Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Parcela i kuća su posebno lijepi za zalaska sunca
Parcela, izvedena parcelacijom polja, bila je ravna i potpuno lišena vegetacije. Međutim, nedostatak drveća nadoknađuje jedinstveni pogled na zelenu dolinu ispod
Ulaz na parcelu je sa sjevera. U ovom dijelu ograda je od betona. U kutu imanja, vlasnici su sagradili kuću za vrtnu opremu i alate, a istovremeno? dodatna garaža
Takva ograda izrađuje se izlijevanjem betona u oplatu
Izrezane siluete lastavica izvorni su ukras kliznih ulaznih vrata
Put s prugama svjetlijeg gležnja vodi do ulaznih vrata …
… a onda glatko "teče" na njegovani travnjak
Na dijelu terase nalazi se samostojeći krov koji pruža lijepu hladovinu ili pokrivač protiv kiše
Sa strane ceste parcela je prekrivena čvrstim gabionima
Pogled prema jugu. Iza velikog prozora terase vidi se ulomak dnevne sobe, dok se u drvenom 'depandansi' s desne strane nalazi gostinska soba. Njegov ravni krov ima terasu kojoj se može pristupiti iz spavaće sobe na katu
Zapadno uzvišenje. Trokutasti prozori na katu pripadaju spavaćoj sobi i kupaonici
Kutni kuhinjski prozor okrenut sjeverozapadu
Ostakljeni prolaz koji je vodio do gostinske sobe s obje strane
"Kocka za ulaz" od stakla služi ne samo kao predvorje, već i kao mini zimski vrt. Unutra su vlasnici posadili drvo limuna i aromatično bilje
Ostakljena "ulazna kocka" - bočni pogled
Pročelje je na zapadnoj strani završeno kamenim pločama. U ovom dijelu kuće nalaze se pomoćne prostorije
Ažurne stepenice izrađene od čelika, drveta, stakla i kamena - ne preplavljuju interijer, ali su njegov diskretan ukras
Prostor prizemlja je otvoren. Uobičajena granica između dnevnog boravka i blagovaonice označena je drvenom gredom na stropu
Veliki stol u blagovaonici rijetko se koristi za svakodnevne obroke …
… stanovnici se voljnije susreću za malim kuhinjskim stolom
Pogled na Zielonki s prozora smještenog na zapadu je impresivan - posebno u večernjim satima
Zahvaljujući otvorenom prostoru iznad dijela dnevnog boravka, visok je šest metara na najvišem mjestu
Spavaća soba na katu. Kroz velike prozore možete izaći na terasu koja se nalazi na krovu gostinske sobe
Uz glavnu spavaću sobu nalazi se kupaonica s velikim staklenim zidom i samostojećom kadom
Nacrt prizemlja: 1. predsoblje - 12,5 m2, 2. predsoblje - 3,5 m2, 3. garderoba - 4,00 m2, 4. dnevni boravak - 43 m2, 5. kuhinja s blagovaonicom - 44,00 m2, 6 wc - 2,0 m2, 7. praonica rublja / kotlovnica - 23 m2, 8. kupaonica - 11 m2, 9. gostinjska soba - 24 m2, 10. terasa - 76,00 m2, 11. garaža - 46,00 m2
Tlocrt: 12. komunikacija - 8 m2, 13. spavaća soba - 32.5 m2, 14. garderoba - 3.5 m2, 15. svlačionica - 3.5 m2, 16. kupaonica - 16.5 m2, 17. spavaća soba - 22 m2, 18. terasa - 32 m2, 19. praznina iznad dnevnog boravka
Površina kuće: 386 m2 Površina
parcele: 2015 m2
Dizajn: arhitekti Michał Szymanowski, Magdalena Jagannathan. Studio S Biuro Architektoniczne
Dizajn interijera: Katarzyna Kuchejda, KKAT
Vlasnici ove kuće - Ilona i Marek - ranije su živjeli u starom, lijepom i prostranom stanu u Krakovu. Osim sjaja koji je proizašao iz blizine povijesnih zgrada grada, imao je i veliki nedostatak: tijekom cijele godine bio je praktički bez sunca.
