Sadržaj

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Oblik kuće s jednostavnim krovom je ekonomičan. Rustifikacija je korištena na fasadama kako bi malo razbila njezinu ozbiljnost. S tri strane bio je obogaćen i terasama
Blagovaonica, smještena u cilindričnom bloku sa stražnje strane kuće, povezana je s vrtom širokim novčanicima
Dnevna soba. Kamena ploča za kućište kamina dovedena je čak iz Indije
Na zidu hodnika koji odvaja kuhinju od stubišta nalazi se freska Magdalene Karpińske - replika freske iz 12. stoljeća iz muzeja Prada
Karakterističan element blagovaonice je zid u obliku luka s nizom širokih balkonskih vrata
Zastakljivanje na krovu i na granici radne sobe, hodnika i stubišta daju atraktivnost unutrašnjosti drugog kata zgrade
Kuhinja je dobro povezana s ostatkom kuće i funkcionalno je namještena. Vlasnici su željeli da to bude zasebni dodatak, odvojen od ostatka dnevne zone
Dio spavaće sobe roditelja na katu
Svi putovi komunikacije oko zgrade i u vrtu, kao i prilaz garaži, popločani su granitnim blokovima. Kao referenca na bež boje fasade, kamen je korišten u dvije boje - sivoj i crvenoj
Najveća terasa iznad garaže (s desne strane) izgrađena je na principu obrnutog krova. Balkon sa stražnje strane kuće završen je egzotičnim drvetom. Ispod nje se nalazi natkrivena, dodatna terasa smještena u razini tla do koje vodi izlaz iz knjižnice
Nova kuća trebala je biti potpuno drugačija od one u kojoj su Agnieszka i Robert proveli posljednjih deset godina.
- Iako smo prilikom kupnje prethodne kuće od programera odabrali kutnu parcelu površine 400 m2 s ekstremnim segmentom, ionako nismo bili zadovoljni veličinom vrta - objašnjava Agnieszka. - Volim se baviti zelenilom, a na toj parceli nisam mogao u potpunosti raširiti krila. Uz to, usprkos činjenici da smo živjeli u harmoniji sa svojim susjedima, u tako neposrednoj blizini, jako nam je nedostajala bliskost.
Naše su domaćine razočarali ne samo vrt i blizina drugih ljudi.
- U početku nam se činilo da će kuća korisne površine 166 m2 pružiti dovoljan komfor - kažu. - Pokazalo se, međutim, da interijeri, iako funkcionalno dizajnirani, nisu imali dovoljno sanitarnih i gospodarskih sadržaja, što nam je uvelike otežavalo svakodnevicu.
Doista, za bračni par s dvoje djece, od kojih jedno jako slabo vidi i potrebna mu je gotovo stalna pomoć, korištenje zajedničke kupaonice na prvom katu (u prizemlju je bio samo mali toalet bez tuša), posebno u jutarnjim satima, bilo je prilično problematično.
Kako bi bolje iskoristili prostor, vlasnici su odlučili pretvoriti pojedinačnu garažu - pretijesnu za veći automobil - u kuhinju i staviti automobil pod vedro nebo. Veća kuhinja pomalo je nadoknađivala nedostatak smočnica, ali još uvijek nije bilo mjesta za sport i vrtnu opremu.
Međutim, najviše je smetao problem nepodnošljivog grijanja zgrade, posebno tavana, u kojem je bilo nemoguće boraviti po vrućem vremenu. Ni mehanička ventilacija nije pomogla. S druge strane, zimi su se slabo izolirani zidovi brzo ohladili i prisilili na intenzivan rad električnih grijača, koji su, zbog nedostatka plinske mreže na imanju u privatnom vlasništvu, služili kao grijana kuća.
Tamo, gdje dobro
Pomisao na izgradnju ugodnijeg obiteljskog gnijezda polako se rađala u glavama Agnieszke i Roberta. Budući da su prethodnu kuću kupili brzo i bez ikakvog građevinskog iskustva, nisu žurili razmišljati o gradnji nove.
Dvije su godine tražili sam zaplet. Nisu se željeli iseliti iz mjesta u kojem su do sada živjeli i što im je jako odgovaralo. Okrug je bio tih i činilo se da je manji, neovisni grad u gradu. Ne samo da su to cijenili i vjerojatno su zato toliko dugo tražili besplatnu zavjeru. Ali kakva je to radost bila kad su je napokon pronašli! Nagrada za strpljenje i dosljednost bila je velika, jer su pronašli veliku - za urbane uvjete - samo tri ulice od svog prethodnog mjesta prebivališta.
