Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Presretna Małgosia preselila je šumarsku kućicu na svoju parcelu, a zatim je proširila i opremila nekoliko godina. Sudbina je željela da tijekom gradnje stekne ne samo novo obiteljsko gnijezdo, već i životnog partnera.
- Ova nas je gradnja spojila - objašnjava Robert. - Prije nekoliko godina, Małgosia me zamolila da joj pomognem adaptirati zgradu. I tako sam postao ne samo upravitelj građevina, već i stalni stanovnik.
Suradnja između Małgosije i Roberta pokazala se vrlo plodnom - maleni šumarski dom narastao je sa strane s dva simetrična krila i bio je obogaćen vrlo modernom opremom (na primjer rekuperatorom - umjesto popločanih peći) i originalnom estetikom. Uz nju je izgrađen niz gospodarskih zgrada koji čine moderan kompleks suvremene farme: drvarnicu, spremište za alat i šupu za tri automobila.
Danas novostvoreno stanište izgleda kao prekrasno seosko imanje. Zgrade, održavane u jednom stilu, nose obilježja zanimljivih ukrasa. Bili su prekriveni jasikovinom jasike Suwałki, drvo na fasadama je zabijeljeno, a stolarija za prozore i vrata, kao i krovni bljesak, obojani su u intrigantnu smaragdnu boju - istovremeno „staru“ i modernu.
Sve ideje dolaze od vlasnika, profesionalno povezanih s graditeljstvom i arhitekturom - Małgosia dizajnira interijere (i vodi umjetničku galeriju u Varšavi), a Robert radi u poznatoj građevinskoj tvrtki.
Oboje uživaju u činjenici da nisu morali žuriti sa gradnjom kuće - imali su gdje živjeti. Od početka su pretpostavljali da će graditi samo iz tekućih prihoda, ne uzimajući nikakve zajmove, a ako si ne mogu priuštiti izvođenje dodatnih radova, jednostavno će … pričekati. Rezultat njihove suradnje je udobna i elegantna kuća s jedinstvenom atmosferom - dom za ostatak vašeg života. Uselili su se u proljeće 2003. Počela
je sama
Prije deset godina, 1993. godine, Małgorzata je zaključio da nema smisla vječno čekati stan u Varšavi. Odlučila je na očajnički korak - likvidirala je stambenu knjigu i počela tražiti parcelu u blizini grada. Pronašla ga je na periferiji šume Kampinos. Parcela je bila jeftina (jer je bila potpuno nenaoružana), ali je bila slikovito smještena na nepreglednim livadama s šumama johe i breze. Do sela je vodio samo zemljani put. Małgosia je hrabro kupila nekoliko hektara, a zatim je također nagovorila svoje prijatelje da se smjeste pokraj nje. Tako je stvorena mala kolonija doseljenika iz grada.
Małgosia je počela tražiti drvenu kolibu koju bi mogla preseliti na svoju parcelu. Ne samo zato što je to najlakši, najbrži i najjeftiniji način da napravite vlastiti kut. Takve kuće joj se jednostavno već dugo sviđaju - kako i sama kaže: s jedinstvenim karakterom i atmosferom.
- Nisam želio sagraditi potpuno novu kuću - ni ciglu ni drvenu - jer si to nisam mogao priuštiti. Kada bih kupio stari drveni blok, odmah bih kupio gotovo sklonište, čak i ako bi se njegova prilagodba trebala s vremenom širiti - kaže.
Šumarski dom, koji je stajao na rubu čistine, pokraj šumarskog doma, svidio joj se jer je imao drugačije proporcije od tipične seoske vikendice. Bila je viša, oblikovanija i istodobno ne prevelika - samo za njezin skromni džep.
Najvažnije je stanje drva
Svaki put kad je Małgosia pronašla kuću za rušenje, provjeravala je kako je sačuvana. Imala je svoj način: tražila je stare iskusne tesare na licu mjesta i tražila stručno mišljenje. Tako je bilo i sa šumarskom kućom. Profesionalci su ispitali njegovo stanje umetanjem dugih pribadača između trupaca (posebno u uglovima kuće i ispod prozora, tj. Na mjestima koja su najizloženija mrljama i truljenju). Također su na nekoliko mjesta uklonili vapnenačku žbuku sa zidova unutar kuće i pažljivo provjerili strukturu krova (jer je šumarska kućica gorjela). Njihovo mišljenje je bilo: kuća je 70% zdrava i pogodna za preseljenje.
