Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Počelo je s činjenicom da je u međuratnom razdoblju na periferiji Varšave podignuta mala vila u stilu poljskog vlastelinstva. Imao je trijem sa stupovima na glavnom ulazu, slomljeni krov i unutarnji raspored tipičan za vlastelinstvo. Na površini od 120 m2 smješteni su: središnje smješteno ulazno predvorje s "prolazom", dnevne sobe smještene u dvije niše sa svoje strane, kao i privatne sobe u potkrovlju. Kako je imanje na kojem je kuća podignuta dugo, ali usko, zgrada se nalazi na maloj udaljenosti od ulice, okrenuta prema njoj, a prostor za sjedenje je obično planiran - iza kuće, s pogledom na cijelo imanje.
Loše posljedice nepromišljene ekspanzije
Godine su prolazile, a mala zgrada odoljela je novoj modi i rastućim potrebama vlasnika. Prve promjene dogodile su se 1980-ih, kada je vlasništvo nad automobilom postalo češće. Tada je uz stambenu zgradu izgrađena samostojeća garaža sa pomoćnom sobom.
Ubrzo nakon toga, odmah iza garaže podignut je zaseban paviljon za posjetitelje. Nažalost, kao što je vrijeme pokazalo, njegovo je mjesto bilo nesretno i imalo je vrlo negativan utjecaj na funkcioniranje cijele imovine. Zgrada se nalazila paralelno s kućom, usred parcele, na takav način da je blokirala pogled s kuće na zeleni vrt. To je dovelo do podjele parcele na dva dijela: onaj rabljeni - između zgrada, i neiskorišteni - iza kuće za goste, u kojoj godinama nitko nije ni kosio travu.
Sazrijevanje za promjenu
Vremenom je, unatoč provedenoj modernizaciji, kuća sve manje odgovarala potrebama suvremenog života. Trenutni vlasnici posjeda brzo su za to saznali. Starom, tradicionalnom unutarnjem rasporedu s malim dnevnim boravcima s obje strane hodnika nedostajala je veća, prostrana soba. Bilo je teško organizirati obiteljski sastanak kod kuće, a kamoli prihvatiti veliku grupu prijatelja (dnevni boravak bio je samo 20 m2).
Naši domaćini sanjali su o prostranoj i svijetloj dnevnoj sobi koja udovoljava modernim potrebama i funkcionalnim standardima. Sve ih je više nervirao i oronuli i zaboravljeni dio zapleta koji, unatoč najboljoj namjeri, nije iskorišten. Na kraju su se vlasnici za prijedloge modernizacije obratili nekoliko arhitekata.
Ključ vrta Na
privatnom je "natječaju" pobijedio arhitekt Marek Rytych. Za razliku od konkurenata, nije se usredotočio samo na pokušaje stvaranja udobne dnevne sobe.
- Najviše mi se svidjelo u mom projektu što sam oživio nesretni odsječeni dio posjeda - kaže arhitekt. - Kad sam prvi put vidio koroviti, divlji vrt koji se proteže na polovici parcele, zaključio sam da je to preveliki gubitak i odlučio sam ga vratiti u svakodnevni život kuće.
Prema njegovom nacrtu, postojeće dvorište zatvoreno je pravokutnim paviljonom - četvrtom zgradom, zahvaljujući kojoj je u prostoru između zgrada stvorena klasična intimna terasa. Novi paviljon površine 81 m2 zamišljen je kao dnevni boravak te je konektorima povezan sa starom kućom i zgradom za goste. To je poboljšalo komunikaciju između pojedinih dijelova kuće i uvelike poboljšalo njihovu funkcionalnost. Dizajner je vrtni zid novog dnevnog boravka pomaknuo što je više moguće prema "divljem" vrtu. Njegov produžetak je prostrana natkrivena terasa, koja dodatno pomiče granicu kuće na parcelu.Upravo je ta jednostavna ideja postala ključ za vrt i pomogla u rješavanju problema koji muči buduće stanovnike kuće već toliko godina.
Prema zahtjevu investitora, novoizgrađeni paviljon uključuje: prostor za jelo, opuštajući kutak ispred kamina, kao i mjesto za udisanje svježeg zraka, tj. Dvije terase - bočnu, okrenutu prema susjednoj parceli i natkrivenu, smještenu na kraju zgrade.
Moderan među stilskim
Zanimljiva i pomalo kontradiktorna ideja arhitekta bio je oblik paviljona koji je predložio. Zgrada je niska (tako da ne oduzima svjetlost drugim zgradama), s ravnim krovom i velikim staklenim pločama, što je jasno u kontrastu s povijesnom okolinom i krši postojeću arhitektonsku konvenciju. Samo se široki vijenac oko krova i dva stupa koja podupiru krov terase diskretno odnose na arhitekturu nekadašnje poljske kurije.
Zgrada ima ravni krov (debljine 30 cm) oslonjen na nekoliko armiranobetonskih stupova. Gotovo svi zidovi između njih bili su ispunjeni velikim staklenim pločama i samo ulomcima - slojevitim zidom (izoliran polistirenom i završen tradicionalnom žbukom kako bi se odnosile na ostale zgrade).
Nakon izolacije krov je prekriven bitumenskim pločicama, iako je bilo planova za puno zanimljivije rješenje - zeleni krov. Međutim, to nije realizirano zbog značajnih kašnjenja u gradnji i premašenih troškova. Možda će se vlasnici jednog dana vratiti ovoj ideji. S prozora stare kuće otvorio bi se pogled na raslinje na krovu paviljona.
Uhvatite svaku zraku sunca