Sa suncem za vašeg brata
Nakon mojih iskustava s tamnom dnevnom sobom u prethodnoj kući i zbog problema s vidom moga sina, cijela je kuća trebala biti vrlo svijetla. Agnieszka i Robert također su željeli da tijelo zgrade bude jednostavno i bez ukrasa, dok su interijeri imali jasan i nekompliciran raspored.
Arhitekt je izvrsno iskoristio mjesto parcele u odnosu na smjerove svijeta. Kuća na tri kata podignuta je tako da su prednja kota i kuhinja bili na zapadnoj strani. S istoka se nalazi knjižnica povezana s dnevnim boravkom s izlazom na natkrivenu terasu i na vrt, s južne strane - dnevni boravak povezan s blagovaonicom, a na prvom katu - privatne prostorije domaćinstva. Sve sanitarne, pomoćne i tehničke prostorije nalaze se na sjevernoj strani. I svaka zona zgrade, ovisno o funkciji i položaju, opremljena je odgovarajućim brojem prozora odgovarajuće veličine.
Na prvom katu, osim ostakljenja na zidovima, nalaze se i prozori na krovu. Gornja je etaža podijeljena na dva dijela hodnikom koji prolazi duž osi istok-zapad. Na južnoj strani nalaze se tri spavaće sobe (za roditelje, Ola i Hubert) i soba za rad, a na suprotnoj strani - dvije kupaonice, garderoba i izlaz na veliku terasu (50 m2) preko cijele garaže. Hodnik je odozgo osvijetljen sa šest ostakljenja, tako da je i svijetao. Baš kao u prizemlju, svjetlost doprinosi arhitekturi zgrade.
Golem i sunčan oblik kuće zahtijevao je čvrstu tehnologiju koja bi kuću dobro izolirala od vrućine i hladnoće. Jednoslojni zidovi izolirani su izvana slojem polistirena od 15 cm, a krov, izveden u obrnutom rasporedu, ekstrudiranim polistirenskim izolacijskim pločama. U cijeloj su zgradi korišteni moderni drveni prozori s protuprovalnim staklom. U teško dostupnim krovnim prozorima iznad hodnika na prvom katu, posebno, samočišćujuće staklo koje štiti od sunca.
Zgrada se grije plinskim kotlom, stalnu temperaturu i svježi zrak osigurava mehanička ventilacija s povratom topline.
- Unatoč velikom ostakljenju, interijeri se ne zagrijavaju - vlasnici koji su, naučivši iz iskustva već u fazi projektiranja, posebnu pozornost posvetili pravilnoj izolaciji zgrade. - Opeka i dobro izolirani zidovi savršeno akumuliraju toplinu, tako da u novoj kući nema velikih kolebanja temperature.
Manje učinkovito, ali sigurno
Kad je arhitekt predstavio vlasnike prvih varijanti zgrade, oni su odmah odbacili koncept s visokim dvokatnim dnevnim boravkom i polukatom na katu. Naravno, priznali su da je takva ideja bila vrlo učinkovita, ali za njih je najvažnija sigurnost njihova sina i ugodnost unutrašnjosti. Stoga su izabrali varijantu s podovima odvojenim jedan od drugoga punim stropovima i s izgrađenim, a ne ažurnim stubištima.
- Pri projektiranju ove kuće morao sam malo suzdržati svoje avangardne arhitektonske vizije, jer su vlasnici od obiteljskog gnijezda očekivali sigurnost i umjerenost - kaže Janusz Kaczorek, autor projekta. - Upotrijebio sam manje spektakularna sredstva kako bih zgradi dao "duh" i individualni karakter. Na primjer, svjetlost i dragocjeni materijali.
Iako su vlasnici, zbog sinovljeve invalidnosti, pokušali kuću planirati bez arhitektonskih barijera, nisu željeli imati jednu neudobnu dvoranu u prizemlju. Stoga su dnevne sobe bile dizajnirane tako da, nisu međusobno u potpunosti odvojene zidovima, imaju jasno vidljive i odvojene funkcije, a istodobno su im bile dostupne s nekoliko strana. To se postiže pažljivo promišljenim komunikacijskim putovima.
Kao i u prethodnoj kući, stanovnike je ometala izravna veza između kuhinje i dnevnog boravka, u novoj su kuhinji odmaknuli kuhinju od dnevnih soba, ali osigurali prikladan ulaz iz hodnika i blagovaonice. Ostale dnevne sobe su slično dizajnirane - obje su povezane i odvojene.