Zadovoljna, Małgosia se pridružila natječaju koji je raspisala Uprava šume Kampinos. Osvojila ga je i odmah nakon toga počela aplicirati za odgovarajuće dozvole za izgradnju kuće na svojoj parceli. Njezin je plan bio jednostavan - uzeti kolibu u postojećem stanju, a zatim je možda proširiti. Uzimajući u obzir ovu mogućnost, odmah je pripremio projekte proširenja i predstavio ih općini na odobrenje.
Rušenje i preseljenje
Preseljenje šumarskog doma dogodilo se krajem ljeta 1997. Dvije ekipe istodobno su započele svoj posao: zidari su izlili temelje kuće, a 40 km dalje stolari su demontirali, inventarizirali i obilježili drvene drvene elemente (sjekirama urezujući male rimske brojeve u grede). Rad oba tima trajao je tjedan dana.
Zidari su u obrisu kolibe iskopali rovove za podnožja i od njih podigli pojačanje kako bi u budućnosti bilo lako povezati podnožja nastavka. Tlo je bilo tvrdo, tresetasto, a podzemna voda bila je visoka, tako da je bila duboka samo 70 cm u zemlju. To je malo premalo, ali Robert je procijenio da će armiranobetonski kontinuirani nosači podupirati drvenu (zapravo laganu) strukturu kuće.
Kad su elementi zgrade dovedeni na imanje, izgledali su toliko strašno da su Robertovi prijatelji pokucali po glavi i savjetovali da ovu "hrpu drva" treba jednostavno spaliti. Małgorzata je bio prestravljen, samo je Robert imao dovoljno mašte da vidi budući dom na hrpi dasaka i uplašen.
Rušenjem je potvrđeno da su krovni nosač (nakon požara zamijenjen novim) i prag u savršenom stanju. Na žalost, trupci zidova površinski su oštećeni štetnicima koji su iznutra ulazili pod prostirke od trske prekrivene vapnenom žbukom. Grede zamrljane vapnom imale su i bezbrojne tragove čavala.
Opet je kod kuće
Podnožja su izolirana s dva sloja krovnog filca na mastiku. Na njima je postavljen temelj i započeta je gradnja vanjskih zidova. Zgrada ima strukturu nosača i nosača, u kojoj se prvo postavljaju okomite cjepanice pored otvora prozora ili vrata, a zatim vodoravne cjepanice (povezane "stranim jezikom" i tiple) i prozori između njih. Kutovi kuće povezani su starom metodom stolarije, bez upotrebe čavala, tj. "Golubijeg repa".
Prije se u kolibu ulazilo sa strane, ali Margaret je htjela ulaz u središnji dio pročelja. Zbog toga su postojeća vrata postavljena na mjesto malog kuhinjskog prozora, a bočni ulaz prekriven daskama.
U prvoj fazi stvorena je samo vanjska ljuska zgrade, bez podova, stropova i unutarnjih zidova (zamijenjeni su strukturnim stupovima koji podupiru stropne grede i krovnu rešetku), jer je vlasnik želio izbjeći dodatne troškove. Samo u potkrovlju izgradila je četiri spavaonice, s ciljem da kasnije potkrovlje prilagodi za životne potrebe. Krov je na daskama bio prekriven katranskim papirom. Zima je pronašla kuću u ovakvom stanju.
Teška impregnacija
Prije ponovne upotrebe drvenih zgrada, uvijek se preporučuje impregniranje svih njihovih elemenata. Dobra metoda su nekoliko dana kupke u kadama, u pripravcima protiv insekata i fungicida. Zbog kasne sezone, Robert je morao odustati - zaštita drva provodila se ručno i u fazama. Tijekom gradnje kuće nekoliko puta su bojeni samo spojevi trupca s balvanom i trupci s temeljem. Prava impregnacija započela je tek nekoliko mjeseci kasnije.