Upravo je ta neugodnost postala jedan od razloga zašto su investitori, očekujući rođenje djeteta, počeli sve ozbiljnije razmišljati o gradnji kuće. Trebao je biti ispunjen svjetlošću u bilo koje doba godine i sagrađen u blizini Krakova.
Parcela i okolica
Investitori su uspjeli kupiti zemljište s prekrasnim pogledom na slikovitu dolinu Prądnika. Dolazio je od parcelacije poljoprivredne parcele, pa je bio ravan i potpuno lišen vegetacije; nekoliko starih stabala raste samo izvan njezinih granica.
Okolica se polako naseljava; obiteljske kuće rastu jedna po jedna. Kako se pojave, cesta koja prolazi u neposrednoj blizini sjedišta Ilone i Mareka postaje sve prometnija. Vlasnici su se stoga odlučili što više odvojiti od toga. Umjesto ažurne ograde, postavili su tamo čvrsti zid od šljunka dovezenog iz Slovačke i zatvoren u strukturu izrađenu od metalnih šipki, tj. Popularnih gabiona (fotografija).
Dizajneri su, u bliskom savjetovanju s investitorima, odlučili iskoristiti lijepo mjesto na parceli. Kuća je trebala biti uklopljena u okolicu kako bi se stanovnicima omogućio najbliži mogući kontakt s prirodom. To je postignuto, između ostalog, zahvaljujući izgradnji ogromnog staklenog zida s vrtne strane.
Općenito načelo koje su usvojili dizajneri kuća je lociranje "stražnjih", pomoćnih, tamnih prostorija (za koje nisu potrebni veliki prozori) s ceste i otvaranje prema jugu - prema terasi i privatnom dijelu vrta. Važan je bio i prekrasan pogled na zapad (iz kuhinje i spavaće sobe) na Zielonku, smještenu u podnožju brda.
Vanjski dio kuće
Investitori su odlučili da njihova kuća bude jednokatnica s korisnim potkrovljem, bez podruma. Dizajniran je na pravokutnom tlocrtu; sprijeda su glavnom tijelu dodana dva "aneksa" različitih veličina. Zabatni krov bio je pokriven grafitnim keramičkim pločicama.
S prednje strane, prema cesti, fasada je završena tamno sivim kamenim pločama. Mali prozori trebaju zaštititi stanovnike od pogleda korisnika pristupne ceste do obližnjih kuća, a također - barem djelomično - neutralizirati buku koja dolazi iz automobila.
Kamena obloga prednje fasade dobro se uklapa u betonski zid (fotografija) koji odvaja zgradu od ceste, ali izgleda prilično strogo. Da bi ublažili taj dojam, preostali su zidovi obloženi egzotičnim drvenim daskama tople, medene boje. Fasada od takvog materijala savršeno se uklapa u bukolični krajolik u blizini Krakova. Interijeri
kuće
Ostakljeno, grijano predvorje vodi do interijera kuće koji izgleda lagano i elegantno (fotografija). Ovaj originalni trijem omiljeni je kutak domaćice koja ga tretira kao mini zimski vrt. Ukrašen je stablom limuna, a zimi betlehemskim zvijezdama, ispunjenim mirisom bosiljka, majčine dušice i drugog aromatičnog bilja.
Iz staklenog predvorja nalazi se ulaz u dvoranu s garderobom i dalje - u otvoreni interijer prizemnog dijela zgrade. Taj dojam prostranosti dodatno pojačava prazan prostor iznad dnevne sobe koji doseže razinu krova. Strop od hrastovih dasaka prekriven sivo-bijelom mrljom čini dnevni boravak (koji je na ovom mjestu visok šest metara) izgledati optički niže.
Ulagači su željeli da ovaj zajednički prostor ne bude ograničen nikakvim vidljivim podjelama, te da su vrata samo tamo gdje je to potrebno. Stoga je jedina uobičajena granica između dnevne sobe i blagovaonice drvena greda koja prolazi središtem prostorije (ona se samo pretvara da je strukturni element).