Vlasnici i dizajner željeli su stvoriti svijetlo, ali istodobno romantično mjesto za obiteljski odmor. Tako se u novoizgrađenom objektu na zidovima nisu pojavili samo veliki stakleni otvori i otvori vrata, već i tri krovna prozora na krovu. Prvi od njih, oblikovan poput ogromnog trapeza, osvjetljava natkrivenu terasu s pogledom na "divlji" vrt i završni dio dnevne sobe. Drugi, okrugli, snop svjetlosti na polukružnom trijemu, treći - četvrtastog oblika - osvjetljava središnji prostor u dnevnoj sobi, pored kamina.
Tijekom posljednjeg proširenja stara kuća za goste također je modernizirana - izgrađena u tehnologiji drvenih okvira. Nekadašnje arkade i klaustri sa strane unutarnje terase srušeni su i zamijenjeni staklenim zidom, duž kojeg je tekao hodnik koji je povezivao dva paviljona.
Čaša, čaša … i što dalje?
Veliki prozori trebaju odgovarajući okvir. Između vlasnika i dizajnera postojalo je različito mišljenje o tome kako su završeni. Arhitekt je vjerovao da će tanki aluminijski profili biti optički lakši od tipičnih širokih drvenih okvira, a također će se bolje uklopiti u modernu zgradu koja je trebala biti "prozračna". Domaćini, razmišljajući o rješenjima koja je predložio dizajner, dugo se nisu osjećali uvjereno. Više su voljeli tipičnu drvenu stolariju, kao u drugim zgradama. Na kraju su neki prozori (oni okrenuti prema terasi) bili uokvireni aluminijom, a neki drvetom. Na vratima je korištena drvenarija ugodnija na dodir,što ulazu daje topli karakter i istodobno naglašava čvrstoću i stabilnost kuće.
Od neugodnosti do praktičnosti
Vlasnici nisu bili zadovoljni tempom i kvalitetom građevinskih radova. Trajali su nekoliko mjeseci (planirano najviše 4-5), a građevinski tim, iako s referencama, nije uspio ispuniti velika očekivanja vlasnika i dizajnera. Izvođačima je nedostajalo pozornosti za detalje. Na kraju je znatno premašio planirane rokove. Srećom, ukućani su imali strpljenja i sada im može biti drago što se nisu bojali primjene težih i nestandardnijih rješenja.
Moderna, "hladna" arhitektonska rješenja u novom armiranom betonu i staklenom paviljonu uravnotežena su s egzotičnim drvenim podovima toplog izgleda i pastelnim bojama zidova i stropa.
Interijeri su bili ukrašeni stilskim namještajem. Raspoloženje pojedinih kutova istaknuto je prikladno odabranim svjetiljkama i halogenom rasvjetom. Iz estetskih razloga zamijenili su tradicionalne radijatore grijaćim pločama skrivenim u podovima.
Impresivna natkrivena terasa sa stupovima obložena je pješčenjakom. Iako se u poljskim uvjetima kamen zaprlja i izgubi svjetleću boju, činilo se da najbolje odgovara karakteru zgrada. Završni dio poda drvetom, isti kao u dnevnoj sobi, dao je ovom prostoru toplinu. Nakon otvaranja vrata terase, dnevna soba se optički povećava, i obrnuto - terasa se također čini mnogo većom nego što zapravo jest. Osvjetljenje terase i dijela dnevne sobe istim krovnim prozorom još više povezuje oba prostora.
Druga, manja terasa, smještena sa strane zgrade, nije inferiorna ni prema kvaliteti završne obrade ni prema individualnoj atmosferi. Ovaj put za njegovu doradu korišteno je samo drvo - žljebljene ploče izrađene od egzotičnog drveta. Blizina živopisnog starog oraha iskorištena je genijalno - oko njegovog debla izgrađena je velika drvena platforma. Na taj je način bilo moguće stvoriti još jedno romantično mjesto za opuštanje; projektant je želio prenijeti komunalne funkcije kuće smještene na dugoj i uskoj parceli sa strane, prema susjednoj, još neizgrađenoj parceli. Međutim, pobrinuo se da terasa smještena blizu granice bude zaštićena od ljudskog pogleda - zaštićena je genijalnim drvenim roletama / zaslonima,klizanje na vodilicama i valjcima.
Proširenje kuće donijelo je dvije prednosti - stvaranje novog udobnog prostora za razonodu koji odgovara vremenu i povezivanje cijele zgrade s nažalost izgubljenim dijelom vrta.
Primjer ove kuće pokazuje da se ne bismo trebali bojati modernizacije, čak i ako se radi o staroj, modernoj kući. Proširenja mogu donijeti novi vjetrić u obiteljsko gnijezdo i prilagoditi ih modernim zahtjevima.
Obiteljska kuća
Autor projekta dogradnje:
Marek Rytych
Korisna površina kuće: 350 m2
Površina dograđenog paviljona: 81 m2 Površina
parcele: 1.200 m2
Stanovnici: tri osobe

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Dom u kojem se vrijeme ne računa

Kuća je uređena prije dvadeset i pet godina, u teškim vremenima kada je gotovo svega nedostajalo. Od tada se nije puno promijenilo, a opet unutrašnjost ...…

Dnevna soba: lijepo skrivena

Ormarići i police u dnevnoj sobi trebali bi ne samo dobro ispunjavati svoju funkciju, već i estetski izgledati. A to ovisi o obliku namještaja i materijalu od kojeg su ...…

Dnevni boravak: oko kamina

Muž kuha kavu, žena radi za računalom, dijete gleda bajku. Obitelj je na okupu, ali svi mogu raditi različite stvari bez ometanja ostatka kućanstva. ...…