Oboje ga pamte kao vrlo mukotrpnog i zamornog. Kako bi zaštitili drvo od biološke korozije, koristili su se engleskim sredstvom namijenjenim obnovi vrlo starog drveta (spomenika). Nisu štedjeli na troškovima jer su željeli biti sigurni da će uništiti sve epidemije bolesti. Za nanošenje impregnacije koristili su kompresor, a na osjetljivim mjestima - špricu ili uljnu pušku (gdje se mislilo na vrlo precizno ubrizgavanje na određeno mjesto). Radovi su trajali 10 dana, 12 sati dnevno; zasigurno su ih domaćini sami proveli. Drvo je bilo osigurano s tri sloja pripravka s obje strane trupca. Sljedeće tri godine, dok zidovi nisu izolirani, promatrali su kako ova metoda djeluje.Napokon su odahnuli. Uspio je! Nije bilo starih ili novih izbijanja bolesti drveta.
Međutim, potrebno ga je proširiti.
Kad je šumarski dom stajao na svom nekadašnjem mjestu, na proplanku među visokim starim drvećem, izgledao je lijepo i proporcionalno okruženju. Nažalost, na ravnoj livadi izgubilo je nekadašnji šarm. Visoki krov, koji je bio njezino prepoznatljivo obilježje i ukras, sada je pojačavao dojam nesrazmjera - zgrada je dominirala praznom livadom i podsjećala Małgorzata na kuću na vranjim nogama. Jedini spas bilo je širenje koje bi ga razvuklo ustranu. Greben produžetka trebao je biti spušten za 1,5 m u odnosu na stari, središnji dio kuće. Zahvaljujući ovom tretmanu, krov se izravnao i skliznuo.
U drugoj godini gradnje novi su nosači povezani sa postojećom armaturom izliveni s obje strane lože. Drugi radovi nisu planirani, jer se zgrada upravo smještala na tresetnoj livadi, a investitori su prikupljali sredstva za proširenje.
Novi dijelovi, stolarija u starom stilu
Novi dijelovi zgrade konačno su izgrađeni u trećoj godini. Na glavnom ulazu nalazi se i trijem, a sa stražnje strane kuće natkrivena terasa.
- Kad smo rekreirali stari dio kuće, najviše smo željeli koristiti stare stolarske tehnologije - objašnjava Robert. - Sad smo odlučili da će se novi dijelovi izrađivati istim metodama. Slušali smo i savjete iskusnih tesara i napravili tzv ventilirani strop, a ne betonski pod.
Prostori između neprekidnih podnožja u cijeloj zgradi bili su ispunjeni debelim slojem ekspandirane gline (20 cm), iznad kojeg je postojao zračni zazor. U ovom "praznom" dijelu klupe predviđene su ventilacijske rupe, zaštićene mrežicom protiv glodavaca. Tada je na temelj postavljen strop od drvenih greda (novi, impregniran vakuumom). Na dno greda pribijena je mreža protiv glodavaca. Na nju je postavljen sloj mineralne vune (17 cm) i ostavljen je zračni razmak od 3 cm. Grede su prekrivene folijom i OSB pločama.
Zidovi trupaca izolirani su iznutra mineralnom vunom debljine 15 cm. Na vanjski izolacijski sloj postavlja se vjetrootporna folija. Vanjska su pročelja u starom dijelu bila izrađena od širokih ploča koje su oponašale stvarne cjepanice, a iznutra su zidovi završeni suhom žbukom od gipsanih ploča.
Stropne konstrukcije iznad prizemlja izrađene su od drvenih greda dimenzija 140 × 40 mm na koje su prikovane OSB ploče. Drvene letvice 120 × 40 mm obješene su poprečno na grede, na čelične vješalice, a između njih je postavljen 10-centimetarski sloj zvučne izolacije od mineralne vune (ostavljajući zračni razmak od 2 cm). Sa dna je strop završen gips pločama.
Krov je izoliran mineralnom vunom (20 cm). Na vunu - s unutarnje strane prostorija - položena je parna folija i gips ploče. U izolaciji krova nema vodootporne i paropropusne folije. Robert je zaključio da to nije potrebno na njihovom krovu - prekrivenom katranskim papirom na dasci i devet slojeva čipa Suwałki. Zračni razmak od 3 cm između mineralne vune i ploče daje funkciju ventilacije i izolacije. S druge strane, Robert je odlučio čips usisati vakumom (odnio ih je u pogon za impregnaciju drveta) - želio je imati potpuno jamstvo kvalitete i trajnosti za sljedećih nekoliko desetaka godina. Odlučio je da je mir vrijedan povećanja troškova krovišta od 4% (ovoliko košta impregnacija).
