doći iz roditeljske spavaće sobe i drugoj u hodniku, garderobnim ormarima, dodatnim ormarićima i praonicom rublja, trebale bi biti smještene na prvom katu.
Svi članovi obitelji izuzetno su aktivni ljudi koji vole sport i oduvijek su sanjali o tome da imaju svojevrsnu privatnu teretanu. Stoga se na prvom katu nalazi i prostrana soba za rekreaciju s izlazom na terasu, smještena na krovu donje garaže. Njihov sljedeći zahtjev bio je uključiti sobu u plan kuće, koja bi se, ako je potrebno, koristila kao radna soba. Vlasnici su ovu radnu sobu trebali smjestiti u blizini ulaza i garaže, tako da se može koristiti i za sastanke s npr. Vrtlarom. Na taj je način u prizemlju postala vrlo jasna podjela na komunalnu i garažnu zonu i dnevnu zonu.
Otvorena kuhinja s kuhinjskim otokom
Vrlo važan element projekta, čiju su važnost investitori isticali od samih početaka, bilo je stvaranje velike kuhinje i blagovaonice. Za ovu obitelj kuhanje, zajednički obroci i druženje sa satima u razgovoru s gostima uz ukusan ručak ili večeru bili su nešto očito čega se nisu mogli odreći i čemu su željeli dati jedinstveni karakter. Zato je kuhinja i blagovaonica u ovoj kući tako snažno naglašena i elegantna. U sredini kuhinje predložen je kuhinjski otok, koja služi kao dodatna, pomoćna radna ploča, a ujedno i dnevni stol za kojim možete jesti. Pametno dizajnirani kuhinjski namještaj skriva svoju vezu s malom ostavom.
Blagovaonica uz kuhinju mjesto je s definitivno reprezentativnim karakterom. Oko teškog drvenog stola nalaze se elegantne stolice, mekane i udobne, tako da se mogu koristiti za duge gozbe. Iznad stola visjele su ukrasne svjetiljke. Stube koje vode do spavaćih soba na kat više sliče kiparskoj instalaciji. Drvene presvučene stepenice imaju čeličnu strukturu - svaka stepenica također je pričvršćena na čeličnu gredu koja prolazi unutar zida. Vlasnici su željeli da stepenice ostanu tako lagana skulptura u blagovaonici, dok je na prvom katu otvor iznad njih bio osiguran staklenom ogradom od tri stakla samonosivog stakla,kroz čelične limove usidrene u armiranobetonski strop. Između blagovaonice i dnevne sobe nalazi se kamin s obostranim uloškom, zahvaljujući kojem umirujući pogled na goruću vatru zagrijava oba ova prostora.
Vlasnici kuće našli su u njoj svoje mjesto na zemlji. Svakodnevni život i obiteljski sastanci ispunjavaju ih životom. Suradnja s arhitektima na dizajniranju i izgradnji kuće donijela je dobre plodove, vlasnici nove kuće dobro žive. - Sretni smo zbog toga! - kaže arhitekt s osmijehom.
Autori kućnog projekta
Pracowania Architektoniczna zaštićeni su dizajnerski studio koji su 2008. godine osnovali krakovski arhitekti Mirosława Kucia i Maciej Tyczyński. Arhitekti su prije osnivanja vlastitog studija stekli profesionalno iskustvo radeći dugi niz godina u Irskoj. Ured se bavi projektima različitih razmjera - od obiteljskih kuća do javnih zgrada. Posebno mjesto u uredskom radu zauzimaju pojedinačni projekti stambenih zgrada.
U svojim projektima arhitekti kombiniraju tradiciju s modernošću, prirodnim i umjetnim materijalima. U veljači ove godine projekt Javne knjižnice u Szynwałdu, stvoren u studiju, osvojio je treće mjesto na poljskom
natječaju Bryła 2014. Projekti kuća: kuća Z15 prema dizajnu iz studija Z500

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Promjene u zakonu o gradnji

Zakon o gradnji izmijenjen je mnogo puta tijekom godina. Također ove godine, zakonodavac je uveo promjene radi pojednostavljenja, a time i ...…