Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Tako sam i živio.
Krajem devedesetih obojica smo studirali u Wrocławu: ja na Akademiji likovnih umjetnosti, moj suprug na Pravnom fakultetu Sveučilišta. Živjeli smo u dvosobnom stanu koji je moja baka, vlasnica stambene knjige, stekla za vrijeme Narodne Republike Poljske. Bio je to blok-juggernaut, koji nije uživao dobro mišljenje, smješten četvrt sata od središta i starog grada, ali na jednoj od glavnih žila u Wrocławu. Ometajući liftovi (jednom sam proveo cijelu noć u jednom), mračni kutovi, ovisnici o drogama, beskućnici koji zimi noćivaju u hodnicima … Ne, sigurno se nismo osjećali sigurno. Uz to, naš susjed na katu volio je hraniti golubove koji su nam zagađivali balkon.
Odmah nakon studija rodio se Ola i tada smo potpuno prestali zamišljati daljnji život na tako opasnom mjestu, bez zelenila, mira i tišine potrebnog malom djetetu. Iznajmili smo stan i preselili se iz Wrocława u naš rodni grad Duszniki - lijepo zeleno lječilište. Privremeno smo živjeli s mojom majkom u njenom trosobnom stanu.
Put kući
Davno prije našeg dolaska u Duszniki, moja je majka kupila vrlo slikovitu parcelu na brdu.
Kad je postala njezin vlasnik, uopće nije razmišljala o gradnji kuće, jednostavno je kupnju tretirala kao investiciju. Vremenom je sve više i više prijatelja počelo graditi i počeli su nas nagovarati da se vratimo kući. Pronašli su plodno tlo, tim više što je u stanu moje majke postajalo sve čvršće. Sjeli smo jednoga dana nas troje i počeli računati. A onda je donesena odluka: prodajemo stan u Wrocławu, bacamo ušteđevinu i započinjemo izgradnju. Dalje, prodali smo i stan moje majke.
Novac nije toliko loš
Tražili smo nešto jednostavno, ali s malo fantazije. Nisu nam se svidjele masivne pseudočetvrtine s kolonama, niti bilo kakve nakaze. Ali također nismo željeli kuću sa sirovim oblicima. Napokon je moj suprug donio dizajn za veliki arhitektonski studio u Wrocławu.
"To je za Štrumpfove", komentirao sam na početku, ali ubrzo sam se uvjerio u valoviti krov i prozore u stilu slobodnog oka.
Kako bismo smanjili troškove, malo smo promijenili završne materijale. Umjesto zelene pločice koju su predložili arhitekti - odlučili smo upotrijebiti jeftiniju - crvenu, umjesto ukrasne strukturne žbuke vrlo izrazitog uzorka, izabrali smo glatku, umjesto klinker opeke, na fasadu smo stavili ostatke pješčenjaka.
Gradili smo ekonomskom metodom. Jedan je tim sagradio garažu ispod zgrade, drugi - temelje i zidove, drugi - složenu "savijenu" krovnu konstrukciju, drugi se pobrinuo za završnu obradu. Tražili smo jeftine, ali provjerene profesionalce. Dijelove pregradnih zidova uopće nismo postavili kako bismo dobili prostor i ne potrošili nepotrebno novac. Dok se bavim dizajnom interijera, sam sam se bavio uređenjem kuhinja, kupaonica i spavaćih soba. Bilo mi je zabavno s tim; uređenje vlastitog doma svojevrsno je poligon, testiranje vještina za sebe i svoju obitelj. Ovdje živimo već treću godinu i uvjeravam vas da nikada nismo požalili zbog svoje odluke.

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Kuća za drugu polovicu života

Kad profesionalna karijera završi i djeca se odgajaju, vrijedi razmisliti o promjeni kuće - u ugodniju, ekonomičniju i prikladniju za novu ...…

Funkcionalna kuća u obliku slova T

Jednospratna kuća za četveročlanu obitelj, s planom u obliku slova T. Autor projekta Arte je arhitekt Rafał Zdanowicz iz studija Archetyp. Procijenjeno ...…

Dizajn kuće po mjeri

Dizajn koji je arhitekt izradio na vlastiti zahtjev investitora možda neće imati tako atraktivne vizualizacije kao prijedlog izravno iz kataloga. Ali za ovo ...…