Małgorzata je vrlo zadovoljan krovom od iverice; više je voljela ovaj prirodni materijal od metalnih pločica ili bitumenske šindre.
Prema njezinu mišljenju, bio je savršen za oblikovanje na krovu - uspio je "ublažiti" liniju grešaka i stvoriti elegantan oblik.
Modernost u starom šumarskom domu
Małgorzata i Robert odmah su pretpostavili da će njihova kuća biti vrlo moderno opremljena.
- Željeli smo da funkcionira kao ugodna, "inteligentna" farma - kažu.
Robertu je najvažnije bilo koristiti rekuperator s mehaničkim (poprečnim) izmjenjivačem topline i izmjenjivačem tla. Kao rezultat toga, zgrada je vrlo topla i suha. Robert vjeruje da bi svaka drvena kuća sa zidovima izoliranim iznutra nužno trebala imati mehaničku ventilaciju.
Kuća se grije plinom propan-butanom, ali golemi spremnik za bijeli plin zakopan je u zemljani nasip jer uopće nije odgovarao stiliziranim drvenim zgradama. Kako ne bi došlo do prekida u opskrbi toplom vodom, domaćin je odabrao jednofunkcijsku peć za centralno grijanje s ogromnim spremnikom za vodu od 320 litara (vrlo velikom kadom od 360 litara). Dodatni izvor topline u interijerima je kamin s raspodjelom topline na prvi kat. Ima kamin s dva stakla okrenuta prema blagovaonici i dnevnom boravku.
Voda iz bunara čisti se pomoću dva filtra, a kanalizacija se ispušta u trokomorni uređaj za pročišćavanje u domaćinstvu. U slučaju nestanka struje, osim keramičke ploče za kuhanje (na koju se Małgosia navikla u gradu), u kuću je postavljena i mala plinska peć s dva plamenika.
Ostala zanimljiva rješenja
U kuću je uneseno puno pijeska, pa se Malgosija odrekla drvenih podova. Odabrala je kvalitetan laminatni pod - izdržljiv i jednostavan za ugradnju. Kako bi prigušila buku koraka karakterističnih za ploče, zajedno s Robertom odlučila je koristiti celulozne ploče (zelene, debljine 6 mm) umjesto tanke poliuretanske pjene. Slično su učinili i sa stropovima - tijekom njihove gradnje umetnuli su trake celulozne ploče ispod OSB ploča na mjestima dodira sa stropnim gredama.
Stari prozorski prozori zamijenjeni su modernim, drvenim s vrlo dobrim koeficijentom prolaska topline. Vlasnici su ih naručili kao i prethodne, u istoj veličini i s istim podjelama. Okvire su obojali u dvije boje: izvana je smaragdno zelena, a iznutra - bijela. Odgovaraju skandinavskom stilu koji je odabrala Małgosia.
U početku u zgradi nije bilo predvorja. Bio je to popriličan nedostatak, pogotovo zimi kad je vjetar bio jak. Małgorzata je pronašla rješenje za to - dizajnirala je klizna vrata na granici unutarnje otvorene dvorane i dnevne sobe. Ljeti su rašireni, jer vlasnici s praga vole vidjeti livade iza kuće, a zimi su zatvoreni kako bi stvorili prilagođeni predvorje. Gospođa kuće također je dizajnirala klizna dvokrilna vrata između hodnika i kotlovnice kako bi prigušila zvuk glasnog hidrofora.
Robert nije zaboravio postaviti protupožarna vrata između garaže i kotlovnice.
Iza zgrade, vlasnici su iskopali dva velika ribnjaka kako bi isušili mokro područje. Svoju ulogu izvršavaju savršeno - voda na parceli je znatno pala i stekli su prekrasan dnevni boravak.
***
Primjer Małgorzate i Roberta dokazuje da čak i stara drvena kuća može donijeti puno radosti i postati poticaj za originalna građevinska rješenja. Ništa ne stoji na putu pretvaranju ove vrste zgrada u moderan i funkcionalan dom. Bi li prethodni vlasnici sada upoznali kolibu svog malog šumara?

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Promjene u zakonu o gradnji

Zakon o gradnji izmijenjen je mnogo puta tijekom godina. Također ove godine, zakonodavac je uveo promjene radi pojednostavljenja, a time i ...…