Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Činjenicu da su zahvaljujući odluci susjeda iza zida uspjeli proširiti oba dijela blizanca na sličan način, arhitekti tretiraju kao znak zahvalnosti za neobičnu ideju i vrijednu nagradu za rad uložen u dizajn.
Teško je povjerovati da je ova mala kuća blizanka s dva stana. Iako su se funkcionalni program, potrebe ulagača i proračun razlikovali, obje su polovice razvijene na sličan način i to je najveća snaga provedbe
Prošireni dio kuće najbolje izgleda iz vrta, odakle možete cijeniti šarm vitkih prozora i drvene fasade
Kako bi se novi oblik vizualno smršavio, fasada je prekrivena daskama u okomitom rasporedu
Povodom dogradnje, stara zgrada je obnovljena, zadržavajući karakter kuće. Oblik dodan staroj kući gotovo je nevidljiv s ulice i ne remeti njezin red ili ritam
Zahvaljujući proširenju interijera, bilo je moguće stvoriti otvoreni prostor, funkcionalno podijeljen u kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak
Podovi su povezani lijepim drvenim stepenicama od tepiha
Planovi jednog od segmenata, s produžetkom označenim crvenom bojom

Evidencija kuće Korisna površina prije proširenja: 99,3 m2 x 2 segmenta
Korisna površina nakon proširenja: 156,5 m2 x 2 segmenta
Autori: GRID architekci sc Agnieszka Zając, Artur Toboła; suradnja Katarzyna Karaś. Projekt je dobio 23. nagradu na 23. izdanju natječaja Beautiful Wrocław, 2013. godine
Potreba za promjenom
Investitori - obitelj roditelja s dvoje djece školske dobi - živjeli su u jednoj od vroclavskih, njemačkih, blizanaca obiteljskih kuća. Tipične građevine pokrivene dvoslivnim krovom s malim vrtovima nisu bile pod zaštitnom zaštitom. Međutim, stambeno naselje koje ga je formiralo, kao arhitektonski kompleks, dobilo je takav status, pa oblik zgrada smještenih na njegovom području nije mogao biti promijenjen. To je bio problem za naše domaćine koji su sanjali povećati svoj životni prostor. Imali su malu kuhinju i dnevni boravak, malu kupaonicu i dvije male spavaće sobe pod kosim krovom. To je malo premalo za potrebe četveročlane obitelji, čije su potrebe s godinama rasle.Promjene su bile nužne, tim više što su stanovnici, osim skučenosti, patili i od slabe rasvjete u sobama i nedostatka veze između kuće i vrta.
Velika i mala udubljenja (VIDEO)
Neobična kombinacija blokova
- Već u fazi odluke o razvojnim uvjetima znali smo da dogradnja ne smije ometati oblik zgrade, karakterističan za cijelu ulicu ili čak imanje. Stoga smo željeli da planirano proširenje nadopunjuje staru kuću i može se percipirati na dva načina: kao pozadina stare cjeline ili kao sinergija stvorena kombiniranjem novog sa starom - ističu dizajneri. Kako bi udovoljili zahtjevima investitora i ne bi ometali oblik postojeće zgrade, predložili su solomonsko rješenje. Dizajniran je minimalistički oblik vitkog kockastog oblika, u kontrastu s jednostavnim oblikom izvorne zgrade s popločanim dvoslivnim krovom.
Ovaj novi dio obiteljskog imanja proširen je prema vrtu, ne prelazeći širinu postojeće zgrade, skrivajući je i čineći je nevidljivom s ulice, ne ometajući tako postojeći urbani raspored.
Kako bi dodatno naglasili prepoznatljivost oba oblika stare kuće s dvoslivnim krovom i minimalističkim produžetkom, dizajneri su ih povezali konektorom povučenim u odnosu na bočnu kotu. Ovaj postupak omogućio je optički tanjiranje kuboida i dodavanje lakoće razvoju. U istu svrhu odabrani su materijali i detalji završne obrade: vertikalne egzotične daske od drva i uski aluminijski prozori po cijeloj visini kata za razliku od žbuke, kao i drveni prozori izvorne zgrade.
Velike promjene u skromnom obliku
Proširenje, iako malo prostorno, omogućilo je uređenje prostranog dnevnog boravka u novostvorenom prizemnom dijelu građevinskog kompleksa, stvarajući zajednički prostor s kuhinjom i blagovaonicom. Na prvom katu ima mjesta za dodatnu spavaću sobu s garderobom i kupaonicom. Kuća je napokon dobila pristup vrtu, kojem se sada može pristupiti putem male veze između novog i starog bloka. Zahvaljujući povlačenju u odnosu na oba bloka, vanjske stepenice se uklapaju u rezultirajuće udubljenje. Zbog dogradnje je pod novim dijelom bilo moguće projektirati garažu povezanu s podrumom.
Tijekom dogradnje moderniziran je i interijer stare kuće. Potkrovlje je bilo izolirano, koje je u obliku polukatnice bilo povezano s dječjom sobom i postavljeni su prozori na svjetlarniku. Iznad stepenica otvoren je potkrovni prostor i izložene drvene grede krovne konstrukcije koje su optički uvećale unutrašnjost zgrade i istovremeno otkrile njezinu prošlost. Na prvom katu projektirana je nova kupaonica koja je smještena u priključak između novog i starog dijela.
Iz funkcionalnih i estetskih razloga - kako ne bi narušili raspored fasade - umjesto prozora postavljen je svjetlarnik na krovu. To je investitorima omogućilo uređenje interijera kupaonice prema njihovom ukusu i potrebama. Također je pružao vrlo povoljnu prirodnu rasvjetu za sobu.

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Kuća za drugu polovicu života

Kad profesionalna karijera završi i djeca se odgajaju, vrijedi razmisliti o promjeni kuće - u ugodniju, ekonomičniju i prikladniju za novu ...…

Funkcionalna kuća u obliku slova T

Jednospratna kuća za četveročlanu obitelj, s planom u obliku slova T. Autor projekta Arte je arhitekt Rafał Zdanowicz iz studija Archetyp. Procijenjeno ...…

Dizajn kuće po mjeri

Dizajn koji je arhitekt izradio na vlastiti zahtjev investitora možda neće imati tako atraktivne vizualizacije kao prijedlog izravno iz kataloga. Ali za ovo ...…