Važan dio prizemlja je stubište koje vodi u potkrovlje (fotografija). Zahvaljujući staklu, gotovo nevidljivim ogradama i prozirnom zidu s druge strane, oni ne ometaju previše okolinu, a istodobno postaju prepoznatljiv estetski naglasak.
Uz kutni prozor u kuhinji se nalazi blagovaonica. Nudi prekrasan pogled na prostrani krajolik, pa obitelj voli ovdje provoditi vrijeme - češće se sastaju za malim stolom u depandansi nego u prostranoj blagovaonici.
Nakon otvaranja staklenih vrata, terasa postaje prirodni produžetak interijera kuće. U vedre dane ukućani i njihovi gosti mogu se gostiti za velikim stolom i uživati u okolnom krajoliku. Ovdje mogu čak i gledati TV koji je ovdje stalno instaliran.
Investitori su imali tu sreću da godinama poznaju dizajnera interijera. Tako im je bilo lako složiti se oko općeg koncepta i detalja kućnog namještaja.
Unutrašnjost je trebala biti ispunjena zrakom i svjetlošću i održavana u jarkim bojama. Autor konačnog oblika kuće savršeno se uklapa u "okvire" oblikovane arhitektonskim dizajnom (autori dizajna kuće i njezinog interijera već dulje vrijeme usko surađuju).
Dizajner koji je tijekom rada u New Yorku bio fasciniran raznolikošću kultura i sposobnošću kombiniranja tradicije s modernošću, želio je da namještaj i predmeti okupljeni u sobama ne narušavaju prirodni red kuće, već da naglasi i nadopuni njezine kvalitete.
U skladu s namjerom domaćina, interijeri nisu pretvoreni u projekt po ključu. Kućni namještaj treba postupno dopunjavati ili modificirati ovisno o raspoloženju, novim iskustvima i estetskim fascinacijama vlasnika. Kod kuće će biti suvenira s budućih putovanja, predmeta od posebne važnosti za njih ili zanimljive priče. A zidovi još dugo neće biti ukrašeni slikama ili fotografijama - bit će poput praznih stranica koje će se vremenom napuniti sadržajem.
O dizajnu kuće
Arhitekt Michał Szymanowski kaže: Svaki put kad započnemo raditi na novom projektu, prije svega pokušavamo što bolje upoznati zaplet i njegov potencijal - dobre strane, vrijednosti koje vrijedi istaknuti, nedostatke koje treba sakriti.
Parcela u Zielonki kod Krakova imala je gotovo iste prednosti: veličina (ne premala, ali ne i prevelika), dobar položaj u odnosu na pristupni put, povoljne padine, lijep zapadni pogled na selo ispod. Jedini mali problem bila je prilično prometna cesta uz nju sa sjevera.
Međutim, ta je smetnja svedena na minimum zahvaljujući pravilnom razvoju parcele, nekonvencionalnoj ogradi i razbijanju zgrade u nekoliko blokova složenih zajedno.
Nakon što je parcela bila ograđena "uskom" ogradom, stvoren je privatni dio vrta, potpuno izoliran od pogleda susjeda. Zahvaljujući ogromnom staklenom zidu, stapa se s unutrašnjošću kuće. Najbliži mogući kontakt stanovnika s prirodom jedan je od ciljeva koji nas vode pri projektiranju obiteljskih kuća. Budući da kuća nije zamišljena kao spomenik na pijedestalu - umjetničko djelo kojem se treba diviti (kao što se često događa), već mjesto za život POTPUNO drugačije nego u stanu. Stoga borba za maksimalnu privatnost, traženje isprepletenih prostora i nekonvencionalnih interijera prilagođenih karakteru stanovnika te stvaranje enklava za razne aktivnosti i razonodu.Dom je poput vjenčanice - izrađena je po mjeri i obično samo jednom u životu.

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Promjene u zakonu o gradnji

Zakon o gradnji izmijenjen je mnogo puta tijekom godina. Također ove godine, zakonodavac je uveo promjene radi pojednostavljenja, a time i ...…