U zgradi nema nepotrebnih vrata, stepenica i stuba (stepenice se koriste samo između pojedinih katova), nema pragova i stupova koji podupiru strop. Sve su etaže jednoetažne podnice, bez pomaka i udubljenja.
Stubište na prvi kat, ograđeno zidovima, čini jezgru zgrade kojom se može šetati u prizemlju. Nedostatak dvoetažnih soba i usko izgrađeno stubište učinili su prvi kat mirnim čak i za vrijeme zabava, dok cjelodnevne sobe sa stropom na vrhu ostaju ugodne i intimne. Međutim, to ne znači da su niske. Visina im je proporcionalna veličini, pa imaju prostora i "daha".
Umjerenost i ponovno moderiranje
Jednostavnost je karakteristična karakteristika ove zgrade. Odnosi se na sve stavke. I vanjsko tijelo kuće i unutarnji raspored, kao i načini dorade i opremanja.
Tijelo dvokatnice dizajnirano je u duhu modernizma. Njegov je kutni oblik slomljen okruglim stupom na glavnom ulazu s pročelja i lukom u obliku zida uz blagovaonicu na južnom pročelju. S druge strane, velika ravnina ravnog krova bila je postavljena u sredini s kosim krovom, u koju je postavljena serija ostakljenja.
Izbor završnih materijala i njihovih boja dosljedan je i sveden na potreban minimum. Vlasnici, koji su zajedno s autorom projekta upravljali završnim radovima, izbjegavali su koristiti previše različitih materijala. Bojali su se preopterećenja tijela zgrade i interijera nepotrebnim elementima i kaosa koji je onemogućio opuštanje i ublažavanje stresa. Pravilo je bilo jednostavno - ako je drvo, isto je bilo u cijeloj kući, ako je kamen svugdje isti.
Moderno, ali ugodno
Kao umjetnica, Agnieszka je bila svjesna opasnosti moderne arhitekture. Namjerno je odabirala materijale i njihove boje na takav način da kuća "čita" prijateljski i ugodno. Stoga je koristila kamen i drvo tople boje. Podovi u prizemlju, na katu i stepenicama obloženi su egzotičnim drvetom u toploj sjeni, a samo u kuhinji, kupaonicama, prolazima i podrumu - velikim pločicama u bež boji. Zidovi su bili obojeni u bež i ecru. Kako bi izbjegla dosadu, domaćica je koristila i jake i energične boje crvene i narančaste. Ali samo u obliku dodataka - na primjer, narančaste svjetiljke u kuhinji ili crvene posude za cvijeće u dnevnoj sobi.Uskoro će se u dnevnoj sobi pojaviti i crveni kauč. U blagovaonici crvene vene imaju ebanovinasti set stolnog namještaja.
Iako je arhitekt predložio investitorima da vanjske fasade oboje u dvije sive sjene, Agnieszka ih je radije zamijenila s dvije nijanse ecru i bež, nastavljajući boje unutrašnjosti zgrade.
Sportski i keramički podrumi
Imajući na umu da bi kuća u izgradnji mogla biti životno mjesto, gospodin Robert inzistirao je na povećanju njezina prostora nestandardnim funkcijama. Nagovorio je suprugu da izgradi podrume ispod cijelog životnog prostora, dodijelivši ih, osim tehničkih i ekonomskih funkcija, i za rekreaciju i hobije. Mnogo je prostora dodijeljeno vježbaonici, o čemu je domaćin već dugo sanjao - jer puno radi i profesionalno putuje, po povratku kući radije ostaje s obitelji, čak i dok brine o svojoj tjelesnoj kondiciji. U blizini teretane nalazi se i sauna i tuš.
Agnieszka je sama sebi uredila mjesto za keramički studio, donoseći u njega vodu i gradeći dugačke police i ploče. Drugi korisnik keramičkog studija je njezina osamnaestogodišnja kći Ola, koja je poput svoje majke umjetnički nadarena.
U opsežnom podrumu nalazile su se i sve pomoćne prostorije koje su nedostajale vlasnicima gradske kuće. Ako dodate prostranu garažu za dva automobila s dodatkom za vrtnu opremu, balkone i terase smještene na tri strane zgrade, i naravno veliki vrt - oni se zaista ne mogu požaliti na novu kuću. Zamišljen je i udoban … i topao.

Pomozite razvoju web mjesta, dijelite članak s prijateljima!

Popularni Postovi

Promjene u zakonu o gradnji

Zakon o gradnji izmijenjen je mnogo puta tijekom godina. Također ove godine, zakonodavac je uveo promjene radi pojednostavljenja, a time i ...…